07.05.14
18:58
Здравейте :)
В момента спазвам хранителен режим за отслабване, но от както го започнах винаги съм си готвил пилешко месо, но пекано а не варено, това проблем ли е или няма значение?
Благодарско :)
07.05.14
19:07
Според мен няма значение.
Аз редовно си го правя в тиган със зехтин или олио. Така или иначе трябв да ядем мазнини ,може поне да са по вкусен начин.
07.05.14
20:12
казано от Gergi_81 на 07.05.14, 20:01:
Аз редовно си го правя в тиган със зехтин или олио. Така или иначе трябв да ядем мазнини ,може поне да са по вкусен начин.
В тиган слагаш зехтин ?!hah
07.05.14
22:20
казано от Валентин Иванов на 07.05.14, 18:58:
Здравейте :)
В момента спазвам хранителен режим за отслабване, но от както го започнах винаги съм си готвил пилешко месо, но пекано а не варено, това проблем ли е или няма значение?
Благодарско :)
По-принцип при варенето, във водата преминават голяма част от минералните соли от месото. Така че, ако вариш месото, е хубаво да използваш и бульона. Добър вариант за пилешкото е приготвяне в тенджера под налягане, защото става много крехко.
Благодаря за отговорите. Тъй като съм на общижитие, едвам , едвам успях да си намеря печка. За това питах дали, мога да си го пека само с малко вода. Тъй като не разполагам, много с кухненски уреди...
печеното е малко по-калорично (може би защото се свива)
100г печено пилешко горно бутче съм чела, че е около 190кал за 100г, а варено-около 150…
но според мен печената коричка е по-апетитна :D ...а може и задушено..с зеленчуци
07.05.14
23:57
ен факториел - месото се тегли сурово и няма значение от грамажа му в сготвено състояние.
Явно трябва да поясня ,понеже виждам ,че малко хора знаят какво точно е зехтина.
Има много видове зехтин и повечето от тях не се консумират в сурово състояние. Аз лично ползвам зехтин за пържене ,който ми носи една приятелка от Гърция. Не давам пари за него разбира се. Иначе бих си праскал нашенското олио в тигана.
Ето и една статия ,която излиза веднага в гъугъл. Нещо ,което рядко правите преди да си напишете заблуденото мнение като факт.
http://gotvach.bg/n5-35078-Пържене_със_зехтин
Мнението беше редактирано от Gergi_81 на 08.05.14 07:05.
Колеги айде, да не се карате? Мен само ме интересуваше, дали мога да го пека в фурната!!! Да точно така, искам да го пека в фурната зареди коричката, много обичам препеканите корички на месото :D
08.05.14
08:57
Пилешките гърди пак имат мазнина и това се вижда като се сварят. От горе плуват мазнините във вид на кръгчета. Така, че варени гърдите са по обезмазнени и по крехки. Вариш 2,3 мин. и си ок. Предварително ги нарежи на тънки ленти))
Не разполагам с толкоз пари, купувам си по 5-7 замразени бутчета по 2,44 лв. кг. Изкарват ме почти 3 дена
08.05.14
12:58
казано от Gergi_81 на 08.05.14, 07:00:
Явно трябва да поясня ,понеже виждам ,че малко хора знаят какво точно е зехтина.
Има много видове зехтин и повечето от тях не се консумират в сурово състояние. Аз лично ползвам зехтин за пържене ,който ми носи една приятелка от Гърция. Не давам пари за него разбира се. Иначе бих си праскал нашенското олио в тигана.Ето и една статия ,която излиза веднага в гъугъл. Нещо ,което рядко правите преди да си напишете заблуденото мнение като факт.
http://gotvach.bg/n5-35078-Пържене_със_зехтин
A ти поне мааалко си подбирай източниците на информация.
“...Молекулите на мастните киселини в зехтина са по-големи, отколкото в останалите растителни масла. Заради това зехтинът съдържа повече ВЪГЛЕХИДРАТИ и енергийната му стойност е по-висока...” ;)
Относно пърженето в каквата и да било мазнина:пържене=окисление=свободни радикали=повишен риск от образуване на ракови клетки.
А пърженето със студено пресован зехтин е като да ползваш банкноти от 50 лева вместо тоалетна хартия.Разбирай го както искаш.Успех :)
P.S.По темата-използвай и печене и варене.Така поне малко ще разнообразиш скучното студентско меню.Но както коментира summertime,ползвай бульона,не го хвърляй.Не,че в пилешкия бульон има нещо ценно...Добави и свинско в менюто.
Мнението беше редактирано от Светослав Тодоров на 08.05.14 13:27.
казано от Светослав Тодоров на 08.05.14, 12:58:
...Добави и свинско в менюто.
Ама целта ми е отслабване, до колкото знам от свинското се надебелява?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.05.14 14:07.
казано от Светослав Тодоров на 08.05.14, 12:58:
“...Молекулите на мастните киселини в зехтина са по-големи, отколкото в останалите растителни масла. Заради това зехтинът съдържа повече ВЪГЛЕХИДРАТИ и енергийната му стойност е по-висока...” ;)
Чакай сега, значи молекулите на зехтина били по-големи (с ръка на сърцето си признавам, че това не го знаех) и поради тази причина, зехтина съдържа повече въглехидрати? Така, да обобщим: молекулата на зехтина е по-голяма, съответно заради това съдържа повече въглехидрати, и на базата на всичко по-горе означава, че енергийната му стойност е по-висока, независимо че, въглехидратите имат два пъти и отгоре по-ниска енергийна стойност от мазнините. Яснооо, независимо от дребните противоречия, язе ти вервам, щото поста звучи много интИлигентно!
08.05.14
14:08
казано от Валентин Иванов на 08.05.14, 13:45:
...до колкото знам от свинското се надебелява?
Няма такъв филм. :)
казано от Кольо Пияндето на 08.05.14, 14:08:
казано от Валентин Иванов на 08.05.14, 13:45:
...до колкото знам от свинското се надебелява?
Няма такъв филм. :)
Не съм запознат, затова написах това, че съм чувал, че от свинското се напълнява. Значи, ако замествам пилешкото с свинско, пак ще свалям килограми? Така ли да го разбирам?
08.05.14
14:22
Ако приемаш същите калории - да. Имай предвид, че свинското обикновено има мазнина, така че един и същи грамаж пилешко и свинско е с различна енергийна стойност в полза на свинското.
казано от Херцог Трън на 08.05.14, 14:22:
Ако приемаш същите калории - да. Имай предвид, че свинското обикновено има мазнина, така че един и същи грамаж пилешко и свинско е с различна енергийна стойност в полза на свинското.
Ами честно казано, незнам по-колко калории приемам даже. Един приятел ми направих, хранителния режим до колкото за мазнините, слагам само по малко в салатата ми вечер.
08.05.14
16:23
Спокойно може да ядеш и свинско месо! Контра филето например е сухо, само дето е скъпичко. Телешкото също е вариант, само че то си има специфика на готвенето, която поне на мен не ми се отдава. Що се отнася до мазнините, не прави грешката да ги ограничаваш. Ако имаш възможност ги яж в суров вид, т.е. растително олио в салатка, а кравето масло разтопено. По-принцип кравето масло, съдържа приоритетно наситени мастни киселини. При топлинна обработка, те не се променят защото нямат свободни връзки. Растителните масла, обаче съдържат мастни киселини със свободни връзки, които при пържене бързо се окисляват, и се променя химичната структура на мазнината. Кравето масло обаче прегаря по-бързо, защото има по-нисък топлинен толеранс. Това значи, че ако пържиш с него, тигана не трябва да е много загрят, за да не изгори маслото. Зехтина и олиото от своя страна, прегарят при доста по-високи температури, но пък при всички случаи се променят химически. Така че ако имаш възможност, печи си месото на тефлонов тиган, и си добавяй мазнината отделно.
казано от summertime на 08.05.14, 16:23:
Спокойно може да ядеш и свинско месо! Контра филето например е сухо, само дето е скъпичко. Телешкото също е вариант, само че то си има специфика на готвенето, която поне на мен не ми се отдава. Що се отнася до мазнините, не прави грешката да ги ограничаваш. Ако имаш възможност ги яж в суров вид, т.е. растително олио в салатка, а кравето масло разтопено. По-принцип кравето масло, съдържа приоритетно наситени мастни киселини. При топлинна обработка, те не се променят защото нямат свободни връзки. Растителните масла, обаче съдържат мастни киселини със свободни връзки, които при пържене бързо се окисляват, и се променя химичната структура на мазнината. Кравето масло обаче прегаря по-бързо, защото има по-нисък топлинен толеранс. Това значи, че ако пържиш с него, тигана не трябва да е много загрят, за да не изгори маслото. Зехтина и олиото от своя страна, прегарят при доста по-високи температури, но пък при всички случаи се променят химически. Така че ако имаш възможност, печи си месото на тефлонов тиган, и си добавяй мазнината отделно.
Благодаря ти, но в общижитието нямам такива привилегии. Пилешкото го замествам с риба,телешко месо. Но най-вече го замествам с риба, тъй като скумрия/шаран и пъстървата са ми любимите ястия. Вече когато съм си удома, ще си приготвям пилешкото в тефлонов тиган :)
[quote author=”Светослав Тодоров” date=“1399543082”
Светославе, извинения! Не осъзнах, че си направил цитат. :D
09.05.14
11:17
..).
Мнението беше редактирано от shack@mail.bg на 09.05.14 11:19.
09.05.14
11:18
Не виждам никаква логическа връзка между големината на молекулата и калоричноста! (може би заради по-голямата молекула има и по-силни междумолекулни сили на привличане и това да води до по-голямата плътност, и съответно по-голяма калоричност за L) Въглехидратите изобщо няма да ги коментирам (от моите скромни познания по химия), те изобщо не се разтварят в мазнини и следва да се утаяват. Но дори и да приемем че се разтварят, след запознаване с методите за извличане на мазнините, ще се убедим, че въглехидрати в ‘зехтина’ няма (или поне не в количества, които могат да бъдат измерени).
Моля да се изтрие предният ми пост! Благодаря :)
Мнението беше редактирано от shack@mail.bg на 09.05.14 11:20.
Абе четете ,бе хора. Има 100 вида зехтин. Аз ползвам зехтин за пържене. И за мене излиза по-евтино от това да си купувам олио,понеже имам зехтин без пари. Какво толкова не разбрахте. Пържи си месеото смело. Тази мазнина не е вредна ! Имаш нужда и от мазнини,просто трябва да ги дозираш правилно.
09.05.14
22:14
казано от Gergi_81 на 09.05.14, 21:40:
Абе четете ,бе хора. Има 100 вида зехтин. Аз ползвам зехтин за пържене. И за мене излиза по-евтино от това да си купувам олио,понеже имам зехтин без пари. Какво толкова не разбрахте. Пържи си месеото смело. Тази мазнина не е вредна ! Имаш нужда и от мазнини,просто трябва да ги дозираш правилно.
При термична обработка мазнините се разпадат и стават канцерогенни! Без значение дали са от слънчоглед, маслини, мляко, прасе или друг източник. Такова нещо като вредна мазнина не съществува, всичките са полезни освен ако не са хидрогенирани (маргарините най-вече).
Недей да пържиш на много висока температура и мазнината не я използвай повече от 1 път (с хранителни цели). Също така недей се вглабява много в тези малки подробности около приготвянето на храната, ако макро и микронутриентите ти са правилно селектирани (и не се готвиш за състезание) няма никаква причина да се притесняваш за това дали ще пържеш или печеш.