23.06.14
01:13
Пример от днескашния ден:
Закуска:100 гр фини овесени ядки с настъргано върху тях 95 гр краве сирене и заляти с вряла вода. Получава се страхотна овесена каша.
Обяд:300 гр пилешки дробчета с лук, начин на приготвяне (дробчетата се изкисват от кръвта, нарязват се, слагат се в тиган, добавя се растителна мазнина, малко вода и бяло вино, както и червен пипер и мъничко сол, колкото за вкус, задушава се на тиган)+300 гр салата от краставици, без олио, зехтин и мазнини и без сол, натурална+1 филийка типов хляб+300 гр кисело мляко 1% масленост.
Вечеря:135 гр пилешка бутна пържола на скара (без кожата)+салата от 150 гр домати, без мазнина и сол+2 филийки типов хляб+300 гр кисело мляко 1% масленост.
Късна вечеря: 120 гр пилешки гърди на скара+2 филийки типов хляб+салата от домати без мазнини и сол с 40 гр краве сирене настъргано отгоре+275 гр кисело мляко 2% масленост.
Какво ще кажете, ще качвам ли чисто, при подобно хранене?
23.06.14
01:47
Ще качваш ако си в излишък. Ще е чисто, ако излишъка обезпечава стимулите за растеж и възможностите за нарастване на мускула без съществено да ги надхвърля. Общо взето това е на теория, конкретен отговор така на око никой не може да ти даде. Гледай кантара,за да видиш дали качваш, гледай огледалото, за да разбереш какво качваш. И при нужда коригирай.
23.06.14
10:43
Да направим една груба сметка, да речем, че филийката е 35 гр, а е ясно, че всички не са били толкова, но да смятаме гръбо.
Въглехидрати:общо 190 гр-Таман се пада по 2,2 гр на телесно тегло.
Протеини-190 гр протеин
Мазнини-53 гр мазнини!
Височина 171, тегло 61 кг!
Мнението беше редактирано от Васил Стефанов на 23.06.14 11:19.
25.06.14
09:54
казано от Veso Pervazov на 23.06.14, 01:47:
Гледай кантара,за да видиш дали качваш, гледай огледалото, за да разбереш какво качваш.
Почти съм съгласен с лека корекция. Например, “Гледай кантара, за да видиш дали качваш. Гледай огледалото (и шивашкия метър), за да разбереш къде качваш. Гледай силовите резултати, за да разбереш какво качваш.”.
25.06.14
11:04
казано от Debel Lebed на 25.06.14, 09:54:
Гледай кантара, за да видиш дали качваш. Гледай огледалото (и шивашкия метър), за да разбереш къде качваш. Гледай силовите резултати, за да разбереш какво качваш.
И аз съм почти съгласен, ама не баш :D ...
Нито повишаването на силови показатели води задължително до хипертрофия, нито хипертрофията води непременно до силов резултат. Т.е. можеш да повишиш сила без хипертрофия, можеш да имаш хипертрофия без съществено повишаване на сила. Особено във връзка с въпроса на Васил (хранене, за чиста мускулна маса) силовите показатели съвсем не са критерий за целесъобразност на храненето.
Отделно от това, огледалото и най-вече кантара могат да очертаят тенденцията при проверки на седмица-две, докато с метъра не съм убеден, че ще успееш да измериш разлика за толкова кратък период от време. Шивашкия метър и това къде качваш има отношение към корекция на тренировките, но не към храненето като цяло, т.е. излизаме от конкретния въпрос и минаваме на разговори тип “а бе то по принцип...” ;).
25.06.14
11:44
Нещата са толкова навързани, че няма как да не се излезе от конкретния въпрос. :D
можеш да повишиш сила без хипертрофия
Може би имаш предвид без прекалена хипертрофия? Иначе не мога да си обясня откъде ще дойде тази сила при натурално хранене.
Адаптация на ниво нервна система. Но си прав, че тя е до едно ниво, не можеш да станеш много силен без никаква хипертрофия.
25.06.14
13:21
казано от Debel Lebed на 25.06.14, 11:44:
Може би имаш предвид без прекалена хипертрофия? Иначе не мога да си обясня откъде ще дойде тази сила при натурално хранене.
Нервно-мускулна активация. И да, както каза и Петко, тя е до време, но мисълта ми е, че повишаване на силата не е критерий за хранене в излишък. Напротив, може да повишиш силата и в дефицит. Вземи за пример трибоец преди състезание, който сваля килограми за категория, а в същото време върти силов цикъл.