01.07.14
20:51
Здравейте и добре заварили на всички.. не знам от къде да започна.. първо ще започна с това, че никога не съм взимал добавки освен (Л-карнитин) и тренирам предимно вкъщи с собствено направени уреди, защото няма с кого да ходя на фитнес, а сам ме е срам :) Тренирам от около 4-5 месеца.. като през тези месеци взимах л-карнитин и свалих 10 ненужни кг с кардио и отделно си тренирах у нас :) Наскоро (преди седмица) си помислих дали да не взема някакви добавки за през лятото за по бърз ефект.. и от 2-3 дни разглеждам форумите и чета за някои видове добавки. Като се има в предвид, че искам да оформя тялото.. за оформяне имам предвид малко по големи ръце, гръб и т.н горната част на тялото.. не съм фен на коремните плочки, а на това което изброих + това не искам ръцете ми да са големи и да изглеждат като “кюфтета”, а да са оформени :) Та мисля, че ме разбрахте какво имам предвид и към какви безопасни добавки да ме насочите.. не мисля да отделям много пари за добавки .. до 20-30 лв мисля, че е нормално. Аз съм се насочил към креатин (вие можете да ме насочите към кой точно, както казах не разбирам от добавки) четох много за него и ми изглежда безопасен.. доколкото знам нямам здравословни проблеми. Също може ли да се взима заедно с л-карнитин който е на капсули. Та унесох се към писане и забравих да напиша и за мен и за това с което разполагам вкъщи. Висок съм 1.83см 72 кг (бях 82кг ) :) гръдна обиколка 103-105 самостоятелно мерене ( има значение мисля ) ръка 34см. Разполагам с лежанка 60кг, щанга около 80кг, гири 10 кг, и място за набиране. А кофички ( които рядко правя, но мисля да наблегна на тях ) могат лесно да им се намерят място за правене. Също да добавя, че си правя различни видове лицеви опори от повече от 2 години абсолютно всяка вечер.. и понеже са ми лесни вече ги правя с 10кг раница на гърба си. Да добавя, че не съм някои маниак на тренировки, но не съм и начинаещ. Също разполагам с боксов чувал (собствено направен, но е добър ) :)
Общо взето това е.. това е първата тема която пускам относно тренировки и добавки и т.н надявам се да се намери някой напреднал от към тази страна търпелив човек да ми изясни нещата :)
Тялото ще се оформи чрез правилното хранене и редовното трениране. Не от добавките, явно имаш някаква мисъл, че те са някакви магически вещества които те променят изцяло- е, не е така. Хранителните добавки са просто добавка към хранителното ти меню. Те са веществата, които трудно можеш да си ги набавиш само чрез храната.
Възстановяваш ли се напълно след тренировки, развиваш ли мускулатурата си чрез хранене и тренировки, то добавки на този етап можеби няма да ти трябват. Креатина е една от най- разпространените хранителни добавки сред трениращите, но запитай се дали имаш нужда от нея. Не че ще ти навреди, но просто на този етап едвали ще има смисъл да пиеш.
На колко си години.
01.07.14
21:17
Абе човек ,ти на 183 см ръст 72 кг мислиш ли ,че стоят добре ? Тренирай тежко, яж стабилно.Засега това ти стига.И ако можеш да отделиш 30 лв месечно,започни да тренираш в зала,а не в домашни условия :)
01.07.14
21:35
На 18 години съм. И след като л-карнитина ми помогна толкова заради това започнах да се оглеждам и за други добавки с които да постигна това което искам. И на това дали ми стоят добре кг за ръста.. така като се гледам съм нормален не мога да се оплача освен, че имам леко коремче, но не съм някакъв слаб, винаги може и още нагоре де.., и аз искам да кача мускулна маса и поне 5-6 кг още, но съм новак и не ми се получава.. мога да отделя за зали, но приятелите ми са или нетрениращи или завладяни от друг тип спорт и няма с кого да ходя на фитнес, а както казах ме е срам. За стабилно ядене мога да кажа, че не се жаля за ядене.. ям си стабилно по 4-5 пъти на ден без разпределение на храните.. каквото ми се яде това.. ;д
Понеже съм чувал, че с добавки за 2 месеца редовни тренировки можеш да постигнеш това което без добавки за 4 месеца.. заради това клоня да взема нещо сега за през лятото и да си скъсам .... от тренировки.
Мнението беше редактирано от KalZasar S на 01.07.14 21:46.
Не ти е помогнал л-карнитина ,а това ,че си започнал да тренираш. И без него нямаше да имаш по-ралзични резултати. Опитай да тренираш без глупости и си изгради добър хранителен режим. Положи си основите сега докато си в перфектната възраст за спорт. Всичко бих дал да мога сега да съм на тази възраст и с опита ,който имам. Просто го приеми на готово от всички опитни колеги във форума. Питай за хранителен режим и конкретни тренировки. Не се занимавай с добавки.
01.07.14
22:19
Както казва един приятел с който тренираме в НСА, от добавки смисъл няма, или химия или нищо и аз съм на това мнение
01.07.14
22:29
Л-карнитина МОЖЕ и да ти е помогнал, нос някакви минимални проценти. Търсил съм информация коя добавка колко процента преднина може да ти даде и единствено намерих за бета аланина. При него се споменават 2%, а това е една от малкото работещи добавки. Какво остава за стотиците други, които се продават?
Иначе си вземи креатин монохидрат. За него не знам какви са му процентите, но надали са повече от 5-6. Така че не смятай добавките за манна небесна. Основно е храненето, почивката и здравото трениране.
01.07.14
22:55
Като опитни в сферата на добавките.. отказахте ме :) Явно наистина съм си мислил, че добавките ще ме позасилят.
Значи утре ще се ровя в форума и ще търся хранителни режими и определени упражнения за това което искам да развия..
Също забравих да кажа, че не искам да съм някакъв нацепен, а да нямам сила и издържливост.. предпочитам да си изглеждам почти нормален, но да ги имам.. и точно за това ще търся някакви упражнения.. за сила и издържливост :)
А вие ако можете да ми препоръчате нещо още по добре.
Мнението беше редактирано от KalZasar S на 01.07.14 22:57.
01.07.14
23:57
Задължително си купи креатин и прочети тези статии в сайта, които ти се сторят важни. Успех.
02.07.14
01:14
Какъв срам бе човек,не се шашкай. В интернет има видео на всякакви упражнения.Първо реши по каква програма ще тренираш, след което виж упражненията,които трябва да правиш и като идеш в залата си започвааш ,сякаш ходиш от години :)
02.07.14
23:17
Благодаря на всички отзовали се :) Избрах си упражненията които да правя остава само да ги разпределя в кои дни какво точно за да не е всичко на един път.. А именно упражненията са тези.
За трицепс:
Лицеви опори тип диамант ( триъгълник, ромб ) или както го знаете.. 3 серии по 10 повторения.
Кофички - 3 серии по 10 повторения.
За бицепс :
Сгъване с гира 10кг - 3 серии по 15 повторения.
Набиране на лост.. ръцете разположени на широчината на раменете и пръсти сочещи мен.. - 3 серии по 5 повторения ( смешно, но много рядко правя набиране да не кажа въобще.. и съм малко слаб в тази област :D )
За гърди:
Мисля, че лицевите опори за трицепс ще натоварват и гърдите.. ако видя, че не е така ще търся специално упражнение и за тях.
За гръб:
Мъртва тяга с щанга 80 кг - 5 серии по 7 повторения.
Също набиране на лост с широк надхват - 5 серии по 3 повторения.
И вдигане на лост за трапец 3 серии по 10 повторения.
Това е моята програма която съм си направил.. ако греша някъде вие като по опитни ме поправете или насочете :)
Остава утре да помисля в кои дни какво да правя .. ( как да ги разпределя )
Мислих да продължа с кардиото, но ще се спра за да покача малко килца.