Как да тренирам след раждане.

01.07.14
13:51

Здравейте,
Имам нужда от съвет. На 32 години съм.Преди година и девет месеца родих бебе с тегло почти 5 кг. Когато забременях бях 62 кг. Висока съм 173 см. и с тези килограми се чувствах перфектно. За мен тези килограми са идеалното ми тегло- изглеждам слаба, във форма и се чувствам перфектно. По време на бременността качих 22 кг. Тъй като малката беше едра, доста товар падна с раждането- към 12 кг. Останаха едни 10 кг за сваляне, 5 кг. от които изчезнаха от само себе си- от недоспиването и бутането на количката по цял ден. Кърмих една година и тогава не можех да спазвам кой знае какъв хранителен режим. Сега се върнах във фитнеса, за да сваля въпросните 5 кг. Проблемът дойде от колената и стъпалата. Ходих на отртопед- каза ми, че от тежкото бебе сводът на едното стъпало е паднал и от там имам и проблеми и с кръста. Идеята е, че пружинирането, което сводът “обира” при ходене и бягане, се поема от кръста, когато има проблем със свода. И друго- като родих не можех да клекна или да се изправя от клекнало положение. Трябваше да се подпирам. Нямаше болка в колената, а по- скоро слабост и липса на сила. Пих добавки с глюкозамин, хондроитин и хиалуронова киселина, масло от авокадо, хрущял от акула и т.н. Подобрението е значително. Тренирам със специални стелки за проблемен свод. Всичко това по предписание от ортопеда.
Преди да родя тренирах много, най- вече кардио, и сега интензивните тренировки ми липсват. Тренирала съм също плуване и балет. В момента това, което правя във фитнеса е 20 минути на кростренажора (на лека степен, но с повече скорост) и 20 минути на пътечката и 20 минути на велометъра. Не бягам, а ходя, дори вдигам нивото на пътечката, за да изкачвам нагоре, вместо да бягам. Накрая бягам съвсем малко на равно. Всичко това отново по препоръка на ортопеда, за да правя кардио,но без стрес за кръста, коленете и глезените. Усещам, че мога повече, но се страхувам да не си създам проблеми отново с коленете, защото е ужасно. Тогава нито мога да тренирам, нито мога да тичам след малката. И всичко започва отначало. Никога преди не съм имала проблеми с мускули, стави, имам се за здрав човек. Сега проблемът са тези 5 кг. Съчетавам с хранителен режим и много вода. Имам едър кокал :) така че реално това, което показва кантарът не ми е показател, важното е, като застана пред огледалото, да се харесам. Та въпросите ми са 1. Добре ли е тази тренировка, която описвам горе или бих могла да включа още нещо? Дайте някакви идеи. и 2. Какво още бих могла да направя за ставите си, за да нямам проблеми? Благодаря много :)

Кардиото ти е супер, така че там не пипай нищо. Не знам дали при това положение можеш да правиш упражнения с тежести, но ще е хубаво да ги включиш преди кардиото. Опитай с базови упражнение и не се товари с големи тежести от начало.
Продължавай да си взимаш добавките за стави като превантивна мярка. Има и комбинирани хубави продукти : Animal Flex, Amix Osteo DW, NOW Glucosamine & Chondroitin with MSM и т.н ..

03.07.14
18:45

казано от Nikolay Arabazhiev на 03.07.14, 17:05:

Кардиото ти е супер, така че там не пипай нищо. Не знам дали при това положение можеш да правиш упражнения с тежести, но ще е хубаво да ги включиш преди кардиото. Опитай с базови упражнение и не се товари с големи тежести от начало.
Продължавай да си взимаш добавките за стави като превантивна мярка. Има и комбинирани хубави продукти : Animal Flex, Amix Osteo DW, NOW Glucosamine & Chondroitin with MSM и т.н ..

OFF + моя любим Elastamine.

Относно проблемите със кръста и свода на ходилото, според мен е добре да добавиш и упражнения с тежест, но предполагам трябва да са по специфични затова се обърни към съответния специалист.

04.07.14
19:01

Супер, много ви благодаря за отговорите. За сега оставам на тази схема с кардиото, за тежестите ще питам инструктора и доки. :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1