Рен: Low-carb & Low-GI

Темата е заключена.

15.06.14
12:54

На 23 г. съм и от близо три години се стремя да водя сравнително активен начин на живот и да се храня здравословно, но се страхувам, че често си позволявам да хапна голяма порция паста или един шоколад Милка вечер. Този януари открих, че имам ПКЯ и че хора с подобно заболяване трябва да спазват определена диета - нисковъглехидратна и с нисък гликемичен индекс. Твърди се, че няма да мога да се излекувам напълно, но ако сваля 10% от теглото си, състоянието ми ще се подобри значително. Това значи да стана 52 килограма при положение, че съм 1.70. Все пак искам да отслабна малко докато стигна теглото, при което се чувствам добре. В този дневник ще се стремя да описвам нещата с които се храня - може би няма да страня от правия път толкова, когато знам, че провиненията ми трябва да се документират :)

Тренирам умерено. През последните 4-5 месеца ходих на фитнес по 2-3 пъти на седмица като се стараех да тичам или да въртя колело по 30 минути минимум и да правя силови упражнения още толкова време. Сега обаче искам да се върна към една позната програма, която харесвах много преди няколко години - P90X. Харесва ми разнообразието и натоварването на упражненията, за жалост обаче ще ми е трудно да намирам място да тренирам, тъй като живея в малка стая. Тази седмица планирам да правя нещо от програмата всеки ден.

Набързо само ще отбележа нещата, които хапнах вчера:

За закуска - 2 пържени филийки (ужасен начин да почна, обаче съм на гости на нашите и те са решили да ме глезят)
За обяд - леща
Не съм вечеряла, изядох два бразилски ореха, но нямах апетит за друго и вместо това тренирах - 1 час Kenpo X от P90X. Днес имам приятна мускулна треска за спомен :)

Надявам се с тренировките и храненето да постигна следното:
1/ да сваля 10% от теглото си
2/ да стана по-стегната, по-издържлива, по-гъвкава, по-силна

Стискайте палци и споделяйте своя опит, ако правите нещо подобно!

Темата беше редактирана от Рен на 15.06.14 19:27.

15.06.14
20:34

Днес с майка ми правим пилешки манджички. В петък ми вадят мъдрец и е хубаво сега да си хапна храната, която после няма да мога да сдъвквам. Три котлона готвят три неща, а пък аз наблюдавам за съдържанието на гозбите. Картофи забраних, вадя зеленчуци от хладилника и подавам; гледам от всичко да има. Обичам и домати да добавяме, само че майка ми е купила някакво доматено пюре. Чета състава: 30% доматено пюре. Останалото са оставили на фантазията ми.

Закуска: 1 филийка бял домашен хляб с тънко парче кашкавал и 2 резена домат (хич не обичам да ям бял хляб, тази вечер ще пуснем пълнозърнест да се пече). Половин филийка с масло и и две чаени лъжички сладко от ягоди. Зелен чай.
Обяд: Пилешка яхния с тиквички, броколи, грах, лук, моркови.
Следобед хапнах към 150 гр череши (ГИ = 22, да не повярва човек, толкова са сладки)
Вечеря: 1 чаша ягодов млечен шейк без захар.

Тренировка: Вечерта правих Cardio X от P90X за 45 минути.

Мнението беше редактирано от Рен на 15.06.14 21:16.

15.06.14
23:46

Много се зарибих да чета дневници на други мацки, вие сте истински машини бе :D имам супер много работа - неща за превеждане, статии за четене, ама за утре ще ги отложа, че направо 100 рецепти научих от вас :) Поздрав с песента, която слушам на лууп цял ден:

15.06.14
23:56

Здравей и успех, ще ми е интересно да те чета (sun)

16.06.14
00:07

Благодаря, дано остана постоянна, че да има нещо за четене :)

16.06.14
18:39

Хич не пия вода. Знам, че е много важно и има сума ти причини да го правя, обаче рядко минава ден, в който изпивам повече от 0.5 литра. Днес си поставям за цел да изпия поне 1 литър, а пък ако се справя, оттам ще почна да повдигам количеството. Имам страхотна мускулна треска на раменете от лицевите опори вчера, затова откъм тренировка днес я карах по-спокойно. Следобед майка ми се върна от Кауфланд с две понички и искаше да пием чай с тях, а пък аз увъртах докато накрая не ги скрих в шкафа и тя забрави за тях. Вечерта се примолих на баща си да изяде моята, за да не я сънувам довечера. Той въздъхна, отвори шкафа и я взе с думите: “Какво ли не прави човек за щерка си”.

Закуска: 1 малка купичка домашно кисело мляко с домашна гранола и ягоди
Обяд: Пилешка супа
Вечеря: Фунчоза (взимам я от руския магазин, не знам на български дали не е пак така) с бяло пилешко месо, пипер, лук, моркови, тиквички, лимон. Беше толкова вкусно, че не се сдържах и си сипах още половин порция.  Няколко глътки Somersby.

Кусванки: 2 бразилски ореха, малко череши, няколко хапки пълнозърнест хляб

Вода: Към 3 чаши и половина - всяка по 0.33 мл, дано да съм си покрила количеството за днес.

Тренировка: Yoga X за 90 минути. Точно от каквото имах нужда.

Мнението беше редактирано от Рен на 16.06.14 19:26.

16.06.14
19:02

Родителите ти са много мили!!!

17.06.14
15:14

Сутринта се претеглих на гладно - 56.0 кг. Когато дойдох в събота и се претеглих в същото състояние и по същото време, бяха 56.8. Има много причини да има такава разлика, които незадължително са свързани с отслабване, а просто със състоянието на тялото в този момент, но всеки знае колко е приятно усещането да видиш желаната промяна на кантара :) Странното е, че когато съм в този диапазон, тялото реагира при всяка малка промяна, сякаш то самото иска да се посмали, обаче стигна ли 54 и нещо, отказва да продължава. Може би трябва да схвана намека.

Закуска: 3 бананови палачинки по рецептата на няколко съфорумки. Oh my. Станаха много бързо и много лесно - смачках един банан и разбърках с едно яйце, нямах фини овесени ядки и смлях обикновени на кафемелачката, и после айде в тигана. Не съм слагала канела или ванилия, защото не обичам и двете неща особено много, но палачинките станаха сладки и засищащи, изяла съм най-много две чаени лъжички мед и половин лъжичка сладко с тях. Зелен чай.
ЕДИТ: Понякога записвам от по-рано нещата, които уж съм яла, така един вид се задължавам да ям точно тях, а не друго, само че сега вместо да повторя обяда и вечерята от вчера, наобед хапнах малко супа с малко задушени зеленчуци, а реших да пропусна вечерята, защото нямах абсолютно никакъв апетит. Изпих обаче половин чаша Somersby.

Кусванки: 1 круша, едно много тъничко парче сладкиш, което гледачката тикна в ръцете ми, и 200 г кашу.

Вода: 5 чаши по 0.33 л

Тренировка: Plyometrics (P90X) за един час и няколко диви танца на тази песен:

Мнението беше редактирано от Рен на 17.06.14 21:41.

JNL

17.06.14
16:28

казано от Рен на 16.06.14, 18:39:

Хич не пия вода. Знам, че е много важно и има сума ти причини да го правя, обаче рядко минава ден, в който изпивам повече от 0.5 литра.

Виж това може да ти е от полза : )  http://www.bb-team.org/articles/4766_kak-da-piem-poveche-voda?utm_content=bufferb1d06&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#ixzz34K0lx9SD

17.06.14
18:42

благодаря ти, наистина беше много полезно, откакто го прочетох само се наливам с чаша след чаша :)

18.06.14
17:41

Днес съм скапана от сутринта. Може би защото си направих тренираовката снощи в 10:30, а тя беше една от най-натоварващите, които съм правила. Кръвта ми все още кипеше половин час по-късно и никак не можех да се охладя. Правих Plyometrics от P90X - помня, че преди две-три години, когато се бях опитала да я направя, не можех да издържам повече от 25-30 минути, а сега успях да избутам до 45. Сутринта не издържах на изкушението и се претеглих - 55.8.

Закуска: Хич нямах апетит сутринта, макар че усещах, че имам нужда от някаква храна. Закуската по принцип е любимото ми хранене от деня, а сега изобщо нямах никакво желание да хапвам. Почти насила изядох една купичка гранола с кисело мляко череши и кайсии.
Обяд: 3 показаните по-долу вкуснотии - руско печено изделие, казва се сочник, вътре е с извара и малко сметана. Два изядох от глад, третия от лакомия. Зелен чай.
Вечеря: 200 г салата с авокадо, домат, печен пипер, сирене и слънчогледово семе

Кусванки: 3-4 кайсии, шепа сурови ядки

Вода: 3 чаши (засега)

Тренировка: 15 минути коремни упражнения

Мнението беше редактирано от Рен на 18.06.14 19:46.

19.06.14
18:02

Това време ми влияе ужасно. Едно сиво, облачно, неприветливо... кара ме да се чувствам уморена по цял ден. Едвам успях да свърша задачите за днес и се прибрах вкъщи разглобена, сякаш цял ден съм мъкнала камъни. Исках само да се затворя в стаята си и да си чета в леглото, обаче съм обещала на дядо да му направя пилешка супа и сега вардя печката. С майка ми бяхме по-рано в Била и нея не я свърташе на едно място, викаше ми “Дай да ти купя нещо сладичко, искам да те почерпя”. Отказах, но ако ме беше попитала пак, сигурно щях да се съглася да си вземем едно Харибо, само и само да ѝ стане приятно :)

Закуска: Гранола с кисело мляко и череши. Зелен чай.
Обяд: 3 лозови сърмички и 100 гр тиквички с кисело мляко
Вечеря: Няколко хапки от вчерашната салата с авокадо

Кусванки: 1 и половина сочник от направените вчера, шепа сурови ядки

Вода: 4 чаши

Тренировка: Днес почивам.

20.06.14
21:28

Ауу. С един мъдрец олекнах. Сутринта ме човъркаха и дълбаха, а аз само си мислех дали упойката ще отмине до 4, че имах важно интервю по скайп с Холандия и беше важно да мога да говоря. Цял ден ходя из къщи, че от болката не ме свърта на едно място, и само пия вода и лекарствата. Само покрай антибиотици и болкоуспокояващи сигурно съм изпила към 4 чаши. Ама как да е, до утре вече трябва да съм по-добре и да не се налага нашите да се грижат за мен като за някакъв домат. Може дори и сладолед да си купя, кой знае.

Закуска: ядох като за последно преди зъболекаря и опустоших 3 филийки домашен хляб с масло и ягодово сладко
Обяд: няма
Вечеря: пасирана зеленчукова супа (картофи, тиквички, лук, морков) с 2 лъжици натрошено сирене

Кусванки: антибиотик, витамин C, сълзи от болка, към 3 литра кръв

Тренировка: по нареждане на лекаря днес мързелувам

Мнението беше редактирано от Рен на 20.06.14 21:30.

22.06.14
10:04

Вчера нямах време да пиша, затова днес правя едно бързо описание на изяденото вчера.

Закуска: каша грис с няколко лъжички сладко
Обяд: 300 гр пиле в сладко-кисел сос
Вечеря: няма

Кусванки: 2 биренки, парченце пържено пиле

Вода: 4-5 чаши

Тренировка: няма

22.06.14
10:11

Каша грис със сладко е много хубаво—првя си също понякога (wait)

22.06.14
10:28

Аз не бях яла от години, ама от нямане накъде пробвах пак... Бях забравила колко обичам :)

25.06.14
13:16

Последните няколко дни бяха по-тежички - и физически, и емоционално. Неделя и понеделник в Добрич прекарах на съвсем малко храна и съгреших само два пъти с по-големи парченца тутманик и сладкиш. Вчера се прибрах в София с пълна кутия с мъфини и бисквити и толкова наблегнах на тях. че към края на вечерта вече се чувствах зле. Може би е за добро - ще ми послужи за урок оттук насетне.

Вече съм си в София, която ме посрещна с вятър и кратка, но мощна буря. Приятелят ми е толкова щастлив, че съм пак при него, че ме глези по цял ден с внимание и вкусотийки. От солидарност е решил да направи един кратък курс НВД. Ще видим докъде ще стигнем. Ще бъда тук за две седмици, след което пак се връщам в Добрич - дотогава тренировките ми ще са предимно тичане в парка и каквито силови упражнения мога да направя на минималната площ, с която разполагам в апартамента.

Пиша в дневника сравнително рано днес с предивдените за деня хранения и тренировки с надеждата, че днес няма да посягам към вредни работи по-често от необходимото. В края на деня ще направя едит.

Закуска: приготвен от приятеля ми асортимент от различни вкусотийки - патешко месо, домати със зехтин и сирене, кашу и касис. Той смята, че приемането на въглехидрати за закуска не е оптимален избор, защото забавят метаболизма и той не работи на пълни обороти през остатъка от деня. Аз досега смятах, че закуската е най-подходящото време за въглехидрати, защото могат да се усвояват от тялото през целия ден. Вие как мислите?
Обяд: кебап от патешко месо
Вечеря: два домата със зехтин и сиренце

Вода: 5 чаши

Кусванки: един мъфин, шепа касис, половин часа прясно мляко

Тренировка: един час тичане в парка

Мнението беше редактирано от Рен на 25.06.14 13:18.

25.06.14
13:51

Относно въглехидратите на закуска...ако деня ми започне с тях, 100% така ще продължи, а ако са с висок ГИ съм обречена да се омажа. Нз относно метаболизма, но не е добра идея от сутринта да си вдигаш инсулина, особено докато сваляш. Все пак, ако не ти е проблем да се контролираш няма лошо да ги хапваш сутрин, но от друга страна е най-добре да ги разкараш от менюто си в такъв период. А колко килограма си всъщност?

25.06.14
13:52

казано от Рен на 15.06.14, 12:54:

имам ПКЯ и че хора с подобно заболяване трябва да спазват определена диета - нисковъглехидратна и с нисък гликемичен индекс. Твърди се, че няма да мога да се излекувам напълно, но ако сваля 10% от теглото си, състоянието ми ще се подобри значително.

Това не е заболяване, а синдром...т.е. не се лекува. За да се “излекуваш”, трябва да премахнеш причината за него.
Храненето ти съвсем не е нисковъглехидратно или с нисък ГИ. Освен да се придържаш към тези основни правила, добре е да четеш повече актуална информация по въпроса и да следиш новите открития по темата. ;)

25.06.14
14:11

Аз мисля, че този асортимент от вкусотийки, изяден наведнъж, ти забавя извънредно много усвояването на храната. Не мисля, че месо и ядки си пасват, а плодовете се комбинират с...плодове. Не че давам акъл, но според мен от подобни комбинации ще си докараш някой стомашен проблем.

25.06.14
14:25

Здрасти,Рен! Ще те следя:) Прави P90X с внимание на скоковете,както той казва да скачаш “като котка”,че тея подскоци са тежки за колянцето.
Може да си слагаш няколко парченца лимон и кубче лед във водата,на мен лично ми става по-пивка така :)

25.06.14
14:30

казано от moon light на 25.06.14, 13:51:

А колко килограма си всъщност?

Сега съм около 55 килограма, висока съм 1.70

казано от FiFka на 25.06.14, 14:25:

Здрасти,Рен! Ще те следя:) Прави P90X с внимание на скоковете,както той казва да скачаш “като котка”,че тея подскоци са тежки за колянцето.
Може да си слагаш няколко парченца лимон и кубче лед във водата,на мен лично ми става по-пивка така :)

Ох, да, гледам малко по-меко да падам, особено на Plyometrics, че после краката не си усещам :D
Колкото до водата, това лимона е много вярно и винаги като имам гледам да слагам, само че често се случва да позабравя. Трябва да си взема някоя голяма бутилка, за да мога от нея да си пийвам през целия ден. Обаче мерси за съвета!

Мнението беше редактирано от Рен на 25.06.14 14:36.

26.06.14
11:34

казано от Рен на 25.06.14, 14:30:

казано от moon light на 25.06.14, 13:51:

А колко килограма си всъщност?

Сега съм около 55 килограма, висока съм 1.70

Рен, защо ти е да отслабваш? Едва ли като станеш 52 килограма ще си решиш проблема с ПКЯ. Мисля, че този симптом се повлиява най-вече от сладкото, така че защо не опиташ да намалиш сладките неща вместо да отслабваш?

Мнението беше редактирано от Елена на 26.06.14 11:37.

27.06.14
20:12

Днес съм хапвала само два пъти - наобяд приятелят ми направи нещо като брънч, а после към 6 и половина хапнах каквото намерих в хладилника. Надявам се, че няма да се изкуша със сладости.

Закуска/Обяд: Яйца Бенедикт с половин домат, 50 гр патешко месо и сирене. Два сухара.
Вечеря: 100 гр ориз и другата половина от домата със зехтин

Кусванки: 330 мл фреш от портокал, грейпфрут, ябълка, шепа кашу

Вода: засега половин литър, ще се опитам да изпия още толкова до края на деня

Надявам се, че от утре вече ще мога да тренирам, тъй като от миналия петък заради зъба си (или по-скоро заради липсата на такъв) не мога да се натоварвам много, иначе почва да ме боли адски много.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1