02.05.14
10:58
Здравейте, следя с интерес дневниците, та реших и аз да се присъединя :) На 24 години съм, 174 см, 48 кг, обиколки: гръдна:101 см, талия: 65 см, ханш: 82 см, бедро 47 см, прасец 30 см. Имам малко дете на половин годинка. По време на бременността качих около 10 кг, с помощта на регулярни тренировки ( плуване и водна аеробика), от които 8 оставих в болницата при раждането. След това обаче дойде момента, в който покрай грижите за малкото човече се заседях вкъщи и се поотпуснах. Така или иначе за половин година докарах сегашните мерки. Въпреки, че звучат добре на хартия, има какво да се желае още, искам да поизчистя още мазнинки, да орелефя още , да увелича активното тегло и т.н, но от 2 месеца съм в тотален застой от режима, който преди работеше безотказно. Кантарът и сантиметърът не мърдат изобщо. На какво може да се дължи това и как да го променя? Тренировките са ми следните: 5 пъти седмично кардио , сутрин на гладно по 30- 40 минути и силови 3 пъти седмично по 50- 60 минути за различните групи. Храня се предимно с белтъчини ( всички видове меса, риба, морски дарове, яйчени белтъци,извара) и много салати от зеленчуци . Не съм си правила труда да смятам порции или калории никога .На всеки 7 дни имам по един високо-въглехидатен ден, мазнините съм свела до яйчени жълтъци, зехтин и ядки, рядко свинско месо или сирене , сладкото съм го спряла тотално ( освен 1-2 лъжички в кафето), солта я ограничавам, водата ми е между 3-4 литра на ден и 3-4 бирички вечер, от които не смятам да се отказвам :)
02.05.14
11:03
Най-вероятно - твърде агресивен енергиен дефицит.
P.S. Ти до кога ще гладуваш? Докато се наложи да влезеш в болница ли?
Да изчистиш - какво? 48 kg при 174 cm височина - огледалото не ти ли показва някои неща?
Да орелефиш - какво? Нима имаш тонизирана мускулатура при тези антропометрични показатели?
Думите ми са остри... но намеренията - изцяло в твоя полза.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.05.14 11:11.
02.05.14
11:52
Защо мислиш, че гладувам? Имам 4-5 хранения с месо и злелнчуци? Просто съм ограничила въглехидартите до минимум. При 9 % подкожни мазнини не мисля, че нямам какво да чистя още. Относно релефа, разгледай ми мерките и ще видиш, имам много тънки и леки кости, китката ми е 13 см, при мазнини 9 %, това е причината за по-ниското тегло, а не гладуване.
02.05.14
11:57
ОК, нека проверим нещата, може и аз да не съм съвсем точен. Отдели малко временце и направи сметка на храната за няколко дни - така, както е било по време на режима. Така ще се види какво приемаш и от колко имаш нужда. В този раздел има важна тема за това как да си съставим хранителен режим за отслабване (стъпка 1 е точно тази сметка). 4-5 хранения с месо и зеленчуци могат да значат много неща - от глад до преяждане.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 02.05.14 11:59.
02.05.14
12:03
Аз не мисля, че под 9 % мазнина е здравословно. Ако ще ходиш на състезание да, иначе не. Не е здравословно, според мен и не само;)
02.05.14
12:23
48 кг - 9% = 43.68 кг - Кости - гърди( а твойте сигурно са 2,3 кг, ами ти имаш малка мускулна маса. Ако почнеш със силовите тренировки тип ББ, ще е супер. И мазнината ще се изгуби и ще се орелефиш хубаво.
02.05.14
12:31
Не може да сваляш до безкрайност.Естествено,че ще свалиш по-лесно килограмите,които са ти били доста над нормалните.Колко килограма си била преди детето?От това ,което прочетох разбрах,че всъщност си била само с 2 килограма над нормалните си след раждането,но си се”отпуснала” след това.На този ръст не ти трябват по-малко килограми а стягане на тялото.
Естествено това са само празни приказки и разсъждения докато не видим снимка и,докато не обясниш по-подробно какво означава “5 пъти седмично кардио , сутрин на гладно по 30- 40 минути и силови 3 пъти седмично по 50- 60 минути за различните групи”
Нищо чудно силовата тренировка всъщност да ти е кардио с тежести ;)
Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 02.05.14 12:41.
02.05.14
12:43
казано от Eli Ilieva на 02.05.14, 10:58:
3-4 бирички вечер, от които не смятам да се отказвам :)
Едни 600-800 калории въглехидрат са само от бирите, смятай на какво НВД си ;)
02.05.14
12:46
Carbohydrate, мерси за идеята ще се образовам по темата и ще пробвам.Кольо, давам ти пример за последните 2 дни : Закуска 7.00 - 5 белтъка + 1 жълтък + 50 гр.шунка, запечени в гювече . Закуска 10.00- 2 пълнени чушки с извара , Обяд 13.00 -2 котлета от сьомга+ зелена салата айсберг с краставици и репи, Следобедна 16.00- филе от пеперуда на скара с малко соев сос, вечеря-19.00- свински котлет на фурна със салата краставици и домати. Ден втори - Закуска 7.00- омлет с 3 яйца и 50 гр. извара, закуска 10.00- 1 консерва риба тон, Обяд 13.00- телешки стек със задушени зеленчуци, Следобедна- скариди, варени -150 гр., Вечеря 19.00- пилешки бон филенца със зелена салата. Горе долу в такива количества ям всеки ден, по 3 вида меса + яица и салати. Във въглехидратния ден хапвам картофки, ориз, овесени ядки,понякога и спагети.
02.05.14
12:47
Биричките не мога да го откажа, тва ми е единсвената глезотия :D
02.05.14
12:51
казано от Eli Ilieva на 02.05.14, 12:46:
16.00- филе от пеперуда на скара .
Това диетичния вариянт на панирани скакалци ли е?
02.05.14
13:10
Точно каквото James каза по-горе.
Никой не казва, че трябва да спреш бирите, а просто че трябва да избираш между НВД и бири ;)
На този процент мазнини и тегло, тялото ти е много ефективно и не изразходва толкова калории колкото си мислиш.
02.05.14
13:12
Под 40 минути кардио имам предвид, тичане навън в парка, като 15 минути загрявам при пулс 120-130, следват 15 при 135-145 и последните 10 пак с пулс 120-130. Другия вариант е колелото, на открито, пак 40 минути с такъв пулс. Кардиото в залата според мен е безсмислено, от гледна точка на аеробния ефект, а е и много скучно.
02.05.14
13:30
Добре тренираш, разумно се храниш, но просто на този процент мазнини ако не следиш стриктно калорийният прием, няма да свалиш повече.
Пример - на 15% мазнини с 1500-1800ккал на ден свалях стабилно, на 9-10% спрях да свалям.
Няма как, или намаляш още яденето, или се кефиш на резултата в момента и поддържаш толкова %-ти.
02.05.14
13:36
Да,при мен беше абсолютно същото. от 15% до 10 % чистих без проблем, постепенно и постоянно. Стигнах 10 %, свалих до 9% и толкова-край, от няколко месеца-нищо. Пробвала съм да огранича храненето, но има ефект за няколко дни и пак спира. Явно тогава влизам в икономичен режим и пак застой...
и аз си мислех че няма да мога да спра биричката (10 беше мойта бройка минимум) ама успях. пробвай да я намалиш поне и увеличи храната през деня за нейна сметка
offtopic
казано от Eli Ilieva на 02.05.14, 13:36:
от 15% до 10 % чистих без проблем, постепенно и постоянно
и през тоя период пак ли пиеше по 3-4 дневно? правя си сметка за мене след лятото
02.05.14
13:54
Не, истината е,че тогава пиех повечко.Просто с мъжа сме големи бираджии :) Намалих ги, но не виждам ефект като цяло, конкретно от бирите ...
02.05.14
14:00
Бира и то вечер? Не мисля ,че е добро решение. Ще трябва да избираш м/у забавлението и успеха. Правилния път не винаги е интересен ,но според мен си заслужават усилията.
За да не сваляш, значи не си на калориен дефицит. На това тегло едва ли хабиш много калори за подържане, а с тази храна най-вероятно си ги набавяш.
След като не си си правила труда да смяташ калори и порции, не е зле да вземеш да го направиш и да видиш колко реално приемаш. И бирите се броят към калориите, колкото и да не ти се иска.
Между другото, едва ли си 9% мазнини. Това е ниво, което дори състезателките трудно постигат. Според мен, на 47 кг. при този ръст трябва да се стремиш към покачване на активното тегло, не върху сваляне на още кг.
Eто ти няколко картинки нагледно какво представляват 9% мазнини (за жена):
http://www.allouthealth.com/what-is-a-healthy-body-fat-percentage.html
http://www.livelifeactive.com/2012/02/22/understanding-body-fat-percentage-and-bmi/
http://www.builtlean.com/2012/09/24/body-fat-percentage-men-women/
02.05.14
14:17
Ами както и да го изчислявам, толкова ми излиза, може и да има някаква грешка. Ти как ги изчисляваш?
Мазнините се мерят. Най-достъпния вариант е с калипер, но и той често дава големи отклонения. По-точните методи са и по-скъпи и не винаги са масово достъпни.
А на практика не ти трябва да знаеш точната цифра, важното е какво показва огледалото.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 12.03.15 09:17.
02.05.14
14:35
Посмятах малко, около 900-1100 kal. ми е хараната,с около 100-120 гр. белтък, 40 гр. въглехидрат и 20 гр. мазнини. Ако добавим и биричката, въглехидратите стават повечко :D :D :D
02.05.14
14:36
120гр белтък, 40гр въглехидрат и 20гр мазнини са ти 820ккал.
02.05.14
14:38
Явно калипера дава големи отклонения в такъв случай ...
02.05.14
14:41
Незнам как ги докарах до 900 :) Язък за 2-те висши математики :D
02.05.14
20:59
Ми простичко е. При тегло Х килограма, си поемала У калории и си сваляла щото си била на дефицит. Сега си по-малко килограми, а поемаш същите калории, т.е. стигнала си килограмите, при които тези У калории означават баланс. Възможни решения:
1. Намаляваш калориите (непрепоръчително, освен ако не е за сметка на бирите);
2. Увеличаваш енергоразхода. Не че нещо, но 120-130 уд/мин е леко разтичкване в парка. Целта ти трябва да е поне 150 та и отгоре. За силовата не си казала нищо. Твърде вероятно е и там да си далече от истината.
3. Увеличаваш активното тегло, което изисква повече калории за поддържане.
ПП: Не знам как смяташ калориите, няма как и да се провери коректността на сметката, без грамаж на повечето храни...
Аз искам да ти кажа нещо друго, извън калорийните сметки. 4 бири всеки ден, за жена 48 кг., при това сама признаваш, че не можеш да се откажеш от тях, са на една съвсем малка крачка от алкохолната зависимост, от която измъкването е адски трудно и калориите ще са ти най-малкия проблем. При жените трябват по-малко от 3 години системно пиене за да стигнат до зависимост, докато мъжете имат доста по-голям толеранс. Казвам го като човек, който е виждал с очите си точно същото, при това точно с бира. Аз бих се консултирал със специалист, въпреки че ти нито се чувстваш зависима, нито ще си го признаеш дори и на себе си. А щом и мъжа ти те “подкрепя” в това начинание, то проблемът чука на вратата.