С какви храни да си допълня менюто?

13.06.14
14:07

За времето прекарано тук установих, че с моята лека активност и състояние ми трябват около 1800 ккал. за поддържане на теглото ми.  Освен това забелязах, че може да се набухам с 500 гр. месо, 100 гр. ориз и прилично количество салата, но в мен остава едно чувство на незаситеност и след това с кеф мога да си изям нещо сладко. Решил съм да не се лишавам, щом изпитвам някаква нужда, и се замислям за един вариант на дневно меню, в което да има един шоколад и 300 гр. месо , към 1300 ккал. дотук. Да речем, че шоколада е без трансмазнини (има такива, поне според етикетите) и да не обсъждаме вредността му, остават около 500 ккал. С какво бихте предложили да допълня тези калории? Менюто няма да е фиксирано - някои дни вместо шоколад ще е нещо друго сладко или семки/ядки, а вместо месо - риба или яйца, със същите калории. Салатата няма да я броим - едва ли ще е над 50-100 ккал., без добавени мазнини.

13.06.14
14:13

Без да ти давам идеи, какво да ядеш, ще ти кажа един тънък момент при мен със сладкото. Ако ям продължително време (всеки ден по нещо сладичко) постоянно си имам този глад за сладко. Като го спреш, “зорът” е 3-4 дена и след това ти е все тая. Та опитай ако си готов да се лишиш от тая благинка :D
Отделно включването на качествени и достатъчно мазнини в менюто дават чувството за ситост повече време

Мнението беше редактирано от Момчил Ганев на 13.06.14 14:15.

13.06.14
14:24

казано от Момчил Ганев на 13.06.14, 14:13:

Без да ти давам идеи, какво да ядеш, ще ти кажа един тънък момент при мен със сладкото. Ако ям продължително време (всеки ден по нещо сладичко) постоянно си имам този глад за сладко. Като го спреш, “зорът” е 3-4 дена и след това ти е все тая. Та опитай ако си готов да се лишиш от тая благинка :D
Отделно включването на качествени и достатъчно мазнини в менюто дават чувството за ситост повече време

При мен не се получават нещата със спирането, дори за повече време - пак ми се яде. Интересното е, че е на периоди, може би е сезонно, но не мога да го потуша този глад с повече храна. Пробвах и със сметана, и с повече ядки - не става. А откровено казано, дали наистина има нужда от пълното му премахване? Според мен по-удачно е да не се прекалява.

13.06.14
16:09

Трябва да ядеш неща които засищат. С този шоколад на ден, ще си още по-гладен.
А като си сит - и шоколад не ти се яде.

На кратко:
* високо протенна диета, белтъчините засищат
* не много мазнини (защото са много калории, а ти нямаш ‘бюджет’)
* въглехидрати - главно от зеленчуци и всякакви други бавни такива
* ‘обемна’ храна с малко калории - отново зеленчуци
* фибри

Мнението беше редактирано от Boris Yankov на 14.06.14 19:29.

Аз уж бях намалил шоколада, но пак започнах да си бухам по поне един дневно. Реших го да не се лишавам от тая благинка, а да компенсирам с повече физическа активност.

13.06.14
19:38

казано от Debel Lebed на 13.06.14, 14:07:

За времето прекарано тук установих, че с моята лека активност и състояние ми трябват около 1800 ккал. за поддържане на теглото ми.  Освен това забелязах, че може да се набухам с 500 гр. месо, 100 гр. ориз и прилично количество салата, но в мен остава едно чувство на незаситеност и след това с кеф мога да си изям нещо сладко. Решил съм да не се лишавам, щом изпитвам някаква нужда, и се замислям за един вариант на дневно меню, в което да има един шоколад и 300 гр. месо , към 1300 ккал. дотук. Да речем, че шоколада е без трансмазнини (има такива, поне според етикетите) и да не обсъждаме вредността му, остават около 500 ккал. С какво бихте предложили да допълня тези калории? Менюто няма да е фиксирано - някои дни вместо шоколад ще е нещо друго сладко или семки/ядки, а вместо месо - риба или яйца, със същите калории. Салатата няма да я броим - едва ли ще е над 50-100 ккал., без добавени мазнини.

Само че пропускаш лееката подробност, че времето за утилизация на шоколада не съответства на това на ориза (примерно). Ясно е че и в двата случая ще получиш глюкоза, но времето и обработката през които преминават различните източници е различно, съответно това има отношение към мастната обмяна. А има и друг момент, от шоколада получаваш освен глюкоза и още една камара незнайни съставки ( гадни със сигурност ), докато ориза е природен продукт и особено кафявия е добър източник на микроелементи и фибри. Яденето на сладки неща, и въобще афинитета към тях е вид емоционална зависимост, така че обърни внимание на това - защо имаш нужда от тях, вместо да градиш схеми как да ги вмъкнеш.

14.06.14
11:19

Благодаря ви за мненията Boris Yankov и summertime, виждам, че има нужда от някои уточнения:

казано от summertime на 13.06.14, 19:38:

Яденето на сладки неща, и въобще афинитета към тях е вид емоционална зависимост, така че обърни внимание на това - защо имаш нужда от тях, вместо да градиш схеми как да ги вмъкнеш.

Не ги разбирам неща относно скоростта на усвояване, но си мисля защо пък да е толкова лошо организмът да си усвои храната по-бързо и да си почива след това, вместо още няколко часа да се занимава с храносмилане и усвояване? Разбира се не разсъждавам от гледна точка покачване на мускулна маса. Нека не коментираме съставките на храните, защото няма гаранция кое къде и как е расло и къде е пасло - съвременното земеделие и животновъдство са богати на изкуствени торове, пестициди, лекарства и добавки към храната на животните.

Яденето на сладки неща, и въобще афинитета към тях е вид емоционална зависимост, така че обърни внимание на това - защо имаш нужда от тях, вместо да градиш схеми как да ги вмъкнеш.

Без съмение зависимостта е емоционална. Даже бих казал, че се е превърнала във физиологична. :) Смятай сам - четири деситилетия, от предучилищна до неотдавна, всеки ден нещо сладко в засищащи количества - вафли, детски закуски, жокейчета, сухи пасти, сиропирани тестени, по-рядко шоколад, че дори за онова време цената му беше височка, и т.н. Толкова емоции са преживени покрай яденето на сладко - цял живот с емоции. :D Почти винаги, когато ходих до библиотеката, се отбивах през сладкарницата, да се запася с нещо сладичко докато чета. Иронията на това e, че тогава бях слаб, въпреки обилното количество бързи въглехидрати. Освен това, половината от другото ядене беше хляб. А сега половин кило месо не ме  засищат. Засищане усещам само при два случая. Единият е над 200 гр. сладки изделия, другият е поне половин хляб покрай основното ястие, дори и отделно към него да си има ориз или картофи.

14.06.14
13:33

Дам, истински захарен хедонизъм! Какво му трябва на човек повече, хахаха. В крайна сметка щом те кефи, яж каквото си щеш. Обаче смисъла на твоите кулинарни дирения е малко объркващ, та затова си позволих да коментирам де. Иначе за протокола, когато жулиш шоколад или захар, получаваш наведнъж екстра количество енергия, която организма трансформира в резервна (разбирай пача) защото няма къде да я дене, така да се каже. Освен това, консумацията на сладки неща засища само временно, след което отново те връхлита зверски глад ..... естествено за още сладко. Та тъй. Но майтапа на страна, въпреки четирите десетилетия захаропоклонничество, още не е късно да се разделите :)

15.06.14
10:22

казано от summertime на 14.06.14, 13:33:

Обаче смисъла на твоите кулинарни дирения е малко объркващ, та затова си позволих да коментирам де.

Отдавна подозирам, че не ме бива в обясненията. Приемам, че и сега така се е получило и ще се опитам да го кажа по-просто. Задачата е следната - имаме 1 шоколад, 300 гр. месо и още 500 килокалории за допълване. С какви храни е удачно да се допълни менюто?

Иначе за протокола, когатожулиш шоколад или захар, получаваш наведнъж екстра количество енергия, която организма трансформира в резервна (разбирай пача) защото няма къде да я дене, така да се каже.

Страничните въпроси, наистина са интересни и нямам нищо против да обсъждаме и тях, въпреки, че са по-удачни за отделна тема. А ако същите калории са от друга храна няма ли пак да я трасформира в резервна? :)

Освен това, консумацията на сладки неща засища само временно, след което отново те връхлита зверски глад ..... естествено за още сладко.

В началото се опитах да го обясня, но май и това не ми се е получило. Приемам, че не сме еднакви и при теб е точно така, но при мен нещата стоят различно. Точно с ядене на меса, извара, бавни въглехидрати и зарзавати съм си гладен още със ставането от масата, а сладичкото ме държи сит чак до другия ден, а даже ако е било повечко - и два или няколко дни. :D

Та тъй. Но майтапа на страна, въпреки четирите десетилетия захаропоклонничество, още не е късно да се разделите :)

И всеки ден да се чувствам неудовлетворен и от храната?! И светът да ми стане още по-крив и вместо да ми е весело и да ръся разноцветна ирония, да помръкна и да започна да гледам лошо, като фитнес нацепена батка?! Но уей, майна! :D

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 15.06.14 10:23.

двойна доза протеин phd belgian chocolate с мляко за закуска и после цял ден ми се повръща като си представя сладко :D (не че е лош, просто така се случва)

15.06.14
11:43

казано от Денислав Кънев на 15.06.14, 11:01:

двойна доза протеин phd belgian chocolate с мляко за закуска и после цял ден ми се повръща като си представя сладко :D (не че е лош, просто така се случва)

Аз пък преди години ядох пържени яйца с карфиол и след това ми се догади, повърнах и оттогава ми се повдига само като си помисля за тая комбинация. Явно се е получило засищане, но за цял живот. :D Ти вчера май имаше рожден ден, но май забравих  подаръка. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1