23.04.14
11:55
Здравейте! Предполагам въпросът е бил задаван многократно, но тъй като се отнася до лични “нужди” реших да направя нова тема. Решил съм се(този път сериозно) да изчистя тялото от ненужните мазнини. В момента съм на 17 години, висок 1.82, тежа 77(свалих 3 килограма). Определям се като процент мазнини ~ 17, като основно се наблюдават в коремната област, вътрешната страна на бедрата и гърдите. Досега водех предимно заседнал начин на живот, но съм решен да променя този неприятен факт. Та общо взето към въпроса: Бих желал да се изчистя до 67-69кг, след което да покача мускулна маса. Мога да тренирам всеки ден, проблемът е в часовете: 1) малко след 19:00 до късно вечерта(правя продължителни тренировки, не съм по кратките) или в най-добрият случай сутрин от 8:30 до 10 . Сравнително лесно губя килограми, но и бързо качвам(поне съм останал с такова впечатление). От скоро време ми стана навик да си правя сутрешни шейкове( 1-2 яйца, не сурови ; 200-300мл прясно мляко, нискомаслено ; 1-2 банана и един портокал). На обяд хапвам по-леки храни - плодове, салати и прочие. Вечерята обикновено се състои от месо. Бихте ли ми предложили хранителен режим за съответно сутришна или вечерна тренировка при смъкване на килограми? Разполагам с дъмбели, а и често ползвам кростренажор. Подходящо ли е да се яде извара след вечерна тренировка и ако не, то на какво да наблягам? Ще съм благодарен ако отговорите на въпросите ми. ;)
http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063
Съвети: Да ходиш на фитнес, да правиш кардио (най-добре интервално), и да си направиш една хубава и качествена диета..
23.04.14
14:38
Ако тренираш вечер тялото няма да ти се възстанови добре. Яденето на въглехидрати в части от деня в които тялото няма нужда от тях за мене е като грях. Прочети каквото ти е дал Деян и тогава си задай въпросите.
23.04.14
14:43
казано от Stiliyan Goshev на 23.04.14, 14:38:
Ако тренираш вечер тялото няма да ти се възстанови добре.
Защо?
казано от Stiliyan Goshev на 23.04.14, 14:38:
Яденето на въглехидрати в части от деня в които тялото няма нужда от тях за мене е като грях.
Кога са тези моменти?
С голямо извинение, но уточняването на тези детайли ще бъде от полза на Нако Начев.
23.04.14
17:54
1) Трябват поне още две хранения след тренировка за възстановяване на мускулите. За тялото ни една тренировка е огромен стрес.
2) Ами въглехидратите са енергия за момента. Според мене те трябва да се приемат само след тренировка (това не важи за зеленчуците).
Като цяло въглехидратите не са проблем ,а източника им е. :)
23.04.14
22:14
казано от Stiliyan Goshev на 23.04.14, 17:54:
1) Трябват поне още две хранения след тренировка за възстановяване на мускулите.
Продължавам да не разбирам защо вечерната тренировка изключва възможността за две хранения след нея. Ако тренировката приключи до 20:00 има достатъчно време за две хранения с поне 2 часа време между тях. Моите тренировки приключват в 21:00 и също имам време за две хранения (и 8 часа сън след тях). Дали наистина е крайно наложително да са две - това е отделен въпрос, а зависи и за каква храна говорим реално. С други думи - казаното от теб по този начин е твърде относително и по тази причина - неточно.
казано от Stiliyan Goshev на 23.04.14, 17:54:
2) Ами въглехидратите са енергия за момента. Според мене те трябва да се приемат само след тренировка (това не важи за зеленчуците).
Да, принципно си прав - след тренировка е сравнително по-подходящото време за въглехидрати.
Това, обаче, съвсем не е аксиома.
Отново опираме до това какви са източниците на въглехидрати, в какви количества са и с какво са комбинирани.
Както и да е - не са това основните опорни точки на един режим...
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 23.04.14 22:20.
23.04.14
22:18
казано от Деян Стоянов на 23.04.14, 12:56:
http://www.bb-team.org/articles/907_otslabvane-s-nisko-vaglehidratna-dieta-nvd
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063
Съвети: Да ходиш на фитнес, да правиш кардио (най-добре интервално), и да си направиш една хубава и качествена диета..
Значи интервалното кардио > нормалното кардио за чистене на мазнини? Защото напоследък като започна да си правя кроса- нямам сила и мина км- два и се изморя... После обаче решавам да правя спринтове и там определено имам сила и желание, не знам защо е така...
27.04.14
23:45
Благодаря за отговорите и препоръчаните страници.
Изчислих си ОКБ-то : 2623 - 500 = 2123
протеин 231 грама x 4 = 924 кал.
въглехидрати 77 x 4 = 308 кал.
мазнини 99 гр x 9 = 891 кал.
Тъй като сменям смените, най-вероятно ще правя тренировките следобедно време. Имам проблем обаче със самото съставяне на НВД и по-точно със видовете храни за запълването на по-горе написаните стойности. Изчетох дадените страници, но 231 гр протеин са си сериозни стойности.
Сутрин 8:00 - 8:30
- кафе
- шейк ( прясно мляко, банан, портокал)
- 3-4 яйца ( белтък, но едва ли ще е в шейка, тъй като не ми понася)
10:00 - 10:30
50 - 100 гр ядки
Обяд 13:00 - 13:30
200 гр пилешко + салата ( марулена или домати и краставици)
Тренировка 14:30 - 15:30; 16:00
Ядене след нея? Бързи протеини или?
Вечеря към 19:00, подобна на обяда.
Преди лягане ~ 200 гр обезмаслена извара?
Кажете ако имате някакви забележки и ако да, какво да променя. Отделно съм започнал да приемам л-карнитин преди тренировка, по мои наблюдения има ефект.
28.04.14
01:20
казано от Нако Начев на 27.04.14, 23:45:
Изчетох дадените страници, но 231 гр протеин са си сериозни стойности.
Сериозни, а и ненужни за теб. 77 килограма си, значи ти трябват макс 150 грама дневно.
Преди лягане ~ 200 гр обезмаслена извара ?
и аз се чудя същото. по принцип през деня ям пълномаслена, защото мазнините са от “добрите” - животински, необходими са, но се чудя дали мазнините на 200гр извара няма да дойдат много по време на сън. към останалите четящи - тука е момента да ни светнете
.
Ядене след тренировката? Бързи протеини или?
яз ям поне 3-4 яйца със овес или кафяв ориз и пълномаслена извара. няколко часа по-късно - месо
Мнението беше редактирано от Pavel D на 28.04.14 08:08.
28.04.14
08:16
Какви са тия глупости НЕНУЖНИ ПРОТЕИНИ?
Протеина е се приема единствено от храна и какъв е този 150 гр. протеин.. Аз съм 69 кила и минимума които приемам е 170 и това вече ако си объркам храненето.. Много от протеина не се усвоява дори.
28.04.14
08:52
А могат ли ядките да се заменят с 50-100 грама годжи бери? По принцип ще излезе по-скъпо, но не е ли за предпочитане пред ядките, тъй като е с по-добри хранителни стойности? http://www.bb-team.org/hrani/search?for=годжи+бери
28.04.14
10:06
казано от Stiliyan Goshev на 28.04.14, 08:16:
Много от протеина не се усвоява дори.
И като цяло храната не се знае колко се усвоява. Имам чувството, че колкото повече се яде, толкова по-малък процент от нея се усвоява. Интересно дали има научни проучвания как влияе количеството върху усвояването? Някой ако знае, да сподели.
Лебеде, понеже не се усвоява, затова ли дебелееш? ;)
Ненужни са (като количество) за възстановяването на тъканите. Излишъка се трансформира в глюкоза и се ползва за енергия.
Протеина е се приема единствено от храна и какъв е този 150 гр. протеин. Аз съм 69 кила и минимума които приемам е 170 и това вече ако си объркам храненето..
Аз пък съм 82 кг. и максимума, който приемам е по-малко от това.
Ако не се усвоява, защо ти е да ядеш толкова много?
казано от Петко К на 28.04.14, 10:48:
Ненужни са (като количество) за възстановяването на тъканите. Излишъка се трансформира в глюкоза и се ползва за енергия.
Ако не се усвоява, защо ти е да ядеш толкова много?
една диетоложка слушах вчера точно по тоя въпрос, каза че е много неизгодно. все едно да си отопляваш къщата, оставяйки готварската печка отворена (казвам го като допълнение на това което каза ти)
Мнението беше редактирано от Pavel D на 28.04.14 11:06.
28.04.14
16:11
Добре аз ви казвам. :)
Естествено ,че няма да ядеш по 100 гр. протеин на 1 път а на 3-4..
Ти може да го казваш, но това не значи че е вярно, нито пък те прави надежден източник на информация.
28.04.14
17:10
казано от Stiliyan Goshev на 28.04.14, 16:11:
Добре аз ви казвам. :)
Broscience™
28.04.14
17:38
За усвояването на белтъка, влияят много фактори. Наличие на необходимост от мускулите( ако става въпрос за качване, то трябва и подходяща тренировка), инсулин( а той се появявя само ако има повишена кръвна захар, сиреч бърз въглехидрат) и т.н.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.04.14 17:43.
28.04.14
17:44
казано от Carbohydrate на 28.04.14, 17:38:
инсулин( а той се появявя само ако има повишена кръвна захар, сиреч бърз въглехидрат) и т.н.
Това са глупости. Кръвната захар не се повишава само от бърз въглехидрат.
28.04.14
17:47
казано от Debel Lebed на 28.04.14, 10:06:
И като цяло храната не се знае колко се усвоява. Имам чувството, че колкото повече се яде, толкова по-малък процент от нея се усвоява. Интересно дали има научни проучвания как влияе количеството върху усвояването? Някой ако знае, да сподели.
има, 2.5-3 гр. на кг. телесна маса, без мазнината)). Кольо някъде скоро писа, че може да изядеш наведнъж и това било равносилно на 4,5 разов прием. Няма значение количеството прием. И аз бих искал да видя инфо по темата...))
28.04.14
17:48
казано от Херцог Трън на 28.04.14, 17:44:
казано от Carbohydrate на 28.04.14, 17:38:
инсулин( а той се появявя само ако има повишена кръвна захар, сиреч бърз въглехидрат) и т.н.
Това са глупости. Кръвната захар не се повишава само от бърз въглехидрат.
Не съм го твърдял. Става въпрос за т.н. гейнъри, където по-евтиният вариант е тъпо захари.
28.04.14
17:51
Васко, дай да видим къде какво съм писал, защото думи, които са извадени от контекста, често стават катализатор на неразбирателства. :) Колкото до усвояването - тук (и втората част).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.04.14 17:52.
28.04.14
17:56
2. Да направим едно просто сравнение
Да речем, че имаме двама тренирани и здрави атлета, мъже, тежащи по 80 кг. В повечето случаи препоръката е да консумират при 80 кг х 2,2гр/кг = 176 г белтък. За по-лесно ги закръгляме на 180 грама. Сега да предположим, че първият разделя протеина си на 6 порции, за да има по 30 г “усвоим” протеин на едно сядане. Нека вторият атлет приема целия белтък на един път. Това значи, че вторият ще усвои само 30 грама. Какво ще означава това на практика?
Първо: Това значи, че вторият ще е приел само 0,37 г/кг протеин. Това е очевиден дефицит, който не просто ще е недостатъчен за мускулна хипертрофия, а е дори под половината от препоръчвания, така или иначе нисък дневен минимум според FDA (Food Drug Administration). Не само че няма да расте, а ще има и сериозни здравословни проблеми и тежки хранителни дефицити.
Второ: Ако вторият атлет може да усвои само 30 грама, а първият използва всичките 180 грама, то между двамата има разлика от 150 грама протеин. Това се равнява на 500-600 калории (отразявайки термичния индекс). Т.е., единият ще е в дефицит, причиняващ загуба от 1,2 кг средно на седмица. След един месец първият ще тежи с 5 кг повече от втория. Струва ли му се на някой реалистично това?
Прочети повече: http://www.bb-team.org/articles/4404_mitove-v-bodibildinga-protein-ednokratno-chast-1#ixzz30C1nbTlx
ето това пък върви в разрез на коментара на Петко, че не усвоените белтъчини се усвояват под друга форма. И аз съм съгласен с него, значи статията да кажем не е пълна. Иска се допълнение! Белтъците за един път се усвояват по малко от необходимото, но това не значи, че човекът ще тежи по-малко, просто ще е по-мазен)))......и т.н.
Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 28.04.14 17:58.
28.04.14
18:02
Ти виждаш ли, че статията се казва “Митове в бодибилдинга” - тези твърдения са абсурдни и ако прочетеш цялата секция ще видиш, че автора на статията използва тези разсъждения, за да ги обори.
28.04.14
18:05
казано от Херцог Трън на 28.04.14, 18:02:
Ти виждаш ли, че статията се казва “Митове в бодибилдинга” - тези твърдения са абсурдни и ако прочетеш цялата секция ще видиш, че автора на статията използва тези разсъждения, за да ги обори.
Разбира се, чел съм я няколко пъти!...и това не пречи, както виждам, всеки да има различна гледна точка ))
29.04.14
00:40
Голяма драма с тия мазнини. Сега остава някой да каже и че не всички телесни мазнини са нездравословни (което също не е лъжа).
Най-простичко казано, натрупването на подкожни мазнини става, когато запаса от мазнини надхвърли възможностите на организма да гори мазнини (оксидацията). Обратното, мазнините се махат, когато оксидацията надхвърли запасите.
Има достатъчно доказателства за това, че: в общия случай въглехидратите рядко и трудно се обръщат на мазнини и се складират като такива; когато ядеш повече въглехидрати, гориш повече въглехидрати / ядеш по-малко въглехидрати, гориш по-малко въглехидрати и повече мазнини; белтъчините при нормални условия не могат да конвертират в мазнини; съответно ако ядеш повече белтъчини, гориш повече белтъчини (и по-малко въглехидрати и мазнини); мазнините от храната също могат да се отлагат и ако ядеш повече мазнини не се отразява кой знае колко на оксидацията.