Монотонно тичане или интервално?

Следната ситуация - през вечер практикувам интервално тичане - 5ом спринт колкото мога по - бързо , останалите 250м бързо ходене - това между 8 и 10 пъти.От прочетените статии се спрях на този метод заради високото натоварване и многото плюсове като цяло.Вчера вечерта , където тичам има и тенис корт и един от инструкторите най - любезно ме спря и ми каза , че ако продължа с този метод до 2 месеца съм щяла да стана “набита” и с не толкова фини крака , по - добре да съм тичала монотонно 30 минути , така се оформяло тялото.В този момент и другия инструктор се включи яростно със теорията че това се случвало само в калориен излишък , че при спринтьорите даже трудно се получавало.Така си се караха доста време , не докачах края на спора , а си тръгнах защото стана късно.Вие какво мислите? Бих желала на чуя пък тук какво ще ме посъветвате.

02.07.14
17:16

Просто ги редувай и т’ва е

Какво въобще ще рече, че ще са набити..прекалено мускулести ли какво..дори не му разбирам идеята. Единствен знам, че ефекта от този вид тренировка определено ще е позитивен за тялото ти ; )

02.07.14
20:02

Тези “гении” на спорта да не са на Академик :D Там се подвизават всякакви странни птици с претенции, само дето резултат от работата им няма (поне видим). Щом си чела статиите, значи би следвало да си наясно с този метод на тичане, и не би трябвало разни “разбирачи” да ти влияят. По-същество, идеята на интервалното кардио е да препятства мобилизацията на мускулния белтък като източник на енергия. Затова спринтьорите имат добре оформени мускулести крака, а тези дето тичат на дълги растояния приличат на “светите мощи” (giggle) Що се отнася до ритъма на тичане, най-добре се определят интервалите с мерене на пулса. Той е фактора който определя колко време да тичаш и колко да ходиш, но това са подробности. Успех.

cRossfit

02.07.14
21:17

Като го видиш пак този инструктор го попитай дали е виждал набит спринтьор.Това,което ти е казал е голяма глупост.Аз тогава от 185 см да съм станал вече 1 метър висок.

02.07.14
21:49

Ето нагледно :D

казано от summertime на 02.07.14, 20:02:

Тези “гении” на спорта да не са на Академик :D Там се подвизават всякакви странни птици с претенции, само дето резултат от работата им няма (поне видим). Щом си чела статиите, значи би следвало да си наясно с този метод на тичане, и не би трябвало разни “разбирачи” да ти влияят. .

Тези гении се намират в един малък провинциален град във врачанската област  :D - и оттам думата “набити” ние я ползваме като описание на нещо несъразмерно , не на място. А иначе не толкова влияят , колкото ми нарушиха душевното спокойствие след тренировката и само “искали да ми помогнат , все пак са професионалисти в областта”

03.07.14
01:46

Изумително е, какви елементарни познания липсват на хора които би трябвало да разбират (поне нещо).

Краката са най-здравата мускулна група, която не се впечатлява така лесно от малки натоварвания - все пак постоянно ‘работят’ с голяма тежест - тежтестта на тялото ти.

Затова като видя момиче с по 2кг гирички в ръце да кляка за да не й се уголемят краката, ми става едно такова топло от вътре :)

Ако толкова лесно се ставаше мускулест за няколко месеца, ние мъжете, дето се бъхтим по залите с макс тежести, до един щяхме да сме машини, а не да се радваме на по 1-2см повишение на обиколката на бицепса ;)

До сега не съм виждал момиче с прекалено големи мускули на краката, някой да го покаже това митично същество, което за няколко месеца го постига.

Това за което е прав е че ще качиш мускулна маса в областта на краката. Ако резултата не ти хареса, лесно можеш да се оттървеш от мускулите като спреш да тичаш за няколко месеца или преминеш към монотонно тичане.

Carbohydrate

03.07.14
06:52

казано от Сия Емилова на 02.07.14, 17:04:

Следната ситуация - през вечер практикувам интервално тичане - 5ом спринт колкото мога по - бързо , останалите 250м бързо ходене - това между 8 и 10 пъти.От прочетените статии се спрях на този метод заради високото натоварване и многото плюсове като цяло.Вчера вечерта , където тичам има и тенис корт и един от инструкторите най - любезно ме спря и ми каза , че ако продължа с този метод до 2 месеца съм щяла да стана “набита” и с не толкова фини крака , по - добре да съм тичала монотонно 30 минути , така се оформяло тялото.В този момент и другия инструктор се включи яростно със теорията че това се случвало само в калориен излишък , че при спринтьорите даже трудно се получавало.Така си се караха доста време , не докачах края на спора , а си тръгнах защото стана късно.Вие какво мислите? Бих желала на чуя пък тук какво ще ме посъветвате.

Ама не си написала най-важното, каква ти е целта, какво искаш да стане с тялото ти?!

казано от Carbohydrate на 03.07.14, 06:52:

казано от Сия Емилова на 02.07.14, 17:04:

Ама не си написала най-важното, каква ти е целта, какво искаш да стане с тялото ти?!

Общо взето най- важното съм пропуснала :) на 17 съм , висока 164 , 50кг. С тичането предимно искам повече издръжливост , допълнение към останалите упражнения които правя и да съм в достатъчно добра физическа форма , че да си покрия с отличен нормативите в училище 50м , 300м

cRossfit

03.07.14
11:17

За тези ти цели не се нуждаеш от кой знае колко дълго бягане.Прави спринтове на 80-100 метра и отсечки по 400-600 метра.Ако интервалното бягане ти харесва може и него,и спокойно няма да станеш набита.
Какви са нормативите,които ви искат?

казано от Ross на 03.07.14, 11:17:

За тези ти цели не се нуждаеш от кой знае колко дълго бягане.Прави спринтове на 80-100 метра и отсечки по 400-600 метра.Ако интервалното бягане ти харесва може и него,и спокойно няма да станеш набита.
Какви са нормативите,които ви искат?

На 300м под 65сек  за оценка 6- аз ги бягам безпроблемно за 61сек
На 50м под 8сек за оценка 6 - на тях се изложих като за световно - 9,2 и върху това искам да работя - от нисък старт просто не ми се получава - губя време при тръгване и просто искам да си подобря техниката - поне време имам до септември :)

cRossfit

03.07.14
17:07

Разгледай мъжките дневници или по точно на Славко,който се готви за 100 м спринт.

06.07.14
20:54

...

Мнението беше редактирано от oliavi на 05.09.14 21:19.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1