30.05.12
16:34
Здравейте,какво бих те ми препоръчали да ям преди и след тренировка за сега след тренировка ям кисело мляко,вафла,мед става въпрос за сваляне :)
Какво ядеш преди и след тренировка не е толкова важно, по-важно е с какво се храниш през останалото време.
И спри вафлите, щом искаш да сваляш.
30.05.12
17:47
казано от Петко К на 30.05.12, 16:47:
Какво ядеш преди и след тренировка не е толкова важно, по-важно е с какво се храниш през останалото време.
Това не съм очаквал да го чуя от теб.Че то тези две (някакви) си хранения преди и след тренировка са ти основните.
30.05.12
18:09
Относително е, щото аз имам 3, макс 4 ядената на ден. Като преди тренировка ми е вечерята, а след тренировка - закуската т.е в случая са най-важните. Но съм сигурен, че в тази тема не става дума за подобен вариант...той пита за банан, протеин и такива неща. И аз мисля, че не са толкова важни, на база останалите му 8 хранения.
Мнението беше редактирано от Иван на 30.05.12 18:10.
30.05.12
18:41
казано от Петко К на 30.05.12, 17:57:
Т.е., през останалото време няма значение какво ядеш, така ли? ;)
За мен специално да.
Ми да, ще се затвори анаболния прозорец и изгоря и маса и всичко :D
(И приходите на индустрията с добавките, най-вече :D )
Нека да го кажа по-ясно - няма специални храни, дето трябва да ядеш точно преди и след тренировка.
Важно е какъв ти е целия режим за деня, седмицата и т.н. Аз лично нямам специални хранения преди или след тренировка и също така, независимо дали имам тренировка или не, храната е общо взето една и съща.
15.08.12
12:30
Не е писано скоро в тази тема, но мисля, че все пак тук е мястото да попитам.
Относно какъв тип храна да се яде преди и след тренировка ще си зависи от режим и цели и т.н., това ясно. Но рових, рових и така и не намерих за часовете (вероятно не съм търсила достатъчно, ама...). Та въпросът ми е какъв трябва да е интервала между храненето и тренировката? Предполагам, че за преди тренировка зависи какъв тип храна е консумирана и от там за колко време се обработва. Но след тренировка има ли значение кога да се яде, за да се възстанови най-добре тялото?
15.08.12
14:52
Колко време трябва да мине след като си яла преди да тренираш си отговори сама, зависи от състава на храната, тоест пак трябва да знаеш кое какво съдържа и да си следиш. Относно кога и какво се яде след тренировка, зависи. Най-добре е да се хапне 30-40 минути след физическите занимания, като се стараеш да вкараш малко въглехидрат за да задейства инсулина и протеин.
21.08.12
23:24
Мирси, до колкото знам (не мога да кажа че съм сигурна, защото съм начинаеща все още) , но г-д 2 часа след хранене е добре да се тренира. Някъде срещнах, че може да се ядат въглехидрати, за да може организма да има какво да гори. А за след гледах, че се препоръчват протеинови шейкове, но не знам дали става за сваляне.... Срещнах, че е хубаво да се ядат плодове след тренировка, но аз си хапвам ::)
Ако някъде греша, моля да ме извините и поправите, за да не давам грешно мнение и да обърквам още повече. Както казах по-горе, начинаеща съм ::)
23.01.13
18:32
казано от Mirsenstein на 15.08.12, 12:30:
Не е писано скоро в тази тема, но мисля, че все пак тук е мястото да попитам.
Относно какъв тип храна да се яде преди и след тренировка ще си зависи от режим и цели и т.н., това ясно. Но рових, рових и така и не намерих за часовете (вероятно не съм търсила достатъчно, ама...). Та въпросът ми е какъв трябва да е интервала между храненето и тренировката? Предполагам, че за преди тренировка зависи какъв тип храна е консумирана и от там за колко време се обработва. Но след тренировка има ли значение кога да се яде, за да се възстанови най-добре тялото?
Аз знам,че преди тренировка се ядат бавни въглехидрати т.е. картофи,ориз бобени култури и т.н.А относно времето 1,5-2часа поради факта че организма обработва по-бавно въглехидратите които са ти енергията,която е много важна преди тренировка.След тренировка е важно да си набавиш белтъчини (протеин) което става най-добре с протеинов шейк или ако не искаш да взимаш протеин като добавка има и други начини с яйчни и млечни примеси.30-40 минути след това яж основно ядене пример:150грама телешко със задушени зеленяуци.И също нещо важно пии много вода около 1.5-2л на ден.Дано съм помогнал,ако не съм казал нещо правилно,моля коригирайте.Успех ;)
Мнението беше редактирано от bobooooooooooo bb на 23.01.13 19:20.
Преди тренировка, след тренировка...важното е да си набавиш необходимите хранителни вещества.
11.12.13
00:40
Нямам представа защо хората в тази тема масово обезсмислят и изключват важността на пред и след тренировъчното хранене... Час, час и половина преди тренировка , след като ти е минало основното хранене си хапваш примерно кисело мляко или пък извара или пък 2 - 3 яйца за да дадеш на организма бързо усвоими разклонени аминокиселини (BCAA) в изварата тези са най-малко, в киселото мляко повече и най-много в яйцата. Същото правиш и след тренировка - първо си хапваш протеина (яйца ли са , мляко ли е , извара ли е или пък друг протеинов източник) и след като мине известно време (едва ли повече от 30тина минути) си хапваш основното , което ти е за вечеря.Това ако не е важно и няма значение за правилното възстановяване , подготвяне на мускулите и организма за тежка тренировка то здраве му кажи! Разбира се , въглехидратите също са важни , но те преди тренировка рядко се препоръчват особено ако целта е да сваляш. По скоро тях ги вкарваш в основното ти ядене , което ти е преди предтренировъчното. И по възможност да има повечко сложни :) Естествено има още доста неща , които могат да се кажат :)
казано от BB-Teamer BB-Teamer на 11.12.13, 00:40:
Нямам представа защо хората в тази тема масово обезсмислят и изключват важността на пред и след тренировъчното хранене... Час, час и половина преди тренировка , след като ти е минало основното хранене си хапваш примерно кисело мляко или пък извара или пък 2 - 3 яйца за да дадеш на организма бързо усвоими разклонени аминокиселини (BCAA) в изварата тези са най-малко, в киселото мляко повече и най-много в яйцата. Същото правиш и след тренировка - първо си хапваш протеина (яйца ли са , мляко ли е , извара ли е или пък друг протеинов източник) и след като мине известно време (едва ли повече от 30тина минути) си хапваш основното , което ти е за вечеря.Това ако не е важно и няма значение за правилното възстановяване , подготвяне на мускулите и организма за тежка тренировка то здраве му кажи! Разбира се , въглехидратите също са важни , но те преди тренировка рядко се препоръчват особено ако целта е да сваляш. По скоро тях ги вкарваш в основното ти ядене , което ти е преди предтренировъчното. И по възможност да има повечко сложни :) Естествено има още доста неща , които могат да се кажат :)
“Нямам представа защо хората в тази тема масово обезсмислят и изключват важността на пред и след тренировъчното хранене... “
- Защото много зависи какви са поставените цели. Храненето има за цел да възстановява и изгражда. В някои специфични случаи и да компенсира(маратон, планинско катерене и т.н.) За целите на фитнес тренировките храненето преди и след е без „толкова важно“ значение.
„Час, час и половина преди тренировка , след като ти е минало основното хранене си хапваш примерно кисело мляко или пък извара или пък 2 - 3 яйца за да дадеш на организма бързо усвоими разклонени аминокиселини (BCAA) в изварата тези са най-малко, в киселото мляко повече и най-много в яйцата. „
- Първо от биохимична и физиологична гл.т. подобен подход ще компрометира идеята за максимална енергийна ефективност – по време на тренировката. Причините са че ще влезем в залата с повишен инсулин, пълни стомах и черва и натоварен черен дроб. Когато ядем(каквото и да е) следва да оставим време за усвояване. Поне 4 часа са необходми за да се върнем в баланса. ВСАА от т.мар. протеинови източници ще бъде пренебрежимо малко като концентрация и усвоимост. Такива пък от суплементи са със спорна ефективност. Според едно изследване в Любек(Германия) преди много години, применаето на суроватъчен протеин преди тренировка вдига кортизола и пречи на тренировката. Това показва, че откъдето и да търсим аминокиселини преди тренировка, най добрите си остават наличните в плазмата. Плазмените аминоскиселини са бързо усвоими(светкавично) стига да ги имаме на разположение. Ще ги имаме ако преди това(доста преди това) сме заредили и калорийно и проитеиново на макс. Затова силово ориентираните атлети ядат здраво 1-2 пъти, спят, релаксират и после като отидат гладни в залата вдигат като животни. Има откъде да вземат и енергия и аминокиселини и метаболитни ензими.
„Същото правиш и след тренировка - първо си хапваш протеина (яйца ли са , мляко ли е , извара ли е или пък друг протеинов източник) и след като мине известно време (едва ли повече от 30тина минути) си хапваш основното , което ти е за вечеря.“
- Това е добре казано и ясно.
„Разбира се , въглехидратите също са важни , но те преди тренировка рядко се препоръчват особено ако целта е да сваляш. По скоро тях ги вкарваш в основното ти ядене , което ти е преди предтренировъчното. И по възможност да има повечко сложни“
- С въглехидратите трябва много да се внимава. Проблема е както писах и по горе какво ще предизвика храната преди тренировка. Ако се натъпча с въглени и отида в залата – с пълни черва и стомах ще мисля повече за това като клекна дали ще стане някой фал, ама не с краката ми а с ...... щото трябва да стискаш. Тренирането трябва да е съпроводено с цялостен комфорт, а не с отпуснатост(храненето релаксира) или дискомфорт в някоя друга област.
Поради тези причини аз практикувам трениране на гладно и ядене след тренировка на макс. Предполагам и много други го правят.
07.06.14
20:57
Добре а когато си в период на чистене протеина си го пиеш сутрин след ставане и след 30 мин. закуска ??? И веднага след тренировка и пак след 30 мин вечеряш ??? ( независимо дали е 9 или 10 часа вечерта ? )
07.06.14
21:36
казано от Божидар Божидаров на 07.06.14, 20:57:
Добре а когато си в период на чистене протеина си го пиеш сутрин след ставане и след 30 мин. закуска ??? И веднага след тренировка и пак след 30 мин вечеряш ??? ( независимо дали е 9 или 10 часа вечерта ? )
За добро възстановяване ти трябват минимум 2 хранения след тренировка. 1 веднага след нея и едно по-късно. Най-добре е да има хранене веднага след тренировка, след 1-2 часа отново и след това вечеря. :)
09.06.14
22:39
казано от Stiliyan Goshev на 07.06.14, 21:36:
казано от Божидар Божидаров на 07.06.14, 20:57:
За добро възстановяване ти трябват минимум 2 хранения след тренировка. 1 веднага след нея и едно по-късно. Най-добре е да има хранене веднага след тренировка, след 1-2 часа отново и след това вечеря. :)
Добре но когато се прибирам от тренировка към 9 до 10 часа докато хапна и към 11 11 и 30 лягам .. няма време за още едно най-много за 100 гр извара