10.06.14
11:20
Искам да попитам прекалено ли ще е, ако сутрин карам колело около 40-50 мин, а вечер ходя в залата да тренирам и да правя кардио 20-25 мин HIIT(освен силовата тренировка)? Ще изгубя ли мускулна маса с толкова много кардио? По-добре ли ще е да ги редувам? Например 1 ден сутрин колело и вечер само силова тренировка, а друг ден без колело само силова тренировка и кардио HIIT 25мин???
Тренирам всеки ден, само неделя почивам, а събота правя само бягане(от сега нататък може и колело).
Знам, че не е много добре да се прекалява с кардиото, но все пак не съм сигурен, дали ще прекаля, ако си тренирам така?
Разбира се, няма да мога всяка сутрин да карам колело, но много често през седмицата мога да го правя(3-4 пъти), та.. да правя ли и кардио след силовата тренировка вечерта в залата?
Например след малко ще покарам колело около 40-50 мин. и вечер ще тренирам гръб. Има ли смисъл и от кардио вечерта, та дори HIIT?
Темата беше редактирана от nbstw на 10.06.14 11:22.
Аз като правих кардио, го правих след силова тренировка. Не можех да тренирам двуразово просто защото нямах нужното време. Два пъти кардио на ден + силова тренировка е доста според мен, това може да доведе до претрениране.
При свалянето на мазнини /отслабването/ се губи до известна степен и мускулна маса.
Не виждам смисъл кардиото да е повече от един път на ден и три- четири пъти седмично.
Помисли и над силовите тренировки. При отслабване аз не бих заложил на обикновенните сплитове от типа на- днес гърди, утре гръб и тн. Бих заложил на кръгови тренировки и на такива с рундове, чиято цел е да обхванат повече мускулни групи на веднъж.
Сам помисли при кое ще се изпотиш повече, при няколко упражнения за гръб, или при тренировка на цялото тяло.
Ключът към успеха е диетата, не го забравяй.
Успех.
В момента имам за цел да поизчистя още малко. Спрях НВД-то преди няколко дена и свалих около 7-8 кг за 40 дена. Трябва да се поддържа сега, за това питам, ако включа допълнително кардио и сутринта с колелото, дали да правя и кардио след силова трен. вечерта... Явно, когато карам колело сутрин, няма да правя кардио след силова вечер. Просто и ясно :D Някакви други мнения?
А и може да видиш, за какво става въпрос. Ето ми го дневника - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/60329/P40#p-1059844
Мнението беше редактирано от nbstw на 10.06.14 18:28.
10.06.14
19:35
Вероятно си мислиш че правиш HIIT, предвид че аз след подобна тренировка не зная на кой свят се намирам, ми е чудно ти как се оправяш, че и след тренировката даже!!!!!
10.06.14
20:29
Съгласен съм с мнението над моето. Аз лично съм си разделил тренировките на дърпащи и бутащи мускулни групи. След която и да е от двете се влача към банята (тренирам вкъщи) плувайки в собствената си пот. Вчера даже ми се виеше свят, което не е добре попринцип, но искам да кажа, че ако си тренирал достатъчно добре няма да имаш сила за нормално джогинче, пък какво остава за ХИЙТ, който ако го направиш като хората ще се намериш в подобно на гореспоменатото състояние. Както и да е. На въпроса, който си задал. В дни със силова нищо повече от леко кросче поне 6 часа преди нея. В почивни дни можеш да правиш ХИЙТ, но ти почивни дни нямаш.. освен неделя, но те съветвам да си го оставиш почивен ден. Хубаво е поне веднъж в седмицата тялото да не прави нищо тежко, за да се възстанови. Повярвай, иначе ще си подаде оставката след месец-2. Все пак ти колко време искаш да тренираш? 2 пъти на ден за 2 месеца или като нормален човек за цял живот. :)
Мнението беше редактирано от викат ми Маймуна на 11.06.14 10:11.
Тренирам всеки ден от около 3 години, като в първите две години имаше периоди, в които спирах, а тази последна година тренирам редовно и всеки ден, само неделя почивам. Интервалното ми бягане е - 1 мин. спринт(мн бързо бягане по-точно), 1 мин вървене. НЕ знам, какво толкова е невъзможното на това след силова да нямам сили за кардио? Просто си го правя всеки ден и явно съм свикнал. Значи ще си карам колелото по 2 пъти, а кардиото след силова 3 пъти или обратното(колело 3 пъти и т.н.) но няма да правя и двете в един и същ ден.
11.06.14
20:21
Значи фактора който определя интервалите в тази тренировка, не е времето (единствено) а и пулса! Т.е. тренираш в определени зони на пулса, за определено време. Това което аз правя е да потдържам 80-85% от макс пулс за около 40 секунди, след което рязко редуцирам натоварването докато пулса не падне до около 60%. Това в началото разбира се става по-бавно, но с течение на времето кардио-респираторната система става по-реактивна. Не знам ти какво правиш, но аз правя интервално кардио в отделен ден, защото след това нямам сили за нищо друго, факта че ти имаш означава че нещо не правиш както трябва. Освен това, три години са много време. Добре изпълнено интервално кардио, за три години и да имаш да чистиш, нещо не ми се връзва.