Измерване на енергоразхода на различните човешки органи?

03.07.14
12:05

С огромен интерес бих прочел статия за енергоразхода на различните човешки органи, но най ми е интересно какъв е той при мозъка и мускулите. По-конкретно, за мозъка - разликите при усилена мозъчна дейност и минимална (например медитация или може би кома), а за мускулите - разход при покой, натоварване и при така наречения “afterburn effect”. Може да се добави и по-разширена таблица с разхода от различни упражнения. Засега съм намирал информация само за последното въпреки, че често се ползва аргументация за повишения разход на мускулите при покой, който без точни данни ми изглежда, като много надценен. Любопитно ми е и какво се изразходва за поддръжката на мазнините. :) Бленувам за статистика от рода на:
“Един килограм (или друга подходяща мерна единица) мускул изразходва:
покой -
натоварване (споменава се какво, естествено)-
следтренировъчен разход -”

03.07.14
12:18

Мозъка може да консумира до 30% от калорийните ти нужди на ден. Терморегулацията в студено време до 50% според някои автори и изследвания.
Тялото ти не е събрано от отделни части, че да търсиш таква статистика. Да не говорим, че от организъм до организъм и от времеви период до времеви период разлика може да има от земята до небето :)

Мнението беше редактирано от James Hinks на 03.07.14 12:19.

03.07.14
12:45

казано от James Hinks на 03.07.14, 12:18:

Мозъка може да консумира до 30% от калорийните ти нужди на ден. Терморегулацията в студено време до 50% според някои автори и изследвания.
Тялото ти не е събрано от отделни части, че да търсиш таква статистика. Да не говорим, че от организъм до организъм и от времеви период до времеви период разлика може да има от земята до небето :)

Тези неща биха били чудесно допълнение към статията. Естествено в нея ще се споменат и възможните различия в данните, породени от индивидуалните характеристики на тестваните хора.

03.07.14
12:49

Да ти обясня по-смилаемо :

Няма как да търсиш такива съпоставки. Ако въобще намериш такива изследвания, те ще са строго индивидуални и валидни само за тестваните хора и то точно в периода, в които са тествани.

03.07.14
13:00

Няма значение, интересно е да се видят такива данни. Ако има, те вероятно ще са с повече хора и ако не точно, поне човек ще може да си има обща представа как стоят нещата. А това за мозъка спомняш ли си къде си го чел или линк, че ми стана много интересно. 30 процента обясняват много добре защо свалям на толкoва малко килокалории - мозъкът ми хаби много по-малко. :D

Carbohydrate

03.07.14
13:08

казано от Debel Lebed на 03.07.14, 13:00:

Няма значение, интересно е да се видят такива данни. Ако има, те вероятно ще са с повече хора и ако не точно, поне човек ще може да си има обща представа как стоят нещата. А това за мозъка спомняш ли си къде си го чел или линк, че ми стана много интересно. 30 процента обясняват много добре защо свалям на толкoва малко килокалории - мозъкът ми хаби много по-малко. :D

А ако решаваш интегрални уравнения цял ден, то ще отслабваш по-бързо!

03.07.14
13:15

Може би трябва да погледнеш нещата в малко по-различна перспектива.

Общо взето метаболизма има няколко различни детерминанти, които за улеснение могат да се разделят в 4 категории:

-  BMR: Basal metabolic rate (или RMR - resting metabolic rate): това е метаболизъм в покой, или иначе казано основните процеси, които протичат в тялото независимо какво правим;
- TEF: Thermic effect of food - термичен ефект от храната - това са калориите, които се използват за обработка на храната, зависят  все пак от това какво се яде.
  -  TEE: Thermic effect of exercise - термичен ефект от упражненията. Т.е. какво изгаря докато тренираме.
  -  SPA/NEAT: Spontaneous physical activity/Non-Exercise Activity Thermogenesis: това е калорийния ти разход докато ходиш напред назад, чупиш стойки, правиш си кафенце и т.н. Много е индивидуална тази категория.

Тези 4 категории са свързани с това какво и колко ядем и личното тегло. Като минеш на дефицит TEF веднага пада, защото ядеш по-малко. По-малко храна = по-малко калории изгорени за обработка на храна. Логично. BMR намалява ако губиш тегло - по-малките тела хабят по-малко калории.

И понеже това е строго индивдуално, могат да се дават само някакви ориентировъчни стойности.

П.С.

казано от James Hinks на 03.07.14, 12:49:

Да ти обясня по-смилаемо :

Няма как да търсиш такива съпоставки. Ако въобще намериш такива изследвания, те ще са строго индивидуални и валидни само за тестваните хора и то точно в периода, в които са тествани.

Има едно, за което само съм слушал - т.нар. “Minnesota Semi-Starvation Study”. В него на тарикати, които не им се ходи в армията (май е било по военно време, щом са събирали наборници) им е дадена забавна алтернатива - да участват в експеримент, който да провери какво се случва в организма при дълготрайно гладуване, подобно на това, което се случва в концентрационни лагери или някаква природна катастрофа. Само мъже са били, сложили са ги на 50% от дневните калории за BMR за 6 месеца, и всеки ден са ги карали да ходят много. В общи линии метаболизма им пада с 40%, 25% от които са в резултат от загубата на тегло. Т.е. метаболизма също има адаптационен механизъм - но дори при супер крайни условия са утчонили, че е от рода на 15% разликата. Другите подобни изследвания са стигнали до даже по-ниски стойности.

Основното обаче е това - пичовете станали по 4-5% подкожни мазнини. На практика нямало повече какви мазнини да губят. Когато това стане, тялото започва да задържа вода - последен защитен механизъм.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 03.07.14 13:39.

06.07.14
01:10

казано от James Hinks на 03.07.14, 12:18:

Мозъка може да консумира до 30% от калорийните ти нужди на ден.

Сега разбираме защото Лординов яде по 1 кило въглехидрат без да омазнява,просто е много умен :D

06.07.14
09:36

казано от Teen Power на 06.07.14, 01:10:

Сега разбираме защото Лординов яде по 1 кило въглехидрат без да омазнява,просто е много умен :D

Всъщност не е до умност, а до количество на мозъчната активност. И аз съм умен, но през повечето време съм в състояние на самадхи, тоест без грам мисъл. :D

Carbohydrate

09.07.14
23:30

По-интересно е, че когато човек се притеснява, даже да яде нормално, губи от масата си и то доста бързо! Излъгах, за яденето, но свалянето е пак много по-бързо, от нормалното.

Мнението беше редактирано от Carbohydrate на 09.07.14 23:33.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1