01.06.14
19:05
Здравейте ! Леля ми иска да започва да тренира , но има артрит и я болият китките и глезените по спецялно... може да кляка но с китките е малко скарата трудно прави бицепс с дъмбели дори и да с по 3 кг :) казва ,че я наболява.Някой може да ли да предложи кръгова тренировка 3-4 пъти седмично подходящо за жена и аз вече ще видя кой упражнения няма да може да ги прави или ще ги прави просто с по лека тежест.И вече ако не се откаже след 1 месец ще търся начин да и разделя мускулните групи :)
Мерси предварително!
01.06.14
19:12
Само да вмъкна, с твое позволение, че изключително важно е храненето, освен движението. Намаляване на “лошия” холестерол, приемане на омега -3 мастни киселини от храна и т.н....
Защо точно кръгова тренировка?
Аз бих и препоръчала пилатес или съвсем лека йога, поне докато болките започнат да намаляват.
Също и подходящо хранене. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 01.06.14 19:25.
По описанието и засегнатите стави предполагам, че артритът е ревматоиден.
Много е трудно да се даде рецепта как да тренира човек с такова заболяване - зависи от това доколко е напреднало и какви болки изпитва леля ти. За нея “наболява” може да значи едно, за теб - друго. При всички слуачи лекуващият я ревматолог трябва да й даде общи насоки какво може и какво не може да прави.
Аз лично не се наемам да ти дам набор от безопасни и безболезнени за нея упражнения, а и ми е трудно да си представя как някой би могъл да ти даде по-точен отговор в тази ситуация.
На сляпо бих заложил на леко раздвижване (гимнастика) със собствено тегло и в краен случай едноставни упражнения, които изолират засегнатите стави. Трябва обаче жената внимателно да пробва какво й понася и да се настройва според усещанията си.
Васко е прав, че храната влияе върху артрита, но далеч не е толкова просто за съжаление.
01.06.14
22:11
Благодаря ви много за всички насоки.Тя не тръгва с някаква цел за отслабване или качване тя е кожа и кости сигурно е под 50кг а около 1.65-висока .Просто иска да има някаква двигателна активност колкото и лека да е тя.Да прави всяка мускулна група по 1-2 упражнения през ден и леко кардио + корем просто за тонус така да се каже.Бих бил благодарен ако препоръчате някаква кръгова тренировка и да опита по нея да тренира ако не и го позволява заболяването ще преминава към друг вид дейност.
От около 20-30 дена пие мултивитамини -Daily Vits на NOW foods и на същата фирма по 3 гр Омега 3 всеки ден.Защото е скарана със зеленчуците и плодовете хапва по няколко яйца сутрин и през деня е на каквото може да си купи от работата.
Поздрави!
казано от Master Admin на 01.06.14, 22:11:
Просто иска да има някаква двигателна активност колкото и лека да е тя.
Не знам защо настояваш за упражнения с тежести. Марги ти препоръча вече пилатес, лека йога. Аз ще добавя към това и вода аеробика.
казано от Master Admin на 01.06.14, 22:11:
От около 20-30 дена пие мултивитамини -Daily Vits на NOW foods и на същата фирма по 3 гр Омега 3 всеки ден.Защото е скарана със зеленчуците и плодовете хапва по няколко яйца сутрин и през деня е на каквото може да си купи от работата.
При ревматоидния артрит храненето е много важно. Има проучвания, според които спирането на месото и преминаването на диета от зеленчуци и млечни храни значително облекчава болките. При всички случаи яденето на каквото можеш да си купиш готово не е подходящ режим на хранене.
Давам още два хинта: артрита представлява хронично възпаление и отлагане на калций там, където не трябва. Направи си сметката какви трябва да са храненето и суплементацията. ;)
казано от Маргарита Манева на 02.06.14, 08:38:
Давам още два хинта: артрита представлява хронично възпаление и отлагане на калций там, където не трябва. Направи си сметката какви трябва да са храненето и суплементацията. ;)
Всъщност ревматоидният артрит е автоимунно заболяване с неизяснени докрай причини. Има и остър артрит, който е възпаление, а също така и подагрен, който пък е отлагане на кристалчета пикочна киселина в ставите.
В момента гадаем, без да знаем дори диагнозата на лелята.
казано от Boby_ на 02.06.14, 08:58:
Всъщност ревматоидният артрит е автоимунно заболяване с неизяснени докрай причини. Има и остър артрит, който е възпаление, а също така и подагрен, който пък е отлагане на кристалчета пикочна киселина в ставите.
В момента гадаем, без да знаем дори диагнозата на лелята.
Аз съм забелязала, че почти всички заболявания с “неизяснени причини” са резултат от начина на живот + хранителните навици. Просто медицината предпочита да ги кръщава “автоимунни” или “синдром”, защото не приема факта, че храненето е толкова важно за здравето ни. Ако го считаха за значимо, щяха да го изучават подробно в университетите. ;)
Мнението беше редактирано от Margi на 02.06.14 15:48.
казано от Маргарита Манева на 02.06.14, 15:48:
казано от Boby_ на 02.06.14, 08:58:
В момента гадаем, без да знаем дори диагнозата на лелята.Аз съм забелязала, че почти всички заболявания с “неизяснени причини” са резултат от начина на живот + хранителните навици. Просто медицината предпочита да ги кръщава “автоимунни” или “синдром”, защото не приема факта, че храненето е толкова важно за здравето ни. Ако го считаха за значимо, щяха да го изучават подробно в университетите. ;)
Има лека промяна в последно време в отношението на лекарите към храната - аз съм с единия крак в здравната система, така да се каже и мисля, че положението е по-добро, отколкото когато започвах преди малко повече от десет години, особено в Западна Европа. Има още много какво да се иска, разбира се, но все пак посоката е тази.
У нас е друга работа - докато не измрат тия от поколението на “диетолога” Проф. Донка Байкова например, трудно ще се промени статуквото, а младите лекари, които четат, развиват се и се интерсуват от неща извън пряката си специалност, като цяло не се задържат много в България.
03.06.14
12:46
казано от Boby_ на 02.06.14, 21:20:
“диетолога” Проф. Донка Байкова
Любимите бисери :
Ако човек прескочи едно хранене през деня, хитрият му организъм моментално насочва следващата порция храна към резервните си депа /мазнините/. Най-голямата грешка е пропускането на закуската и преяждането вечер.
Тоест всички на ЦХ неумолимо стават мазни :D
на 3-ата седмица от диетата той вече е изчерпал депата си от биоусвояемо желязо, Витамин В12 и калций, и някои жизненоважни аминокиселини. А рибата веднага ще попълни тези изпразнени депа.
Вегетарианците задължително страдат от недостиг... :)
03.06.14
13:00
Идея си нямате д-р Байкова колко безпроблемно може да изяде две порции пържени картофи с две големи бири. Но щом е на обяд а не на вечеря няма проблем. ;)
26.06.14
17:56
казано от Георги Стефанов на 03.06.14, 13:00:
Идея си нямате д-р Байкова колко безпроблемно може да изяде две порции пържени картофи с две големи бири. Но щом е на обяд а не на вечеря няма проблем. ;)
Ми че тя си дебелшка, и понеже е и ниска на подобни хора май им викат “кюфте” (giggle) И все пак, не би било лошо хората които я посещават да се вслушват в думите и, дали ръси бисери или не - не е в това въпроса. Всяко нещо, което би помогнало промяната в един индивид към по-добра форма и здраве, заслужава адмирации.