20.06.14
22:13
Здравейте.
Казвам се Вероника, на 25 години.
Преди 10-12 години исках да отслабна.
Силно исках да отслабна за лятото.
Всяка година жадувах да отслабна за онези 10 летни дни, в които ще бъда на плажа.
Разбира се, исках да отслабна не за 5-6-10 месеца. Исках на момента.
Прелиствах жадно цветните списания, обещаващи ни магически хапчета и още по-магически резултати за по малко от седмица.
Рафтовете в кухнята ми преливаха от флакони и пакетчета, от златни чудеса и още по-платинени кафета.
Преливаха от синтетика за сметка на качествена храна.
Не че храна липсваше.
Меса, зеленчуци, плодове - с родители, занимаващи се тогава с търговия, храната не беше кът.
Но защо да гледам храната? Нали от нея се дебелее?
Нали искам да отслабна за лятото?
Стига ми ей този домат и ей това парченце кашкавал - ще издържа за лекото кросче от 6 км под наклон.
Пък после, ако ми прималее, ще изям една ябълка.
Ура, успях да постигна заветното число на кантара! Отивам на море и няма да ме е срам. Какво като съм мека и нямам тонус? Нали обиколката на бедрото ми е под 55 см!
Какво като не ми идва цикълът с месеци? Не искам да забременявам сега, все пак съм на има няма 13 години.
Какво като родителите ми са притеснени? Какво като ми говорят за мое добро?
Не те, а аз трябва да отслабвам!
Трябва да отслабвам - лятото идва!
Диети със зелеви супи, японски чудеса, 90-дневни диети или великият Пиер Дюкан - о, какво изобилие от режими - само мене чакат. Ще ги изпробвам всичките, един след друг - сигурно ще имат невероятен ефект.
Годините минават, аз вече не съм на 12-13 години, минах и 15-те. Защо не съм като манекенка?
Защо постоянно варирам с теглото? Ту рязко долу - ту рязко горе! Я, това там стрии ли са? От какво ли са? Оф, ужас!
Скоро ще имам бал, а пак съм се ошишкавила, дали да не взема да почна да бягам всеки ден.
Даже по два пъти на ден.
Даже ще си купя и пътека - ще си я сложа в мазето и ще бягам винаги, когато мога.
И ще спра да ям. Трябва да си влезна в роклята.
Бях красива на бала. Харесвах се. Но той мина, сега не е нужно да тичам всеки ден. Я! Торта, много ми се яде... от толкова време не съм хапвала. Нищо няма да ми стане. Я, колко вкусен е този хляб с масълце...
Ох, идват кандидатстудетски изпити, ще влизам в университет, а аз пак не се харесвам. И цикълът никакъв го няма.
Дали да не взема да сменя схемата?
Ще взема да спортувам по-сериозно. И със съпротивление.
Ще взема да почета от по-достоверни източници. Няма да е лошо да се запозная и с това как функционира тялото, за какво са отговорни хормоните ни, защо не става с глад и бягане.
Я! То имало белтъци, мазнини, въглехидрати... Мислех, че съществуват само калории.
И мазнините били нужни?! Та нали аз не искам да дебелея?
Брей, то било много интересно да търсиш, четеш, информираш от източници, различни от женските списания.
А спортът - никак не било толкова досадно нещо.
Хм, май тези неща са начин на живот, а не просто явление за 10 дни.
Хм, май тялото не обича да го тормозят, защото си го връща тъпкано след това.
Хммммммм трябваха ми повече от 10 години, за да го разбера.
Със сигурност те ще се увеличават, но се надявам от сега нататък да не правя такива скъпо струващи грешки.
Защото, мили момичета, си докарах сериозни проблеми с хормоните, когато навлизах в тийнейджърската възраст.
Синдром на поликистозни яйчници; липса на менструален цикъл в продължение на 6-9 месеца - всяка година; проблеми с метаболизъм; проблеми с воден метаболизъм.
Трябваха ми много години, за да поправя повечето щети, а с някои се боря още.
Спортът стана начин на живот и професия, а интересът към храната, биохимията като цяло - нестихващ.
Защо си правя труда да пиша всичко това?
Защото искам да помогна по-малко момичета и жени да тръгнат по моя път.
Защото искам да съм чиста пред себе си, че съм помогнала на някой.
Ето защо започнах да пиша, да търся, да споделям опит.
Бързото отслабване е грешният път.
Отслабването с глад с цел “хубава на плажа за лятото”, е грешният път.
Лутането в женски списания и пазаруването на магически хапчета - грешният път.
Кой е правилният? За всеки - различен, според нужди, начин на живот и още много други фактори.
Едно, обаче, е сигурно - качествена храна + движение
Качествена храна - максимално натурална и необработена, която да дава на тялото нуждите от белтъчини, мазнини и въглехидрати. Такава, която да осигури енергийните нужди това тяло да функционира, а след това - и за спорт.
Източници на белтъчини: всякакви видове меса, риби и морски дарове, яйца
Източници на въглехидрати: /смятам, че хората ще бъдат по-здрави, ако не ядат глутен, но всеки е свободен да намери информация и да направи заключението си/ ориз, картофи, царевица (домашна - най-добре), гречка, тапиока, боб, леща и т.н.
Източници на мазнини: студенопресовани олиа, които не преминават през термична обработка - зехтин, ленено масло, шарлан, оризово олио и т.н., краве масло (минава през термична обработка - за готвене), кокосови продукти - кокос, кокосово мляко, кокосова сметана; тахан от различни ядки и тук като цяло идват повечето сурови ядки (в много от тях има и достатъчно белтъчини, а някои от тях изискват накисване преди консумация)
Източници на фибри: всякакви зеленчуци, добре е да се ядат зеленолистни;
По-внимателно с плодове (пресни и сушени) (тоест, диети от типа “20 дни ще карам на череши, за да се прочистя”, не са ОК)
По-внимателно с млечни продукти (аз не ям изобщо, но ако някой го прави - нека намира домашни);
Без колбаси, без бяла захар.
За подслаждане - толкова много прекрасни варианти - стафиди, фурми, кленов сироп, агаве, мед. Разбира се и с тях не е редно да се прекалява (знам на какво сме способни, когато гладуваме 20 дни за плажа - след това става страшно). Стевията е вариант за подслаждане, който влияе по такъв начин на инсулина (между другото - запознайте се с това какво е инсулин, кортизол, изобщо - всички хормони. Запознайте се как лишаването на тялото от хапване на мазнини влияе на тези хормони. Да - даже и на половите.)
В изданието има страшно много информация под формата на статии. Въпросът е да се тръгне от някъде. Да се постави началото.
Да си информиран и да знаеш по какъв начин храната ти влияе - безценно.
Дали това, което съм написала е истина? Не знам, поставяйте всичко под съмнение.
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 20.06.14 22:17.
20.06.14
22:23
V, правя темата важна, пък дано се вижда по-лесно...
...и дано успееш да почистиш авгиевите обори на тая пуста лятна амбиция “за морето”! :)
Дано повече момичета го прочетат това .....има го и момента с ``гледаш но не виждаш `` ....умните ще го прочетат и ще внимават ,други ще почнат да внимават и препрочитат след като се опарят,има и такива които ще игнорират написаното и ще си докарат сериозни проблеми ....особенно тея които искат да отслабнат без никаква физическа активност!!!!
Успех на всички времето за плаж наближава ...:D
20.06.14
23:35
Точният адресат трябва да е “до всички Хора, които искат да “отслабнат за лятото”“, тъй като напоследък е тенденция и сред “мъжете”. Поздрави и БРАВО.
Мнението беше редактирано от викат ми Маймуна на 20.06.14 23:39.
20.06.14
23:38
казано от overkill на 20.06.14, 22:26:
Успех на всички времето за плаж наближава ...:D
Най-новия лаф из фейсбук гласи : Момичета яжте и пийте спокойно,лято няма да има тази година :) (giggle)
Аз пък се сетих за един друг лаф : “По-добре десет дена срам на морето, отколкото цяла година на фитнес!”
Иначе много хубава тема! Дано повече девойки я прочетат и осмислят. (F)
21.06.14
10:12
Аз пък, като човек който живее на морето, не мога да не отбележа, че на великия плаж няма манекенки и фитнес-моделки, ама хич. Не знам откъде е дошла тази “лятно-отслабваща” мания, много филми гледате явно- секси сърфисти, красиви млади момичета, яки бански, вечер огньове и китари, срещате мъжа на мечтите си за три дена на морето и се жените после и си раждате перфектните красиви деца. Хора, на плажа преобладават баби без горнища и мъже на средна възраст с естествен пуловер, онези със самочувствието са закръглени тийнки, които тъкмо са се сдобили с бюст и го размахват гордо и момченца с яки ръце, но с крака по-слаби от моите. Плажа не е моден подиум, спокойно, няма фейс контрол. Вие самите ще си кажете “Абе, къде са яките тела, нали уж всички тренират и отслабват за плажа, сбърках си датите на отпуската ли кво ли” Така че джапанките в сака и да не ви пука, ако отслабвате го правете за себе си, а не да впечатлите бабите без горнища, и го правете с акъл. Отслабването имам предвид, ама и другото с акъл, че летните емоции да не станат после емоции с панделка :D Хубаво лято на всички и успех в постигането на целите ви!
21.06.14
14:36
Браво на Вероника за хубавата тема ! В описанието на житейския ти път сякаш прочетох моя собствен.. и на мен ми отне доста време, и аз научих нещата по трудния път ! Искрено се надявам повече млади момичета да видят това и да си вземат поука, да не е нужно да пипнат котлона, за да видят, че пари, а просто да се откажат да го пипат и да повярват на тези като нас, които вече са се убедили.. Тренирайте и се хранете здравословно, за да се харесвате всеки ден, а не само по бански за 2 седмици на морето.
Много полезна тема. Иска ми се някой да ми беше казал тези неща преди години. Лошото е, че не знам дали щях изобщо да им обърна внимание, защото всички имаме онова силно желание да се борим със себе си и да си трошим сами главите. :)
Поздрави,
26.06.14
20:48
Живеем твърде кратко, за да можем да направим всички възможни грешки и да се поучим от тях. За това трябва да се учим от грешките на другите. Дано да помогнат на някой, грешките на Вероника! Макар, че не можеш да помогнеш на някой, който сам не иска да си помогне.
Тази история е почти като моята.В момента взех се в ръце искам да чистя мазнини,реших че с диети няма да стане.Но ми трабва помощ не съм наясно с нещата как,кое да спортувам.Какво да ям,какво да не ям.Ако някой ми помогне,ще съм много благодарна.Само някой да ми помогне ще изпълнявам всичко.
30.06.15
14:21
Няма как някой да ти помогне, ако не споделиш нещо повече за себе си - какъв начин на живот водиш, как се храниш, каква активност имаш, мерки, килограми, цели... все още не сме развили гадателски способности :) Можеш да си направиш един дневник, така ще бъде по-лесно и за теб, и за нас да ти дадем някакъв съвет
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 30.06.15 14:22.
Никога не съм разбирала напълно идеята на този вид гладуване. Защото често на тези “диети” се подлагат и доста зрели жени,които би трябвало да са запознати с вредите и последствията. Много по важно е човек да е стегнат и да се чувства добре в собствената си кожа. Било то и с няколко килограма повече от това което би трябвало да е според ръст,години и т.н. Защото примерите за скелети с целулит са доста. Както и за по едри жени,но красиви,стегнати и най-вече здрави вътрешно и външно . Нито една крайност не е добър вариант.
Мнението беше редактирано от Ники на 01.07.15 02:22.
20.08.16
18:16
Как се определя колко мазнини въглехидрати и протеини тялото има нужда за сваляне на килограми?
20.08.16
19:52
За сваляне на килограми е нужно да се влезе в разумен калориен дефицит т.е. да приемаш по-малко калории от колкото гориш. Има различни формули, които се доближават до голяма степен до точното число за това, къде е “нулата”. Поинтересувай се от съкращението BMR - ето статия:
http://www.bb-team.org/articles/5031_koya-e-nai-tochnata-formula-za-opredelyane-na-kaloriiniya-balans
Веднъж като се ориентираш за нужното количество калории започва голямото заиграване как процентно те да се разделят между б/м/в за оптимални резултати. Според моя личен опит мога да препоръчам максимално ограничаване на простите въглехидрати (хляб, захар...). Като се отиде в раздела с хранителни режими има повече информация.