03.05.14
16:41
Привет на всички! След доста чудене, реших и аз да си направя дневник. Така ще следя прогреса си и надявам се ще забележа, ако бъркам някъде. :)
Така, накратко за мен. Момиче, на 18 год. Никога не съм била с наднормено тегло, но имах мазнинки за чистене основно по бедрата и корема. От януари миналата година започнах да спортувам активно и изцяло промених хранителния си режим. Преди умирах за всякакви шоколади вкусотийки, а сега дори не им обръщам внимание. Тренировките и здравословното хранене се превърнаха в начин на живот, с който съм свикнала и изобщо не ми тежи. Всичко вървеше идеално - значително намалих мазнинките и през лятото можех да се похваля с стегнато добре оформено тяло, чувствах се прекрасно и нямах здравословни проблеми.
За съжаление, от декември - февруари преминах през доста тежък период заради различни лични проблеми. Така се получи, че значително намалих калории, но продължих с изтощителни тренировки. В резултат на това отслабнах драстично и преминах здравословните граници. Сега съм с няколко килограма под нормата, горната част на тялото ми е като вейка, дупето ми се стопи, а мускулите на краката ми изглеждаш твърде големи в сравнение с останалата част.
Целта ми е да си върна старата фигура като кача няколко килограма и минимално количество мазнини. От март се опитвам се да се храня повече и дори понамалих броя на тренировките. Резултатът е минимален - успях да кача ок. 1 кг. Преди броих и записвах калориите на всичко, което ядах, но психическия стрес беше огромен и реших, че е време да спра с това. От началото на този месец се опитвам да следвам интуицията си.
Това е моята битка и съм твърдо решена да я спечеля! Приемам критика и ще съм благодарна за всякакви съвети! :)
Малко за днес /03.05/
зак: 2 ф. хл. Вита, извара, 1 вар. яйце, малко сирене, 2 л. фъст. масло, шепа ядки
трен: горна част на тялото + 15 мин HIIT за финал (получи се наистина добра тренировка, доволна съм)
обяд: кафяв ориз, пилешко филе
межд: малко кис.мляко, шепа ядки
За вечеря вероятно ще бъде салата с риба тон и 2 домата. Ще дописвам по-късно.
Слънчев ден на всички! (sun)
04.05
зак: овесени ядки с кис. мляко (2%), 1/4 банан
межд: половин ябълка с 1л. фъстъчено масло, ядки (около 30-35гр)
обяд: кафяв ориз (към 125гр), пилешко филе, 1 домат, кашкавалена извара
вечеря: пилешко филе, салата, 1 краставица, малко царевица, кашкавалена извара
Днес тренировка няма да има, защото имам страшна мускулна треска. За сметка на това си направих една дълга разходка в парка. (sun)
Чудя се дали да спра тренировки за 1-2 седмици, или поне да ги намаля до 2-3 седмично, докато успея да кача няколко килограма, или да продължа с досегашния ми режим (в момента тренирам по 4-5 пъти)?
Мнението беше редактирано от Victoria на 04.05.14 22:00.
05.05
зак: 2 фил. хляб Вита, 1 яйце, кашкавалена извара, котидж сирене, шепа ядки, 2-3 ягоди
обяд: пилешка пържола, ястие от киноа, тиквички и сирене, няколко миди
вечеря: пилешко филе, 2 домата, сос от извара и кис. мляко
тренировка: около 30 мин. HIIT кардио
Честит празник на всички празнуващи!
менюто за днес:
зак: 2 фил. хляб Вита, 1 варено яйце с 1/2 жълтък, кашкавалена извара
обяд: салата от маруля, репички, краставици и магданоз, пуешко месо, варени картофи
межд: кис. мляко, орехи (ок. 35-40гр)
вечеря: пуешко месо, 1 краставица
Бях извън града на гости и нямах достатъчно време за тренировка, но ще си наваксам утре. :)
07.05
зак: овес.ядки (ок. 30гр), кис. мляко, половин банан и отделно 2 варени яйца, объркани с извара и червен пипер
межд: ок. 25гр. орехи
обяд: микс от замразени зеленчуци (основно моркови и броколи, с малко грах и царевица), пуешко месо
межд: ок. 25 гр. бадеми, извара, няколко лъжици кис. мляко
вечеря: салата от маруля, репички, краставици и пресен лук, пилешка пържола
тренировка: около 1 час - за цялото тяло
*Направи ми впечатление, че в повечето дневници почти никой не яде кисело мляко. Да не би да е вредно да се яде много, и ако да по колко трябва на ден? Обикновено ям не повече от 200-300 гр. Това добре ли е? *
Млякото е доста спорна храна, според някои изследвания е и канцерогенно. Освен това в България млеката и сирената се правят масово с палмово масло с мляко на прах внесено незнайно откъде и т.н. С две думи, избягвай млеката. Аз лично млечни не употребявам защото знам с кви химии ги блъскат. Ям само обезмаслена извара с доказан произход от домашни мандри които знам как я правят.
Разгледах ти хранителния режим, само бих те посъветвал да махнеш от обед нататък сякакви млечни,кашкавалени, плодове и ядки. До обед си яж в междинката тез плодове и ядки ако много държиш, ако не още по-добре само с 3 яденета на ден. ( И аз имах 5 яденета на ден, установих че 3 е по практично а ефекта е все същия ако тренираш. Ако искаш да отслабнеш само с хранителен режим може би има значение, но при трениращ човек не видях разлика.)
Бананите са силно енергийни и бързи въглехидрати, аз лично ги ям само в тренировъчен ден преди или след тренировка ако се пада до обед, ако тренинга е следобед не ги ям а директно минавам на вечеря.
За вечерята и обеда пробвай да вкарваш като салати, гарнитури и супи: целина, магданоз,спанак , коприва и т.н всакакви треви и зелении , доста са полезни и нискокалорични.
Не приемай буквално моите съвети, зависи как и какво чистиш, принципно и ядките докъм 30-35гр на ден са ок и млеката са ок и т.н, всичко зависи от калорийния ти баланс и да си знаеш произхода на храната която консумираш.
Мнението беше редактирано от Тео на 07.05.14 23:10.
Благодаря за съветите, @Тео! Ще потърся рецепти, с които да включа повече от тези зеленийки в менюто ми :D
Иначе ям предимно орехи, които са домашни, и само понякога си купувам малко бадеми или лешници от магазина като винаги държа да са насипни и сурови.
* По отношение на киселото мляко, в момента купувам само Елена. Преди време баща ми имаше проблеми със стомаха, и лекарите му препоръчаха това мляко, защото било най-истинско. Чела съм доста негативни неща за млечните продукти, и от няколко месеца почти не съм докосвала прясно мляко. Това ме кара да се замисля за изварата. Основна част от белтъчините, които приемам са от нея, понеже е евтина и има доста ястия, в които да я включа. По колко е добре да се яде на ден и кои марки може да ми препоръчате? В момента купувам обезмаслената на Мероне и кашкавалена извара на Мизия. Мнение за тях? *
08.05.
зак: пълнозърнести макарони смесени с кашкавалена извара и 1 варено яйце, малко котидж сирене
межд: ок. 40 гр. ядки (орехи и малко лешници), кис. мляко (ок. 200 гр)
обяд: хл. Вита - филия и половина, кашк. извара
вечеря: малко запеканка от тиквички с извара, пилешко филе със салата от маруля и краставица
едит: бях доста гладна и хапнах още от запеканката + 1 ръжено блокче
тренировка: няма
Мнението беше редактирано от Victoria на 08.05.14 21:16.
09.05
зак: 2 фил. хляб Вита с 1 яйце, кашкавалена извара и малко сирене (нещо като принцеса), 1 домат, котидж сирене
межд: кис.мляко (ок. 200 гр), ок. 50 гр. ядки (орехи и бадеми)
обяд: запеканка от тиквички и извара, пуешко месо
межд: 1 морков, 2 ръжени блокчета
вечеря: 2 домата, 1 консерва риба тон, и още извара
тренировка: ок. 35-40 мин. HIIT
Мнението беше редактирано от Victoria на 09.05.14 22:32.
Това междинно ядене е доста калорично. Нали и ти слабееше?
Хем мляко хем ядки ( че и 50гр.) и т.н
Пробвай само с до 20-30гр ядки на междинното и без друго нищо. И като правило при слабеене повече от 20-30гр ядки не се препоръчват и то за деня.
Какви са ти мерките? Килограми и височина?
Мнението беше редактирано от Тео на 09.05.14 23:53.
10.05.14
00:01
Качва момичето..
10.05.14
00:09
казано от Тео на 09.05.14, 23:52:
Това междинно ядене е доста калорично. Нали и ти слабееше?
Хем мляко хем ядки ( че и 50гр.) и т.н
Пробвай само с до 20-30гр ядки на междинното и без друго нищо. И като правило при слабеене повече от 20-30гр ядки не се препоръчват и то за деня.Какви са ти мерките? Килограми и височина?
Първо - качва.
Второ - обоснови се за ядките, ако обичаш. Това, което съм го оцветил.
10.05.14
00:12
Ще се включа и ще кажа само, че с повече от 30гр. ядки много трудно се поддържа дефицит.
Да, качва ..а аз мислех че слабее заради мазнините около корема. Грешка.
Е за ядките ограничението е за слабеене , то ясно що щото са 550-600к на 100гр и има въглехидрат който следобед не е препоръчителен и т.н. Ама за дебелеене са си перфектни.
казано от Тео на 10.05.14, 00:14:
Е за ядките ограничението е за слабеене , то ясно що щото са 550-600к на 100гр и има въглехидрат който следобед не е препоръчителен и т.н. Ама за дебелеене са си перфектни.
:D дори и не толкова просветен в терминологията като мен знае ,че ограничението за ядките е за сваляне, а хапването им за качване.. не че не се разбира,но е естетически грозно да напишеш,че е супер да си дебелее... да качи някой кг да,но дебелеене стои грозно :)
10.05.14
07:58
казано от Тео на 10.05.14, 00:14:
Не, не е ясно защо. Дали ще са 600ккал от ядки или 600ккал от друга храна, стига да не излиза извън нуждите си, какъв е проблема? Няма да споменавам за ползите от ядките, можеш да си ги гугълнеш.
Продължаваш с тенденцията да се включваш силно неподготвен и въоръжен с огромно количество broscience. Бъди така добър и спри, защото заблуждаваш хората!
10.05.14
08:25
И като правило при слабеене повече от 20-30гр ядки не се препоръчват и то за деня.
казано от lala lalala на 10.05.14, 00:12:
Ще се включа и ще кажа само, че с повече от 30гр. ядки много трудно се поддържа дефицит.
казано от N! A на 10.05.14, 02:29:
...ограничението за ядките е за сваляне, а хапването им за качване...
Няма такъв филм.
Тези твърдения нямат нищо общо с истината.
Четете и мислете преди да бъдете толкова категорични.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 10.05.14 08:28.
Не знам кое е трудното, но 4-5 пъти в седмицата хапвам по 50 гр ядки за междинно следобяд, поддържам си дефицит без проблем. Кой както си го нареди :)
казано от Кольо Пияндето на 10.05.14, 08:25:
И като правило при слабеене повече от 20-30гр ядки не се препоръчват и то за деня.
казано от lala lalala на 10.05.14, 00:12:
казано от N! A на 10.05.14, 02:29:
...ограничението за ядките е за сваляне, а хапването им за качване...
Няма такъв филм.
Тези твърдения нямат нищо общо с истината.
Четете и мислете преди да бъдете толкова категорични.
искам да подчертая,че аз написах коментара,защото не ми хареса изказа... тоест “дебелеене” - според мен се дебелее от прекалено много храна и преяждане главно с боклуци , а от повече ядки може да има калориен излишък, тъй като са доста калорични, но да дебелее не е точната дума и ми дразнеше окото... извадено от контекста си прав,че мнението ми звучи абсурдно и смешно.
10.05.14
15:11
Дефицита и аз си го поддържам дори с 50гр. ядки, но от инат, не защото не ми се яде. Съгласете се, че не е едно и също да приемеш 300 калории от ядки и 300 калории от зеленчуци. Количеството в крайна сметка има някакво значение. Колкото до здравословните ползи от ядките (а и до вкусовите им качества)- никой не ги отрича.
Извинявам се за спам-а.
Хубав ден и успех с постигането на целите :)
10.05.14
15:52
Тео , вече сигурно 100 пъти ти се каза това за ядките и пак продължаваш да се разхождаш по дневниците и да пишеш глупости ! Ако ти си мислиш,че дебелееш от 32 грама ядки (защото си минал границата от 30грама, след която - КРАЙ ! трупаш мазнина), то това не важи за нас, останалите хора.
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 10.05.14 15:54.
Да доизясня някои неща:
* В момента съм 49 кг, а съм 172, и много хора са ми казвали, че съм прекалено слаба. Затова целта ми е да кача няколко килограма, а не да свалям. Просто реших да го правя постепенно, а не за 1 седмица да приемам с 500 калории отгоре. А що се отнася до мазнините на корема, мога да се похваля, че те отдавна са изчезнали :D Явно не си дочел докрай първия ми пост..
* Докато си броях стриктно калориите (спрях преди 2-3 седмици) забелязах, че обикновено са ок. 1400-1450 в дните, които ям кафяв ориз, леща, картофи и т.н., и ок. 1300-1350 в останалите. От тях максимум 300-350 са от ядки и съобразявам менюто така че да не надвиша значително калорийния ми баланс.
иначе менюто за днес /10.05/ е общо взето като предния ден:
зак: 2 фил. хляб Вита, 2 варени яйца (само 1 с жълтъка), кашкавалена извара, малко сирене, 1 домат
межд: ок. 30 гр. ядки
обяд: малко парче питка със сирене (леко прегреших, но не можах да откажа), червен боб от консерва (ок. 100 гр)
вечеря: салата от 2 домата, 1 краставица, лук и извара (моята версия на шопска салата), 1 пуешка пържола
тренировка: няма
11.05
зак: омлет от 2 яйца и извара, 1 фил. хляб Вита, 1 домат, ябълка (ок. 50гр) с 1 л. фъстъчено масло
межд: ядки (ок. 30-35 гр), малко леблебия
обяд: червен боб от консерва - ок. 150 гр. (трябваше да се доизяде) и малко по-късно мусака (с телешка кайма от чисто месо)
вечеря: 1 пилешка пържола, малко извара, 1 краставица
тренировка: за горната част на тялото и корема + 15 мин. HIIT за финал
Като цяло съм доволна от днешния ден, но ми трябват нови рецепти за ястия с извара, защото напоследък ям все едно и също. Нещо бързо и елементарно, защото особено сутрин нямам никакво време. Някакви предложения? :)
Успешна седмица на всички! (sun)
менюто за днес 12.05:
зак: 2 фил. хляб Вита с 1 яйце, кашкавалена извара и малко сирене (нещо като принцеса), 1 варено яйце (само белтък), 1 домат, котидж сирене
межд: ок. 40 гр. ядки
обяд: леща (ок. 300 гр., но пък беше водниста и не съм много сигурна дали наистина е толкова), малко по-късно извара и 1 ръжено блокче
вечеря: салата от 2 домата, краставица, лук и 1 консерва риба тон (не беше особено вкусно, но не измислих с какво друго да ям рибата)
тренировка: за долната част на тялото (squats, lunges, deadlifts ..) - ок. 1 час
13.05
зак: 2 запечени филии хляб Вита с телешка кайма (80гр.) и 1 яйце, 1 домат, котидж сирене
межд: ок. 40 гр. ядки
обяд: леща (ок.175 гр.), пилешко месо
межд: 2-3 лъж. кис. мляко, 1 ръжено хлебче
вечеря: салата от маруля, репички, краставица, пилешко месо, кашкавалена извара
тренировка: не