Фъстъци - начини на консумация

Здравейте! Вече стават банални  тия фъстъци ама...Понеже имам фъстъци в изобилие (  производител съм ) се чудя освен печени по всякакъв начин със сол без сол без подправки и с тях, Някакви идеи как да ги включа по здравословен начин в менюто си За пържени в зехтин или не знам да насищам мазнини с мазнини,как да ги използвам освен да ги продавам .?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.05.14 08:01.

15.05.14
20:22

По какъвто и начин да се опитваш да ги обработиш топлинно ги съсипваш на пълно така ,че няма значение.Ако искаш да ги консумираш здравословно трябва да са абсолютно сурови  иначе не са здравословни :) Пък да нагряваш зехтин е абсолютна грешка не знам до кога ще се дъвче това ,че не е устойчив на топлинна обработка и след такава става канцерогенен .

Канцероген - Пероксид — образува се при силно нагряване на растително масло.

Мнението беше редактирано от Master Admin на 15.05.14 20:24.

NS

15.05.14
21:17

Купуваш си един евтин блендер ,мелиш фъстъците и си правиш домашно фъстъчено масло . Смесваш го с мед и го съхраняваш в хладилник. Намазано на филийка пълнозърнест хляб в комбинация с чаша мляко е едно от най-вкусните неща за мен. :)

16.05.14
01:59

смеси ги с мед, може да добавиш мюсли,корнфлейкс,кокосови стърготини-аз винаги имам буркан от тази смес (като не е криза слагам и бадеми, лешници, иначе само фъстъци също е яко) и е супер сладко- по-сладко от шоколад- corny, което се яде с лъжица и е по-здравословно според мен

Мнението беше редактирано от N! A на 16.05.14 02:00.

16.05.14
07:13

казано от Master Admin на 15.05.14, 20:22:

По какъвто и начин да се опитваш да ги обработиш топлинно ги съсипваш на пълно така ,че няма значение.Ако искаш да ги консумираш здравословно трябва да са абсолютно сурови  иначе не са здравословни :) Пък да нагряваш зехтин е абсолютна грешка не знам до кога ще се дъвче това ,че не е устойчив на топлинна обработка и след такава става канцерогенен .

Канцероген - Пероксид — образува се при силно нагряване на растително масло.

Четах статия в сайта ,в която точно и ясно беше казано : “Бадемите -сурови ! Фъстъците-печени ! ” По бегли спомени ,беше и обяснено защо ,и аз лично така ги консумирам. Ако намеря статията ще пиша пак. Поздрави.

Не то топлинната обработка ясно скапва всичко като качество ако е мн.висока температурата всички мазнини над 170 градуса стават леш ама тва за меда не се бях сетил.. мерси ще пробвам между другото след известно време ще имам известно количество ако някой иска може да ми пише цената със съгурност няма да имам печалба от вас :) По- здрави

казано от NST на 15.05.14, 21:17:

Купуваш си един евтин блендер ,мелиш фъстъците и си правиш домашно фъстъчено масло . Смесваш го с мед и го съхраняваш в хладилник. Намазано на филийка пълнозърнест хляб в комбинация с чаша мляко е едно от най-вкусните неща за мен. :)

Ще го пробвам във зареждащия ден.

16.05.14
14:39

Фъстъците не са ядки, а са вид бобово растение! Освен това, суровите фъстъци са силно алергизиращ фактор, а също така е възможно да съдържат афлатоксини, ако не са съхранявани добре. Затова е добре да се консумират топлинно обработени. Печенето на умерена температура, променя вкуса и аромата им, в положителна насока. Стават по-вкусни и с по-силно изразен аромат. Трябва да се печат без да се премахва черупката, защото тя има определени защитни функции, и запазва до известна степен полезните вещества. Също така, си има определено количество, нещо като дневна доза, но сега не се сещам каква беше точно. Общо взето не бива да се прекалява с тях.

казано от summertime на 16.05.14, 14:39:

Фъстъците не са ядки, а са вид бобово растение!

Да, вярно е, че фъстъкът принадлежи към семейство Бобови...
...но защо това го вади от групата на ядките - така и не си изясних, независимо от типичния му за ядки хранителен състав. :)

Растенията, чиито ядливи части наричаме ‘ядки’, са от различни семейства.

За термична обработка на фъстъци си говорим тук.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.14 15:01.

16.05.14
16:31

Защото фъстъка не е типичната “ядка” в ботанически смисъл. И да, принципно това не е особено важно, но реших да го спомена.  Що се отнася до хранителния състав, той не е типичен за ядките, защото фъстъците си имат своята особеност. Като бобово растение, семето (което наричаме “ядка”) е с по-голямо съдържание на белтъчини, от останалите ядки. Същото се отнася и до съдържанието на аминокиселини. Също така, за разлика от “типичните ядки” фъстъците съдържат по-малко влакнини и т.н. и т.н. Линка който си дал, не мисля че дава отговор на въпроса с кулинарната обработка на фъстъците, а и вътре присъства мнение на потребител от форума с меко казано “странна логика”, да не кажа че на места мнението на този потребител е и вредно, и подвеждащо. Да, вероятно консумацията на кулинарно необработени продукти си има своята логика, но тя не може да бъде абсолютна, и всичко да се поставя под общ знаменател.

казано от summertime на 16.05.14, 16:31:

Защото фъстъка не е типичната “ядка” в ботанически смисъл... Що се отнася до хранителния състав, той не е типичен за ядките, защото фъстъците си имат своята особеност. Като бобово растение, семето (което наричаме “ядка”) е с по-голямо съдържание на белтъчини, от останалите ядки. Същото се отнася и до съдържанието на аминокиселини. Също така, за разлика от “типичните ядки” фъстъците съдържат по-малко влакнини и т.н.

За ботаника е най-добре да не говорим наистина... защото нейните понятия са стряскащо далеч от ежедневието и кулинарията. Колкото до хранителния състав, обаче... знам ли, за мен нещата далеч не са така категорични.

Гледайки данните за най-често консумираните ядки не намирам фрапиращи разлики между тях.
Съдържанието на белтъчини е близко при фъстък, бадем и шам-фъстък.
Съдържанието на мазнини е близко при фъстък, кашу, бадем и шам-фъстък.
Съдържанието на въглехидрати е близко при фъстък, лешник, орех и макадамия.
Съдържанието на фибри е близко при фъстък, орех и макадамия.

Напълно нормално е една храна с по-високо съдържание на белтъчини да съдържа и повече аминокиселини... така ми се струва. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.05.14 17:14.

А тези разлики от къде идват само питам да знам как да смятам??
http://www.bb-team.org/hrani/id/861165_fastatsi-pecheni-sas-sol
http://www.bb-team.org/hrani/id/517632_fastatsi-pecheni-bez-sol
Има разлики и във въглена и то противно на очакванията ми би трябвало със солта покрай брашното да имат повече и дори то да не присъства .
Ами белтъчините и солта каква е връзката и мазнините също? Наистина ми е любопитно.(Просто за да излезем от ботаниката :) :)..)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1