15.06.14
15:59
Здравейте. Прикачвам тази снимка с един въпрос към нея. Някой може ли да ми каже, какво по-точно представлява това, отбелязано долу в хранителните стойноси като “захариди” - 62.5 гр ? Въглехидрати? Консерванти? Полезно? Вредно ?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 16.06.14 15:47.
15.06.14
17:11
въглехидрати:)
фините били резултат на някаква процедура, която махала част от полезните неща. така бях чел тука във форума някъде
Мнението беше редактирано от Pavel D на 15.06.14 18:53.
15.06.14
20:30
казано от Pavel D на 15.06.14, 18:53:
фините били резултат на някаква процедура, която махала част от полезните неща. така бях чел тука във форума някъде
Така е! Не е реклама, но овесените ядки на Лидл са най-добрите които съм виждал. Чисти и миришат много приятно. В българските е пълно с боклуци, и са някак твърди. Та в Лидл продават едри и финни, като само на едрите пише - пълнозърнести.
15.06.14
22:38
казано от summertime на 15.06.14, 20:30:
Така е! Не е реклама, но овесените ядки на Лидл са най-добрите които съм виждал. Чисти и миришат много приятно. В българските е пълно с боклуци, и са някак твърди. Та в Лидл продават едри и финни, като само на едрите пише - пълнозърнести.
Полезно инфо ! Благодаря ти :) Ще се възползвам
16.06.14
10:24
Едрите ядки имат повече фибри, затова са за предпочитане.Така знам аз :)
16.06.14
10:44
Фините имат по-висок гликемичен индекс и по-ниско съдържание на фибри в резултат на процеса на производство.Друг е въпроса,че повечето хора прекаляват с фибрите.Целенасоченото приемане на храни богати на фибри е неоправдано.Приемането им като хранителна добавка... :x
Въпросът ми няма много общо с тая тема, но не искам да отварям нова, та ще питам тук.
На червената леща пише, че в 100гр има 44гр карбс и 13гр фибри. Значи общо има 57гр въглехидрати, но тези от фибрите трябва ли да ги броя като не се усвояват?
19.06.14
12:00
казано от magi shagi на 19.06.14, 10:25:
Въпросът ми няма много общо с тая тема, но не искам да отварям нова, та ще питам тук.
На червената леща пише, че в 100гр има 44гр карбс и 13гр фибри. Значи общо има 57гр въглехидрати, но тези от фибрите трябва ли да ги броя като не се усвояват?
Ako нямаш проблеми с английския прегледай това http://www.bodybuilding.com/fun/ask-the-macro-manager-does-fiber-count-in-calories.html
Сложничко е,и май няма точен отговор.На етикетите не се разбира колко са разтворимите и,колко неразтворимите.Накратко броиш ги за 1.5 клаории вместо за 4.Или не се тормозиш и ги пренебрегваш.Едва ли ще поемеш повече от 50 екстра калории дневно от фибри,освена ако наистина не прекалиш с тях.Реално калориите на храна богата на фибри са по-малко от написаното на етикета защото в повечето случаи,фибрите са пресметнати с калорииността(каклоричността?!) на другите въглехидрати-4 килокалории.
Мерси за отговора, беше интересна статията.
Мен не ме интересуват толкова калориите, колкото самите въглехидрати, защото имам 50гр дневно и тая разлика от 12 не е особено малка. Но май ще ги броя за едно цяло фибри+въгл. за по-сигурно...
19.06.14
23:25
казано от magi shagi на 19.06.14, 14:20:
Мерси за отговора, беше интересна статията.
Мен не ме интересуват толкова калориите, колкото самите въглехидрати, защото имам 50гр дневно и тая разлика от 12 не е особено малка. Но май ще ги броя за едно цяло фибри+въгл. за по-сигурно...
Фибрите са неразтворими, т.е. не влияят на метаболизма!
Значи не се обработват по никакъв начин и просто преминават през организма? И да не ги боря тогава, така ли? Че малко се обърках...
Примерно в лененото семе има 28гр въглехидрати, но 27 от тях са фибри, това значи ли, че трябва да броя само единия грам към дневната сметка с въглехидрати? :)
Мнението беше редактирано от maggie на 20.06.14 15:11.
20.06.14
16:18
да, не ги брой