Икономичен режим, или защо кантарът не отчита разлика?

06.07.14
18:01

Здравейте, приятели!
Отдавна не съм проявявал активност във форума. С част от вас се познаваме, с други не.
Поводът да започна тази тема, е желанието за изясняване на някои аспкети в един хранителен режим за изчистване, които предполагам вълнуват и други освен мен.
По обективни причини през последните 6 години, поради липса на тренировки, занемарен режим на хранене и почивка, натрупах доста нефункционална телесна маса - 20 кг. Снимките които ще кача не са приятни, но показват нещата такива каквито са.
http://assets.bb-team.org/users/102478/580/11c24dee51bd06f410249afb61320db8.jpg?1404654730   Така изглеждах преди нещата да тръгнат на зле. На следващите две снимки съм 6 год. по-късно при височина  175 см и тегло 98 кг!
http://pics.data.bg/categories/1/общи/560fd2a60e3c0c35225ebb761d153118/2h
http://pics.data.bg/categories/1/общи/382446e392387b9ee483107f55f517f1/3h

Реших да сложа край на всичко това. Въпреки, че имах опит с хранене и тренировки, дългата пауза и това, в което се бях превърнал, не ми даваше увереност да взема изцяло нещата в свои ръце  и през февруари се обърнах за професионална помощ. Беше ми изготвен хранителен и тренировъчен режим от известен на всички консултант. Трудно ми беше да поемам огромните количества храна - основно пилешко, яйчни белтъци и извара и да се приспособя към странната за мен тренировъчна програма, в която предвид състоянието в което се намирах, ми беше много трудно да изпълнявам част от упражненията. След 2 месеца стриктно придържане към хранителния и тренировъчен режим, кантарът не отчиташе никаква промяна. Тогава реших да разчупя малко нещата. Нагласих си тренировъчна програма и хранителен режим според това как аз се усещам. Храната като количество неусетно я намалих почти двойно. В момента един мой хранителен план изглежда така:
1. Хранене 8:30 -  4 цели яйца + половин кофичка кисело мляко 2% с 30 гр овесени ядки+ зелен чай
2. Хранене 11:00 - 200 гр пилешко филе + салата домати и краставици,  подправени с хималайска сол и лъжица зехтин
3 . Хранене 13 :00 - 200 гр пилешко филе + 50 гр ориз + салата отдомати краставици
4. Хранене 17:00 (след тренировъчно) - 200 гр филе + 50 гр ориз + салата от домати краставици,  подправени с хималайска сол и лъжица зехтин
5 Хранене 20:00 часа - салата от домати краставици +200 гр извара.

Има дни в които замествам пилешкото филе с риба - тилапия или сьомга, а също и дни в които не ми се яде ориза и оставам само на месо и салата. Видно е, че калориите, които поемам са доста малко - около 1500 и съм в сериозен дефицит, тъй като по всички изчисления, е необходимо да поемам поне още 1000-1100 кал за да чистя. Теоретично, а вероятно и на практика, съм изпаднал в т.нар. ”икономичен режим” или “starvation mode”.
Същевременно през уикенда ( първоначално само в неделя а последните три седмици и в събота) си позволявам по-свободно хранене и при всички положения съм в калориен излишък, по който начин си мислех, че бих могъл да излъжа тялото, но явно не е тук ключа за бараката. :) В момента съм 97 кг! и изглеждам по този начин:
http://pics.data.bg/categories/1/общи/cf74ce26ab969e931c5e75815dd79e28/4r
http://pics.data.bg/categories/1/общи/2459cf04d5801348847a3e4825dde348/5b
Нямам навика да  си следя мерките. Видимо съм постигнал някаква промяна, според кантара обаче не съм!
Друго, което си отчитам като грешка е недостатъчното количество вода - пия между 2 и 3 литра на ден, а трябва поне 5-6 л.
Относно добавките - последните 4 месеца не съм спирал суроватъчния протеин и BCAA. В момента ги приключих и ще изкарам известно време без тях. Последните 2 месеца пия постоянно Ultra Omega 3 на NOW и мисля да си просължа с тях. 
Тренирам анаеробно 3 или 4 пъти седмично със сериозни тежести и базови упражнения. Ако имам тонус след анаеробна дейност правя и по 20 мин кардио. В два от дните, в които нямам тренировки с тежести правя високоинтензивно кардио - тичане 20-25 мин на пресечен терен.
Това е в общи линии. Ще съм благодарен ако получа мнения за грешки, които допускам, а самият аз не съм осъзнал.
Мисля да подготвя и един дневник малко по-нататък.
По-здрави!

Темата беше редактирана от Jay_C на 06.07.14 19:18.

Не гледай кантара, гледай огледалото, от снимките ясно си личи, че си стопил доста мазнини и си качил доста мускулна маса, според мен резултатите са налице, може и да не са оптимални, но ги има. Съветвам те да си взимаш мерки редовно. Измери си талията сутрин на гладно, след около 2 седмици примерно го направи пак, като междувременно се храниш с г/д еднакви калории, според размера на талията ти след 2 седмици ще прецениш как вървят нещата.

07.07.14
14:30

И аз съм по същият начин. От 3 месеца не смъкнал и килце според кантара, но видимо си личи че отслабвам.

08.07.14
09:55

казано от Владимир Димитров на 06.07.14, 21:30:

Не гледай кантара, гледай огледалото, от снимките ясно си личи, че си стопил доста мазнини и си качил доста мускулна маса, според мен резултатите са налице, може и да не са оптимални, но ги има. Съветвам те да си взимаш мерки редовно. Измери си талията сутрин на гладно, след около 2 седмици примерно го направи пак, като междувременно се храниш с г/д еднакви калории, според размера на талията ти след 2 седмици ще прецениш как вървят нещата.

По принцип и аз до сега съм се доверявал на лично усещане за нещата  когато съм тренирал, не съм си смятал калориите, а единствено количеството протеин. Тази схема при мен работеше до преди нещата да излязат от контрол за няколко години. След това като че ли целият метаболизъм се преобръща и това, което преди е работело сега просто не върши работа. За пръв път ми се наложи да погледна към формулите и сметките, а те говорят че хранителния режим изобщо не е ОК. От друга страна повечето храна не ми понася и дори за няколко месеца не успях да се приспособя, а  постоянно се чувствам подут, което беше основната причина да намаля количествата. От там обаче си мисля, че си вкарах автогол с “Икономичния режим”. Режиш да увелича калориите с около 300-400, като включа и храносмилателни ензими, за да видя ще има ли някаква промяна.

08.07.14
10:56

Калориите без проблем можеш и двойно да ги увеличиш без да се чувстваш подут и да преяждаш - просто добави мазнини. Сега доколкото виждам едва ли не липсват, а 1500 калории наистина са страшно малко за ~100-килограмов физически активен мъж... Масло, яйца, зехтин, сурови ядки, вариантите не са един и два, аз съм ~80 кг и на 3 хранения приемам общо около 2600-2800 калории, от които 50-65% от мазнини, като в края на всяко от тях бих могъл да изям още, т.е. не се тъпча изобщо. Сега, не говоря директно да отидеш на 2/3 от калориите от мазнини, но определено си струва да ги добавиш според мен.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1