СЪВЕТ сваляне или качване?

25.04.14
22:11

Здравейте! На 15 съм , 72 килограма, тренирам от 8 месеца,започнах да качвам от 3 месеца и за това време качих 8-9 килограма (тази информация вече съм я давал в по долни теми но някой може да не е видял). Тук съм за да ви попитам : при положение че бързо качих килограми , трябва ли да започна да ги чистя понеже корема много взе да се омазнява , а аз не искам това. Чудя се  ако се изчистя на тази възраст , дали ще ми е по трудно да кача килограми по- напред , понеже съм решил да се занимавам с фитнес сериозно.Аз не съм много страшен , корема ми е очертан, но мисълта ми е дали е по добре да продължа да си качвам, или да ги изчистя и когато реша пак да кача.
И още нещо: от време се чудя следното нещо:
След като мазнините са вторичният извор на енергия, защо тялото ни разгражда мускулна тъкан , когато имаме недостиг на въглехидрати? Когато бях 62 килограма , също имах мазнини на корема ,но не бяха много, и при положение че ядох супер малко въглехидрати и мазнини (съотношението ми беше нещо като 60% протеини 20% въглехидрати и 20%мазнини),и че калорииния ми прием беше под 1800 калории, мазнините ми не спаднаха грам.Също така , мускулната ми маса не се увеличи . МОЛЯ само добър фиидбек , начинаещ съм и не искам вулгарни мнения :)

25.04.14
22:27

казано от Jay Cutler на 25.04.14, 22:11:

Здравейте! На 15 съм , 72 килограма, тренирам от 8 месеца,започнах да качвам от 3 месеца и за това време качих 8-9 килограма (тази информация вече съм я давал в по долни теми но някой може да не е видял).

Три кила на месец е много, мускул не се качва чак толкова бързо (дори да си начинаещ), така че е нормално повечето качено да са мазнини. Намали малко темпото на качване.

Чудя се  ако се изчистя на тази възраст , дали ще ми е по трудно да кача килограми по- напред , понеже съм решил да се занимавам с фитнес сериозно.

Не.

След като мазнините са вторичният извор на енергия, защо тялото ни разгражда мускулна тъкан , когато имаме недостиг на въглехидрати?

Защо реши, че разгражда мускулна тъкан?

Когато бях 62 килограма , също имах мазнини на корема ,но не бяха много, и при положение че ядох супер малко въглехидрати и мазнини (съотношението ми беше нещо като 60% протеини 20% въглехидрати и 20%мазнини),и че калорииния ми прием беше под 1800 калории, мазнините ми не спаднаха грам.Също така , мускулната ми маса не се увеличи .

Тези 1800 ккал са били достатъчни за подържане на 62 кг, но не и за качване на мускулна маса или сваляне на мазнини.

Мнението беше редактирано от Петко К на 25.04.14 22:27.

25.04.14
22:29

Здравейте! На 15 съм , 72 килограма, тренирам от 8 месеца,започнах да качвам от 3 месеца и за това време качих 8-9 килограма (тази информация вече съм я давал в по долни теми но някой може да не е видял). Тук съм за да ви попитам : при положение че бързо качих килограми , трябва ли да започна да ги чистя понеже корема много взе да се омазнява , а аз не искам това. Чудя се  ако се изчистя на тази възраст , дали ще ми е по трудно да кача килограми по- напред , понеже съм решил да се занимавам с фитнес сериозно.Аз не съм много страшен , корема ми е очертан, но мисълта ми е дали е по добре да продължа да си качвам, или да ги изчистя и когато реша пак да кача.
И още нещо: от време се чудя следното нещо:
След като мазнините са вторичният извор на енергия, защо тялото ни разгражда мускулна тъкан , когато имаме недостиг на въглехидрати? Когато бях 62 килограма , също имах мазнини на корема ,но не бяха много, и при положение че ядох супер малко въглехидрати и мазнини (съотношението ми беше нещо като 60% протеини 20% въглехидрати и 20%мазнини),и че калорииния ми прием беше под 1800 калории, мазнините ми не спаднаха грам.Също така , мускулната ми маса не се увеличи . МОЛЯ само добър фиидбек , начинаещ съм и не искам вулгарни мнения :)

Качвай. На тази възраст имаш възможност да направиш маса и сила, които трудно се постигат след това. Сега оформяш бъдещия си метаболизъм. Качването трябва да стане с хубаво, чисто ядене и сериозно, прогресивно, силово трениране като основа (5x5 например). Чистенето след това ще  е много по - лесно, когато имаш солидно количество мускули и голям харч на енергия.
Относно ситуацията, в която мазнините не са спаднали, а мускулите не са се увеличили - това е много трудно да се постигне едновременно, най - често не става така. Приемът ти на калории не е бил достатъчно нисък, за да отслабнеш без високоинтензивно натоварване, както и не е би достатъчно висок, за да изградиш мускули. Трябва да прецениш внимателно какво ядеш и да тренираш според количеството ядене - много ядене, много трениране и много сън е добра комбинация за младеж на твоята възраст.

25.04.14
22:32

“Три кила на месец е много, мускул не се качва чак толкова бързо (дори да си начинаещ), така че е нормално повечето качено да са мазнини. Намали малко темпото на качване.”

Зависи как тренираш. Има програми, с които можеш доста да качиш. Самият аз имах много видимо преоформяне докато бях на много ниски калории в началните месеци на трениране, сега съм същите килограми като 2003-а, когато завърших бакалавър, а съм два пъти по - слаб визуално. Линейна прогресия за 3 месеца може да те докара до 140кг за 5-ца на клека и до други подобни тежести на другите движения, а те дават доста прираст на маса при изпълнение на другите условия /достатъчно обем, хранене, сън/.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1