Съвет - заместване на храни и определяне на правилен режим на хранене

30.04.14
01:33

Здравейте! Казвам се Ина, на 25г., висока см 166, тежа 52кг. Искам да отслабна 5кг., което не е много за някой, който тежи 105кг., но за моето сегашно тегло е трудничко свалянето. Искам да си изградя правилни хранителни навици, а колкото до спорта - тичам почти всеки ден и ходя на фитнес 2-3 пъти в седмицата. Започнах да тренирам преди малко повече от година. До преди месец натоварването ми беше ежедневно, но много неща се промениха. Мисля отново да започна да тичам всеки ден, без изключения, пък за фитнеса - верояно ще си остане 2-3 пъти седмично. Желанието ми е да изчистя всичките натрупани мазнини и да постигна максимално добра фигура. Добре ли е да тренирам всеки ден, защото някой ми беше казал, че е най-добре да е през ден, за да оставя мускулите да си почиват или да се възстановяват...?
    Имам син, който е почти на 3г. и за съжаление бременноста си каза тежката дума - шкембенцето ми е най-големия проблем за преодоляване, тук също бих искала да чуя(прочета) мнения и съвети. Направо ми се върти свят като прочета или чуя за някоя си, която е извадила плочки само 6 месеца, след като е родила, а аз не мога да го постигна вече повече от година... Всяка останала част на тяото ми се стяга доста бързо, но явно това ми е слабото място.
    След като родих корема ми постоянно беше подут и твърд, знаех че е от определени храни, но не умея да се наблюбавам, затова стигнах до заключение по друг начин...Преди няколко месаца ходих на кръвен тест за хранителна нетолерантност в Хил Клиник, оказа се, че не мога да ям доста неща, но не знам с какво бих могла да ги заместя. Бих искала съвет, какви заместители биха били подходящи. Спрях всичко тестено, защото не мога да консумирам пшеница, която се съдържа почти във всяка храна, но гледам положително на нещата - поне открих овесените ядки. Научих се да ям зеленчуци, което е супер, защото преди освен моркови, зеле, домати и краставици не консумирах зеленчуци. Свсем на скоро, преди месец, реших да пренебрегна резултата от теста и да изям нещо тестено, корема ме заболя моментално, а да не говорим колко се подух. Тук идва въпроса - елда, просо и лимец дали имат нещо общо с пшеницата, мога ли да ги консумирам? Освен това не мога да ям ориз, опитах с киноа - същото като с тестените продукти, рязка режеща болка и подуване. Не мога да ям и царевица, яйца, бадеми, кашу, телешко, грейпфрут и мая.
    За да отслабна от 5 дена насам, днес беше 6-тия, съм започнала хранителен режим, в който ограничавам максимално калориите и въглехидратите. Сутрин тичам и правя коремни преси, преди да съм яла каквото и да е. Правилно ли е, или да го правя след закуска? Закусвам обезмеслена извара или 1/2 кисело мляко. После ям през 3 часа - кисело мляко от 0,1% маслеснст,прясно мляко с 0,1% масленост, обезмаслена извара, моркови, домати, краставица, марула, сьомга, пилешко (печено), гъби, избягвам захар, сол и мазнина, всичко е и ще бъде сурово, варено или печено, без тестено и без сладко. Не пия газирано изобщо, сок пия веднъж в месеца...Днес се изкуших и изядох едно Баунти, но трябва да разбера как да намеря баланс - да ям здравословно и да мога да си хапвам някой и друг шоколад понякога, защото като целенасочено го избягвам, само това ми е в главата, а аз определено съм пристрастена към сладкото... До колкото разбрах, за да спазвам този режим трябва не трябва да ям плодове и ядки, така ли е, и колко време мога да продължа, без да си създам проблеми?
    Може да съм прекалила с обясненията, но... (blush)
    Багодаря предварително!

Темата беше редактирана от Ina Pesheva на 30.04.14 01:34.

30.04.14
02:45

Поздравления за сериозното отношение и подход към здравето.

Трениране всеки ден, не е проблем - официалните препоръки даже са по минимум 30мин на ден активност. Това което обаче не е препоръчително е силно интензивни тренировки всеки ден - например силови.

За сваляне на килограми, 20% от резултатите ще дойдат от тренировки и 80% от диета. Старай се да имаш 2-3 тренировки на седмица със добри тежести (а не леки, полу-кардио тренировки, каквито са типични за доста момичета/жени). Ако ти се ходи по-често, си избери спорт за да разнообразиш - тенис например, и ги редувай.

Колкото до храната. Сигурен съм, че си дала пари за тези тестове от които даваш резултати. Поне 50на лева (може и 100).

Веднага ти казвам - IgG кръвният тест е ПСЕВДОНАУЧЕН. Или ако си го казваме с точните думи - ИЗМАМА.

Ако предпочиташ да вярваш на един от най-реномираните източници в интернет за научно-базирана медицина (а не на произволен тип, когото не познаваш - мен :), ето ти линк:
http://www.sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-what-does-the-science-say/

Ако разбираш добре английски, препоръчвам цялата статия. Заключението накрая е:

At present, there are no reliable and validated clinical tests for the diagnosis of food intolerance. While intolerances are non-immune by definition, IgG testing is actively promoted for diagnosis, and to guide management. These tests lack both a sound scientific rationale and evidence of effectiveness. The lack of correlation between results and actual symptoms, and the risks resulting from unnecessary food avoidance, escalate the potential for harm from this test. Further, there is no published clinical evidence to support the use of IgG tests to determine the need for vitamins or supplements. In light of the lack of clinical relevance, and the potential for harm resulting from their use, allergy and immunology organizations worldwide advise against the use of IgG testing for food intolerance.

Тестът на Body Composition Analyzer-а, въпреки гръмкото име, също е абсолютно ненадежден в определяне на процент мазнини и мускулна маса. Тези апарати, въпреки че изглеждат скъпи (и искат достатъчно пари по клиниките и фитнесите за да те прегледат), точността им се равнява на домашен кантар със същите функции - които са по 20-30лв.

Да обобщя - игнорирай всички храни към които си ‘алергична’ според този тест, и не вярвай в (не)точността на % мазнини/мускули.

Имайки предвид сегашните ти килограми и ръст, имам предположение, че дори и в момента си ходещ полу-скелет, а ти искаш съвсем да станеш на скелет. Повечето жени не могат да схванат, че не резултата на кантара е важен... Изключила си мазнините от “диетата” си (защото това не е диета), което е предвестник на хормонални проблеми. Холестерола е нужен за синтез на хормони. Мазнините са нужни на жените, за да поддържат хормонален баланс. 0,1% кисело мляко е ВОДА с някакъв аромат на мляко. Имаш нужда от много сериозна промяна на мисленето, като за начало...

30.04.14
19:43

Благодаря! Имам нужда от няколко уточнения :)
  Аз ще започна да тичам, както преди - 30мин. всеки ден и после коремните преси. Правя 5 серии по 15 повторения, като си вдигам краката на свещ. Това добре ли е или трябва да увелича повторенията или сериите?
За силовите тренировки във фитнеса - какви тежести да използвам? Явно и тук някой ме е подвел, защото всеки ме съветваше да използвам малки тежести, тоест, за крака, например - 15кг.
  Колкото до хранителния тест - дадох 250лв и преглед при диетолог още 50лв., но от нея не останах особено впечатлена, просто защото ми даде готов режим, в който прябваше да махна половината неща, а нямах заместители...
  Прочетох статията, както написах в първия пост, аз също реших да спра да вярвам на резултата от теста, но смятам, че дори да е неверен, опредено резултата улучи право в 10-ката с ориза и пшеницата, защото, когато ги спрях - корема ми се поприбра. А като реших, че резултата е пълна глупост, в момента, в който хапнах нещо тестено, както и ориза на другата седмица, веднага корема ме заболя и се издух зверски. Един приятел работи в Хепи и ми каза да пробвам с киноа. Страшно много ми хареса, но пак стана същото - в момента, в който слезе в корема ми ме сряза. Реших, че причината е друга, чисто женска, но не беше :) Понеже съм Тома неверни, реших на другата седмица пак да пробвам киноа, беше неделя, после повторих опита във вторник - и двата дена ме болеше  стомаха, да не говорим какви други проблеми имах след това супер вкусно похапване :)
  В отговор на втория пост - аз следя дневния прием на храни, старая се всичко да е на половината, от необходимото, според моето тегло и ръст. Може би съм като ходещ полу-скелет, но така се харесвам, а и когато съм стегната, не мисля, че изглежда зле. Освен това само като съм по-малко килограми ханша ми е къде-къде по-оформен... А тази диета, както казах, е само временна, с идеята да сваля още малко, иначе предпочитам и винаги ям мляко с 2% масленост. Кашкавал и сирене са нещата без, които изпитвам силно недоволство, но съм много упорита, инат, като си наумя нещо, а в случая съм решила да ги спра, попринцип ям ужасно много ядки, но ми е трудничко да се ограничавам, не е като да не ям, повярвай :D

Поред...
Зарежи тичането - монотонното кардио доказано не е най-добрият метод за сваляне на мазнини. От друга страна - коремните преси не помагат грам с показването на пресата или топенето на мазнините по корема - точково топене на мазнини няма. За това трябва добре изготвен хранителен режим + тренировки с тежести и евентуално интервално кардио.

Който те е посъветвал да използваш малки тежести и безкрайни повторения също те е подлъгал :) Може да разгледаш дневниците на момичетата от форума - има няколко, които тренират тежко (ама наистина тежко) и могат да сложат в малкия си джоб 99% от “моделите” :D

Колкото до храненето - да, възможно е да имаш непоносимост към зърнени култури, особено съдържащите глутен. Ако нещо те кара да изпитваш дискомфорт - очевидно не го приемай.

Сега съвет - малкото храна не е решение на “да сваля килограми”. Също така килограмите са условни - 50кг skinny fat и 50кг оформено тяло са различни неща! Не гледай килограмите, забрави за тях. Важно е какво виждаш, а и как се чувстваш.

Препоръчвам ти да си отвориш дневник, в началото ще получиш много критики - стига да издържиш и да последваш съветите, ще видиш прогрес ;)

Поздрави :)

и аз чета коментара на херцога като в същото време недоумявам как така е толкова мил, всеотдаен, точен, сериозен,неироничен и възпитан в изказа си... после преглеждам темата и виждам автора на темата... мда, сега вече всичко ми е ясно.. :D

30.04.14
23:06

Тук сме на едно мнение - аз искам да съм стегната и оформена, но просто слаба!  Всъщност моделиите не ме привличат и стремежа ми не е да приличам на тях, но моя пример за подражание не е по-малко тривиален :) Има няколко танцьорки, на които искрено се възхищавам и искам да приличам на тях (като фигура, защото от шията нагоре голяма част от тях са...не за завиждане или възхищене :))
  Всъщност точно затова исках съвет относно хранителния си режим - знам, че най-вече правилното хранене определя външния вид...
  Колкото до хранителния тест - без него вероятно никога нямаше да спра тестените изделия, а болката, за която говоря, преди определено не я усещах, сега тя е потвърждение, че не са добре за мен, а вече се научх да се вслушвам в тялото си малко повече :)
  За дневника - да, може би ще те послушам, благодаря :)

Давай с дневника, за да може да критикуваме :D

казано от Кристиянчо на 30.04.14, 20:28:

и аз чета коментара на херцога като в същото време недоумявам как така е толкова мил, всеотдаен, точен, сериозен,неироничен и възпитан в изказа си... после преглеждам темата и виждам автора на темата... мда, сега вече всичко ми е ясно.. :D

Редовният ти опит да бъдеш оригинален издиша като Чел$ки тая вечер ;)

30.04.14
23:46

Към тестото не е нужно да имаш алергии за да не ти понася, така че добре че си го спряла ;)
Голям фен станах на киноата, точно покрах Хепи, но това че и от нея имаш проблеми ми е странно. Реално тя си е доста различна от житните растения. А за истинска алергия, дума не може да става. Бих ти препоръчал да купиш 200гр киноа и да я сготвиш домашно, може пък да не ти е понесла друга съставка.

Ако си алергична към фъстъци например (най-често срещаният алерген) - има опасност и от смърт, не говорим за леки стомашни проблеми. Подобна е работата с глутена - хората които наистина имат проблеми, знаят защото проблемите не са минимални.

Познавам няколко танцьорки с тела-трепач, и ти гарантирам че освен че по време на работа имат чудесно кардио, като са в залата вдигат тежести както трябва.

8-12 повторения е максимума към който трябва да се стремиш. Можеш ли да направиш повече, значи ти е леко. Имай в предвид, че мускулни групи като крака и гръб, са много силни и издържат на много повече натоварване от колкото си мислиш.

01.05.14
00:27

Хахахах не търпя много критики, но ще рискувам :)
  За киноата - да, веднага реших, че проблема е в начина на приготвяне :) Купих си от Био магазин, приготвих го, стана уникаааално вкусно, сложих пилешко месо, сирене, домат, нарязан на ситно, морков, но ефекта беше същия, по дяволите...
  Фъстъци - нямам проблем с тях, освен, че ги преяждам, като ги започна.... Лакомията е част от всички останали проблеми :)
  Отново идвам на въпроса, какви тежести да използвам, тогава :) Или хайде.... започвам дневник :)

01.05.14
02:59

Трудно е да се каже, защото уредите се различават в различните зали - примерно вместо 2 ако има 3 макари - ще ти бъде доста по-леко (физика от 4ти клас :) ).

А не вярвам да тренираш ‘големите’ групи със свободни тежести, където би било лесно да се съпоставят. Такива са например лежанка - за гръдни мускули, клекове - за задна част на краката, и мъртва тяга - за крака, гръб, дупе. Тези упражнения ти ги препоръчвам, но някой трябва да ти ги покаже как се правят правилно.

Концентрирай се над уреди за големите мускулни групи, така ще си по-сигурна да увеличаваш тежестта. Уреди като (в зависимост какви има във фитнеса в който тренираш):
http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/leverage-chest-press
http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/leverage-high-row
http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/close-grip-front-lat-pulldown
http://www.bodybuilding.com/exercises/detail/view/name/leverage-shoulder-press

А иначе тази мадама говори доста добри неща:
WHY WOMEN SHOULD LIFT HEAVY WEIGHTS
https://www.youtube.com/watch?v=snadKW7b3sI

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1