31.03.14
23:13
Ден 41- 31.03.2014
Храна:
1 кофичка кисело мляко с пробиотици
200г телешко печено
200г задушени зеленчуци
90г сурови ядки
1г Л-карнитин
1 ампула (от големите) витамин Ц
Тотал: 1200 kcal
Тренировка
Алелуя! След емоционалния срив от изминалата седмица тази вечер се наревах едно хубаво, ядосах се, повторих си няколко пъти, че съм силна и мога, и си продължих смело с тренировката.
Тази мацка определено ме спечели.
След това се борих с това:
Тежичко и разтреперващо мускулите. Последните упражнения нещо ме свариха неподготвена.
+ аспирин за всеки случай
Със сигурност дори да не направя перфектното тяло, когато тренирам се чувствам здрава, по-силна и в по-добра кондиция. И ми харесва усещането.
02.04.14
00:28
Ден 42- 01.04.2014
Храна
50г сурови ядки
150г пилешки дробчета
250г овчарска салата без мазнина
малко парче торта, много малко (в офиса имаше рожден ден, нямаше как да откажа, сериозно)
50г варено свинско за вечеря в 19.30ч
Тотал 1250 кcal
1г Л-карнитин, аспирин за Бог да прости
Тренировка
Днес беше това:
Хванах цаката какво да правя за задник и бедра. Ръцете не са ми такъв приоритет за момента, но цялата област около ханша търпи голямо преработване. Дори тази мацка от клипа по-горе каза, че било 80% храна. Ще се чете явно малко повече, наистина нямам идея какво да правя.
Следващата тренировка трябва да е кардио, но утре ще се почива със сигурност. Rome wasn’t built in a day…Мдам.
Мнението беше редактирано от Малечка Палечка на 02.04.14 00:29.
03.04.14
07:29
Ден 43- 02.04.2014
Храна
80г сурови ядки
250г печени зеленчуци (картофи, зелен боб, грах, моркови) с пиле
айрян
малко салата от домати и краставици
вечеря: огромна купа салата айсберг с риба тон и краставици (овкусена както му се полага с оцет и 3с.л. олио)
Тотал: 1200 kcal макс
Почти ми мина мускулната треска след вчерашния ден, когато не можех да си седна на Д-то. Т.е. силно се надявам днес с Били да се срещнем за по-дълго време и да ме измори подобаващо...лято идва мамка му!
04.04.14
00:59
Ден 44- 03.04.2014
Храна:
150г пълнозърнест флейкс с мляко
60г сурови ядки
150г салата Капрезе и 100г пилешка пържола на скара
Следобяд: ...кой пак се беше родил...малко парче торта (отново!) и 1 малка филия с масло и салам...бляк...
Вечерта не ми трябваше храна.
Тотал: закръглям ги на 1400 kcal
1г Л-карнитин
Откъм калории не съм доволна, но не изпитвам чак такова чувство за вина, защото за вечерта се подготвих да се поизпотя. И явно имах нужда от прилив на енергия, защото по време на тренировката не ми се виеше свят, имах сила за ударите и мисля, че поне съм изразходила днешната каша...То е ясно, че не съм стопила нищо излишно.
Тренировка
Мили мой любими Били, благодаря ти, че те има... Ето това правих тази вечер:
Супер надъхващо ми действа този човек, няма друг като него! Мацките с дупетата също си ги бива, много ми помагат, защото благодарение на разните им там планкове и бърпита ставам по-стабилна и забелязвам, че ми е значително по-лесно да правя движенията от тае бо-то, като в същото време пак накрая съм червена на домат.
Малко размисли и страсти:
Другата седмица съм отпуска и имам сериозни планове в позитивна насока. Предстоят промени, за които обаче ще пиша, когато му дойде времето, защото съм леко суеверна. Единственото, което умувам на този етап е положението в офиса. Рядко, но понякога се изкушавам да посегна към първото налично нещо, обикновено шоколадово, мазно и недобро за здравето. Както се случи днес. А в офиса храна има винаги бол. Установила съм, че обикновено е в следобедните часове между 3 и 4. Та, другата седмица ще отида до един фитнес магазин, там има едно много ентусиазирано момче, което с желание обяснява дълго и подробно и мисля да се посъветвам с него. Идеята ми е да си взема чист протеин на прах, който да ми стои в офиса и следобяд в случаите на криза да си забърквам някаква доза с 500мл вода и някакъв подсладител от рода на стевиа (обичам сладко). Така че хем да ми се запълни стомаха, хем вкусовите рецептори да са задоволени, хем да издържа до края на деня, хем да не омаскаря положението.
Вторият момент, върху който разсъждавам е следният. Ако приемем, че по-тежичките от моя гледна точка упражнения като лицеви, планкове, бърпита, скуотове са силови (за мен) и след тях мускулите имат нужда да се възстановят чрез повече протеин, защото се получават разкъсвания, то кардиото не е силова тренировка, т.е. не се късат мускули... Поне така си мисля. Т.е. в случаите на повече кардио не ми трябва допълнителен протеин.
Третият момент касае така желаната детоксикация. Искам да направя 2-3 разтоварващи дни, пак другата седмица. Досега съм пробвала с плодове (800г на ден макс, това е по препоръка), получавало ми се е. В моето хранене обаче преобладават въглехидрати, което не е никак добре за моите цели. Имам мазнини, които трябва да махна лека полека. Така че обмислям да направя пречистването със зеленчуци: краставици, репички, домати, моркови... цвекло с лимонов сок и много малко зехтин, който се препоръчва и при проблеми с жлъчката и не би трябвало да е толкова противопоказен. Чудя се за суровите ядки дали мога да ги включа или не.
Дълго стана този път, но грешката ми е, че тренирам късно и после се разсънвам. От друга страна пък е хубаво да си легнеш с леко напрегнати мускули, доволно изморен.
06.04.14
00:45
Ден 45- 04.04.2014
Храна
пълнозърнест флейкс с мляко
салата от домати и краставици, свински котлет на скара
50г сурови ядки микс
пилешко филе и 2 филии пълнозърнест хляб
1 малка водка
Тотал: 1350 kcal приблизително
Без тренировка
Ден 46- 05.04.2014
Храна
300г кисело мляко 3.6% с 3 с.л. овесени трици
2 филийки ръжен хляб с 50г свинско филе
1 банан
25г млечен шоколад
голяма купа салата айсберг с 1 домат , 1 краставичка и 6 маслини- овкусена
1г Л-карнитин
Тотал: 1100 kcal
Тренировка
Пак тае-бо от линка по-долу, на места с гири, където не издържах без:
Да видим дали ще има поражения, защото от последния път преди два дни, освен леко опъване в страничните коремни мускули нищо друго ми нямаше.
Утре трябва да се запася с цвекло, зехтин и риба тон. Евентуално ако измисля нещо друго по-изчанчено. И мисля да пробвам банановите палачинки. Отказах се да си купувам добавки за следобедни протеинови шейкове. А от страничните ефекти на фет бърнърите ме е страх. Ще карам по естествен път, докъдето стигна.
07.04.14
11:36
Ден 46- 06.04.2014
Храна
150мл пилешка супа
80г сурови ядки
25г млечен шоколад
100г сьомга и салата айсберг с домати и маслини+малко зехтин
Тотал: около 1300 kcal
Тренировка:
18 min с Jillian Michaels…прекъснаха ме след това и бях бясна, може би заради адреналина. После стана късно да продължавам.
07.04.14
20:04
един лайк заради сьомгата (wasntme) :D
07.04.14
23:26
Ади, благодаря! Знам, че си любителка на сьомгата :) Признавам, че четейки твоя дневник и този на няколко други момичета ми се отвори апетит, защото я пренебрегвах доста време. А онзи ден само при мисълта за суши (ама от онова хубавото с оризче, сьомга и краставица, без водорасли) ми се напълни устата със слюнка. А да съм бременна, не съм пу-пу.
Ден 47- 07.04.2014
Храна
...мислех да стартирам детокс, обаче се замислих, че все още пуша. Не ми се ядеше нищо цял ден, иначе бях активна с изключение на заслужения следобеден сън. Чистих, рециклирах...абе доволна се чувствам като цяло. Та хапнах чак вечерта на ресторант:
1 салата от макарони, спанак, риба тон, сьомга, домат и варени яйца...леле, уникално вкусна, малко мазничка обаче
И десерт- ягоди с 2 малки топки ванилов сладолед, покрити с шоколад
Слагам ги тотал 1100 kcal за деня. Кофти разпределени, но не може да са повече. А и денят за мен все още не е приключил.
Днес е няма тренировка, защото се отдавам на две четива и трябва да им посветя подобаващо време. Първото е “Зоната”, много интересно ми стана. Второто е “Вече не пуша”. Нея я чета всеки път, когато искам да спра цигарите, наведнъж за една нощ. Мисля, че най-накрая тази нощ дойде. Този път се надявам наистина да е последен и вече да съм горд и здрав непушач и дробовете ми да се отворят, а тялото да се изчисти. Умишлено искам да е сега, защото държа да съчетая детокса от 2-3 дни с най-тежкия период на физическа абстиненция (тя си се чувства съвсем реално). През тези първи дни на физическо махане на никотина, се чудиш какво да сложиш в уста, само и само да компенсираш липсата на цигара и погрешно решаваш, че си гладен. Ще се наливам с чай и ще спя, ако много ме хване нервата ще скачам на въже. Имам нужда от такава пренастройка, за да продължа напред, защото освен чистото отслабване, искам най-вече здраве, свежест и руменина. Използвам период, в който съм в отпуска и малчо ще е с татко си, за да мога да остана сама със себе си. Мисля, че 5 дни до началото на работната седмица ще са достатъчни за преборване на никотиновата зависимост. След това вече е борене на чисто психическия демон, там мисля, че ще се справя по-лесно, противно на общото схващане.
“Зоната” ми стана много интересна, поради следното изречение (сори, че цитирам, нямам права за това):
”През последните петнайсетина години водещата „мъдрост” в областта на храненето - възприета от правителства и министерства, научни екипи и отделно практикуващи личности - призоваваше да консумираме бедни на мазнини и протеини и богати на въглехидрати храни.”
Това за съжаление е абсолютна истина и за съжаление се спонсорира от гиганти в хранителната индустрия с цел да продават от гадните си преработени храни, бъкани с какво ли не и да печелят много! За съжаление мястото, на което работя в момента ми причинява огромен идиологически сблъсък, точно заради това схващане и лицемерие. И още по-лошо: хората се обучават погрешно. Били са ни правени програми по “хранене”, където един от въпросите беше точно такъв: за % макронутриенти, от които имаме нужда. Аз посочих като най-важен елемент белтъците и системата ми отчете грешка и ме коригира. Въглехидратите били според г-да диетолозите. За да мина теста със 100% се наложи да “излъжа” цъкайки на кутийката “въглехидрати”...Като завършил естествени науки човек ми беше странно, защото колкото и да съм забравила, все някои основни неща са ми останали в главата...
Матрицата е жестока и не искам да се увличам в теории на конспирацията, или да залитам от едната крайност в другата (”естествена” храна за мен е съвсем отделна тема...). Мултинационалните компании имат неподозирани предимства, но О! колко много трески за дялане!
Стига толкова лирически отклонения. Отивам да си изкарам безсънната нощ с книжките, че от кога я чакам!!!!!
10.04.14
10:37
Ден 48, 49- 08.04. 2014, 09.04.2014
Гледам да държа калориите в норма, като в момента се концентрирам основно върху пречистване на случващото се в главата ми. Тя е разковничето на успеха и на провала. За двата дни тотал: съответно 1000 и 1200 kcal. Но това в момента няма никакво значение.
Също така вчера открих един немски хляб- протеинов. Ако не се лъжа Ади и други момичета бяха писали за него. Той наистина е хубав като състав- 11г протеин на 1 филия, и само 3.8г въглехидрати и то бавни. Освен това е много вкусен и снощи едва се стърпях да не изям още една филия заедно с традиционната зелена салата с риба тон и маслини.
Обзор до момента: “Зоната” просто ме разби и малко ме е яд на себе си, защото чета неща, които реално знам или съм знаела, а не съм прилагала на практика. Чета я бавно и внимателно и много ми харесват всичките обяснения- точно като за мен, по научному, с имена, термини, реакции. Всичко необходимо, за да ме убеди! Ще направя и точни сметки, когато стигна до приложенията- обичам да чета наред.
Също така се свързах с хора, които да ми направят хранителен и тренировъчен режим според моите специфики и индивидуалност. Не виждам смисъл да чакам повече и да губя време в проби и грешки.
И чакам с нетърпение да започна. :)
Едновременно с това продължавам с другата важна книга: “Не пуша вече”. Трябва да я приключа скоро, в най-добрия случай днес и най-накрая да съм свободен човек. Изобщо доволна съм от случващото се тази седмица, защото наистина имах нужда от такава пренастройка, а игра насляпо в случая не е за мен- нямам достатъчно опит. През следващия месец ще ми остава предостатъчно време за тренировка, хранене, зала, така че да сложим началото преди лятото.
И не, не става въпрос само за банския, или за няколко тлъстини тук и там. Става въпрос за нещо много по-дългосрочно, а именно за инвестиция в баланса, който отдавна търся, за нов начин на живот, за който копнея, за ново светоусещане.
Много се радвам, че открих този сайт, защото малко по малко мозъкът ми най-накрая взе да асимилира и да ИСКА, а той поиска ли, може всичко!
15.04.14
16:03
15.04.2014
Не съм умряла, жива съм (ако някой се чуди), независимо от поредността на деня, който умишлено не вкарвам.
Да се похваля: имам си хранителен и тренировъчен режим, вече втори ден се храня и тренирам по него и засега съм МЕГА доволна, защото изобщо не очаквах да представлява това, което представлява.
Изводи и размисли до момента:
- Не съм се хранила правилно, още по-малко чисто. Добре, че се спрях, защото щеше да е безумие да очаквам резултат след моето мазало.
- Настоящата закуска ми харесва адски много. Тази сутрин закусих в 8.00!!
- Не съм тренирала правилно или поне нямаше да постигна нищо съществено с тази комбинация, която правех.
- Калориите според новия хранителен режим са над 1400, но протеина си го бива.
- Поръчах си хранителна добавка (протеин), пристига утре.
- Няма смисъл да изреждам какво съм яла тук ден по ден, по-скоро ще споделям ако има нещо интересно около тренировката. Другото ми е в ексел файла.
- Ходя на работа с две кутии: едната е с храна за обяд, другата за вечеря+ това за междинните. Добре, че имаме хладилник.
Днес за първи път ще правя “силова” тренировка в зала. И следващя един месец също. Значи трябва да се въоръжа с минерална вода, хавлия и съм си разпечатала тренировъчната програма, като съм си сложила и снимчици, за да знам кое какво беше, че имам 22 упражнения +разгрявка +20 мин пътека накрая.
Аз поне си се смея вътрешно на себе си, защото знам каква атракция ги чака тези във фитнеса. Те дори не подозират какво предстои.
Ми...ако утре съм жива ще се включа.
И МНОГО, ама МНОГО СЕ ВЪЛНУВААААААААММММ!!!!! (е*ах мама му, то е по-страшно от първа среща с мъж...)
16.04.14
01:43
И тук да се оплача.
Разказвам си подробно първата истинска тренировка и си припомням защо не бях фен на залите. Но този път не са познали...
Значи намерих си зала близо до нас, естествено не бях стъпвала там, но по снимките от сайта им ми се стори прилична. Четох статията за първо посещение в зала (от този сайт!!!!) и етикета, и се опитах да го приложа, т.е. влязох си с кърпа, минерална вода и програмата, за да се ориентирам кое кое беше, защото само по имената не се сещам. Все пак са 22 броя за героя. Даже исках да питам на рецепцията евентуално да доплатя за инструктор, за да може поне за първото посещение да ме напътства, т.е. аз да покажа какво имам да правя и той/тя да съдейства. Е, много бързаше рецепционистката, та не ме остави да се изкажа.
Влязох, намерих единствената свободна пътека, защото имам рязгрявка 10 мин. По принцип много лесно се ориентирам на пътека. Тази нещо обаче не успях да я нацеля. Мъчих се, мъчих се и си викам вместо да губя време ще търся този инструктор- бил висок с черни дрехи. И виждам първото високо момче с черни дрехи, питам го “извинявайте, вие ли сте инструктора?” ... ми не бил той, ама почва да се смее (като комплимент ли го прие?). Повъртях се, пооглеждах се, после това същото момче ми посочи една стаичка и вика “ето там вътре е”. Надничам аз предпазливо и го гледам седи на един стол и си бели варени яйца. Поздравявам, извинявам се, че го прекъсвам и го моля да ми помогне с пътеката. Тъкмо отиваме дотам и съседната пътека вече се беше освободила, та ми показа на нея. Аз се възползвам по пътя да му кажа, че идвам за първи път и като за днес ще го разпитвам малко повече. Оня се надува.
Изкарах си 11 мин пътека с объркано дишане, най-високата ми скорост беше 9, като слизах до 5.5 в по-бавното ходене и така.
После започнах подред на номерата.
Пообикалях, белким си намеря сама смит машината, ама не я открих. Пак питам инструктора къде е и му казвам, че си имам програма и ще си я следвам. Оня поглежда листовете ми и едва ли не не ми се изсмя и ми вика “Хе, че това са пълни глупости, то смит машината освен това е за крака, съмнявам се да се справиш. Тази програма нищо не струва, как така имаш крака, после гърди, после ръце после пак крака, то не се прави така ами се тренира или само ръце или само крака. Изобщо нищо няма да направиш.”
Аз обаче не се предавам и му казвам, че програмата си е правена за мен и то от жена, че това е съвсем начално ниво и е според моите цели и нужди и вися тъпо и упорито пред смит машината, под която имаше лежанка. Ако знаех, можех и сама да си я махна, ама в случая само се въртях около нея и разглеждах. Склони най-накрая този да махне лежанката и да ми покаже как да си направя упражнението. После аз си продължих с дъмбелите на лежанка, че имам няколко различни вида, той явно като ме видя и реши все пак да покаже какво е трябвало да правя точно. За първото де. После правих всичко по план, за тежестите си мерих с кое ще ми е много тежко- за ръцете правих с четворки. Някакъв ме гледаше странно как държа тройка и четворка с по една ръка и ми вика “тези тежести са различни”, демек “ти толкова ли си тъпа, че ще правиш упражнение с различни тежести”. Та обясних, че просто не знам все още с кое ще ми е ефективно и удобно и пробвам.
Като стигнах до reverse peck deck, се оказа, че нямало такава машина, но инструктора все пак към 21.00ч вечерта (отидох там в 19.30ч) се смили да ми покаже едно друго за гръб, на лежанка полу-приведен, вдигаш ръцете с дъмбели встрани. Даже донесе двойки, защото видиш ли бил се загрижил да не ми е много тежко. Ама аз искам да се науча и на по-тежко. Но постепенно.
И после коремни две серии.
И после завърших с 15 мин кардио, трябваше да е 20, но вече едва гледах.
С една дума в тази зала отношението беше ужасно и аз бях май единствената жена, която се разхождаше с дъмбели напред назад, докато чака да се освободи пейката за step up. САмо три женички имаше в началото и те си действаха по уредите и си тръгнаха и аз останах сама с някакви гиганти и с дъмбелите. И няма пък да се предам!!!
Едва дочаках обаче да се добера до колата, за да се нарева. Е, наревах се и ми мина и разбира се нищо не е в състояние да ме откаже.
Може би аз съм чувствителна, може би това е нормално поведение и моите представи са прекалено идиалистични, може би трябва да пообиколя малко зали, за да видя къде ще се чувствам най-добре. Все пак това е само началото и после ще има упражнения, за които си трябва помощ, та разни пишман инструктори, които вече мразя, няма да са ми опция. Този ме върна буквално в годините от училище, когато един учител по физкултура избиваше комплекси, редовно се подиграваше с някои и часовете му бяха АД за мен от психическа гледна точка, нищо че никога не съм била дебела в истинския смисъл на думата.
Ми не съм в армията, ако подходът за стимул е да ти казват колко не можеш...това не е моят начин. Аз си представях готини, усмихнати, надъхани хора, с желание да съдействат. Като не ти се работи, не там.
Мамка му и галфон!
Малечке, звучи ужасно гадно, но трябва да бъдеш над нещата :* Зарежи го този малоумник и потърси друга зала. Важно е да има кой да ти покаже правилна техника, да ти даде някой съвет за изпълнението на упражненията. На този явно не може да се разчита.Там можеш да тренираш, но самата атмосфера ще те подтиска и няма да и е гот. Намери друго местенце, потренирай там и се върни след време и го разбий този “знаещ” галфон! (muscle) (swear)
(F)
16.04.14
11:22
Малечка, която е залата, ако не е тайна?
16.04.14
11:38
От всяка свирка на дърво не става... за съжаление залите за фитнес са наводнени от папуняци, които са твърде далеч от нужното, за да бъдат инструктори. Смело напред. Вземи само полезното от тоя бастун (т.е. не отношението, а техническата помощ за изпълнението на упражненията). Толкова. Останалото го забравяш.
16.04.14
12:00
Мерси June :), аз си споделих още снощии с треньорката и тя падна от смях и каза, че този явно не е чувал за кръгова тренировка за начинаещи и да отида следващия път с високо вдигната глава и да си правя всичко по ред без да ми пука. Това ми е програмата в следващия месец все пак, защото после ще има по-голямо натоварване. И май така ще направя, поне поопознах кое къде се намира и тази вечер ще се упражнявам на сухо както тя ме посъветва. И да не заменям упражнения и да ги правя в поредността, която е посочена, защото има значение за натоварването на мускулните групи. Общо взето се успокоих и се нахъсах. И да зяпат как се бъхтам с дъмбели и дискове, отворковците....(devil)
Ади, не ми се искаше да правя кофти реклама или да се окаже, че има и други инструктори в залата и се редуват примерно, но не е тайна: Нео Спорт се казва.
16.04.14
12:10
казано от Малечка Палечка на 16.04.14, 12:00:
Ади, не ми се искаше да правя кофти реклама или да се окаже, че има и други инструктори в залата и се редуват примерно, но не е тайна: Нео Спорт се казва.
Ако не ми беше толкова далече, щях да дойда с теб и да му разкажем играта на тоя “инструктор”.. :) Хич да не ти пука ! 90% от инструкторите са такива.. смешници.
16.04.14
12:11
Ще минат няколко тренировки, ще посвикнеш кое къде е и ще набереш малко инерция и увереност. И тогава ти пожелавам да стигнеш до онази фитнес нирвана, в която аз изпадам сега - не виждам и не чувам какво става покрай мен, все ми е тая кой и за какво ме гледа. Пък ако засечеш друг инструктор на смяна, питай пак. Може да е от нормалните.
Не оставяй подобни неща да те разстройват и демотивират !
Преди няколко месеца ме хвана някаква нерва и реших да сменя фитнеса и да си карам без инструктор. Хоп в един до нас, на 2 мин. ми е, уж добър, уж всичко ОК. Беше една събота сутрин, вали брутално. Влизам и съответно от мен капе вода. Съответно девойката на рецепция ме поглежда едва ли не с погнуса. Питам това онова, оная така ми отговаря, че нищо не чувам, но по физиономията й схванах, че е крива и недоспала. Влизам в съблекалнята, тая след мен ” Нали няма да влезеш вътре с тия кецове”. Сякаш съм някакъв идиот . Е, вътре не разбрах има ли, няма ли инструктор, ама вече ми беше минало желанието да правя каквото и да е. И така - сега не сменям за нищо за света нито залата, нито инструктора.Само за сравнение ще кажа, че в моята зала като ходих за първи път имах безплатно инструктор и тя едва ли не за ръка ме води и супер много ме разпитва за всичко. После и с моя си инструктор беше така.А и тримата съм ги забелязала, че на никой не отказват да помогнат, дори когато имат по 5 клиента на главата. Нали това им е работата.
Мнението беше редактирано от Rapuncelina на 16.04.14 12:20.
16.04.14
12:15
Въх... в този фитнес има треньор и тренировки по Workout!
Ама какво ли знам аз... Дайте ми нож да се гръмна! :D
16.04.14
12:33
Кольо, благодаря, няма да се предам, пак добре, че този показа упражнението за гръб, ще заместя reverse peck deck с него, имам одобрение :)
Толкова ми харесва програмата като цяло, че в скоро време ще се пристрастя. И тази сутрин с кеф си приготвих кутийките с
храна.
Ади, много си мила, благодаря ти! :) За теб нямам съмнение, че можеш да им скриеш шапката на всичките и даже ще го биеш ако тръгнете да се състезавате ;)
Rapuncellina, мерси за пожеланието, то аз съм си ревла по душа и гледам прекалено идеалистично на нещата, за съжаление или за щастие. Засега само на пътеката не ми дреме, там съм в свои води някак си. Но и с дъмбелите ще се сприятеля.
Включвам се и аз, да те подкрепя. Не му се връзвай на онзи пуяк.
Моят съвет е да отидеш няколко пъти без инструктор, като се оглеждаш и наблюдаваш как различните треньори се държат с клиентите си, как и дали въобще им показват упражненията, дали следят за правилното изпълнение и т.н., и тогава да си избереш с кой да се консултираш.
В залата в която аз ходя има трима инструктори, които са коренно различни един от друг - на единия само му дай да се перчи и да си лафи без да гледа какво правят клиентите му, докато другите двама са по-добре - показват и обясняват. Обаче човек който идва за първи път няма как да знае при кого попада и шанса да се разочарова е много голям. Може също да се пробваш да отидеш, когато е по-пълно, именно за да видиш инструкторите в действие ;)
Иначе и на мен в началото ми беше много терсене в залата - качвах се на някоя пътека и трамбовах до откат. Лека-полека се поочупих и се влюбих в желязото, така че и ти не се отчайвай. Като отидеш няколко пъти, свикнеш с разположението на уредите и атмосферата в конкретната зала, ще започнеш да се чувстваш на своя територия и нещата ще се подредят (hug)
Изобщо е добре, че не спести името на залата - трябва да се знае на какво може да се попадне там. Никой не се ражда научен, а тоя смешник май е забравил от къде е тръгнал. И мен ми беше терсене първата тренировка, за капак попаднах и на лафещия инструктор от поста на Светла - ами, хубавото е, че все още има хора, които са инструктори, защото ги бива, а не просто за да се фукат с мускули, та имаше кой да ме подхване и да ми оправи техниката на всичко, което ми беше “показано” първата седмица.
И на теб ще има кой да ти покаже и да го издухаш оня лигльо.
Тая зала случайно да е в Люлин? Че ако е, не си единствената потърпевша...
Малечка, мернах в друга тема, че търсиш Котидж - в Билла и Кауфланд има.
Аз взимам най-често “Landfrisch” - 4.5% масленост (опаковката е 150 гр.).
В Билла има и друго на “Ya!”, но не те съветвам да взимаш от него, защото е с по-висока масленост и има добавени захар и други “екстри”
17.04.14
16:45
казано от Светлана Иванова на 17.04.14, 15:56:
Малечка, мернах в друга тема, че търсиш Котидж - в Билла и Кауфланд има.
Аз взимам най-често “Landfrisch” - 4.5% масленост (опаковката е 150 гр.).
В Билла има и друго на “Ya!”, но не те съветвам да взимаш от него, защото е с по-висока масленост и има добавени захар и други “екстри”
Златна си, Светле!!! :) Много ти благодаря!
Добре де, два пъти седмично пазарувам в Кауфланд, къде съм блеела пак. ...сетих се къде...
Ще взема първото, което и ти казваш. :)
17.04.14
22:52
казано от мини тяло на 16.04.14, 16:46:
Тая зала случайно да е в Люлин? Че ако е, не си единствената потърпевша...
Същата е :)
Благодаря ви наистина, че ме подкрепихте!
Днес отидох както си обещах за втората тренировка тази седмица и само поздравих инструктора. Общо взето се игнорирахме взаимно. Викнах го само да ми свали смита, че нещо не се справих и толкова.
Като стигнах до пресите на наклонена пейка тръгнах да пипам винтовете долу, за да си я вдигна (много подробно зяпах клипове) обаче то било по-лесно отколкото си мислех. :) Аз развих целия винт, вместо само да го дръпна и едно момче дойде директно да ми покаже, после дойде едно друго да я настрои. Абе готини хорица.
И вчера се понапънах, но за вчера имах само 30 мин кардио: jumping jacks, въже, squat pops, ей такива.
И днес вече, тоталната двучасова разбивка, странно дали някога ще мога да правя раменни преси със седмици, вместо с четворки. И накрая на задължителното кардио след силовата, ми изкарах само 15 минути на кростренажора и то с почивки и пот се лееше из ведро.
Не знам защо си чувствам краката така странно- мега тежки, все едно по цял тон. Знам, че е нормално и ще мине с течение на времето и с тренировките, но ми е много особено това усещане.
Вчера като получих соевия протеин се оказа, че излишно съм настоявала баш за соев. И аз се чудя вече защо точно соев. И е гадничък. Обаче сега след тренировката си го разредих с малко мляко, вода, подсладител и сложих 1ч.л. канела и 1 ч.л. кафе и стана....мммм, ми като лате стана, много вкусно!!! Жалко, че чак утре на закуска ще мога да си забъркам същото. :)
19.04.14
01:16
18.04.2014
Айде да драсна и за днес.
30 мин кардио: редувах squat pods, jumping jacks, въже. С малки почивки от по 10 секунди между “сериите”, когато вече ми излезе дъха.
Храната е по план, но пропуснах вечерята, а не мързеше в този студ да ходя да пазарувам. Нищо де, тя е само 11% от тотал нещата за днес, а и аз основно мързелувах (като изключим чистенето в късните часове...).
Чакам с нетърпение утре сутринта да се разтъпча с малко дъмбелчета. (inlove)
20.04.14
22:16
19.04.2014
Храна по план.
Тренировка- бях в друг фитнес в друго населено място и се размазах тотално. Инструкторката се оказа мега яка с уникално дупе. Поправи ме на единия трицепс екстеншън и дойде да провери дали съм жива след третата серия лег кърл (не знам още как се казва на български). С една дума около два часа удоволствие.:-)
20.04.2014
Днес ми е нетренировъчен и трябва да почивам. Чакам с нетърпение кардиото утре.
Храна- зареждащ обяд от 200г агнешко (без плънка), 100г краставица, 1 белтък и 1 филия козунак да не обидя мама. Другото хранене- чисто, леко и безаварийно. И празникът, както и седмицата свършиха перфектно. Утре атакувам втората седмица.:-)
22.04.14
10:28
21.04.2014
Храна по план, абе много съм примерна!
Тренировка: 30 мин кардио (моите си упражнения squat pods, jumpings jacks, high knees, въже, пробвах и две серии по 60 скока в бързо темпо, без пружиниране). Болят ме леко глезените, защото стъпих накриво, нали съм супер сръчна.
Днес дъмбели и кардио. Май трябва да си пиша тежестите обаче, че нещо не помня кое с колко съм правила и карам опипом. Не ми се ядат junk foods, никакви.
Размисли: Нали усилено се настройвам да спирам цигарите. И сега се замислих...абе аз се храня здравословно, не пия, по мъже не ходя, сега ако и цигарите спра ще ме засърби гърба скоро от ангелските крилца.
23.04.14
00:57
22.04.2014
Храна по план- ей ще се цункам!
Тренировка:
Силова+кардио: пак се размазах, доволна съм от самата тренировка, ама защо ми отнема толкова време не знам, 2.30ч отиват ей така без да ги усетя.
Така, реших да пробвам в друг фитнес, защото работи до по-късно. Ми не съм доволна. Може да съм мега претенциозна кокетка, но изисквам атмосфера. Засега Нео води, няма да си кривя душата, дори инструкторът в последната не ме изкефи- накара ме да си свърша набързо-набързо серията на смита, за да опита една друга дама. Все пак, за да не съм черногледа ще кажа, че даде някои препоръки за клековете.
Май докато обиколя всички фитнеси в района, за да открия своя, ще понауча това онова в движение и ще съм готова с цяла статия-наръчник за непознати новаци “fitness for dummies” мисля да издам.
24.04.14
00:22
23.04.2014
Храна- ок според моя индивидуален план
Тренировка: 30 мин кардио, този път освен въжето с малко по-дълги серии от непрекъснати подскоци пробвах и едни странни странични подскоци (не мога да си спомня името им). Абе пак след 10тата минута бях плувнала в пот.
Размисли: днес прекарах доста време на сайта да чета разни статии за тежестите и ми попадна тази за митовете при вдигане на тежести при жени. И ми стана интересно твърдението за муслулната хипертрофия при бодибилдърите. Пишеше, че всъщност за да се избегне трябвало да се правят по-кратки серии с по-голяма тежест. ОК, моите серии засега са единични от средно 12-15 пъти, но пък въртя всички мускулни групи. Та сега започнах да се питам аз хубаво правих раменна преса последния път, но по протокол пишеше 15 пъти, аз реших да я направя 20 с по 4кг. Дали не е трябвало да направя всъщност 15х5кг... Ще питам де, но ако някой има мнение ще се радвам да го чуя.
И също така последния път се изсилих на смита (като за моите скромни възможности) и вместо 12х5кг, направих 12 клека по 10кг, абе накрая направо едва се вдигах... и тъкмо тогава онзи инструктор ме пита дали приключвам, че имал да показва нещо...
Чуковите сгъвания май също са ми леки с 4кг. Аз ги правя, но по една серия по 15 пъти на всяка ръка. И чак накрая ми става тежичко и трудно, не е като да махам с тези дъмбели като с химикалка. Всъщност и приблизително такова напътствие получих за избора с каква тежест да си правя пресите, т.е. че чак вече последните 3 повторения трябва да ме узорват. Освен това аз ги правя сравнително бавно, като си концентрирам изцяло мислите върху мускула и изпълнението и се опитвам що-годе да ги правя както трябва.
Нещо се омотах, не мисля, че е фатално като за едва четири силови тренировчици досега и пълна липса на опит, но искам да е максимално ефективно, щом цели три вечери от седмицата са ми заети кажи-речи само с това.
И само за това мисля бе, мамка му! Мисля по цял ден как вечерта аз ще тренирам и какво точно ще тренирам и как ще го правя и докъде съм... егати маниащината.
24.04.14
08:27
Изсилила си се на смита като си сложила 10ка ? (nod) Не мисля,че с тази тежест, която ползваш, имаш и най-малкият шанс да станеш нацепена батка, така че можеш съвсем спокойно да си тренираш. И е хубаво да усещаш някакво натоварване,докато ги правиш тия работи, тоест - ако дъмбел 4 кг ти е лек и усещаш натоварване чак на 13-14 повторение, значи тоя дъмбел не те натоварва и ти трябва по-тежък.
По въпроса с мускулната хипертрофия - преди десетина дни обсъждах с моя фитнес гуру нова програма и на въпроса му какво искам отговорих: “Малко мускули”, а той ми вика: “Пожелай си много за да ти дойдат малко” ;)
Аз не съм никакъв капацитет, но от скромния ми опит, резултати започнах да виждам когато спрях да се страхувам от тежестите и започнах да работя с такива, които усещам, че ме натоварват. Например, ако по програма имам 4 серии по 10 повторения си слагам такива тежести, че последните 3-4 повторения да ги правя с усилие.
Разбира се, че нищо не е фатално само за 4 тренировки. По-скоро брой първите 2 седмици от програмата като встъпителни - да си разучиш упражненията и да си определиш тежестите :)
Голяма манящина е, наистина! А като видиш резултати става още по-зарибяващо, повярвай ми :)
Мнението беше редактирано от Светлето на 24.04.14 10:19.
24.04.14
11:54
Благодаря ви за мненията, много сте готини! :)
Ади, аз с моите пилешки мускулчета, 10ка я усещам като торба с цимент, която някой ми е пльоснал на гърба и ме е накарал да я нося до върха на небостъргач...никак не ми е леко. Не се страхувам, защото знам, че няма как да стана нацепена батка (освен ако системно, упорито и последователно не си бия стероиди) и не ме е страх от самата тежест, по-скоро следя за начина, по който изпълнявам упражнението и да не се контузя.
Светле, и на мен така ми казаха, към края на серията, когато остават 3-4 повторения, да ми стане вече тежко и зор. Наистина досега само разучавах положението, а 3/4 от термините още са ми пълна мъгла. :)
Преди малко се консултирах и с инструкторката и тя каза да не пипам засега и да не променям нищо, за да ми укрепне тялото и вече следващия месец ще ми модифицира програмата с нещичко за по-напреднали. Просто да си дам на тялото един месец период, през който да се адаптира и да му покажа какво се очаква в бъдеще от него. Ми остават му две седмици, така че да му мисли...
И също така май май техниката за предни напади не ми е била много правилна, тази вечер в залата ще коригирам и да видим. Даже може да ги правя само с двойки вместо с тройки, за да ги изпълня както трябва (аз не съм била достатъчно наклонена напред както изглежда).
24.04.14
20:46
Много е важно и коляното ти да не минава пред пръстите, държиш на 90%, издигането трябва да идва от петата
25.04.14
00:22
24.04.2014
Тренировка: силова+кардио (в началото 10 мин за разгрявка и в края 17мин пътека (десният глезен определено ме боли) с редуване ходене 6.5км/ч и тичане на 8.5км/ч.)
Този път в залата имаше един друг инструктор....майкооооооууууу......(blush)(blush)
Виж ти, виж ти, значи освен собствените физически ползи имало и естестически ползи в залите- плакнене на очи с мъжки тела. Имаше какво да се види днес, мдаааа....
Нагласи ми смита човека и ми коригира нападите, та ги правих два пъти. Добре де, не мога да разбера, гледах два различни клипа и в единия мацката действително беше по-изправена, а в другия по-приведена. Та този инструктор каза, че нападите се правели като си свалям надолу таза, иначе ще ми се прецакат коленете и че навеждането идва от това, че някои хора го правят с щанга и затова автоматично са по-приведени. Даже показа човека и гледаше докато не го направя. Т.е. аз до този момент де факто съм го правила общо взето както трябва и точно както Ади посочи (благодаря, Ади!) :
казано от Adriana Dacheva на 24.04.14, 20:46:
Много е важно и коляното ти да не минава пред пръстите, държиш на 90%, издигането трябва да идва от петата
следейки коляното да е на 90 градуса и май съм изправена. Преди това едно друго момче правеше, ами приведен изглеждаше, а ги правеше без тежести.
Най-трудно ми е пустото бедрено сгъване. Имам 3 серии по 25 с по 15кг. И ме опъва отзад на бедрата мега яко, обаче то е и за дупе. Защо тогава дупето не ме опъва или поне не до такава степен. И вече пети път е така. Другото гадно са ми страничните напади. Тях ги правя без тежести, но разтварям максимално краката (докъдето дойде) и после докато го прибера този крак обратно имам чувството, че залитам. И третото гадно, което знам, че ще ми е неприятно, защото много боли са разните му там серии коремни преси : 8х 25, четири различни вида. Ами той мускулът ме моли да спра, но аз съм жестока и той си отмъщава... Нищо бе, знам, че няма как да стане от само себе си. Просто не си го представях толкова трудно.
Най-много ми харесват военната преса, пресите за гърди (нормална + на наклонена лежанка), чуковото сгъване, бицепсовото сгъване, трицепсовото сгъване над глава. Ааа и тези за прасците също ми харесват.
И не ми дреме, че стана дълго, трябва все пак да си излея мъката някъде, а колегите в офиса се оказа, че не знаят за смит машина. Поне тези, с които говорих. Ми млади мъже, защо не ходят на фитнес бе, то мъжкото тяло е програмирано и му се получават по-лесно нещата.
25.04.14
16:03
За дупе ти препоръчвам да правиш hip thrust - http://www.youtube.com/watch?v=SEdqd1n0cvg В началото започваш с диск вместо лост - според възможностите ти - може да е 5кг, може да е 10. Въпросът е да усвоиш техниката и да усещаш натоварването, където трябва. Едва тогава започваш да вдигаш кг,когато усещаш, че ти е много лесно и не се натоварваш изобщо :) Друго добро упражнение, което можеш да включиш е бг клек, а когато усвоиш и тягата - съвсем ще ти се натовари задната верига :) Други варианти за базови упражнения, които са многоставни - good morning, римска тяга с прави крака (мисля,че с този вид тяга ще се справиш)
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 25.04.14 16:05.
28.04.14
14:28
Ади, благодаря ти за идеите! Със сигурност ще пробвам някое от упражненията, но засега си укрепвам кръста с по-прости упражнения, иначе от незнание може да направя глупост.
25.04.2014- храна по план
Тренировка : 30 мин кардио, пак скачане основно. Писна ми да вали.
26.04, 27.04.2014
Храна по план.
Мнооооого ремонт и съответно чистене. Глезенът не ме отпуска все още. Не е кост, но е някакво сухожилие май.
В събота заради ремонта не ходих на зала, после стана късно, а и тази, която работи до полунощ не ме кефи и щях да си претупам тренировката само и само да се махна по-бързо. В неделя ми е почивен по програма, въпреки че падна пак яко чистене (нали се сещате, цимент, мръсни майстори, цъкащи навсякъде без калцуни....).
Днес отивам и не ме интересува глезен, не глезен. Пътеката ще я заменя с кростренажор за всеки случай при разгрявката и накрая, а и без друго си му е ред. Трябва да си наваксам съботната тренировка, не ми е готино така.
29.04.14
10:03
28.04.2014
Храна- ОК с изключение на 1 парченце гайо, ей така да опитам.
Тренировка
силова + кардио
Започнах с 12 мин на пътеката и приключих с 20 мин на кростренажора. Не мога да разбера защо в началото тежестите са ми сравнително леки и се притеснявам дали ще усетя ефект, но на следващия ден чувствам напрежението в мускулите. Глезенът ми снощи се беше подул, тази сутрин отново беше ОК, днес продължавам обаче с комбинация колело+кростренажор+ останалата тирада от силови пък да видим. Или ще мине, или ще се ходи на лекар.
И отново в залата беше готиния инструктор, усмихнат, казва здрасти и чао, голям симпатяга. (wasntme)
02.05.14
01:47
30.04.2014
Храна, по план. С този хранителен режим съм много доволна. Падат ми се по 145г протеини, 25г мазнини и 140г въглехидрати, или общо около 1450 kcal (средно на ден, всеки ден), като въглехидратите идват само от някой и друг плод, зеленчук, малко пълнозърнест ориз, пълнозърнестите овесени ядки сутрин, ей такива хубави нещица.
Тренировка
кардио+силова
12 мин велоергометър за загрявка, с редуване на темпото
клекове на смит 1х20х10кг
преса на лежанка с дъмбели 1х20х4кг
бедрено сгъване 3х25х15кг
военна преса с дъмбели 1х20х4кг
предни напади 2х15х3кг
пек дек 1х15х4кг (това с дъмбелите)
странично вдигане на дъмбели 1х15х4кг
трицепсово сгъване 1х15х6кг
странични напади 2х15
степ ъп 2х15х3кг
seated cable row 1х15х15кг
бицепсово сгъване с дъмбели от седеж 1х15х4кг
прасци (повдигане, права и от седеж) 2х30х4кг
triceps pull down 1х15х15кг
преса на наклонена лежанка с дъмбели 1х15х4кг
чуково сгъване с дъмбели 1х30х4кг
екстензии за гръб (как се казва на бг не знам) 2х25
крънчове 2х25
руски туист 2х25х2.5кг диск
обратен крънч 2х25
toe touch 2x25
С минимални паузи между упражненията, колкото да сменя уредите или дъмбелите. За щастие в залата предпразнично нямаше почти никой, мъжете висяха там заради мача и уредите бяха свободни. (devil)
Кардио на кростренажор 20 мин с редуване на темпото.
Забелязвам обаче, че тялото ми става по-силно, слуша ме на упражненията и ми е по-готино от примерно първия път, когато треперех цялата. Сега ще си довърша първия месец докато тежестите не станат като перца, за да укрепнат малко и ставичките и после ще се заема с нещо по-сериозно.
Моят десен глезен в началото се бунтуваше, но после миряса по средата на тренировката и чак накрая, когато отново влязох в балеринките, се присети да мрънка. В резултат, на което през първия почивен ден днес го дарих с дълга разходка, шопинг и една чудесна нова рокличка...и едни бели дънки....добре де, и едни нови токчета....И утре пак (inlove)
Честити нови придобивки! (sun) Да си ги носиш с голям кеф!
Звучиш доста позитивно и това много ме радва :)
Искам да те попитам колко време смяташ да бъдеш с този хранителен режим? Аз лично искам да те посъветвам да не е супер дълго, защото 25гр мазнини ми се струват малко за жена.
Хубав и усмихнат ден!