Какво се случва с протеина, който не се усвоява от тялото?

Здравейте, искам да попитам какво се случва с протеина, който не се усвоява от тялото. Демек, ако преядем с месо, макар и нетлъсто. Складира ли се като мазнина, използва ли се за енергия както въглехидрата и мазнините? Благодаря.

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 01.06.14 15:04.

Carbohydrate

01.06.14
14:52

Няма да се усвои. Няма да се складира. В твоя случай нищо лошо няма да стане, ако не злоупотребяваш.

02.06.14
03:52

Разбира се че се складира като мазнина!!!
Това че протеина не е усвоен, не означава че енергията не е извлечена от него.

Carbohydrate

02.06.14
05:49

казано от Boris Yankov на 02.06.14, 03:52:

Разбира се че се складира като мазнина!!!
Това че протеина не е усвоен, не означава че енергията не е извлечена от него.

Дай ми инфо да прочетем с изследвания, където пише, че ако се хранеш само с месо, което не съдържа мазнини, ще натрупаш мазнини. Правили са такива за Англия, Дания и т.н. и има дани за увелечаване на мускулна маса, но не и мазнини! )))
Има значение трупатето на мазнина, но това не става от месо, а  САМО, когато има И други освен белтъчини, вещества. Ако се яде само белтък, то преди да качиш мускул, по-скоро е да се разболееш и хвърлиш топа. Например, в древния Китай, едно от смъртните наказания е било хранене на затворника само с варено краве месо, онова, където става на конци. След няколко седмици човека умира. Мога да напиша подробно от какво....Белтъка не се трансформира в мазнина!

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.06.14 05:59.

02.06.14
06:42

Като първият отговорил, може би е добре ти да дадеш линкове към изследванията които показват че ЕНЕРГИЯТА добита от протеин не се съхранява?

02.06.14
07:43

казано от Никол Николова на 01.06.14, 13:21:

Здравейте, искам да попитам какво се случва с протеина, който не се усвоява от тялото. Демек, ако преядем с месо, макар и нетлъсто.

Подагра. ;) ...ако го правиш достатъчно честичко.

Мнението беше редактирано от Margi на 02.06.14 07:43.

Мерси за мненията :)
Това с подаграта ме стресна доста, пък и попрочетох някой работи.
в стремежа си да съм само на протеин някой път прекалявам доста, просто защото няма какво друго да ям
Резултатите са много добри:) но май ще трябва да сменя режима. Хубав ден.

Carbohydrate

02.06.14
07:57

казано от Boris Yankov на 02.06.14, 06:42:

Като първият отговорил, може би е добре ти да дадеш линкове към изследванията които показват че ЕНЕРГИЯТА добита от протеин не се съхранява?

Белтъците са съставени от аминокиселини. Не става въпрос, че те имат/нямат енергия, а за това, че те не се транформират в мазнини. Даже не се складира от организма под формата на енергия, много е скъпо за организма. Това е  информация от Човека и природата за 5-и клас )), прочети, може да научиш нещо. А за другото:

Arnal, M.A. (1999). Protein pulse feeding improves protein .....
Proctor, D.N. (1998). Age-related sarcopenia .......
Arnal, M.A. (1998). A daily protein pulse improves the fed state protein gain ......
Flakoll, L.J. (2000). Ingestion of a postexercise nutrient supplement containing protein, carbohydrate and fat produces .....
Raguso, C.A. Metabolism.Leucine kinetics in reference to the effect of ......

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.06.14 07:58.

02.06.14
08:10

казано от Никол Николова на 02.06.14, 07:56:

Мерси за мненията :)
Това с подаграта ме стресна доста, пък и попрочетох някой работи.
в стремежа си да съм само на протеин някой път прекалявам доста, просто защото няма какво друго да ям
Резултатите са много добри:) но май ще трябва да сменя режима. Хубав ден.

А защо си мислиш че тялото ти има нужда САМО от протеин, а не от мазнини и (качествени) въглехидрати?
Това че резултатите външно изглеждат добре, не означава че отвътре всичко работи оптимално.

02.06.14
08:20

@Carbohydrate в случай, че се приема 100% протеин, може би си прав.
Игнорирайки силните недостатъци на такава диета, предимствата ще са, че няма да се образуват нови мастни клетки (но няма и да се губят от старите).

Ако обаче е да речем 80% протеин и 20% въглехидрати и мазнини в положителен калориен баланс, тялото ще си образува мазнини от другите макронутриенти.

Тоест, въпреки че ще бъде използвана само малка част от протеина за изграждане на мускули, всичкият ще бъде използван за енергия, а въглехидратите и мазнините ще се използват за превръщането им в мастни клетки.

Carbohydrate

02.06.14
08:26

казано от Boris Yankov на 02.06.14, 08:20:

@Carbohydrate в случай, че се приема 100% протеин, може би си прав.
Игнорирайки силните недостатъци на такава диета, предимствата ще са, че няма да се образуват нови мастни клетки (но няма и да се губят от старите).

Ако обаче е да речем 80% протеин и 20% въглехидрати и мазнини в положителен калориен баланс, тялото ще си образува мазнини от другите макронутриенти.

Тоест, въпреки че ще бъде използвана само малка част от протеина за изграждане на мускули, всичкият ще бъде използван за енергия, а въглехидратите и мазнините ще се използват за превръщането им в мастни клетки.

Въпроса  на питащата беще конкретен, протеини в мазнина. Ти написа първо друго, че е вярно. Но сега - Пиша ти 6+! Точно така. Това трябваше да напишеш от самото начало, а не протеин=мазнина )). Ок. Разбрахме се!

02.06.14
09:10

Глюконеогенеза ??

Carbohydrate

02.06.14
10:51

казано от Master Admin на 02.06.14, 09:10:

Глюконеогенеза ??

Това не е по темата, но доказва,мое изказване тук, за което с мен спореха дООста хора, че при липса на гликоген, започва разпад на собствена мускулна ТЪКАН!
http://www.biochemistry.ru/biohimija_severina/B5873Part52-343.html

02.06.14
14:41

казано от Никол Николова на 01.06.14, 13:21:

Здравейте, искам да попитам какво се случва с протеина, който не се усвоява от тялото. Демек, ако преядем с месо, макар и нетлъсто. Складира ли се като мазнина, използва ли се за енергия както въглехидрата и мазнините? Благодаря.

Ако не се използват през определен прозорец от време за изграждане тъкани и др. аминокиселините се трансформират - или в глюкоза, или мазнини. Черния дроб ги ‘разглабя’ - отнема азота, който отива към ДНК, РНК или неесенциални аминокиселини. излишния азот се изхвърля с уреята или амоняк чрез урината. Това означава, че за екскретирането на белтъчините е необходимо допълнително вода, т.е. има риск от обезводняване при завишен прием на белтъчини. Това, което остава от аминокиселината се реконфигурира главно в глюкоза и се изгаря.

Ако се яде много ‘излишен’ белтък, тялото не смогва да изхвърли амоняка с урината и започва да го изхвърля с потта. Т.е. ако потта започне да мирише по един специфичен начин, си правите съответния извод. Когато нивата на амоняка започват да нарастват, тялото забавя скоростта на обработката на белтъчините за да предотврати амонячно отравяне.

Останалото е бро-сайънс. Разпада на белтъчините не протича с еднаква скорост, защото белтъчините и видовете аминокиселини имат различни функции и структура. Ако на някой му се чете - ТУК е обяснено доста добре.

02.06.14
15:45

Аминокиселините се делят на глюкогенни и кетогенни. От едните би се синтезирало глюкоза, а от другите - кетонови тела.

Просто ще се превърнат в глюкоза, а тя:
- Ще се включи в цикъла на Кребс
- Ще участва в глюконеогенезата
- Ще се разгради до нисши мастни киселини, а от тях ще се синтезират висши такива, респективно - мастна тъкан.

Кетоновите тела се синтезират при хора, които не могат да се възползват от глюкозата - диабетици или продължително-гладуващи.

Или ще се изхвърлят чрез урината.

Мнението беше редактирано от r0073x на 02.06.14 15:47.

Carbohydrate

02.06.14
15:55

казано от SK0RP10N на 02.06.14, 15:45:

Аминокиселините се делят на глюкогенни и кетогенни. От едните би се синтезирало глюкоза, а от другите - кетонови тела.

Просто ще се превърнат в глюкоза, а тя:
- Ще се включи в цикъла на Кребс
- Ще участва в глюконеогенезата
- Ще се разгради до нисши мастни киселини, а от тях ще се синтезират висши такива, респективно - мастна тъкан.

Кетоновите тела се синтезират при хора, които не могат да се възползват от глюкозата - диабетици или продължително-гладуващи.

Или ще се изхвърлят чрез урината.

С други думи, ако пия само протеин в излишък или ям пилешки гърди, то ще кача мазно?

02.06.14
16:32

казано от SK0RP10N на 02.06.14, 15:45:

Аминокиселините се делят на глюкогенни и кетогенни.

Освен това биха могли да се делят на хидрофобни и хидрофилни или по строеж на киселинни или основни или пък серни ... а при глюкогенни и кетогенни има аминокиселини, които проявяват свойствата и на двете групи (изолевцина май беше една от тях). Та затова няма как да се функционална категоризация да се приеме за еднозначно описание на метаболитните процеси.

Carbohydrate

02.06.14
16:34

Всичко в организма се разгражда до глюкоза, която е единствен източник на енергия. Първо и най-добре организма разгражда въглехидратите до глюкоза. Ако няма въглехидрати, то може да разгради мазнини и белтъчини до глюкоза. Но за разграждането на мазнини трябва кислород, за това при недостиг на въглехидрат, на организма е по-лесно да разгражда мускулни тъкани. Белтъчините - аминокиселините, не се нагрупват в депо, както мазнината(сланини върху тялото) и глюкозата( гликоген в мускулите и черния дроб). Това е процеса! Има изследвания, които доказват, че от глюкоза в дебелото черво с помоща на специални бактерии тя се превръща в белтъчини и се изхвърля през ануса. При излишък на въглехидрат, той се транформира до мастна тъкан. При излишък на мазнина, става същото. При излишък на белтъчини, те се изхвърлят или гният в дебелото черво и причиняват отравяне на организма, но преди това, могат да откажат бъбреците и т.н. Белтъчините се усвояват точно толкова, колкото сме разградили и изхвърлили. При трениране, усвояването на белтъчини за по- голяма мускулна маса, протича по много начини, но все още спорни и не изследвани до край. Може скоро да преведа една статия за усвояването на белтъци, ще видим. Общо взето, това е, което ни интересува. А дали е възможно превръщането на белтъците в мазнина, може и да може, но няма конкретни и категорични изследвания. Най-горе в коментара писах, че са правили опити с 130000 души в Англия и Дания, но не са установили категорично. За 6 мес са качили 5 кг, но мускул или мазнина не се знае)))...

02.06.14
17:29

казано от Carbohydrate на 02.06.14, 16:34:

Всичко в организма се разгражда до глюкоза, която е единствен източник на енергия..

Дали? Дори алкохола не го прави (етанола) ;) Някаква част от храната се превръща в глюкоза, но друга отива за създаване на хормони, клетъчни мембрани, незаменими аминокиселини, неорганични вещества използвани в неврохимическите процеси и регулацията на мембранната пропускливост и т.н. Глюкозата може да захрани всичко това, но от глюкоза нищо не се строи.
Може би е по-коректно да се каже, че това което отива за енергия, се трансформира в ацетил КоА. Общо взето, различните тъкани предпочитат разлно гориво и не всички могат да ползват различните метаболитни варианти.

“Гниенето” на бетъчини също е забавен мит. А това:

глюкоза в дебелото черво с помоща на специални бактерии тя се превръща в белтъчини и се изхвърля през ануса.

е бисер. Вероятно е плод на усилията на “екип от съветски учени”

Carbohydrate

02.06.14
17:49

казано от Solomon Kane на 02.06.14, 17:29:

казано от Carbohydrate на 02.06.14, 16:34:

Всичко в организма се разгражда до глюкоза, която е единствен източник на енергия..

Дали? Дори алкохола не го прави (етанола) ;) Някаква част от храната се превръща в глюкоза, но друга отива за създаване на хормони, клетъчни мембрани, незаменими аминокиселини, неорганични вещества използвани в неврохимическите процеси и регулацията на мембранната пропускливост и т.н. Глюкозата може да захрани всичко това, но от глюкоза нищо не се строи.
Може би е по-коректно да се каже, че това което отива за енергия, се трансформира в ацетил КоА. Общо взето, различните тъкани предпочитат разлно гориво и не всички могат да ползват различните метаболитни варианти.

“Гниенето” на бетъчини също е забавен мит. А това:

глюкоза в дебелото черво с помоща на специални бактерии тя се превръща в белтъчини и се изхвърля през ануса.

е бисер. Вероятно е плод на усилията на “екип от съветски учени”

Сарказъма е не уместен! Аз не се правя на много знаещ, просто чета доста неща, някои са научни изследвания, някои - просто поглед от различен ъгъл. Това, което написах е 100 вярно. Не съм писал, като теб, на биохимично ниво, там много още не се знае със сигурност как става. Има много материал за четене. Не се ограничавай от до сегашните знания, чети, търси, постояно излизат някои нови неща. Така, че бъди в крак. Дали е истина? Незнам! Ако поживеем по-дълго, може и да научим....

02.06.14
18:28

И какво ,ако си в голям калориен излишък само от протеин няма да качиш мазнини?

02.06.14
18:33

[quote author=“Solomon Kane” ]  от глюкоза нищо не се строи.

“Гниенето” на бетъчини също е забавен мит.

Някои тъкани и енергийни носители са изградени от поли-глюкозни съединения. Например гликогена. Иаме ядро от протеин(glicogenin) и обвивка от poly-glucose(подпбно на нишестето). В ставите, мускулите  и другите тъкани също участва като структурен блок. Ако изолираш понятието глюкоза като чисто самостоятелна единица си прав, че не гради, а по скоро гори, но все пак се свързва с това онова за разни градивни структури.

За гниенето мисля че трябва по скоро да се говори за гниене на определни остатъци от храната(в случая месото). Да кажем че не всико в стомаха е напоено със солна киселина и преминава в червата - може да се стигне до гниене. В това не съм много сигурен понеже гниенето така или иначе иска - влага( има я в червата), но и кислород(той откъде ще дойде?). Онова което си писал за раздробяването се вързва повече и предполагам тов може да се има предвид под гниене. Бих казал - газифициране!

02.06.14
19:06

Според мен всичко е до излишък ... ако на ден са ти нужни 2500кал за поддържане а с месо,белтъци от яйцата и суроватъчни протеини погълнеш 3000 к кал ще качваш .

Solomon Kane -  за гниенето на белтъците можеш ли да предоставиш някаква информация защото преди време и аз четох ,че е нужно 4-5 часа на месо придружено с нормално количество мазнини и въглехидрати да се обработи от организма.И че храненията на всеки 2-3 часа както са повечето бодибилдинг програми с по 5-6 хранения /се вързва през 2 ~2.5 ч/  така новопостъпилата храна избутвала предишната не разградила се  и гниела в дебелото черво и ми е интересно това истина ли е или е противоречива информация ако можеш да изкажеш мнение по въпроса би ми било интересно  да го видя :)

02.06.14
19:34

казано от Carbohydrate на 02.06.14, 17:49:

Сарказъма е не уместен! Аз не се правя на много знаещ, просто чета доста неща, някои са научни изследвания, някои - просто поглед от различен ъгъл. Това, което написах е 100 вярно. Не съм писал, като теб, на биохимично ниво, там много още не се знае със сигурност как става. Има много материал за четене. Не се ограничавай от до сегашните знания, чети, търси, постояно излизат някои нови неща. Така, че бъди в крак. Дали е истина? Незнам! Ако поживеем по-дълго, може и да научим....

Поднасям извиненията си, не е нещо свързано с теб. Сигурен съм, че не си си го измислил, но хората които ги пишат тия неща, според мен търсят сензационност. Изобщо това, срещу което се изказвам е механистичният подход - да се гледа на човешкия организъм като на някаква епруветка с филтри, в която от единия край вкарваш нещо, а от другия излиза краен продукт.

GEORGIO, аз не казвам че в червата няма гниене, но това важи най-вече за растителните храни. Мисля, че нямаме големи различия в интерпретацията ;)

Master Admin, втази тема мисля, че точно това обсъждахме. Повечето типични бодибилдинг диети са ориентирани да доставят над 2 г. белтък/кг., затова са така начесто, а и се правят от хора, които не разчитат на нормалния метаболизъм. Доста билдъри, които чистят и са на нисковъглехидратна, високобелтъчна диета започват да излъчват тази амонячна миризма, за която писах по-горе.

Carbohydrate

02.06.14
20:24

Michael Gundill
http://www.gorod-shodnya.ru/nutri18.html
http://www.runetarc.ru/2009/go/www.gorod-shodnya.ru/php/search.php3@question=протеин&logic=or&a=1&ps=80
http://ironman.ru/php/articles.php3?article=184

не ми се превежда сега...

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 02.06.14 20:25.

02.06.14
20:59

казано от Master Admin на 02.06.14, 19:06:

Според мен всичко е до излишък ... ако на ден са ти нужни 2500кал за поддържане а с месо,белтъци от яйцата и суроватъчни протеини погълнеш 3000 к кал ще качваш .

3000 ккал са ти 750 грама протеин. Само че, термичния ефект на протеина е най-висок от трите макронутриента, и може да стигне до 30%, ако не се лъжа, т.е., от 100 ккал от протеин, тялото ти хаби 30 ккал за усвояването му, или в горния случай, ако приемеш 3000 ккал от протеин, чистите калории, които тялото ти усвоява са около 2000. Отделно част от протеина ще отиде по предназначение, като градивен материал.
Но това, което обсъждате са крайности и на практика едва ли някой яде само протеин.

02.06.14
20:59

казано от Teen Power на 02.06.14, 18:28:

Не, няма, ако си само на сухо месо без мазнини и/или въглехидрати, защото черният дроб има лимит на глюконеогенезата. Това е цялата тайна на диетата на Дюкан примерно.

А някой да е чувал за диетата Аткинс? Където идеята е да се пердашат само белтъчини? И въпреки,че е силно критикувана си остава ефикасна?Дали,ако действително неусовения протеин се трупаше като мазнина щеше да работи?И един жокер...при въпросната диета ..няма количествени ограничения за изядения протеин (по простата причина,че белтъчините създават чувство на ситост и дори е забелязано понижение в изядените количества храна) От друга страна на няколко места вече четох,че точно въпросната диета е критикувана и заради удара върху бъбреците,склонен съм да вярвам,че продължително време само на храни с висока белтъчна хр. стойност наистина МОЖЕ и да е вредно за бъбреците и като летящ бонус и подагра...НО за единично предозиране с протеин аз ти гарантирам,че освен да се опърдиш (не се шегувам) и да прахосаш парички ..друго няма да постигнеш :)

ЕДИТ: Всъщност Петко вече е намекнал за какво иде реч :)

Мнението беше редактирано от Симеон Михайлов на 02.06.14 22:12.

02.06.14
23:28

Говориш за диетата на Дюкан. Аткинс е ниско-въглехидратна.

Освен, че доминиращо протеинова диета може да натовари бъбреците, е напълно нереалистична - няма много храни които да са само белтъчини.

03.06.14
00:04

казано от Von Suthaus на 02.06.14, 20:59:

казано от Teen Power на 02.06.14, 18:28:

Не, няма, ако си само на сухо месо без мазнини и/или въглехидрати, защото черният дроб има лимит на глюконеогенезата. Това е цялата тайна на диетата на Дюкан примерно.

Е аз си представям как ще изглежда такъв човек,вероятно като ходещо лайно.

Carbohydrate

03.06.14
06:28

Темата Отиде в рЯката. Протеини/аминокиселини в мазнини- възможно ли е?! Организма може всичко да синтезира, но не му е изгодно - много енергоразходно, за това и не го прави, все едно злато в арматура да превръща - много скъпо.

Carbohydrate

03.06.14
07:21

Отговор 1.
Формално в мазнини могат да се превръщат въглени и част от белтъците, но практически, това не става. За образуването на мазнини трябват мастни киселини и активна форма на глицерин. За образуването на мастни киселини трябват ацетилни остататыци. При разпад на въглени в качеството на междини продукти може да се образува активна форма на глицерин, така и голямо количество на ацетилни остатъци. Обикновено те се използват за образуване на енергия, но ако тази енергия не се разходва, то се образуват мастни киселини, а после мазнини.
С белтъците всичко е по-сложно. При разпад на някои аминокиселини, могат да се образуват ацетилни остатъци, но масов разпад на аминокиселини става само в условия на енергодефицит, а значи ацетилните остатъци ще отидат за образуване на енергия и няма да могат да се трансформират до мазнини. При това, ацетилните остатъци не могат да се превръщат обратно в въглехидрати, за това въглени могат да се превръщат в мазнини, а мазнини във въглени не могат.

Carbohydrate

03.06.14
08:08

При дефицит- диета, какво става: Първо се използват за енергия въглехидрати, после мазнини, които са приети заедно с храната, а не тези от депата и накрая - белтъчините, помним, че съдържат 4 калории на 1 гр. Когато има недостиг на енергия, организма гледа да намали енергоразхода, а това става с не “яденето” на своите мускули, а просто не довъзстанавяване, организма не възстановява мускулите, той се стреми да намали разхода на енергия. Ето защо ни е трудно, при чистите да запазим ММ, това е нормален процес на организма и натурално трениращите са в неблагоприятна позиция, спрямо “химиците”.
Разрира се, има много видове диети, които се използват за конкретни цели. Диети за хора, които искат просто да намалят теглото си, са едни, за трениращи - други и т.н. Но това е друга тема вече!

03.06.14
12:31

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 07:21:

Отговор 1.
Формално в мазнини могат да се превръщат въглени и част от белтъците, но практически, това не става. ....

Ето тук можем да си стиснем ръцете. Нито белтъчините, нито въглехидратите реално могат да се превърнат в мазнини. Т.нар. DNL (de novo lipogenesis) изисква огромни количества въглехидрати - над 100% дневните нужди + заредени до дупка резерви в мускулната тъкан, т.е за нормален мъж говорим за 700-800 г. въглехидрати дневно за седмици наред. Не че не може да стане, но тук все пак си говорим за активни хора, които се чудят какво би станало ако прекалят с мръвките.

В една друга тема -

Най-простичко казано, натрупването на подкожни мазнини става, когато запаса от мазнини надхвърли възможностите на организма да гори мазнини (оксидацията). Обратното, мазнините се махат, когато оксидацията надхвърли запасите. Има достатъчно доказателства за това, че: в общия случай въглехидратите рядко и трудно се обръщат на мазнини и се складират като такива; когато ядеш повече въглехидрати, гориш повече въглехидрати /  ядеш по-малко въглехидрати, гориш по-малко въглехидрати и повече мазнини; белтъчините при нормални условия не могат да конвертират в мазнини; съответно ако ядеш повече белтъчини, гориш повече белтъчини (и по-малко въглехидрати и мазнини); мазнините от храната също могат да се отлагат и ако ядеш повече мазнини не се отразява кой знае колко на оксидацията.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 03.06.14 12:32.

Carbohydrate

03.06.14
13:01

казано от Solomon Kane на 03.06.14, 12:31:

казано от Carbohydrate на 03.06.14, 07:21:

Отговор 1.
Формално в мазнини могат да се превръщат въглени и част от белтъците, но практически, това не става. ....

Ето тук можем да си стиснем ръцете. Нито белтъчините, нито въглехидратите реално могат да се превърнат в мазнини. Т.нар. DNL (de novo lipogenesis) изисква огромни количества въглехидрати - над 100% дневните нужди + заредени до дупка резерви в мускулната тъкан, т.е за нормален мъж говорим за 700-800 г. въглехидрати дневно за седмици наред. Не че не може да стане, но тук все пак си говорим за активни хора, които се чудят какво би станало ако прекалят с мръвките.

В една друга тема -

Най-простичко казано, натрупването на подкожни мазнини става, когато запаса от мазнини надхвърли възможностите на организма да гори мазнини (оксидацията). Обратното, мазнините се махат, когато оксидацията надхвърли запасите. Има достатъчно доказателства за това, че: в общия случай въглехидратите рядко и трудно се обръщат на мазнини и се складират като такива; когато ядеш повече въглехидрати, гориш повече въглехидрати /  ядеш по-малко въглехидрати, гориш по-малко въглехидрати и повече мазнини; белтъчините при нормални условия не могат да конвертират в мазнини; съответно ако ядеш повече белтъчини, гориш повече белтъчини (и по-малко въглехидрати и мазнини); мазнините от храната също могат да се отлагат и ако ядеш повече мазнини не се отразява кой знае колко на оксидацията.

Точно във връзка с това, тук следва да сложа една статия за употребата на протеина и така нареченото “чистене”. Статията използва тази информация за да определидневния рацион на трениращия...

03.06.14
13:09

Има достатъчно доказателства за това, че: в общия случай въглехидратите рядко и трудно се обръщат на мазнини и се складират като такива; когато ядеш повече въглехидрати, гориш повече въглехидрати /  ядеш по-малко въглехидрати, гориш по-малко въглехидрати и повече мазнини;

Това е валидно само донякъде за глюкозата, но не и за фруктозата. Освен това дори храните, съдържащи или разгражащи се само до глюкоза (например тези със съдържание на нишесте), предизвикват сравнително бързо покачване на глюкозата в кръвта и съответно инсулинов пик, а функцията на инсулина по отношение на отлагането на липиди в мастната тъкан е добре известно. Да, тези липиди трябва да се вземат отнякъде в кръвта, но при положение, че липолизата е блокирана заради наличието на същия този инсулин и човек не е на нулеви мазнини, това не е проблем.
С други думи освен ако не си изцяло и само на несъдържащи фруктоза въглехидрати, това твърдение няма практическа стойност.

03.06.14
16:27

казано от Boby_ на 03.06.14, 13:09:

Има достатъчно доказателства за това, че: в общия случай въглехидратите рядко и трудно се обръщат на мазнини и се складират като такива; когато ядеш повече въглехидрати, гориш повече въглехидрати /  ядеш по-малко въглехидрати, гориш по-малко въглехидрати и повече мазнини;

Това е валидно само донякъде за глюкозата, но не и за фруктозата. Освен това дори храните, съдържащи или разгражащи се само до глюкоза (например тези със съдържание на нишесте), предизвикват сравнително бързо покачване на глюкозата в кръвта и съответно инсулинов пик, а функцията на инсулина по отношение на отлагането на липиди в мастната тъкан е добре известно. Да, тези липиди трябва да се вземат отнякъде в кръвта, но при положение, че липолизата е блокирана заради наличието на същия този инсулин и човек не е на нулеви мазнини, това не е проблем.
С други думи освен ако не си изцяло и само на несъдържащи фруктоза въглехидрати, това твърдение няма практическа стойност.

Би било така, ако приемем фруктозата за ужасно зло, но това би било прекалено. Всичко е въпрос на доза. Предполагам, че гледната ти точка е повлияна от много изследвания за негативните ефекти на фруктозата. Но при тези изследвания има редица противоречия при резултатите, които идват най-вече от използваните дози. При много експерименти дозите са абсурдно завишени (+90 г/ден). При 30-60 г/ден няма негативни ефекти върху VLDL или нивата на триглицеридите (при дози от над 80-90 г/ден имаме увеличаване на VLDL и триглицеридите, което предполага липолиза. Т.е някъде между тези дозировки има ясна граница, в която се вижда колко е ‘безопсният’ прием на фруктоза, без риск от отлагане на мастна тъкан.

При сравнение на ефекта от 75 г глюкоза със същото количество фруктоза, са установили, че за около 4 часа след приема, се получава DNL от фруктозата, но нетният ефект е, че тялото изгаря повече липиди, отколкото проузвежда ( Tappy, L, et. al. Comparison of the thermogenic effect of fructose and glucose in normal humans. Am J Physiol (1986) 250: E718-E724). Групата, която е била на фруктоза, показва по-висок термичен ефект (т.е. повече калории се губят по формата на топлина), заради по-високия брой метаболитни процеси, както и повече изгорени въглехидрати. Т.е. ако фруктозата е под 50 г./ден, не увеличава синтеза на мазнини значително, макар и да забавя изгарянето на мазнини чрез намаляване на изгарянето от черния дроб. Важното е, че ефекта върху изгаряне/натрупване мазнини при тази доза е отвсякъде сравним със глюкозата. С уговорката, че метаболизма на фруктозата си зависи от състоянието на черния дроб. При калоричен недостиг фруктозата ще се използва за енергия, а липолизата е пренебрежимо ниска.

Така че, самото съдържание на фруктоза в храната не е повод за тревога, въпроса е в количеството.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1