По-рязко качване на кг, заради здравословен начин на живот?

30.05.14
19:03

Възможно ли е от постоянното придържане на здравословен начин на живот да е причина за качването на кг много по-бързо от нормалното? Давам пример - ям 1 седмица, каквото си пожелая, абсолютно всичко, което ми се дояде. Сладки, тестени и т.н. И качвам 5-6 кг през това време? 6 КГ ЗА СЕДМИЦА? :о А като се върна към здравословния начин(най-вече правя НВД, като имам да свалям) и свалям тези 5-6 кг за около месец, което е нормално.

Преди да започна здравословния начин на хранене, също ядох всичко, което си исках и бях дебеличък, честно казано, около 75-76 кг. и повече от това не качвах, а се задържах там.

Сега съм 69-70 кг и се придържам към здравословното ядене и когато реша 1-2 дена да хапна “както обикновените хора”(от всичко, което поискам) веднага качвам килограми, я 2, я 3, пък ако е над седмица качвам 5-6 кг? Може ли това да е, заради здравословния начин на живот, тъй като изведнъж организма започва да приема много други храни, които не са обичайни и изведнъж започвам рязко да качвам кг?

Смятам, че ако сравним с някъв човек, който яде всичко без да избира за една седмица няма да качи повече от 1-2 кг, ако ядем едни и същи неща през това време, а аз качвам около 5-6кг. Всичко ли зависи от гена?

Какво мислите вие по-въпроса? Може ли здравословната храна да е причина за това да качвам килограми рязко, когато реша да чийтна няколко дена?

Понякога всичко така ми омръзва и се отпускам за няколко дена, защото ми липсват много храни, а с едно чийтване, няма как да стане това... Надявам се, че ме разбирате.

Дори не си спомням случай, когато не съм качвал, ОСВЕН ако не съм на НВД и гладувам лекичко. Не ям сладко, тестени и т.н. тези глупости, ям си нормално ориз, боб, месо и т.н. и пак качвам няколко кг. Просто, когато не съм на НВД, няма значение, какво ям, винаги качвам? ЗНАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЛЕДЯ КАЛОРИИТЕ, ЗА ДА ПОДДЪРЖАМ, НО НЕ ЗНАМ, КАК СТАВА. Ям си нормално и не мисля, че прекалвям и пак качвам...

Аз от около 2-3 години постоянно се придържам и много внимавам и най-вече правя НВД и само тогава не качвам, но това НВД понякога е толкова ужасяващо за мен и се лишавам изключително много, дори от плодове. И ми е омръзнало като цяло - месо, салатки, месо, салатки и пак... И понякога някъв плод...

Качвам кг редовно и това са мазнини, когато не съм на НВД... :(

Явно моя организъм мрази въглехидратите и не иска повече от грам за телесно тегло... :D но до кога така? И не е много здравословно постоянно да приемам по 70 гр. въглехидрат на ден.

Темата беше редактирана от nbstw на 30.05.14 19:13.

Carbohydrate

30.05.14
19:11

Причината е, че не се храниш здравословно. Здравословно хранене е не “липса” на нещо, а баланс. При здравословното хранене, обмяната на веществата се нормализира. Ти се храниш с меню, съобразено с тренировъчния процес, а това не е едно и също! За това ти липсват определени неща и като спреш ” да се пазиш” всичко се връща, като бумеранг!

30.05.14
19:15

Ям си здравословно без НВД и пак качвам? Да намаля храната, ли какво да направя? Да се чувствам гладен постоянно, защото сигурно прекалявам с калориите? Или цял живот да правя НВД и да се лишавам, дори от плодове? :(

Спазвам си правилата за здравословното ядене и пак качвам? Явно ям здравословно, но ям по-много и калориите стават повече от нормалното, не знам...

Тренирам интензивно, правя кардио(най-вече HIIT) тренирам по 5 пъти на седмица във фитнеса и 6 пъти правя кардио в седмицата и пак качвам мазнини, ако не сам на НВД

Имаш предвид, че мога да си ям торта или шоколад например, ако не съм на НВД? Веднага ще кача кг...

Сигурно това правило за калориите не важи за мен... Не знам... Дори имам чувството, че приемам по-малко калории от нормалното за деня и пак мога да кача? :Д

Мнението беше редактирано от nbstw на 30.05.14 19:19.

Carbohydrate

30.05.14
19:21

Разбери, че здравословното хранене също така е съобразено с количеството на храна, както и на качеството. Всичко излишно става на мазнина, най-просто казано. Щом е така, значи прекаляваш.
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/72608 виж тук, 3 коментар от края, за микроелементите. Но може да го прочетеш и целия, може да добиеш представа за някои неща...

30.05.14
19:27

Значи е възможно, заради толкова много лишения да качвам много по-бързо, когато реша да хапна 100 гр шоколадче? Защото имам периоди, в които с месеци не ям сладко.

Carbohydrate

30.05.14
19:33

казано от nbstw на 30.05.14, 19:27:

Значи е възможно, заради толкова много лишения да качвам много по-бързо, когато реша да хапна 100 гр шоколадче? Защото имам периоди, в които с месеци не ям сладко.

Е, разбра сам, поздравления!

30.05.14
20:34

казано от nbstw на 30.05.14, 19:03:

Възможно ли е от постоянното придържане на здравословен начин на живот да е причина за качването на кг много по-бързо от нормалното?

Сега съм 69-70 кг и се придържам към здравословното ядене и когато реша 1-2 дена да хапна “както обикновените хора”(от всичко, което поискам) веднага качвам килограми, я 2, я 3, пък ако е над седмица качвам 5-6 кг? Може ли това да е, заради здравословния начин на живот, тъй като изведнъж организма започва да приема много други храни, които не са обичайни и изведнъж започвам рязко да качвам кг?

Какво мислите вие по-въпроса? Може ли здравословната храна да е причина за това да качвам килограми рязко, когато реша да чийтна няколко дена?

Здравовсловен начин на живот не се изчерпва с НВД, и не, не е причината в това, а че си дълго време на дефицит и като се натъпчеш няколко дни и тялото ти компенсира и се запасява. То 1-2 кила спокойно можеш да качиш само от едно въглехидратно зареждане, но това ще е вода и гликоген, а не мазнини.
А ти като вкараш изведнъж голямо количество сол, захар, мазнини и калории, от които досега си го лишавал, и то се чуди какво да ги прави. 6 кила от мазнини обаче е огромно количество енергия в излишък, който тялото ти трябва да усвои и вкара в мастните депа а за една седмица ме съмнява да изядеш толкова, колкото и да се тъпчеш.
Не е зле да опишеш подробно една такава седмица, за да видим за какво става на въпрос (но с вид, количества на храната и всичко).

Понякога всичко така ми омръзва и се отпускам за няколко дена, защото ми липсват много храни, а с едно чийтване, няма как да стане това... Надявам се, че ме разбирате.

Може да си на НВД и да се храниш здравослвно и без да се лишаваш от определени храни.

Дори не си спомням случай, когато не съм качвал, ОСВЕН ако не съм на НВД и гладувам лекичко. Не ям сладко, тестени и т.н. тези глупости, ям си нормално ориз, боб, месо и т.н. и пак качвам няколко кг. Просто, когато не съм на НВД, няма значение, какво ям, винаги качвам? ЗНАМ, ЧЕ ТРЯБВА ДА СЛЕДЯ КАЛОРИИТЕ, ЗА ДА ПОДДЪРЖАМ, НО НЕ ЗНАМ, КАК СТАВА. Ям си нормално и не мисля, че прекалвям и пак качвам...

Като знаеш че трябва, започни да ги следиш. Може да си мислиш, че не прекаляваш, но фактите показват друго.

казано от nbstw на 30.05.14, 19:15:

Ям си здравословно без НВД и пак качвам? .....

Спазвам си правилата за здравословното ядене и пак качвам? Явно ям здравословно, но ям по-много и калориите стават повече от нормалното, не знам...

Стига си повтарял това здравословно, като че е някаква магия.
Ядеш ли повече от колкото изразходваш, КАЧВАШ, без значение колко здравословна се води храната.
Трябва да намериш (опитно) калориите, при които тялото ти поддържа определено тегло и ако не искаш да качваш - да се придържаш към този калориен баланс.

казано от nbstw на 30.05.14, 19:15:

Сигурно това правило за калориите не важи за мен... Не знам... Дори имам чувството, че приемам по-малко калории от нормалното за деня и пак мога да кача? :Д

От къде знаеш, че не важи, след като не следиш калории, нямаш идея колко калории ядеш всеки ден или от колко имаш нужда, за да подържаш?

казано от nbstw на 30.05.14, 19:27:

Значи е възможно, заради толкова много лишения да качвам много по-бързо, когато реша да хапна 100 гр шоколадче?

Не, освен ако шоколадчето е повече от 100 гр. и не е само веднъж.

Мнението беше редактирано от Петко К на 30.05.14 20:39.

31.05.14
11:19

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/60329/P40

Това ми е дневника, към който се придържам в момента

На 28 април бях - 76.1 кг(мерих се вечерта)
На 28 май бях - 71.3 кг(мерих се вечерта)
Днес се мерих сутринта и съм 70кг.

Целта ми беше да съм на НВД 2 месеца от 28 април до 28 юни, и да съм 68кг(най-важното е да изчистя % на мазнини, което е очевидно в момента) и след това да се поддържам към нещо като РБД, да си ям всичко, но в нормални количества, да внимавам със сладкото и другите “глупости” и най-вече ще си следя калориите за деня. Дори ще гледам да приемам 100-200 калории по-малко от нормалното.

А, иначе е много дълго за обяснение, какво съм ял за една седмица, но а кажем, изключително много сладко, шоколадови сладки, тестени сладки, торти, кексове. След това пици, дюнери и много такива неща... Не мога да се сетя за всичко сега... Палачинки с течен шоколад с банан и т.н.

Your BMR
BMR: 1725
Daily Calorie Needs: 2933 calories.

Moderately physical work, heavy exercise
5 пъти в седмицата фитнес
6 пъти в седмицата кардио(1 път колело, 5 пъти кардио HIIT най-вече)
Около 1 час и 40 тренировка имам средно всеки ден.

Сметнах го с 69 кг и 172 см ръст.

Ще гледам да следя калориите, след като спра с НВД-то.. да видим :) За сега продължавам с НВД-то, но не знам, дали ще го правя до 28 юни, тъй като трябва да сваля още максимум 2 кг, а това ще стане за 12-15 дена, най-много 20… Не мисля, че ще са ми нужни 30 дена, но да видим

Мнението беше редактирано от nbstw на 31.05.14 11:22.

31.05.14
21:47

Добре ли е да си направя зареждащ ден при НВД? От 1 месец съм на НВД, както казах и до сега съм го правил само 1 път(с консумация на банани и череши и то доста)?

Този път планирам да го направя с 1-2 банана, ориз и ядки(орехи)? Какво мислите?

Ще гледам си имам калориент дефицит за деня.

Мнението беше редактирано от nbstw на 31.05.14 22:14.

31.05.14
22:28

казано от nbstw на 31.05.14, 21:47:

Добре ли е да си направя зареждащ ден при НВД? От 1 месец съм на НВД, както казах и до сега съм го правил само 1 път(с консумация на банани и череши и то доста)?

Този път планирам да го направя с 1-2 банана, ориз и ядки(орехи)? Какво мислите?

Не е задължително да правиш зареждащ ден, ако имаш нужда си прави, ама не с череши, торти и пици, а с ориз, картофи, спагети и т.н. (е нищо няма да ти стане и от малко сладки работи) и не си превишавай обичайното количество калории или поне не превишавай тези, нужни за поддържане. Не знам защо ще си следиш калориите чак след като приключиш с НВД, сега също не би било излишно, а и не е толкова трудоемко колкото си мислят учудващо много хора...

Ако имаш такова непреодолимо желание да ядеш най-общо казано боклуци по-добре си ги позволявай по-често, но по малко и съобразявайки ги с калориите си, отколкото веднъж на 1-2 месеца да се разсипеш от чийт... Въпрос на воля е да ги намалиш до минимум с времето, такова нещо като да имаш нужда от тях няма... Дай ако искаш някакъв примерен НВД ден, имам чувството, че си далеч от здравословното и има как да не е толкова напълно лишено от удоволствие всяко хранене...

01.06.14
00:00

Както казах, ще е с кафяв ориз и банан може би,ще гледам да имам калориен дефицит. Имам нужда от това зареждане, тъй като много ми се прияде ориз или боб, но се спрях на ориза. А и мисля, че ще ми се отрази добре да направя такъв ден, с надеждата, че ще “объркам малко организма” и ще забързам метаболизма леекичко :D

Разбрах, че ориза се смята в сурово състояние и ще си измеря 100 гр ориз. Сигурно ще стане около 300 гр в готово състояние и ще ми е достатъчно, за да се наям добре :) И може би някакво месо с ориза ще добавя. Това ще го направя, когато обядвам. Вечерта само месо и салатка

Иначе до колко гр въгл. е добре да кача в зареждащ ден? 3 гр за телесно тегло? Много ли е?

Мнението беше редактирано от nbstw на 01.06.14 00:09.

01.06.14
00:01

казано от Мартин Томов на 31.05.14, 22:28:

казано от nbstw на 31.05.14, 21:47:

Не е задължително да правиш зареждащ ден, ако имаш нужда си прави, ама не с череши, торти и пици, а с ориз, картофи, спагети и т.н. (е нищо няма да ти стане и от малко сладки работи) и не си превишавай обичайното количество калории или поне не превишавай тези, нужни за поддържане. Не знам защо ще си следиш калориите чак след като приключиш с НВД, сега също не би било излишно, а и не е толкова трудоемко колкото си мислят учудващо много хора...

Ако имаш такова непреодолимо желание да ядеш най-общо казано боклуци по-добре си ги позволявай по-често, но по малко и съобразявайки ги с калориите си, отколкото веднъж на 1-2 месеца да се разсипеш от чийт... Въпрос на воля е да ги намалиш до минимум с времето, такова нещо като да имаш нужда от тях няма... Дай ако искаш някакъв примерен НВД ден, имам чувството, че си далеч от здравословното и има как да не е толкова напълно лишено от удоволствие всяко хранене...

Това ми е дневника и следя всичко. Имах предвид, че ще следя и след като приключа с НВД-то :)
Пиша всичко подробно в дневника и нямам проблеми, когато съм на НВД си свалям стабилно и се чувствам добре. Но когато спра с НВД-то качвам бързо.. Пък не ям сладки и т.н. Просто явно надвишавам калориите с месо, ориз, боб и т.н. ;)

Мнението беше редактирано от nbstw на 01.06.14 00:04.

01.06.14
15:25

Добавих и “зареждащото” меню за днес към дневника ми :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1