28.04.14
23:10
Добър вечер.
И аз както повечето бедни чеда на нашата мила родина ,изпитвам трудност с набавянето на белтъчини, основно.Другото някак го скалъпвам,но ми омръзна да се наказвам всеки ден с извара,яйца и тем подобни “деликатеси” от които вече честно казано гърчове получавам.. И това с едничката цел да докарам протеина в допустимите норми.А пък и честно казано ,не мога да си позволя да удрям всеки ден по 15-20 яйца.
Та, споделете вашите идеи ,нека всеки да каже как най-тънко минава с една дума. :)
28.04.14
23:25
До болка ми е познато това с яйцата и изварата... :D
Не знам от къде си, но ако си в провинцията(може и в София) можеш да си купуваш домашни продукти на мноооооооооого по-евтина цена от тази в магазина, а и са истински..пример - литер мляко за левче..яйцата са 2-3 пъти по-евтини от магазина, а също можеш да намериш и сирене,кашкавал и месо. Та..храни от магазина с високо съдържание на белтъчини не мога да ти препоръчам, но моят съвет е, да си намериш някоя добра баба/дядо на пазара и да си купучаш истински продукти на по-ниски цени. Само трябва да потърсиш.. :)
29.04.14
00:12
Лесно се намират дроб и сърца на около 4лв. за килограм, няма по-евтин източник на белтъчини ;), изварата за мен си е направо наказание, когато става въпрос за честа консумация, да не говорим, че по-приемливата на вкус е кажи речи на цената на свинското, което пък е абсурдно.
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 29.04.14 00:42.
Качествените белтъчини са скъпи. За 200гр белтък дневно на ден консумирам 4-8 цели яйца, 500-600гр пилешко филе, 1-3 дози протеин (тоест минимум 5лв на ден). За бюджетен вариант не се сещам, за мен лично копешката извара не е вариант за набяване на белтъчини, отделно че в консумацията на храна трябва да има и някаква доза удоволствие, а не само да си набавиш х/у гр от нужния макронутриент. За по-евтин вариант се сещам примерно пилешки шийки, свинско рагу, слънчоглед (но ако не си фен на мазнините не са особено подходящи в големи количества). 1 яйце размер Л в по-големите вериги магазини е 25-30ст, само белтъкът е 3.5гр. 70гр яйчен белтък отива на 5лв. 1кг пилешко е 8-11лв.
телешко, яйца и извара... изварата е “Фаворит” пълномаслена кашкавалена, над 500гр дневно. На вкус поне ми харесва. Има и обезмаслена, нея се чудя дали да не я ям късно вечер за да няма излишни мазнини по време на сън?!
и аз търся домашно пилешко/яйца в София. Нямам баби на село :( кажете ъндърграунд офертите
29.04.14
14:08
казано от El_tiggeraso на 28.04.14, 23:10:
Кой, как и от какво си набавя нужните белтъчини?
Та, споделете вашите идеи ,нека всеки да каже как най-тънко минава с една дума. :)
Аз минавам доста тънко, заради ниските ми нужди. Според таблиците при моето слабо натоварване и активно тегло от около 60 кг. препоръчителните (0.8-1 гр. на кг. АТ) белтъчини са ми около 60 гр. С 300 гр. месо, риба, дроб и подобни за 2-3 лв. си набавям нужното. Като добавя и белтъчините от останалата храна, то имам достатъчно аванс за евентуален растеж на мускулите. :D
29.04.14
14:15
Основните източници на белтъчини в моето хранене са яйца, месо (предимно свинско), сирене и кашкавал. Количеството протеини в храната ми е малко повече от препоръчителното - около 2.5 - 2.8 g/kg, но... пуста лакомия! :P Това са ми любими храни. (sun)
Аз ползвам домашни яйца, пилешко и свинско от село. Останалите работи като пуешко, заешко, биволско сирене както и други домашни храни си набавям на изгодни цени от различни “хранителни кооперативи” от facebook, които имат доставки 1 път месечно в града. За момента съм много доволен. Купувам редовно и риба тон.
29.04.14
23:13
Аз си набавям протеина от яйца, мляко, сирене/кашкавал, месо. Протеина от хляб, овесени ядки, боб, грах и други такива, дори не го смятам. Нуждите на тежкоатлети от протеин са максимум около 1,65г/кг/ден.Всичко останало като излишък се окислява за енергия. Това е и най-скъпата енергия - кило протеин струва много повече от кило въглехидрат или мазнина. Да, добре е да се презастраховаш, но всеки се съобразява с финансите си. За тези, които се страхуват, че нямат достаъчно пари да си го позволят, моля прочетете третото изречение отново.
Важното е да има разнообразие. Единият ден ми писват яйцата, наблягам повече на месото, на другият ден ми омръзне месото, наблягвам повече на млечните продукти. В някой си друг момент ми писва всичко и пия протеин :D .
Но като цяло много рядко пропускам нужните количества протеин. По пазарите и халите има доста евтинки суровини, само трябва да поразгледаш повече. Иначе съм студент (добре че не в София) и се случва майка да ми праща буркани пълни с месо- супер щастливи дни :D .
Да не забравя, че имам и съквартиранти с които понякога си делим стоките и така всичко излиза по евтино, а всички сме едри момчета. Плюса е и, че намазвам покрай приятелката и все ми готви нещо с месце.
Направо се изхитрявам като евреин понякога.
01.05.14
00:26
@Камен Илиев,
може ли да обосновеш мнението си,или поне да споделиш на какво се основава ? Лична преценка от опит, или достоверен източник ?
Не се заяждам,просто ми стана интересно мисленето ти с оглед на това ,че всеки следва неписаното правило за 2-та грама протеин на телесно тегло.Но друг е въпроса ,че някои го смятат за активно тегло и точно това ме озадачава и кара да виждам логика в изказването ти. :)
Мнението беше редактирано от El_tiggeraso на 01.05.14 00:27.
Източниците са научните изследвания (както и практическия опит на много хора, включително и моят). Горните стойности от 2 гр/кг са за атлети на химия или ако си на ОКБ. Количества над тези не носят допълнителна полза.
http://www.bb-team.org/articles/4249_protein-chast-parva
Мнението беше редактирано от Петко К на 01.05.14 01:09.
01.05.14
08:56
@ El Tiggeraso - Сигурен съм, че не се заяждаш. Най-напред усетих това на свой гръб. До преди около 5 години трябваше да давам по около 80 лв месечно само за протеин. С времето това се превърна в данък, който трябваше да плащам всеки месец от страх да не би да загубя от трудно качената маса. Случи се така, че един месец нямах времето и възможността да си платя данъка и от страх да не заслабна :) увеличих с малко качествената храна. За месец не смъкнах нито грам. Опитах втори месец - същото, че дори и качих малко. От тогава вече 5 години съм tax free.
От друга страна както каза и Петко, чета, но не в бодибилдинг точка ком, защото това са сайтове, създадени, за да обслужват компании за хранителни добавки, което в америка (зная правописа) и после в света е мултимилиарден бизнес. Те нямат интерес да насърчават правилното хранене на популацията и в частност спортистите, а да си продават продуктите. Статията, която е цитирана от Петко е горе-долу всичко важно за протеина, въпреки, че аз съм ползвал друг източник за горепосоченото количество, а именно Clinical Sports Nutrition на Louise Burke и Vicki Deakin, която книга съдържа техни изследвания и хиляди (буквално) други научни трудове на учени от цял свят от 1988 до 2012. Изданието е от 2013. Може да го потърсите в Амазон.
Не съм против протеиновите пудри, които са наистина нужни при състояния на калориен дефицит или когато човек няма възможността да се нахрани навреме, примерно, но казвам, че при едно сносно хранене, са просто лукс.
Мнението беше редактирано от Камен Илиев на 01.05.14 20:57.
01.05.14
10:08
Аз лично си набавям протеина главно от свинско месо, кайма и от протеинова пудра. Съдейки, обаче от собствен опит, мога да кажа, че около 1 грам/дори и по-малко от грам/ на телесно тегло протеин е напълно достатъчен за всеки занимаващ се непрофесионално със спорт. Относно протеиновата пудра -пия е по-скоро като заместител на “сладко” и поради начина ми на хранене, защото някои дни не мога да вместя калориите, приемайки само твърда храна в период от 2-3 часа.
Мнението беше редактирано от Иван Марков на 01.05.14 10:11.
Препоръчвам свинските сърца. 4лв/кг и освен протеина получаваш доста голяма доза микронутриенти и коензим Q10, много повече от съдържаните в скелетните мускули. Друг голям плюс е, че е изключително лека храна. Нарязани на малки кубчета заедно със съединителната тъкан, сол, черен пипер и чесън, сотирани на тигана с масло/зехтин - за 5 минути стават изключително вкусни и най-важното - ядат се много лесно и бързо. Не усещаш кога заминават 300г. Лично при мен при същото количество мускулно месо вече почвам да ям насила. От доста време ям предимно органно месо и съм доста доволен.
Мнението беше редактирано от Voyager на 01.05.14 14:51.
Пилешки сърца,воденички и яйца.
Мнението беше редактирано от Vintage на 05.05.14 18:32.
05.05.14
21:58
Внимателно с вътрешностите, защото опасността от подагра е реална.
08.05.14
22:49
казано от Камен Илиев на 05.05.14, 21:58:
А за какви количества става въпрос ? 2-3 пъти седмчно по 1кг(сурово съст.) оптимално ли е ?
Това си е един наистина изгоден източник.Хем евтин,хем вкусен.
яйца
пилешки горни бутчета
печени гъби (не съм сигурна че имат кой знае колко протеини,но си пасват с бутччетата)
09.05.14
10:30
Количеството зависи главно от индивидуалните особености, функция на бъбреците и т.н., затова каквото и количество да се даде като норма, то ще варира от човек до човек.
09.05.14
10:40
казано от Камен Илиев на 05.05.14, 21:58:
Реална е при човек без някаква двигателна активност и със съпътстващи прекомерна консумация на алкохол, минимална на вода, възраст над 40 години, наднормено тегло и някакви хронични здравословни проблеми от най-различно естество. И пак е горе-долу толкова реална, колкото и вероятността да те блъсне кола пресичайки на пешеходна пътека ;)
09.05.14
11:01
Както кажеш, Джеймсе.
“Вържи си попа, да ти е мирно селото”, е моето мото в този случай.
Затова и ти предполагам ако имаш дете/деца им казваш преди да пресекат на пешеходна пътека да се огледат за всеки случай така.
09.05.14
11:23
Малък е и не разбира много какво му говоря, та за това и не му давам да пресича сам :)
Както и не бих му давал да слуша всеки за хранене, а по-скоро да се поинтересува и да чете и да побеседва със хора, които имат наистина сериозни познания и опит по въпроса ;) Особено ако става дума за “опасни” или “рискови” храни :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.05.14 11:23.
09.05.14
12:26
Месо или риба
Яйца
Сирене и кашкавал или кисело мляко.
09.05.14
13:22
Това, че в уикипедия и разни други издания цитират възраст над 30 40 години за заболелите от подагра, не означава, че по-млади не могат да се разболеят. Горепосочената възраст е за средния мъж, хранещ се с разнообразна храна. При това положение в организма му се случват промени, които след 40-тата година вече са достатъчно изразени, за да станат предразполагащ фактор за заболяването. В темата, обаче си говорим за хора, които целенасочено ще се стремят да си набавят протеина в ежедневието си на спортист(разбирай увеличени протеинови нужди), хранейки се със субпродукти, които са богати на прословутите пурини. Сега, кога способностите на организма им ще се окажат недостатъчни да компенсират чрез преработка и екскреция образувалите се урати, никой не може да каже. Кога точно комбинацията алкохол и воденички и дробчета ще се окаже повече, отколкото организма им може да носи, зависи само от тях и генетични, и онтогенетични фактори.
Спора не си заслужава кой е чел и чул, кой е по-по-най. Не страдам от желанието да си меря ... по всеки въпрос.
Бог да те благослови и да ти дава здраве, Мистър Хинкс.
09.05.14
15:24
Камене, уикипедия не чета :)
Така се е случило, че покрай няколко много близки хора с подагра се наложи да се придобия някакви знания по въпроса и за щастие и мой късмет не от интернет. На пурини са богати всички храни, защото по една или друга причина не ядем неорганична материя.
Основен рисков фактор е консумацията на разваляща се храна, комбинацията от тлъсти меса и продължителен голям алкохолен прием, обездвижване и недостатъчен прием на вода. Предполагаема е, но не е доказана пряко и консумацията на храни с много консерванти. Възрастта 30-40 години мога да ти кажа защо е посочена като критична - според много лекари от по-старата генерация, това е периода, в който почваш да водиш осезаемо по-заседнал начин на живот, а процесите на стареене стартират някъде в края му и много неща в организма не фукнционират така, както са го правили 10 години по-рано.
Не е невероятно да срещнеш някой, който е забравил за подаграта без милурит, колхицин и НСПВС, само година-две след като е променил изцяло начина си на живот.
да ти се връща и със здраве и от мен :)
p.s.
Мога да използвам и чуждици, предполагам, че ще изглежда поубедително написаното :)
Мнението беше редактирано от James Hinks на 09.05.14 15:26.