Моята НВД + въпроси и корекции

Здравейте ! Първо искам да ви благодаря за прекрасния сайт и многото полезна информация,както за хранене така и за тренировки!
Ще започна с това,че изчетох доста информация ,по-голямата част от която разбрах,но има и друга която не разбрах,за това се обръщам към вас с молба за съвет и корекция към менюто което съм си изготвил.
На 17 години съм ,тежа 77 кг. и съм висок 182см
Тренирам от септември миналата година,т.е г/д половин година(знам ,че не е много голям стаж)
През зимата успях да кача от 72 до 78кг.
Желанието ми е да позчистя малко от натрупаните мазнини по мен който по моя преценка не са много,но все пак ги има,и като цяло тялото ми чувства ,а и самият аз,че имам нужда да ги премахна. Целта ми е е за краткосрочен период,т.е за юни месец,на плажа и хоп с преса,ами аз ще продължавам да си тренирам и през лятото,но просто искам да знам,дали съм на прав път! Та да мина и към менюто ми :
Изчислих с дадената от форума формула,че на ден ми трябват по 3200кал.
И тъй като ще свалям извадих 500 и получих 2700кал.

6:30- 4 варени яйца + 150гр овесени ядки смесени с 1/2 кисело мляко 2,9%
9:30 - 80 гр бадеми или някакви други ядки
13:30 - 4 бъркани яйца ,2 плочки сирене( не знам точно колко грама представляват) и 1/2 кисело мляко.
16:30 - 150 грама свинско/пилешко + зелена салата
18:30-19 - тренировка
21:00- 150 грама свинско/пилешко + зелена салата
23:30 - 100-150 грама извара.

Така на първо гледане,самият аз смятам,че съм допуснал грешки в режима ми,но просто имам нужда от някой по-компетентен да изкаже мнение и да ми помогне в коригирането. Също така смятам на 3-4 дни да правя зареждащ ден,но в който няма да ям никакви junk food или подобни,а само ориз,картофи и подобни. Ще се радвам ако ми помогнете и Ви благодаря предварително !

29.04.14
18:04

Не знам какви параметри си задал на калкулатора, но 2700ккал ми се струват доста.
Намерих един тук например:
http://www.zdravoslovno.com/calculators/
Резултатите са подобни на твоите, тоест или си ползвал него или друг подобен.

За мен тези сметки които прави са напълно погрешни. Прекалено много отпуска на силно трениращи.

Например, разликата между трениращ 3-5 пъти и такъв 6-7 пъти, я дава 334кк на ден, което е 2300кк на седмица.
Е аз за две тренировки не мога да изхабя толкова, ако не са по 3 часа кардио.

По-скоро бих се стремял към 2000 или по-малко калории.

Благодаря за отговора,да и аз прецених ,че грешно съм сметнал,и го изчислих с по ниска-стойност ( тази от 3-5 дни тренировка) и ми се получи около 3000 калории (2948 да бъдем точни) от които като извадим 500
ОКБ ми трябва да е 2500 кал. До тук добре,ще се радвам ако и други изкажат мнението си по режима!

29.04.14
18:52

Трябва ти въгл. за след трен.

Мерси ! А какви въглехидрати да ям след трен ? До колкото правилно съм разбрал трябва да са прости ? или ? 1-2 банана след тренировка биха ли свършили работа ? Или трябва нещо друго ? Ще се радвам ако споделите!

29.04.14
21:15

2 банан е отлична идея!
Гледай да са ти до 0.8 х собствено тегло простите въгл. след трен. :)

Благодаря много ! Значи доколкото съм смятал правилно се нуждая от 115гр въглехидрати ,сутрин ям 100 грама овесени ядки това са около 60гр въг. останалите 55 ще си ги набавя от 2-та банана след трен. Но тук идва и едно мое объркване,тъй като тренирам късния следобед,даже понякога и към 8 ,бях чел ,че въглехидратите трябва да се приемат до обяд ,и след това не,от това се получава объркването ми дали е удачно или не. Ако е от значение ,ще добавя ,че пия и БЦАА преди и след трен.

29.04.14
21:34

Въгл. се приемат до 2 часа след трен.

Благодаря още веднъж ! И само още един въпрос имам,за зареждащия ден.
Разбрах,че трябва да приемам по около 3,3-5гр/кг ,но има ли значение какви въглехидрати ?
Аз основно си мислех,ориз и картофи,грах ,и как ще е най-добре да ги разпределя за деня?

29.04.14
22:12

Кафяв/Див ориз, сладки картофи, пълнозърнест хляб, пълнозърнести макарони.

29.04.14
22:12

Не забравяй ,че белите картофи са бърз въгл. Те са за след тренировка.

30.04.14
23:32

Няколко насоки:
1. Калкулаторите са ориентировъчни. Щото това, че ходиш 5 пъти до залата, не значи автоматично, че правиш нещо сериозно там. Принципно с три тренировки седмично можеш да изгориш в пъти повече калории отколкото с шест например. В случая най-правилно е да започнеш с 2500ккал и да коригираш на две седмици според резултата.
2. За НВД на 77кг въглехидратите трябва да са в диапазона 70-85гр на ден. Два банана след тренировка и вече забравяш за НВД. Отделно, писано е 1000 пъти,че ядене на въглехидрат след тренировка е меко казано ненужно.
3. Храни се балансирано, качи ММ в цялото тяло, накарай мускулите да работят и те сами ще си дръпнат мазнините.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 30.04.14 23:33.

01.05.14
00:48

Всеки с неговите си изводи. Не може да си сигурен и да твърдиш ,че хранене с бърз въгл след трен е ненужно. Мускулите му няма да дръпнат мазнините. Никой не иска мазнините. И точно след въгл. са нужни въгл, а преди нея не. :)

01.05.14
02:12

Стиляне, идеите ти за метаболизма и храносмилателната система са доста погрешни.

А и не е ли добра идея, на НИСКО въглехидратна диета, да се опита да ограничи въглехидратите? ;)

01.05.14
02:19

казано от Stiliyan Goshev на 01.05.14, 00:48:

Не може да си сигурен и да твърдиш ,че хранене с бърз въгл след трен е ненужно.

Мога, на база личен спортен опит малко по-дълъг от твоя общ житейски опит. С или без прост въглехидрат след тренировка, не съм видял разлика във възстановяването. Мога даже да твърдя, че хранене с бърз въглен след тренировка е нежелателно, когато целта е чистене ;).

Мускулите му няма да дръпнат мазнините.

Айде бе? Е ако си представяш буквално как мускулното влакно всмуква мастната клетка, то не става точно така... Механизма е мааалко по-сложен, но в общи линии по-големия мускул е като по-големия двигател на колата: иска повече гориво. Ти ако гориш 2700ккал на 77кг тегло, то колко ккал ще гориш на 82кг тегло ако тези пет кила разлика са мускул? И какво ще се случи, ако приемаш 2700ккал, когато вече си 82кг, ако баланса ти е бил 2700ккал на 77кг тегло? ;)

И точно след въгл. са нужни въгл, а преди нея не. :)

Е сега остава ти да обясниш защо. Особено когато целта е чистене, каквато е и темата.

казано от Stiliyan Goshev на 29.04.14, 18:52:

Трябва ти въгл. за след трен.

Не.
Просто не му трябват.

казано от Stiliyan Goshev на 29.04.14, 21:15:

Гледай да са ти до 0.8 х собствено тегло простите въгл. след трен. :)

Това количество въглехидрати е почти всичкото, което трябва да приеме той при този режим... съответно не е особено разумно да бъдат само бързо усвояеми.

Не може да си сигурен и да твърдиш ,че хранене с бърз въгл след трен е ненужно.

Дали?
А ти на какво основание си категоричен в обратното?
Първо малко теория.
Второ - моят личен опит е абсолютно същия, както при Veso Pervazov. Категоричен съм, че захарта след силова тренировка не носи полза по отношение на възстановяването и отслабването.

Стиляне, не ти достигат знания и опит за някои неща.
Редно е да допускаш, че легендите от кварталния фитнес не са много близо до истината.

01.05.14
08:10

Не ,че нещо ,но аз си имам дадения резултат. Не може да ми кажеш ,че не ми достигат знания!
Достатъчно съм чел и експериментирам и никога не бих казал нещо което не е минало първо през мене.
Няма как да ви убедя ,но и Вие мене няма как. :) Аз просто давам съвети от личен опит, не си измислям. Науката си е наука, тя работи за всички, не само за мене.

Обясни ни науката. Дай ни да четем каквото смяташ, че трябва (както направих аз).
Само това е необходимо. Нищо повече.

P.S. С извинение, но за 17 годишна възраст не е сериозно да говориш за спортен опит, от който могат да се правят подобни категорични заключения. Особено на фона на тренировъчния опит, който си описал. Просто няма достатъчно време, за да преминеш през нужното и да опознаеш тялото си. Мнението ми е съвсем приятелско, всички минават по този път. Във форума има хора, които имат повече години спортен стаж, от колкото са минали от раждането ти. Те може би могат да преценят някои неща по различен начин... нали? ;)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.05.14 12:08.

01.05.14
13:27

Кой от колко години тренира не е от голямо значение. Не мисля ,че може да ме пренебрегваш само защото съм на 17. Ами добре, така да бъде. Просто body type ми е такъв ,че ако не съм се хранил правилно, нямаше сега да съм в такава форма. Аз не искам да те убеждавам колко съм прав. Момчето пита за съвети. Ти не си съгласен с моите ,а аз с твоите. Така и не разбрах какъв е проблема? Не мога да си изказвам мнението ли? Ако е така, ми няма проблем. Аз какво печеля от това ,че се опитвам да помагам? Ами точно едно нищо. Не ми се спори за едно нищо.
Всеки да преценява по различен начин, но достатъчно съм чел за да съм сигурен ,че няма да заблудя някой. За тези 17 години съм минал през адски много експерименти с тялото ми, опитал съм всички диети от този сайт и съм разбрал коя работи най-добре за мене и коя не. Следователно съм чел и в други сайтове достатъчно за да си обогатя знанията и да направя корекция на режима ми.
Тялото си съм го опознал достатъчно и никой не може да ме убеди ,че не съм. Да има още, но нужните знания си ги имам. :)
Лек ден, не искам да спорим ,а да си изкажа мнението.

казано от Stiliyan Goshev на 01.05.14, 13:27:

Кой от колко години тренира не е от голямо значение.

Зависи какво дискутираме.
Има неща, които изискват опит и време, и към тях няма пряк път.

Не мисля ,че може да ме пренебрегваш само защото съм на 17. Ами добре, така да бъде. Просто body type ми е такъв ,че ако не съм се хранил правилно, нямаше сега да съм в такава форма.

Пренебрежение не знам къде видя.
Включих се в разговора с надеждата, че ще имаш нагласата да разшириш знанията си.

Аз не искам да те убеждавам колко съм прав.

Значи да изясним:
- аз давам мнение и го подкрепям с факти (статията и нейните източници)
- ти казваш “аз съм прав” и ние трябва да приемем думите ти за аксиома (очевидна истина, която не се нуждае от доказване)
За мен ще е полезно, ако ми покажеш къде и защо греша - така аз ще науча нещо ново. Отделно от това форумът ще се обогати с информация, която със сигурност ще е полезна и за други. Щом си чел достатъчно, значи няма да е проблем да посочиш 1-2 нещица, подкрепящи твоята теза... надявам се! :)

Така и не разбрах какъв е проблема? Не мога да си изказвам мнението ли?

Напротив - можеш и ще можеш.
Проблемът е в това, че мнението ти съдържа неточна информация и съветът е подвеждащ.
Затова дискутираме тези неща. Защото когато утре някой каже: “Абе в BB-Team ми казаха така, ама нещата не се получиха добре.” - за мен това има значение и искам да го избегна.

Аз какво печеля от това ,че се опитвам да помагам? Ами точно едно нищо. Не ми се спори за едно нищо.

От една страна - изобщо не е сигурно, че помагаш.
От друга страна - ако си достатъчно съобразителен, ще спечелиш възможност да научиш нещо.
Аз също не споря за едното нищо - споменах, че се надявам от теб да разбера в какво и защо греша.

За тези 17 години съм минал през адски много експерименти с тялото ми, опитал съм всички диети от този сайт и съм разбрал коя работи най-добре за мене и коя не.

Приятел, прочети пак какво съм ти написал, защото не си ме разбрал съвсем точно. Имах предвид хора, които имат 15-20 години спорт зад гърба си... това е нещо различно от това да си на 17-годишна възраст, нали? От колко време спортуваш активно и обръщаш стриктно внимание на храненето си? Ако за това време наистина си преминал през всички режими, описани в сайта, значи не си дал достатъчно време на нито един от тях, за да правиш обективни заключения. Много ми е приятен младежкият ти ентусиазъм, но думите ти говорят, че си още в зоната на начинаещите.

01.05.14
17:02

Добре сега ще обясня защо смятам ,че е най-добре въглехидратите да се приемат след тренировка и защо според мене е важно да са бързи след тренировка.
Аз нямам НИЩО против бавните, разбира се те са много полезни ,но не смятам (от личен опит) ,че са най-подходящите за чистене.
След тренировка губим гликоген и следва да бъде възстановен след тренировка. Според мене имаме нужда от бърз източник на въглехидрати. Въглехидрата е енергия от която има нужда организъма както всеки от нас знае ,а по време на тренировка ние изразходваме доста енергия. Протеина е това което възстановява мускула ,а въглехидрата енергия, бърза енергия. Когато след тренировка приемем бърз въглехидрат, инсулина скача доста и намаляваме времето за възстановяване + това предпазваме мускулите от катаболни процеси. Според мене е по подходящо да се чисти с бързи въглехидрати и да се добавят към режима бавни чак когато сме достигнали нашата цел. Когато приемаме бавни въглехидрати, организъма взима енергия от тях и забавяме доста горенето на мазнини. Пак може да се изчистим естествено ,но отново смятам ,че ще отнеме повече време.
Не смятам също за подходящо храненето с въглехидрати сутрин по две причини:
1) Ще сме гладни по-често през деня
2) След тренировка нервната система и мускулите наистина имат нужда от въглехидрати
В никакъв случай не смятам ,че разбирам много, повече от теб или от който и да било в този форум. Уча се от вас и не случайно много от времето ми го прекарвам в този форум и няколко други.
Извинявам се ако нещо съм те засегнал и не искам да се правя на умен.
Тренирам от както се помня, но винаги съм ял грешно. Това което работеше при повечето мой приятели, при мене грам ефект нямаше. Ами да, гена си е ген, не може да го променим ,но пък може да се сприятелим с него. :)

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 01.05.14 17:19.

Здравейте !
Виждам,че доста се е изписало,къде по темата къде малко извън нея,благодаря за съветите ,но в крайна сметка не разбрах да взимам ли 2 банан( или какъвто и да е бърз въглехидрат) или не ? При положение,че през целия ден въглехидрат съм приел само от 100-те грама овесени ядки и половината кофичка кисело мляко,мисля че тези два банана ще влязат в ограниченията от 75-80 гр въглехидрат ?

И още един въпрос днес ми е зареждащ ден менюто ми беше следното
8:30- 100 грама овесени ядки с 1/2 кисело млякло и 4 цели яйца
10:30-100 грама макарони със сирене
14:00 - 80 грама сурови бадеми и една кофичка кисело мляко
16:00 тренировка
18:00-след трен—- 100 грама кафяви спагети(не знам точно дали са пълнозърнести,но са кафеви на цвят) и 4 яйца
20:30-150 грама пилешко със 100 грама ориз и зелена салата
и преди лягане 100-150 грама извара?
Според вас това добре ли е за зареждащ ден или е твърде много,кое може да се коригира ? Ще се радвам да споделите!

Стиляне, колко гликоген губим по време на тренировка, та имаме нужда да го презаредим? :)

Иначе бая бросайънс глупости си изписал, повечето оборени отдавна :)

01.05.14
18:03

В зареждащия ден въглехидратите при НВД стават 3.5 гр. по телесно тегло. Ако така си направил, значи си вдигнал достатъчно инсулина (целта на този ден).
Стреми се към пълнозърнестите храни защото те са бавните въглехидрати. Белия ориз, белите макарони, спагети и т.н. не са бавни.
Относно двата банан, аз ти препоръчвам ,но има хора които не са съгласни с мене. Ами объркахме те за жалост. Щом излизат извън изчислените ти дневни въглехидрати недей, но сам си реши.
Ако искаш да вместиш тези два банан, просто си намали приема на овес. 200 гр. банан - 40 гр. бърз въглехидрат.
Понеже ти си на НВД диета ,а в нея на теория не би трябвало да присъстват бързи въглехидрати, недей.

P.S.
Херцог, не искам да споря отново. След месец ще ви докажа сам разликата с моето тяло, живи и здрави да сме.
Ще ти пратя на лично малка статия за да прочетеш и опиташ да разбереш поне 50 % от думите ми.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 01.05.14 18:07.

О, боже, изкушен съм да прочета глупостите на някой бросайънс автор :D

01.05.14
18:13

казано от Херцог Трън на 01.05.14, 18:08:

О, боже, изкушен съм да прочета глупостите на някой бросайънс автор :D

Дали си изкушен си е твоя работа. Източника на информация е твърде надежден за да са глупости. Сайт може би който е мотивирал хиляди хора да влязат в залата.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 01.05.14 18:13.

01.05.14
18:14

Просто дай линк към проучване ,което ти доказва твърденията.
Иначе ще ти дам линк към Лординов,който чисти на 100 вафли на ден за закуска с 20 понички като искаш да съдим по резултати.

Айде, и аз ти пратих да прочетеш. Да видим дали нещо ще ти влезе в главата, макар да ме съмнява. От известно време само митове разправяш и говориш глупости на кило :)

01.05.14
18:24

Аз съм до тук, повече няма да си направя и труда да отговоря. Аз поне казах това което имах да казвам и ви обясних защо смятам ,че съм прав. След месец ми отворете дневника и вижте разликата, друго нямам какво да добавя.
Чао.
http://www.bodybuilding.com/fun/mohr114.htm
Това пратих и на херцога.

P.S.
Обещавам повече митове и легенди да не разказвам.

Стиляне, благодаря.
Всеки има право да прецени на какво да вярва.

Ще споделя защо не мога да се доверя на статията, която посочи:
(1) bodybuilding.com е по-скоро търговски сайт, не научен или образователен.
(2) Не са посочени източниците на информация, които са ползвани при създаването на статията - тя просто съдържа разни твърдения, без да е ясно на каква база са направени (изследвания, например).
(3) В статията се твърди, че гликогенът се изчерпва по време на тренировка. Да, вярно е... но до каква степен, при какви тренировки (тип, обем, интензивност и т.н.) - това не е ясно. Човек с твоите знания и опит би трябвало да знае, че различното натоварване изчерпва енергийните запаси на мускулатурата в различна степен и с различна скорост. Което автоматично означава, че твърдението в материала на bodybuilding.com е меко казано неточно и относително.

Статията на bb-team е нещо различно - така си мисля. Ако си я прочел внимателно - задължително ще забележиш разликите. Там има данни за това при какво натоварване какво се случва с гликогена, както и конкретните изследвания. Така всеки може да прецени дали неговите тренировки водят до значително изчерпване на енергийните запаси в мускулите. Директно ти казвам, че с твоите тренировки си изключително далеч от изчерпване на гликоген, което налага възстановяването му по най-бързия начин (т.е. с бързи въглехидрати). На практика 90% от трениращите по фитнес-залите не са в състояние да тренират така, че да изчерпят такова голямо количество гликоген, което изисква бързо подаване на захар в организма.

На какво ще вярваш - това е твой избор.
Съветвам те просто да си недоверчив и да не приемаш голи думи за истина само защото са написани на някакво място. Търси основанията - лабораторни изследвания, практически експерименти (включително условията, при които са провеждани!), статистически данни и т.н.

02.05.14
01:17

Ясно.
Ами сега също ще обясня и защо се храня така.
Имам приятел който се занимава с гимнастика. Той е най-типичния ендоморф който познавам. Самият той ми доказа как ендоморф стига до 5 % подкожни мазнини. Да той падна на 5 % подкожни. Храня се пощи както и той с разлики в добавките, тренировките и т.н.
Много от нещата който знам Ви ги казвам защото съм ги научил от него. Първо са минали през него и също лично съм ги прочел в различни сайтове.
От вече пощи 2 седмици се храня по този начин и не съм очаквал такива подобрения.
Дали съм заблуден? Може би, но какво е човек без вяра? Ако не вярваш, няма да успееш и аз мисля ,че съм в правия път.
Благодаря ,че се изяснихме.
Нека спрем до тука ,че объркахме и момчето.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 02.05.14 01:19.

03.05.14
01:38

казано от Антоний Тодоров на 01.05.14, 17:49:

в крайна сметка не разбрах да взимам ли 2 банан( или какъвто и да е бърз въглехидрат) или не ? При положение,че през целия ден въглехидрат съм приел само от 100-те грама овесени ядки и половината кофичка кисело мляко,мисля че тези два банана ще влязат в ограниченията от 75-80 гр въглехидрат?

Въглехидрати имаш не само в овеса:
80гр бадеми-16гр въгл; 1 кофичка кис. мляко-15гр въгл; 150гр овесени ядки-75гр въгл;
До тук 106гр въглехидрат, т.е. вече не си на НВД. И вместо да ги понамалиш, ти питаш дали да добавиш още едни 50гр? Ми отговори си сам.

Стилияне, радвам се, че има запалени и надъхани момчета като тебе, които се интересуват от спорт и здравословен начин на живот, а не само от видеоигри както повечето ти връстници. Това, че знаеш повече от тях обаче, не означава, че знаеш всичко. Опитай да си малко по-отворен към различните мнения, особено когато са аргументирани, логични и се основават освен на опит и на клинични изследвания върху широка група хора, а не на усета на Веселин, Стилиян или на шестото чувство на един приятел ;). А иначе източника ти на информация е не просто broscience, а old fashion broscience, която на всичко отгоре не си разбрал правилно.
Твърдеше се, че бърз въглехидрат трябва да се приема ВЕДНАГА (до 30 минути, а не до два часа) след тренировка, за да се възстанови изчерпания глюкоген, а до два часа след нея е ред на бързоусвояем протеин, защото се бил отварял протеиновия прозорец. Оказа се, че глюкогена не се изчерпва толкова лесно (особено пък при масовия трениращ, дето предимно сгъва концентрирано за бицари и припомпва гърди с безброй флайсове и кросоувъри). Оказа се, че организма има и други начини да си зареди депата. Оказа се и, че протеиновия прозорец не е толкова кратък.

казано от Stiliyan Goshev на 01.05.14, 17:02:

След тренировка губим гликоген и следва да бъде възстановен

И колко точно глюкоген предполагаш, че си загубил? А какво те кара да мислиш, че нивата ще си стоят понижени без въглехидрат? Чувал ли си нещо за глюконеогенеза? Знаеш ли, че има изследвания според които на шестия час изразходвания глюкогена (който е едва 25-26% от общия в работещия мускул) е възстановен на 75% дори през това време да си на вода? Не ми се пише надълго, но в общи линии разликата във възстановяването на глюкоген се свежда до 93% ако си на вода срещу 97% с въглехидрат. И пак, това е локалния глюкоген в работещия мускул, в неработещите мускули си стои непокътнат, защото мускулния глюкоген няма транспортна система. А колко от трениращите работят цялото тяло в една тренировка???

Въглехидрата е енергия

А мазнините какво са, баластра ли?

Когато след тренировка приемем бърз въглехидрат, инсулина скача доста

Да, и капсулова мазнините в депата, а афтърбърн ефекта отива на боклука. Полезно ли е това, когато целта е чистене? Не.

Когато приемаме бавни въглехидрати, организъма взима енергия от тях и забавяме доста горенето на мазнини.

Чакай сега... Същото това нещо се случва и когато приемаме бързи въглехидрати, само че по-бързо :D. А получаваме и едни инсулинови пикове, които при чистене са крайно нежелателни. Нещо сериозно се бъркаш. Това дали въглехидратите са бързи или бавни, зависи от гликемичният индекс, който показва скоростта, с която един въглехидрат се разпада до глюкоза, от което зависи с каква скорост в организма се отделя инсулин. Казано по-просто, колкото един въглехидрат е по-бърз, толкова по-бързо той навлиза в кръвта като глюкоза и започва да се използва за енергия ВМЕСТО мазнините.

След тренировка нервната система и мускулите наистина имат нужда от въглехидрати

Спокойно, ако толкова много имат нужда ще си “произведат” въглехидрати.

ПП: гледам, че горещо препоръчваш бананите като източник на бърз въглехидрат, а да си предполагал, че те са по-скоро среден към бавен?

ПП2: Въпреки че напоследък не намирам време за доста неща, в това число и за форума, се опитах да съм изчерпателен и полезен. Надявам се да не е било напразно.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 03.05.14 01:40.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1