18.05.14
23:37
Здравейте,
някъде из форума бях прочел, че не е препоръчително да се прави кардио по време на качване. Обаче аз съм мезоморф, макар и да не трупам много мазнини, все пак трупам. Та мисълта ми е, ако правя кардио 3-4 пъти в седмицата, дали ще си запазия мастния метаболизъм ускорен, така, че да качвам по-бавно (и при възможност и да свалям малко мазнини сега лятото).
И още един въпрос относно диетата за покачване на мускулна маса- взимам по 2-2.2гр/кг протеин и около 3гр/кг въглехидрат, обаче мазнини трябва ли да се взиматкакто при НВД? Или при положение, че се трупа енергията от въглехидрата, може мазнините да се пропускат?
Естествено, че ти трябват мазнини, ако не искаш да си прецаках хормоналния баланс. Минимума е 0.6 гр./кг. Освен това, ако нямаш мазнини, с 2 гр. протеин и 3 гр. въглехидрат на кг. не мисля че си набавяш достатъчно калории. Смятал ли си колко калории ядеш и колко ти трябват?
А кардиото не пречи, с него гориш калории и съответно може да си позволиш да ядеш повече.
Е за 0.6/кг е ясно, то само от месото ще си набавя толкова. Иначе калориите никога не са ми били приоритет, по-скоро гледам колко грама от енергиините източници взимам. Иначе за мазнините, попринцип ядях всяка вечер преди лягане по една лъжица фъстъчено масло, или една шепа сурово кашу и бадеми, за това питам. Дали няма да ми попречи, тъй като имам нужда да чистя колкото се може повече(или поне да не качвам излишно).
А за кардиото, мисълта ми беше, че съм чувал две теории, едната е, че като правя кардио едва ли не замествам излишните килограми с чисти, и също така и противоположния вариант, че с кардио само си преча на качването. За това малко се обърках.