Въпрос за плодовете и фруктозата

11.07.14
17:48

Здравейте, току що прочетох, че яденето на плодове започва да става проблем след приемането на +50 грама фруктоза ? Разбирам, че и калориите им са от значение, но това ли е общо взето ? Черешите, примерно, като имат 45 калории на 100 грама мога ли да изядам по 500 грама целейки поддържане на килограми ?

11.07.14
19:12

ъъъ и какъв е проблема, когато ми се хапват банани да хапна 5-6 банана или пък ако съм намерил череши да ям колко мога?! Единствения проблем, който отчитам при злоупотреба с плодове е стомашен дискомфорт и евентуално, който е с по-чувствително коремче и поосиране...дотам. Струва ми се крайно нередно за един млад и здрав човек в летния сезон да пита нормално ли е да се хапват повече от 50 грама (тва си го представям, като 1-2 хапки бай да уей) пресни свежи плодове...независимо на какъв режим е.

11.07.14
19:23

Съдържанието на фруктозата да е 50 грама , не плодовете

След като не си превишаваш калориите за поддържане на тегло, не смятам, че е кой знае какъв проблем. Ако ще се състезаваш вече е друго. Гледай обаче да не преяждаш с тях, щото наистина могат да създадат стомашен дискомфорт и да те разхлабят и не пий вода след като си ги ял/а. Не смесвай с нищо, яж ги самостоятелно-особено динята и пъпешът, които всъщност са от сем. Тиквови и се водят зеленчуци. Иначе за мен яденето на плодове си е цял пир, особено лятото, когато има толкова витаминозни бомби. :)

11.07.14
20:30

Благодаря за отговора :) Не се състезавам, просто искам да знам дали е вярно това за фруктозата, адски много обичам грозде,череши ... и ако 2 пъти дневно * 250-300 грама няма да ми повлияят негативно ще съм щастлив :D

11.07.14
21:24

Душко, грозде и череши са мнооого различни плодове ;) Череши можеш да нагъваш колко ти душа иска, но гроздето приоритетно съдържа глюкоза, така че с него по-внимателно.

11.07.14
21:28

:) 250 грама много ли са на ден ?

Много странни въпроси се задават напоследък :)
Направо не знам как да реагирам.

В крайна сметка ние не знаем нищо за теб - нито какъв начин на живот водиш, нито какви са останалите храни, които приемаш (освен плодове), нито как тренираш...... Нищо.
Как да ти кажем дали 500 гр череши ще са добре, или не?

И все пак: 500 гр череши
315 ккал
80.06 гр въглехидрати, от които 64,1 гр са захари.

Значи, разделени на два приема, ще приемаш наведнъж 40 гр въглехидрати, от които 32 гр захари.
Сам прецени дали е ОК за теб, или не.

Аз лично не бих си набавяла основно въглехидратите от захар, па била тя плодова :)

11.07.14
21:38

Тренирам 5 пъти седмично, ям по 3-4 пъти дневно, като сутрин плодове, обикновено. Следващите ми хранения не са кой знае колко ‘правилни’, старая се да избягвам тестените храни, но ми се случва 3 пъти седмично да ям. Леща ядох днес (2те ми хранения след закуската) и сладолед, 3-то. С кайма много работи се готвят у нас, също ям. Целта ми е, понеже отслабнах и ми остана много малко отпусната кожа по корема да я махна. Не искам просто да дебелея. Иии така, за това питам, последното ми хранене като е било в 8 към 11 мога ли спокойно да ги ям тези череши,грозде ?

В 2 ядох леща, всъщност, сладолед в 5 и отново половин купичка леща с половин варена наденица и извара в 8. Няма как да съм конкретен за тези неща, понеже не спазвам и режим. Надявам се разбирате.
Ям сладко през ден, от рода на сладолед или нещо друго, в не голямо количество.

Мнението беше редактирано от Дuд0 на 11.07.14 21:44.

От казаното смятам, че приемаш много малко белтъчини и мазнини, а основно ядеш въглехидрати.

1во хранене - плодове
2ро хранене - леща
3то хранене - леща
4то хранене - сладолед
5то хранене леща с наденица и извара

И питаш дали да не ядеш плодове в 11 (23:00 ли имаш предвид)?
Според мен режимът ти има нужда от по-сериозно обмисляне, а не само да се съсредоточиш върху черешите :)

11.07.14
22:07

Да, 23:00, по какъв начин могат да навредят на това, което целя тези въглехидрати, можеш ли да ми кажеш ? Казаха ми, че не-прекаляването и нормалното хранене няма да попречат, защото на кожата й трябва единствено време, за да си върне еластичността.

Трябва да изместиш фокуса малко.
По-големият проблем е това, че нямаш достатъчно градивен материал - протеин.
Градивен материал не само за мускулите ни.
Едно от 5 хранения ти е със задоволително количество протеин (ако приемем, че наденицата е от месо), а останалите са предимно бързи въглехидрати. Лещата е чудесна, но ако към нея добавиш още нещо.
Ти искаш да включиш и шесто хранене (в което няма лошо, яж в 23ч), но отново с фруктоза и без протеини.
С какво може да попречи такъв режим? Тялото няма запаси от протеини. Има къде да складира мазнини, има къде да складира въглехидрати (под формата на гликоген), но протеините набавяме с храната.
След като са градивен материал, а ти лишаваш тялото си от него, как очакваш кожата да има добро здраве?

Отделно, нужни са и полезни мазнини - за хормонален баланс, за някои мастно-разтворими витамини и т.н.
А аз подозирам, че и мазнините липсват.

Моето мнение е, че нормално хранене е това, което осигурява количества от всички макронутриенти, като съотношенията варират спрямо индивидуални особености.
Хранене, което е основано главно от въглехидрати, не е нормално.

Мнението беше редактирано от Вероника Налбатска на 11.07.14 22:27.

11.07.14
22:30

Благодаря, може би си 1 от малкото хора, които дават толкова добри отговори :) Ще ги оправя нещата :)

12.07.14
01:24

Не е само до калориен баланс.

Официалните препоръки за дневна доза са:

12гр захари на ден за дете
20гр захари на ден за жена
36гр захари на ден за мъж

Това включва захари от плодове, и от всякакви други храни в които има, а повярвай ми, в повечето храни продавани в магазина има предостатъчно

Малко от горе няма да те убият, ама да говорим че не е никакъв проблем е несериозно.

12.07.14
13:52

Мисля, че дори диабетиците ядат повече.

13.07.14
17:58

Доколкото знам, повече от 20гр фруктоза на хранене минава в мазнини веднага и това ако няма гликоген в черен дроб.Не съм проверявала точно, но помня, че черешите бяха едни от най-богатите на фруктоза и 200гр съдържаха към 20гр фруктоза, това само по спомен.. :)

13.07.14
20:21

казано от бетка тетка на 13.07.14, 17:58:

Доколкото знам, повече от 20гр фруктоза на хранене минава в мазнини веднага и това ако няма гликоген в черен дроб.Не съм проверявала точно, но помня, че черешите бяха едни от най-богатите на фруктоза и 200гр съдържаха към 20гр фруктоза, това само по спомен.. :)

Добра логика...Не сериозно мисля, че сте откачили половината форум!

Мнението беше редактирано от Strelok91 на 13.07.14 20:21.

13.07.14
21:33

Strelok91, може би отиди да тролваш някъде другаде?

Данните които дадох по-горе, са официално препоръчаните от American Heart Association.
Това, че на теб не ти изнася, няма има отношение към случая.

13.07.14
21:54

Ти пък намери достоверен източник. Те също така препоръчват минимум наситени мазнини (и като цяло обезмаслени храни) и ограничаване на солта.

Мнението беше редактирано от Петко К на 13.07.14 21:55.

13.07.14
22:09

Изпускате дребната подробност, че в плодовете освен фруктоза има още куп други съединения, които оказват влияние на усвояването. Наивно е да давате примери с разни грамажи и прочее, при положение че не отчитате хиляди други фактори. Това впрочем се отнася не само до захарите от плодовете, а и до много други хранителни продукти. С това не казвам, че човек трябва да се тъпче с плодове до пръсване, но не и да брои черешите или там каквото. Отделно дискусията е безсмислена поради това, че плодовете се слагат под общ знаменател, което е сериозна грешка.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1