Авитаминоза - витамини в комплекс или поотделно?

JE

27.06.14
14:26

Това, от което се оплаквам напоследък, доста се припокрива с признаците на авитаминоза. Преди години ми натресоха една торба витамини- всеки по отделно, а не в общ мулти-препарат, та сега се чудя кой вариант е по-добър. Като цяло оплакванията са с козметично проявление: извънредно скубане на косата, нацепване и излющване на ноктите, с добавка бели петънца по тях, нацепване на кожичките около ноктите, много лесно напукване на устните, особено в ъгълчетата, кървене на венците...
Първи въпрос: Добър ли е според вас варианта витамин Бе-комплекс, витамин Це и геритамин А+Е (това са ми изписвали преди), или комбиниран препарат от типа “витамини от А до Я” ?
Втори въпрос:Мнения за капсулките “рибено масло”, удачно ли е да се приемат ако се приема и геритамин- така се получават два продукта, съдържащи витамин А, кой от двата е по-препоръчителен?
Трети въпрос: Витамини или добавка (не лекарство), влияещи на ставите? Като ги гледам почти всички съдържат едно и също- глюкозамин, просто с хиляда различни имена... ако някой ползва и му помага, моля да сподели.

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 27.06.14 14:27.

Моето мнение е, че приемът на витамини поотделно е несравнимо по-добрият вариант. По този начин може да се оптимизират дозите и моментите на прием, а не се плаща за съставки в незначителни количества. По-скъпо е, обаче.

Рибеното масло не е точно еквивалент на витамин А и е една от основните добавки за поддържане на добро общо здраве. Струва си инвестицията.

Глюкозаминът не е единствената добавка за стави и сухожилия. Струва си да погледнеш продукти, комбиниращи него с хондроитин и MSM (метилсулфонилметан). Отново нещата опират до ефективно работещи дози.

JE

27.06.14
14:43

Благодаря много за бързия отговор, тези дни ще си взема отделни витамини, а ще проуча по-подробно за ставните въпроси. Ортопед ме праща на невролог, невролога на ортопед, първо бяха болки от разтежа, после били болки от претоварване (работех права), после били заради бременността, сега ако пак отида сигурно и в критическата ще ме пратят... :D

Не забравяй витамин D. ;)

Преди месец започнаха да ми се лющят ръцете, ама ужасно много. Моята ми приятелка ми даде да допия някакви витамини за коса,кожа и нокти и имаше някакво подобрение. Гледам, че доста фирми като солгар, натрол, хайа, нау имат такива бленди и ако не ти се пият по много хапчета.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1