16.06.14
09:51
Здравейте,
имам проблем относно избора на добавки. Целта ми е изграждане на мускулатура и загуба на мазнини. Проблемът е, че нямам финансовата възможност да си накупя много различни добавки. Затова се чудя дали за мен е по- подходяща употребата на L- Carnitine или на CLA. Чувала съм, че организмът привиква бързо към карнитина и действието му отслабва след една- две седмици, но, разбира се, не се доверявам само на чуто оттук - оттам, иска ми се да сравня повече мнения.
Като цяло имам нужда от повече енергия по време на тренировки и малко по- леко възстановяване.
Благодаря за помощта!
Темата беше редактирана от Mariana Georgieva на 16.06.14 09:53.
16.06.14
10:47
Организмът привиква към карнитина след 3-4 седмици суплементация.
Споменаваш финансови ограничения... съответно помисли дали имаш възможност да си осигуриш нормални работещи дози от двете добавки, за които се колебаеш. За карнитина това е около 4-5 g дневно, а за CLA количеството е 3-4 g дневно. Ако цената на такава суплементация ти идва висока, то помисли в посока оптимизация на режима (от което винаги има полза).
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.06.14 10:48.
17.06.14
13:20
От Л-карнитина съм доволен, но от КЛА-то определено НЕ. Предлагам ти да го замениш с MCT - Medium Chain Triglycerides или Coconut Oil.
26.06.14
17:02
При прием от 5 гр L-карнитин на ден как ще ти привикне организма за 3 седмици???
Работещите дози (до колкото съм чел, не споря с никого) на Л-карнитин (база) са между 2 и 4 гр на ден. При тартрата, фумарата ... може да стигнат по-високи стойности.
Ако става за дума за Ацетил Л-карнитин,обаче, работните дози са между 1 и 3 гр дневно.
Лично аз си пих Alcar на prima force може би повече от 2 месеца и не мисля, че действието му върху горенето на мазнините е намалявало.
26.06.14
17:08
Не привикване, а се получава пренасищане. Т.е. стигаш определена граница, над която допълнителният прием не носи допълнителни ползи. Както при креатина - пиеш в началото повечко и като се наситят мускулите можеш да намалиш малко дневната доза. А дори и да спреш креатина, трябват няколко дни, за да се изчерпат всички запаси.
Не пречи да пиеш постоянно карнитин, но като се насити организма и да му блъскаш още, кел файда.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.06.14 17:09.
26.06.14
21:36
казано от Тихомир Велев на 26.06.14, 17:08:
Не привикване, а се получава пренасищане. Т.е. стигаш определена граница, над която допълнителният прием не носи допълнителни ползи. Както при креатина - пиеш в началото повечко и като се наситят мускулите можеш да намалиш малко дневната доза. А дори и да спреш креатина, трябват няколко дни, за да се изчерпат всички запаси.
Не пречи да пиеш постоянно карнитин, но като се насити организма и да му блъскаш още, кел файда.
Ако ефекта от Л-карнитин тартарата се заключава до обилно потооделяне, то съм склонен да не се съглася с теб. Миналата година пих три месеца без прекъсване по 10гр. и въпросният ефект остана непроменен до края.