Хранителни добавки - аналогия с други добавки.

31.05.14
23:26

Здравейте. Напоследък се замислих за добавките в спорта и направих една проста асоциация с добавките за автомобили.
Да започнем от савтомобилите
При автомобилите най-често ползваните добавки са с една основна цел -вдигане мощноста и намаляване на разхода. Ще разгледаме основно вдигането на мощноста.
При ползване на добавки колата наистина вдига мощноста си ,но по мои наблюдение с не повече от 4-5 %. Като цяло на колата и трябва гориво за да върви повече. Ако има повече гориво ,колата ще върви повече.
  Сега за спортните добавки.
При ползването на спортни добавки  ,по мое мнение ,се получава същото. Те могат да вдигнат малко мощноста,
но не с повече от 4-5 % от основното гориво.А именно храната. Ако има повече храна тялото има мощност.
Добавките не напразно се наричат добавки , а именно защото те само добавят нещо към основното “гориво” А то е храната.
Стигнах до този извод като човек ,който е дал луди пари за добавки ,и докато не си оправих храненто нямах никави резултати.
Ще ми е интересно да прочета и други мнения по въпроса и се надявам да заформим енда полезна дискусия по темата.

Темата беше редактирана от Gergi_81 на 31.05.14 23:30.

Дискусията е приятна и практична, но за съжаление човек се уверява в тези неща обикновено само след личен опит (и съответно - прахосването на някакво не особено малко количество пари).

Това, което описваш, е абсолютно вярно. Няма как да напълниш резервоара на автомобила с до половината с бензин А-83, да го допълниш с Coca Cola, после да добавиш всичките екстри от горивата във Formula 1 и да очакваш тази кола да се държи като болид. Няма начин... но много хора очакват именно това.

Добавките могат да бъдат полезни - вярно е, но при няколко условия:
- достатъчно знания и опит
- цялостно ниво на режима - поне над средното

Carbohydrate

01.06.14
08:36

И аз да добавя сравнение. Ако прекаляваш с храната, то все едно да сипваш гориво във вече пълен резервоар)))
За добавките. Не случайно са ги разделили на хранителни и спортни. Хранителните спомагат за нормалното функционирани на организма, ако нещо ви липсва от храната. Спортните се употребяват за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ, а не за увеличаване на мощността или друго нещо. Те дават временен ефект и после всичко се връща към нормалното ниво - това е функцията на организма - баланс. Каквото и да вземеш, ефекта е за кратко време. За това се използват от спортистите, не от фитнесистите. Възстатовяване и точната дума. Не ти трябват добавки, за да си достигнеш възможностите на организма, факт. Имаше някъде инфо за сила - без добавки можеш да клекнеш 2 пъти собственото си тегло, ако не и повече и т.н. Ако разбереш как работи твоя организъм, то няма нужда от тях, а това става само с тренировки. Много деца се опитват за 3 мес. да приличат на Арни, а това е къртовски труд и за 1,2 години не става. Това е начин на живот.

01.06.14
09:21

казано от Gergi_81 на 31.05.14, 23:26:

Добавките не напразно се наричат добавки , а именно защото те само добавят нещо към основното “гориво” А то е храната.
Стигнах до този извод като човек ,който е дал луди пари за добавки ,и докато не си оправих храненто нямах никави резултати.
Ще ми е интересно да прочета и други мнения по въпроса и се надявам да заформим енда полезна дискусия по темата.

Чакай сега.Аз и в един свой предишен пост писах,и тогава бях апострофиран от друг участник във форума.Нормално е разбира се,но просто не бях изтълкуван правилно.
Нали по презумпция,когато ще влизаме в залата и ще редим дисковете на лоста,няма да обядваме със салата и едно варено яйце,както и няма да сме закусили с чаша морковен сок ?
Ако искате да сте като Мая Плисецкая-то тогава минавате на разделно нискокалорично хранене ,суровоядство,и сте вие.
Но ако искате да сте като Костя е резонно да натиснете повечко на храната.
Аз лично не познавам човек,който взема креатин и протеин и гладува през останалото време.Ако все пак такъв човек съществува,но на мен лично ми е убягнал,то за мен той е глупак.
90% от посещаващите фитнес залите го правят само и единственно за здраве.
80% от посещаващите фитнес залите,каквито влязат,същите излизат след 5 години (е, може би лекичко понадути тук- там)
Някои от тях имат генетиката да направят красиви тела,но са физически слаби,и обратното - има корави момчета,добри лифтери,които обаче в състезание по културизъм не биха имали никакъв шанс.
Писал съм го и преди,ще се повторя:има момчета,които дърпат много с храна,каквато мама сготвила в къщи,има и такива които нищо не правят,макар че на дневното им меню би завидял и Рони Колман.
Колко в края на крайщата може да поеме организма на един човек ?
Позволявал съм си експериментално,да ям до насита качествена храна,без да вземам добавки и мога да кажа че никога не съм бил очарован от резултата.
Позволявал съм си и да вземам само скъпи маркови добавки,и то в количества много над предпоръчителните,и всичкото това комбинирано също с добра храна на корем,и пак съм оставал разочарован.
И обратно - с непретенциозна марка добавки и нормална храна,със се чудел от себе си какво мога.
В момента приключвам курс с хранителни добавки,чиито паричен еквивалент е над 400 лева,и то все от митични марки,и съм си горе долу същия както в началото.Хранененто ми е било на ниво както винаги.
Просто добавките НЕ СТРУВАХА !!! Не успяваха да ме възстановят ! Защото написаното на етикета е подвеждаща информация !
Добавките са важно нещо,и без тях значими резултати във визуален и силов аспект са невъзможни.За мен лично,те имат по голямо значение от храната (ако приемем за условно,че се храним нормално по време на сесията,а не гладуваме).Друг е въпроса какво съдържа белия прашец който пиеме ! И дали не е само нишесте ?
Храната си е храна,както и методиката в повечето случай.Дори за оптимални резултати много треньори прилагат експериментални схеми на нестандартни приьоми по време на подготовката,но разковничето за крайния резултат,като оставим настрана генетиката винаги са били добавките, и респективно по сериозната химия в последствие.
Надявам се да сте разбрали какво исках да кажа .

01.06.14
09:40

Хем казваш, че добавките не струват от личен опит, хем били по-важни от храната? Мисля, че е по-добре всеки да се наблюдава доста време на един и същи режим хранене/спане/алкохол и т.н. и да види какви са резултатите от натуралния му режим, чак след което да мисли за добавки, които да изтества по същия експериментален начин, вместо просто да сипва прахчета в устата с нередовен режим, по който начин няма да има никаква база за сравнение и няма да е ясно защо се е стигнало до успех/провал.

01.06.14
11:46

казано от Желязото на 01.06.14, 09:40:

Хем казваш, че добавките не струват от личен опит, хем били по-важни от храната? .

Да,последната партида която приех категорично не струваше и не си заслужаваше парите.Това разбира се не значи,че съм поставил всички под общ знаменател.Както съм написал-значително по голям успех съм постигал с по евтини и не-маркови добавки.
Беза да омаловажавам храненето,за мен лично добавките имат по голям принос в постигането на определени резултати.Стига да са истински !

02.06.14
21:25

Ще пусна темата по малко по-различен наклон. С  каква храна да заменим добавките.
Аз лично съм намерил отличен заместител на следтренировъчния протеинов шейк в лицето на кофичка кисело мляко ,5 варени яйца и един банан.  Казеиновите пудри преди сън съм ги заменил с кофичка кисело мляко и 100-150 гр извара.
Все още не мога да заменя с храна азотния бустер и БЦАА-то ,понеже тренирам сутрин на гладно. За тренировките на гладно съм опитвал със силно кафе и портокал ,грейфрут ,ябълка и тн ,но не се получава както с бустера.Ако някой има предложение и за тези добавки нека сподели. Както и свободно коментирайте вие с каква храна заменяте съмнителните “ненадминати” ползи от добавки.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1