29.04.14
15:00
Occam’s Protocol
На 28.04 стартирах протокола на Окам от книгата “4 Hour Body” на Тим Ферис. Автора черпи вдъхновение от Колорадският експеримент: http://blog.legendarylife.com/the-colorado-experiment
Какво представлява протокола?
Целта на протокола е само и единствено хипертрофия. Принципа на протокола е с минималистично трениране да се постигнат максимални резултати. Основата му е много (адски много) ядене и почивка. Продължителността му е между 1-2 месеца. Хора, които са го провеждали, твърдят, че за месец качват между 5 - 10 кг.
- Тренировките са през няколко дена, всяка една е кръгова (включва цялото тяло), 2 -3 упражнения в тренировка.
- Прави се по 1 (една) работна серия до отказ със 70% от макса за 5 повторения за това движение. Всяко повторение се прави с тайминг 5/5 сек. 5 сек. положителна и 5 сек.негативна част 5 сек. - гонят се минимум 7 повторения с тази интензивност.
- Първата седмица се почива по 2 дена между тренировка после се увеличават на 3 дена и в края на първият месец може да станат дори 4 дена.
- Всяка следваща тренировка работните тежести се увеличават с 10% или с 10 паунда (което от двете излиза повече).
Това е оригиналният протокол, аз ще следвам леко модифицирана версия, предложена от самият автор с цел минимизаране на качването на излишни мазнини.
Тук е описана самата програма която следвам: http://www.fourhourbodycouple.com/2011/10/05/forgotten-4hb-four-hour-body-workout-revealed/
Ще експериментирам с нея за 1 месец (4-5 седмици).
На 28.04 беше първа тренировка, бутане.
Бутане:
- Лежанка: макс на 5 повторения 45кг. => 30кг. работна тежест, отказ на 8,4 повторение.
- Кофи: 8 + 5 повторения без тежест и нормална скорост (липса на сила за да ги изпълнявам в темпо 5/5)
- Военна преса(Раменна) с лост от стоеж: макс на 5 повторения 30кг. => 20кг. работна тежест, отказ на 8 повторение.
Хранене на 28.04.2014.
10:00 - Закуска шейк (вода) Суроватъчен протеин 24г.
10:30 - Тренировка
11:30 - шейк (вода) Суроватъчен протеин 24г
12:00 - 10 цели яйца, бъркани с масло през деня.( след тренировка)
16:00 - Манджа: 400гр картофи със зеленчуци и ориз + 200 гр. Кашкавалена извара.
20:00 - Манджа: 400гр картофи със зеленчуци и ориз.
24:00 - Ориз със зеленчуци: 600гр. + 200 гр. Кашкавалена извара.
Темата беше редактирана от Stoyan Barakov на 06.06.14 12:22.
29.04.14
15:15
Надявам се да имаш различни цели от 5-10 кг месечно, ако ги качиш почти всичко от тях ще е мазнина, явно си начинаещ, защо не тренираш по обикновена кръгова програма и защо мислиш, че си готов да спазваш тази в такова темпо?
29.04.14
15:32
Книгата е много интересна. Аз от нея тествах комбинацията от хранителни добавки (EGCG + Policosanol + Garlic + Cayenne) и това беше едно от най-успешните ми изчиствания на подкожните мазнини. Честно казано не вярвам, че точно добавките са помогнали, но все пак и те бяха включени.
За съжаление частта с тренировките и Колорадския експеримент, по трудния път разбрах, че не вършат особена работа, след като пробвах HIT тренировките на Артур Джоунс и в последствие другият им последовател - Майк Менцер. Но да не включвам всички под общ знаменател - поне при мен нямаше резултат.
Но все пак ще следя дневника, интересно ще ми е как ще се развият нещата при теб. Ако имаш възможност някой или някъде да се мериш с калипер, ще е още по-добре.
Успех!
29.04.14
18:22
Един може би глупав въпрос.... щом се качват по 5-10кг на месец...
Защо нито Тим Ферис, нито този тип от втория линк (Luke) имат някакви мускули?
30.04.14
19:50
Борис, това е Тим Ферис по протокола след 28 дена
http://www.bodyhack.com/blog/wp-content/uploads/2012/03/tim-ferris-4weeks-34-pounds.png
30.04.14
20:39
казано от Stoyan Barakov на 30.04.14, 19:50:
http://www.bodyhack.com/blog/wp-content/uploads/2012/03/tim-ferris-4weeks-34-pounds.png
Ако вярваш на това значи си още по-незапознат от колкото си мислех ;). Без лоши чувства, но съм направо възмутен от невежеството ти!
Мнението беше редактирано от Владимир Димитров на 30.04.14 20:42.
30.04.14
21:13
Ей този резултат търся аз:
http://www.crossfiti35.com/wp-content/uploads/2014/01/transformation_total.jpg
А иначе сериозно, ей това са снимки през няколко минути снимани:
http://images.smh.com.au/2013/09/02/4713448/art-Untitled-2-620x349.jpg
Имах в предвид, ако с толкова минимални усилия Тим Ферис постига такива добри резултати, защо няколко години след излизане на книгата си не е мръднал въобще на мускули?
Забележи, на втората снимка, е обръснат и с тен. На първата може да не е вдигал скоро, а на втората да е помпал непосредствено преди това.
30.04.14
21:14
Мерките ми са 72 кг. - 183 см, около 18 - 19 % мазнини съдейки по миналогодишно измерване с калипер. От тогава визуално почти няма разлика.
Забравих да спомена в първата тренировка накрая направих 75 суинга с пудовка, килограмите на нея не бяха означени, мисля, че беше около 12 - 16 кг. След всяка тренировка трябва да правя пудовката или препоръчаните коремни упражнения.
Също осъзнах, че съм допуснал грешка в първата тренировка. На военната преса трябва да правя с 60% ( 18 кг) от макса, а аз правех със 70% ( 20 кг). Така, че на следващата тренировка за бутане, вместо със 24, ще правя с 22 кг. (+ 10 паунда или 10% увеличение - което е повече).
Хванах се с протокола, защото реших да експериментирам и да проверя дали работи за мен. От към 9 месеца не съм тренирал, преди това половин година зала преди това бойни спортове. Така, че да водя се начинаещ.
Също така не се чудете на хранителният режим, водя се лакто - ово вегетариянец (не месо, но млечни продукти и яйца, да). Също така не ме бива по готвенето, затова храненето всеки ден ще бъде почти едно и също. Готвя 2 пъти в седмица, в големи количества и го ям. Протеин си го набавям от изварата, яйцата и суроватъчния протеин. Въглехидратите са доста много, но нямам как да ги намаля, трябва да консумирам поне 2900 калории (първата седмица). Но приемам критики и предложения за подобрения. Мисля да си взема Betaine - HCL за да си тествам стомашната химия дали разграждам всичко добре, но докато дойде от i -herbs ще съм преполовил протокола и не знам дали си заслужава.
Днес ми беше вторият тренировъчен ден, Дърпане. Не съм много доволен от тренировката, защото имаше бая народ в залата (въпреки, че отидох в 8 сутринта), а тя е малка и постоянно си пречехме и чаках много за да се освободят тежести.
Дърпане
1. Dumbbell Pullover: 25 kg - 5 rep max; 17 kg. - 9 reps (тука пазех да не изтърва дъмбела върху едно момиче, което поради липса на място правеше коремни точно зад моята пейка и оставих 1-2 повторения в запас)
2. Barbell Bent Row (pronated): 50 kg - 5 rep max; 35 kg - 11 reps (и тука чаках и си пречих с трениращите около мен)
3. Supinated Pull Down: 55 kg. - 5 rep max; 40 kg - 10 reps ( тук предмишниците ми щяха да избухнат и ръцете се умориха педи да изцедя гърба)
4. Slow Dumbbell Shrugs: 18 kg - 8 reps ( 2 секунди пауза на върна)
5. Корем: Обратни коремни преси 3 серии по 10 повторения + Вакуумки 3 серии по 15 секунди. ( Автора казва да се правят миостатични коремни преси, но няма оборудване и затова замених с обратни коремни преси)
Бележки:
- Ръцете ми се умориха преди гърба, другата седмица, ако се случи същото мисля да правя само негативи или след кратка пауза още няколко повторения за доизмаряне.
- Вчера ми беше много тежко от всичкото ядене, днес чувствам, че вече свиквам с всичката храна.
- Ще пробвам да отида в 7 на тренировка да видя дали ще има толкова хора.
Следващата тренировка ми е в петък - крака. Там има вариант да правя Лег преса или Клек на Смит машина. Чудя се кой уред да избера? Кой ще ми даде по - пълноценно натоварване? Смит машината ще ми е по - безопасна, по - лесно ще закача лоста когато стигна до отказ. Нормален клек с лост ми се иска да правя, но е опасно след като го правя до отказ и може да няма кой да ме пази. Какво мислите, кое упражнение да избера?
30.04.14
21:26
Откъде да знам, защо не е станал по - голям, може би не е искал? :)
Разбирам ви защо се надъхвате и аз нямам доверие и за това искам да го пробвам на собствен гръб и тогава да кажа: да работи или не не работи.
Смисъл не съм казал, че ще го правя месеци наред 1 месец искам да пробвам какво ще стане. Знам, че вероятно има по - добри и по - полезни методи разтеж като Дишащи клекове, Смолов и т.н. Те са тествани и знаем какво да очакваме ако се хванем с тях. Тук обаче доказателствата са малко и са съмнителни затова искам да тествам дали ще работи за мен.
Не се опитвам да налагам на никой никакви вярвания или идеи само пробвам нещо непознато. Ще съм благодарен за полезни съвети и мнения все пак :)
П.П. Номерата със снимките ги знам
01.05.14
11:48
казано от Stoyan Barakov на 30.04.14, 21:26:
Ще съм благодарен за полезни съвети и мнения все пак :)
Правилно, най-добре е да пробваш и лично да се убедиш. Така ще развиеш способността си да усещаш реалното от нереалното и да осъзнаеш по-добре, че понякога, колкото и да се напъваш, желанията не съответстват на възможностите. Докато си в началото трябва да си направиш измервания и снимки, за да имаш база за сравнение. Най-добре е сега да се снимаш студен, а след края на протокола да се напомпаш хубаво, да се епилираш, да ползваш подходящо осветление при снимане, а за тенът трябва да потърсиш алтернативни източници, защото прогнозата за времето в следващия месец не е много слънчева. Сигурен съм, че ще има разлики. :)
Сега без ирония. В спорта хубавите неща не стават за един месец, но не се разочаровай от неуспешния експеримент - постоянството е важна предпоставка да имаш успех.
06.05.14
00:21
Малко със закъснение добавям тренировката ми от петък - 02.05.
Крака
1. Leg Press (at least 12 reps - 120 sec.) - 130 kg. - 5 rep max; 90 kg. - 12 reps
2. Leg Extention - 40 kg. - 5 rep max; 30 kg. - 7 reps (28 kg са 70%, но най - близката тежест бе 30кг.)
3. Hamstring Curl - 24 kg. 7, 5 reps.
4. Seated Calf Raise - 45 kg. - 5 rep max; 30 kg. - 10 reps.
За суингове и за корем нямаше място в залата, заради навалицата.
След края на тренировката се премерих бях 71, 5 кг (по чорапи, шорти и тениска) - преди тренировката не бях ял нищо, само един протеинов шейк след ставане.
06.05.14
00:47
Понеделеник 05.05. - Бутане
Събота и неделя почивах и бях малко скептичен след измерването от петък. В понеделник веднага след ставане изпих един протеин и отидох в залата.
Бутане (към всяко движение добавям 10 паунда или 10% отгоре от тежестта, което от двете е повече):
1. Bench Press(flat): 34 kg. - 10 reps
2. Dips (own weight): 10 reps, (контролирано изпълнение, но все още не мога да ги правя за 5/5 тайминг)
3. Barbell Shoulder Press (standing): 22 kg. - 12 reps (много леки ги усещах)
След тренировката се измерих (по чорапи, шорти и същата тениска от петък :) ) резултата 72, 7 кг. Ще видя дали тази тенденция ще се запази, след седмица пак ще се измеря на същият кантар. Ако в края на протокола имам покачване в теглото от поне 4 кг. ще си направя измерване с калипер. Ако, в края съм качил под 4 кг. програмата за мен ще бъде неуспешна. Не, че това са малки резултати, но няма да съвпадат с обещанията от Протокола.
06.05.14
12:24
Очакванията ти са доста завишени, ще се разочароваш. Но все пак ми е интересно да видя резултата на края ;)
Един пич е правил подробни засичания на неговия резултат от Ферис-ката книга, тука има и презентация:
http://www.slideshare.net/dandv/p90x-vs-occams-protocol-as-described-by-tim-ferriss-in-4hour-body
В края на единия месец, мерено с DEXA, качени 1кг мускули, 1кг мазнини.
Това е проблем, според мен, защото тези 1кг мазнини докато ги свалиш ще загубиш поне половината качен 1кг мускул.
12.05.14
21:06
Малко със закъснение пускам тренировката от петък.
Крака:
1. Leg Press: 100 kg. - 14 reps
2. Leg Extenzia: 34 kg - 8,5 reps
3. Hamstring Curl: 20 kg - 7 reps (Тук се бях подвел, на предната тренировка крака бях записал 14кг, но единицата изглеждаше като двойка и затова след това в дневника съм го записал “24”. Всъщност са били 14 кг на първата тренировка и на следващата се правят 18кг. Нямаше как да сложа 18, затова правех с 20 кг.)
4. Seated Calf Raise: 35 kg. - 12 reps
5. Корем: Обратни коремни 3х10 + Вакуумки 3х15 сек. (коремните стават лесни мисля да добавя още една серия другия път или да ги правя по 15 в серия)
12.05.14
21:18
От петък до понеделник имах храносмилателни проблеми (разстройство) и болки в червата. Най - проблемно беше в петък и събота, почти след всяко хранене ходех до тоалетната и храненето не ми се получаваше. В неделя намалих консумацията на храна наполовина и имаше подобрение но днес сутринта пак бях на същото положение + се чувствах много отпаднал. Мисля, че се дължи на еднообразното и в големи количества хранене.
Затова тренировката “Бутане”, която е за понеделник я оставям за утре. Един ден повече почивка няма да е проблем, но си мисля, че храненето и усвояването ми се компрометира последните дни, което може да повлия на крайните резултати. Това ще се разбере през тази седмица, ако не мога да си довършвам сериите или има плато на килограмите е много вероятно да е от “рядкото щастие”. :)
Ще видя как се развиват нещата и ще наложа промени, ако се налага. Има вероятност и да прекратя протокола, ако не се развива по план, но това ще бъде след третата тренировка тази седмица. :)
12.05.14
21:36
Аз също мога да покажа тема с хора, за които работи този протокол: http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=131097663&page=1
Въпроса е, че не е същото за всеки и при мен може да е много по различно.
13.05.14
09:33
казано от Stoyan Barakov на 12.05.14, 21:36:
Аз също мога да покажа тема с хора, за които работи този протокол: http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=131097663&page=1
:) Явно си прав, че при всеки е различно. Ето например при автора от твоя линк, за два месеца е успял видимо да се омазни и да си влоши визията, и в същото време споделя, че няма напредък в кляканията. За резултата си обвинява някакъв едноседмичен период с разхайтено хранене. Дано при теб разстройството попречи да стигнеш до омазняване. :)
14.05.14
22:00
Първа тренировка за тази седмица, вчера 13.05. и претегляне.
Push
1. Bench Press: 38 kg. - 8 reps (можех поне още 0,5 - 1 повторение, но никой не ме пазеше и не ми се рискуваше).
2. Dips (own weight): 12 reps (контролирано темпо, вече пускам за 4 сек.)
3. Barbell Shoulder Press (standing): 26 кг - 8 reps
4. Корем: Обратни коремни 3х10 + Вакуумки 3х15 сек.
Претегляне на 13.05 - 73,9 кг. (по чорапи, шорти и тениска). Веднага след ставане отидох до залата, където се претеглих. Не съм консумирал нищо, нито съм пил вода и протеин преди кантара.
казано от Stoyan Barakov на 30.04.14, 19:50:
И забелязваш ли, че 90% от “промяната” е от фотографа?
обзкосмил се е, освтлението от фронтално е вече отгоре, позицията на главата, как краката са завъртени навън малко (много маса дава това :D)
Останалите 10% и аз мога да ги направя с една хубава обемна тренировка да са напомпя.
Та такива снимки на ебаси-великата-промяна мога да ти направя през един час.
16.05.14
06:04
Момчета, разбрах какво мислите - смятате цялата работа за ташак. Ок, няма проблем. Не е нужно всеки пост да се опитвате и мен да убеждавате в това. Написах го просто и ясно - имам съмнения, че това може да проработи и затова го тествам да видя при мен какво ще се получи. Това е. Ще си изкарам месеца независимо дали ще проработи или не. Не е нужно всеки пост да храните и да критикувате. Както се вижда от началото на темата пределно са ми ясни всичките “за” и “против” на тази програма, правя го чисто и просто от любопитство.
Утре ако прочетеш някъде, че ако си бутнеш перка в задника, ще станеш Карлсон ще пробваш ли?
Та какво твърди автора http://fourhourworkweek.com/2007/04/29/from-geek-to-freak-how-i-gained-34-lbs-of-muscle-in-4-weeks/
Сухи факти:
1 месец
4 часа общо тренировки
качени 15 кг мускули - или по половин килограм на ден. Такава химия няма
качени 5,5 см на на врат ПЛАЧА
качени 10 сантиметра на бедро!
качени 3,5 см на прасец
+6,6 см на ръце
След това може да пробваш:
1. Целуни жаба и получи принцеса
2. Купи си от мен 5 вълшебни бобови зърна само за 5000 лева
3. Продавам и кокошка, която снася златни яйца
16.05.14
09:46
Карнале, за едно само не си прав - такава химия има :)
Правилата на форума не позволяват, иначе бих пуснал цикъла да го видите ;)
Всички тези магични тренировъчни програми, обещаващи невероятно резултати с минимални усилия и време са си чист скам, а авторите им - измамници. Ясно ми е, че хората винаги ще търсят лесни и бързи решения и на авторите също им е ясно и затова се надавят някой да се върже на тези приказки и да им купи “стоката”.
Не знам дали можеш да си представиш колко са 15 кг. мускул реално и как се качват. Купи си от магазина 15 кг. не тлъсти пържоли и си ги представи разпределени по тялото. 15 кг. мускул са достатъчни да превърнат слаб мъж в човек със завидна физика.
А сега си представи как тялото ти ще синтезира толкова много мускул за толкова кратко време - колко енергия и какъв стимул ще му трябва за целта.
Като начинаещ имаш привилегията да качваш бързо, но дори с оптимални тренировки и добра генетика не можеш да разчиташ на повече от 10-12 кг. мускули за първата година.
казано от CarnalK на 16.05.14, 09:04:
Сухи факти:
1 месец
4 часа общо тренировки
качени 15 кг мускули - или по половин килограм на ден. Такава химия няма
качени 5,5 см на на врат ПЛАЧА
качени 10 сантиметра на бедро!
качени 3,5 см на прасец
+6,6 см на ръце
Забравил си да сложиш “факти” в кавички ;)
казано от James Hinks на 16.05.14, 09:46:
Карнале, за едно само не си прав - такава химия има :)
Правилата на форума не позволяват, иначе бих пуснал цикъла да го видите ;)
Тегло може, но каквато и да е химията ме съмнява да се качи само мускул за толкова малко време.
16.05.14
21:45
Стояне, то ясно, че това е дневник, ама най-интересното наистина е мита/измамта за този протокол, така че трудно ще се спрем ;)
Всъщност, лично аз четох цяла книга по темата (Body by Science) преди 2 години и изследвах научните доказателства дали този протокол е ефективен. Още тогава не намерих никакви изследвания, че е по-ефективен от нормалния начин на трениране.
Тъй като съм си любопитко, поразчетох още конкретно за експеримента на Ферис. Оказва се че докторката която е направила измерванията му с Bodpod, се е разграничила от резултатие, когато е разбрала за какво се ползват. Причината е очевидна - те могат лесно да се манипулират. Идеята е че обикновенно искаш искрено да научиш композицията на тялото си и как се развиваш. Допълнително, в първата си книга, Ферис описва как е губел шоково по много килограми, за да влезе в по-ниска категория. Какъв е шанса да е пробвал същият номер тук?
Колкото до оригиналният експеримент - той е проведен над точно 2 души и е с изключително маркетингов характер. Реклама на фитнес уредите Nautilus. Единият - собствениък на Nautilus, а другият - професионален боди билдър, готов за възстановяване след драстична загуба на мускули от травма. И двамата със сигурност, на много химия.
Ясно, че искаш да пробваш нещо ново но, даже 4 седмици по този “протокол” са прекалено много загубено време!
16.05.14
21:58
казано от Debel Lebed на 13.05.14, 09:33:
казано от Stoyan Barakov на 12.05.14, 21:36:
:) Явно си прав, че при всеки е различно. Ето например при автора от твоя линк, за два месеца е успял видимо да се омазни и да си влоши визията, и в същото време споделя, че няма напредък в кляканията. За резултата си обвинява някакъв едноседмичен период с разхайтено хранене. Дано при теб разстройството попречи да стигнеш до омазняване. :)
Ще спя страхотно тази вечер. Ама се посмях!
Стана ми любопитно и като имам време ще го изчета този протокол. Засега със сигурност мога да ти кажа едно - кантарът не е кой знае какъв показател.
ако в края на протокола имам покачване в теглото от поне 4 кг. ще си направя измерване с калипер. Ако, в края съм качил под 4 кг. програмата за мен ще бъде неуспешна. Не, че това са малки резултати, но няма да съвпадат с обещанията от Протокола.
Съвсем наскоро качих и свалих около 4кг съответно за 3 и 1 ден, без абсолютно никакви помощни средства. Лека заигравка с въглехидратите и водата нищо повече.
25.05.14
22:42
Нямах възможност да ъпдейтвам дневника последно време, ето какво става с мен напоследък.
Така на 16.05 бях на дерматолог, бяха ми излезли едни образования по кожата на корема и ходех да ми ги изгарят. Това наложи няколко дена да отложа тренировките, защото движенията ми бяха малко ограничени докато заздравеят раните. Храненето беше малко на “-” в тези дни, но явно не е повлияло.
От тогава нещата вървят, на 23.05. направих първата тренировка от 4 -та тренировъчна седмица, остават ми още 2, планирам на 28.05 да ми е последната и да приключа месеца.
- На 12.05 се премерих отново - тогава кантара показа 73,9 кг. (условията като предния път).
С тежестите срещнах проблем едва на “Бутането” на 23.05. Тогава на лежанка 42 кг. - отказа настъпи на 5 - то повторение, свалих на 40 кг и успях да направя още 3 повторения.
Същото се случи и на Военната преса, там на 30 кг. отказа беше на 5 - то. Ферис, казва, че ако не успееш да направиш минимума повторения в някоя тренировка, това се дължи или на недостатъчно ядене, или не предната тренировка не съм стигнал до пълният си отказ. Понеже направих няколко дена повече пауза преди тази тренировка може и това да е причината.
- На 23.05. се измерих преди тренировката, като смятах, че недоброто хранене и отложените тренировки са забавили прогреса. Останах много изненадан - кантара показа: 75,5 кг.
Ще си довърша протокола и след 28.05 ще се измеря с калипер. Сега чакам да се свържа с Лазар, да ми каже кога ще може да ме измери :) . Тогава ще се разбере колко от тези кг. са активно тегло и колко са мазнини.
28.05.14
21:39
Утре в 18:30 отивам да ме мерят.
04.06.14
20:47
Днес получих резултатите от Калипера. Измерването се проведе на 01.05, това в петък беше отложено. Сутринта преди измерването минах през залата и се измерих на гладно, канатара показа 76,2кг.(бос шорти и тениска). Припомням петъка на първата седмица тежах 71, 5кг. Покачване на теглото от 4,7 кг. за 4 седмици на високовъглехидратна-високопротеинова диета.
Ето и данните от Калипера, там ме претеглиха и с техния кантар, на измерването бях само по бельо.
Височина 182
Тегло 75,9
Шия 6,5
Буза 8
Пекторалис 13
Трицепс 9,4
Плешка 11
Подмишница 14,6
Хълбок 21
Корем 27
Коляно 7,5
Прасец 9,2
Пр. бедро 11,6
З. бедро 21
Мазнини 19,86607
Активно Тегло 60,82166
Сума 127,2
Сума 12 159,8
Мерките с шивашки метър, преди и след края на протокола (студен, 2 дена след последната тренировка):
Раменен пояс: 119 см - 120 см
Гръден кош: 97 см - 98 см
Мишница (лява): 32 см - 34 см
Мишница (дясна): 32 см - 34, 5 см
Предмишница (лява): 26.5 см - 27,5 см
Предмишница (дясна): 26.5 см - 27,5 см
Ханш: 100 см - 101 см
Бедро (ляво): 58 см - 59 см
Бедро (дясно): 58 см - 59, 5 см
Прасец (ляв): 35 см - 36, 5 см
Прасец (десен): 36 см - 36, 5 см
Талия: 83 см - 85 см
Врат: 37 см - 36, 5 см
Китка: 16.5 см - 16, 5 см
Глезен: 22 см - 22 см
04.06.14
22:19
Надявам се да си се убедил, че от такива протоколи няма полза!
04.06.14
23:40
Снимки преди и след:
1. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/00cf0acd0ab60204fb888292d2501533.jpg?1401914210
2. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/584ec0296f9aac36208e8024012627e0.jpg?1401914208
3. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/cb1ea6693064e2ef59c82a41e60b73e1.jpg?1401914209
4. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/a974d3a853cd2a163b6757d9e11e1eab.jpg?1401914209
5. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/4d8e240ab632823f2d39ddb1346a8703.jpg?1401914209
6. http://assets.bb-team.org/users/162226/580/7f16cece4fcfce6aa34a12b0c8de9086.jpg?1401914210
05.06.14
00:08
Разликата е очевидна - май си хванал тен от тоя протокол! :D :D :D
05.06.14
00:44
Обобщение на впечателенията ми от протокола. Смятам, че при мен проработи... донякъде. Бях казал, че ако кача по - малко от 4 кг няма да го смятам за успешен, но въпреки това съм доволен. Тотално тегло качено за 4 седмици: 4,7 кг.; В началото не се измерих, защото не вярвах, че ще стане нещо с тази програма. По старо измерване преценям, че при започването на Occam’s Protocol съм бил около 18,8 - 19 % body fat. Т.е. от целият протокол да съм качил 1 - 1,5кг мазнини. По това съдя, че добавеното активно тегло е между 3, 2 кг. - 3, 7 кг.
Мисля, че не е зле 3+ кг при толкова малък тренировъчен обем, при това, че не ям месо, при голямото количество въглехидрати нужни за покриване на калорийният минимум. Най - малкото очаквах да омазня много повече.
Как се усещам. Ръцете и рамената ми са наедряли доста видимо. Там е най - видимата разлика. Трапецът също се е оформил повече, както и средната и горна част на гърба. Перките не съм сигурен дали има кой знае каква разлика. Краката също имат малко повече маса, най - вече в квадрицепсите и аддукторите. Задно бедро и глутеус не мисля, че има кой знае каква промяна. Левият прасец ми се е изравнил с десният както и предмишниците. Коремът ми малко се е закръглил, няма спор, ефекта изглежда по - голям след голямо хранене. Тогава тои по - издут.
Иначе се чувстам добре, определено по - голям от преди. Малко по - силен, но не с много. Като цяло доволен, получих повече отколкото очаквах.
Бих ли препоръчал тази програма? - Зависи. При мен проработи, но не в мащабите описани в книгата, по - скоро в долните граници на тези обещания.
Смятам, че програмата не би проработила за всеки. Би била подходяща за начинаещи в залата и за такива, които не са тренирали от известно време. При трениращи редовно и средно напреднали не мисля, че ефекта ще е голям (за да е сигурно е нужно да се тества на практика ;) ).
Препоръки, ако някой евентуално реши да пробва:
1. Преди да почнете тествайте се с Betaine HLC, дали стомашните ви сокове разграждат добре храната. Това е добра идея за всеки режим, дори и да не се тренира. Аз не го направих и съжалявам. Това може да помогне за по - добро усвояване - по - голеи резултати.
2. Креатин - никога не е излишен.
3. Глутамин, БЦАА - тук е ясно.
4. Заместете въглехидратите с месо до колкото е възможно - аз нямах тази възможност и наваксвах калориите с въглехидрати. Но спекулирам, че ако се яде повече месо и бобови храни омазняването ще е по - малко и може да има по - големи резултати.
Има шанс за някой за работи, за някой да не. Ако сте начинаещ, зает, не сте тренирали от доста време и искате хипертрофия, може да се пробвате. Реалистични очаквания за начинаещи между 3 до 6 кг. активно тегло, но трябва да сте готови да качите 1 - 3кг. мазно (в най - лошият случай).
Всеки да си решава - аз съм доволен. Обещанията в книгата бяха по - големи от резултатите ми, но очакванията ми бяха по - лоши от резултатите ми. :)
П.П. Сега се връщам към нормалните тренировки, мисля, да продължа със “Strong Lifts 5x5”.
05.06.14
00:46
Херцог, правени са с 2 различни телефона, затова. Иначе си имам 4-5 бани по рождение :)
Мнението беше редактирано от Stoyan Barakov на 05.06.14 00:48.
05.06.14
02:13
Сладко е колко наивно смяташ, че тази програма работи :)
На тази снимка :
1. На дясната стои по-близо до камерата и съответно изглежда по-голям. Другият вариант е да му се е увеличила и главата от тоя протокол. Кой знае - има почти магически характеристики, няма да ме учуди.
2. Другото го каза Джеймс Хинкс.
05.06.14
11:03
Стояне, като ти гледам снимките и си мисля, че ако всеки ден беше правил кофички на пейка в парка пиейки бира, да беше се набирал на теловете за простиране пушейки на терасата и да спринтираш дъвчейки дъвка докато гониш автобуса - пак щеше да имаш то “прогрес” и “ефект” - просто си толкова “начинаещ”, че всякакво физическо усилие ще ти се отрази по някакъв положителен начин на тялото.
05.06.14
11:05
Избухнах лошо в смях.
05.06.14
11:06
То е достатъчен един бърз поглед и на останалите снимки, за да видиш, че на всичките е умишлено или по-близо или по-далеч от камерата. Обезкосмяването, тена, позицията на камерата, “напомпването”, въобще - прочети тази статия ;) и занапред трябва да ти светка една червена лампа, като попаднеш на такива “чудодейни” режими.
Няма магически тренировъчни протоколи, които за 1 месец да те превърнат в машина, и то без усилие.
05.06.14
13:14
казано от Stoyan Barakov на 05.06.14, 00:44:
Мда, и при теб резултатът от протокола е омазняване, което ме кара да мисля, че той е подходящ за отглеждане на прасета. :)
Не си направил измервания на телесни мазнини в началото, в момента цифрите за качен мускул/мазно са само предположения, докато снимките говорят за друго съотношение. Липсва и сравнение на силови резултати, а точно те са по-достоверна гаранция за повишаване на мускулната маса. Както и да е, в някои случаи е по-полезно е да натрупаш личен опит, отколкото да ползваш чуждия. И извинявай за ироничните коментари, но ако нещата ставаха толкова лесно, дори аз щях да жертвам месец-два, за да постигна обещаваните в протокола резултати. Най-важно е да си сравнително постоянен и да вземаш под внимание как ти влияят нещата. Действай и успехи!
05.06.14
16:08
Гледам, че май съм озаглавил целия дневник “Протокол...”. Ще го сменя само на първия пост, така излиза, че само по тоя протокол тренирам.