До колко полезна е консумацията на млечните продукти?

Здравейте, искам да качвам чисто, но много обичам млечни продукти с изключение на прясното мляко. Сутрин обичам да закусвам 100 гр овесени ядки, но вместо с кафява захар и мед са ми по-вкусни с около 150-180 гр сиренце. Обичам много омлет, любимите са ми със сиренце и кашкавал. За вечеря, повечето хора обичат да се почерпват с разни джънк десертчета, но на мен ми е по вкусно една кофичка студени гъсто кисело мляко от хладилника. Някой кора също предпочитам една порция от паниран кашкавал, е на мен ми е по сладко да си го хапна суров, а не пържен. Особедно пък и към него, ако има доматенце 200 гр кашкавал са ми сигурни. Та въпроса ми е, спокойно ли мога да си ям кисело мляко, сирене и кашкавал. До сега не съм омазнил от тях,но все пак искам да чуя вашето мнение! Но все пак за мен те са ежедневна вкусотийка, не са джън фоод и имат незавиден брой протеин!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 19.06.14 16:30.

19.06.14
16:38

И имат още по-незавиден брой мазнини.

Junk foods и Super foods - тотално маркетингово опростяване на сложната реалност която са храните.

100гр овесени яди и 180гр сирене = 280 гр * 300 ккал = 840 ккал.
За мен това е много за закуска, за теб може да не е.

Важни са две неща при храната - качеството и количеството.

Сирената и млечните продукти по качество са някъде по средата - има и по-полезни от тях храни, има и значително по-лоши.

Ако си контролираш количеството, проблеми нямаш.

19.06.14
16:44

Какъв им е проблемът толкова на мазнините?

Стига да си доколкото е възможно сигурен в произхода и качеството на млечните продукти и приемът им да е съобразен с калорийните ти нужди не виждам проблем...

19.06.14
19:55

Проблема никакъв не им е на мазнините. Просто имаш конкретен калориен ‘бюджет’ и като се олееш с мазнини, не ти остава място за добри въглехидрати и достатъчно протеин.

В тази диета само чета, че се включва по половин килограм сирена на ден.

Къде е месото? Зеленчуците? (в много по-големи количества от един домат)

“Не ям по половин кило сирена” максимум 350 гр сирене на ден и максимум до 600 гр кисело мляко.
Пример:Закуска 100 гр овес+180 гр сирене поляти с вряла вода- овес 390 кл.+сирене 560 кл=950 кл
Обяд:Пилешка бутна пържола на скара (без кожата)+200 гр салата от домати подправена с 15 гр зехтин+85 гр типов хляб+200 гр ягоди-Пържолата-200 кл+Домата е с нулеви калории, ни заради зехтина, който е 15 гр става 13,5+Типовия хляб 42,5+ягодите 70 кл=326кл
Вечеря-Омлет (4 яйца+130 гр сирене)+85 гр типов хляб+400 гр кисело мляко=Омлет 756 кл+типоя хляб 42,5 кл+ 400 гр кисело мляко 4% маслост 260 кл-1060 кл
Общо-2336кл
Общата ми нужда от калории е 2597. Въобще не прекалявам даже!
Все пак тренирам и работя и не прекалявам с калориите! :)

19.06.14
22:57

казано от Васил Стефанов на 19.06.14, 16:21:

Та въпроса ми е, спокойно ли мога да си ям кисело мляко, сирене и кашкавал. До сега не съм омазнил от тях,но все пак искам да чуя вашето мнение

прав е борис за мазнините - аз в последните няколко седмици почнах да ям повече извара (кашкавалената е добра на вкус) щото след яйцата е най-удобния и евтин източник на протеин и качих малко сланинки. ама и доста мускул... нож с две остриета

казано от Boris Yankov на 19.06.14, 19:55:

Проблема никакъв не им е на мазнините. Просто имаш конкретен калориен ‘бюджет’ и като се олееш с мазнини, не ти остава място за добри въглехидрати и достатъчно протеин.

на тебе какво ти е мнението за обезмаслените млечни и в частност на изварата? чудя се дали да не мина на обезмаслена (dull)

19.06.14
23:22

казано от Boris Yankov на 19.06.14, 19:55:

В тази диета само чета, че се включва по половин килограм сирена на ден.

Къде е месото? Зеленчуците? (в много по-големи количества от един домат)

И не само това! Въпроса не опира само калории, а и до механизмите по които тялото използва хранителните вещества. Мобилизацията на мазнините като източник на енергия, е процес който е зависим от количеството на кислорода, а това не винаги е възможно поради особеностите на кардио-респираторната система. Освен това, според мен консумацията на въглехидрати не е проблем стига да се намери “златната среда” Мазнините придават по-добър вкус на храната, неслучайно най-вкусните от кулинарна гледна точка храни са богати и на мазнини. Но си мисля, че когато човек се стреми към нещо, в случая към добре оформено тяло, спокойно може да направи компромис с вкуса. В живота непрекъснато трябва да се правят компромиси, и някои от тях си заслужават жертвата ;)

Теди Илиева

19.06.14
23:33

”До колко полезна е консумацията на млечните продукти?”

До колкото съм чела в интернет и гледала документални филми, прекалената консумация на млечни продукти, специално при мъжете, се свързва с повишен риск за развитие на рак на простатата.

От друга страна, намерих интересен материал за столетниците по света, включително в България след Освобождението. Дълголетието на нашенците до голяма степен се свързва и с редовната консумация на кисело мляко-овче, козе, биволско.

Добре знаеш, че контрола на храните в магазинната мрежа е занижен от много години. За това след като толкова много харесваш тази храна е добре поне да си набавиш качествена такава. Разбира се, ежедневната консумация, поне според мен е прекалена.
От тук нататък изчисления на мазнини, въглехидрати и белтъчини ...... зависи от целите ти, които са ..... аха, качване на чиста маса. За това са яките тренировки с тежести :)
Успех!

Аз лично съм забелязал, че най-много се омазнявам от захарта. Хапна ли нещо сладко от рода на вафла, шоколад и тн. веднага ми лепне. За това съм ги изключил напълно от менюто си!

Мнението беше редактирано от Васил Стефанов на 20.06.14 15:19.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1