Колоездене - подходящи добавки?

11.07.14
20:38

Здравейте в този прекрасен сайт/форум!

Аз съм колоездач(полу-професионалист,23.,177 см,60кг).Занимавам се по сериозно от около година и за новият сезон(2015) бих искал да добавя около 2-3 кг маса,за предпочитане в краката.За целта мисля да отделя 8-10 седмици фитнес(октомри-декември) към останалите тренировки.

Избрал съм подходяща ,според мен програма ,но като дойде време за добавките в главата ми стана каша :) Спрял съм се на упр. за крака ,предимно клекове с малки тежести ,високо въглехидратна диета.

Та добавките: за сега съм се спрял със сигурност на вит Ц,вит Б комплекс, креатин(без да съм сигурен за идеалния момент за прием) ,бета-аланин(но след фитнес периода) ,протеин(всеки трен. ден) , Калции Цинк Магнезии(колебая се между него и ZMA) ,глутамин(също като креатина).

Бих искал да чуя мнението ви за тези дибавки,както съвети и за други(за фитнес периода - изчистване на макар и малкото мазнини, покачване на маса,и за след него - възстановяване и добавки за сила/издържливост.

Благодаря првдварително!!

Креатина сутрин на гладно 3-4 грама. Глутамина махни, а на негово място сложи цитрулин малат.

12.07.14
01:05

Креатин - по 5гр на ден, без значение от часа, в продължение на месец-два, после месец почивка и повтаряш.
Витамини - не. Само ако знаеш че имаш недостиг на някой витамин.
Протеин - няма логика да е само в тренировъчен ден. дори не е задължително да вземаш, ако приемаш достатъчно с храната.

казано от TheCyclist на 11.07.14, 20:38:

Та добавките: за сега съм се спрял със сигурност на вит Ц,вит Б комплекс, креатин(без да съм сигурен за идеалния момент за прием) ,бета-аланин(но след фитнес периода) ,протеин(всеки трен. ден) , Калции Цинк Магнезии(колебая се между него и ZMA) ,глутамин(също като креатина).

Моето виждане е следното:
- балансирай си витаминния прием - добави А, D и Е към В и С.
- креатин - един качествен монохидрат ще свърши добра работа. Приемаш по 5 g дневно в удобен за теб момент, всеки ден. Можеш да го приемаш и за по-дълъг период от време.
- бета аланин - отличен избор. Приемаш 5-6 g дневно, разделени на 2-3 приема, всеки ден за период от поне 2-3 месеца. Скрахотна комбинация с креатина!
- протеин - само и единствено ако има нужда, т.е. организацията на храненето ти го налага.
- калций - не се занимавай с него.
- магнезий - задължително.
- цинк - силно препоръчително.
- ZMA - по-добрата идея е да вземеш един хубав магнезий и един хубав цинк.
- глутамин - не се занимавай с него.

12.07.14
10:23

Благодаря на всички! След мненията ви се спрях на този вариант(който също търпи корекции)

Ежедневни(целогодишни) : VIT C 500 , Vit B complex(за всеки случей) ,Цинк ,Магнезий, Изотонична напитка,разбира се ,както и протеин,за който се обърках :) Бях останал с впечатлението,че е задължителен.Този сезон взимах само след тежките тренировки(да кажем 3 пъти седмично) ,това грешно ли е?Нали ефектна не е с натрупване?

Период с фитнес(октомври-декември) : Л-карнитин през първите 4 седмици, Креатин Монохидрат последните 6 седмици,като тук все още няма да позлвам бета-аланин. Мисля да взимам и Цитрулин малат ,хареса ми ревюто, и прочетох 4-5 мнения в колоездачни форуми.Благодаря на @Антон Батбаянов!

Обемен период(Януари-Март) - в колоезденето това е период,през който само се кара,без вдигане на пулс и без интервални упражнения.Мисля да се задоволя с Ежедневните добавки.

Build период(Април-Юни/Юли) : Тук се правят най-тежките карания и интервали. Спрях се на Цитрулин малат , отново креатин и Бета-Аланин .

Отново благодаря на всички,за предишните и последващите мнения :)

AG

12.07.14
10:31

увеличи го тоя креатин - евтин е и дава много

12.07.14
10:34

казано от Angel Gyaurov на 12.07.14, 10:31:

увеличи го тоя креатин - евтин е и дава много

Като гр/ден или като период? Благодаря!

AG

12.07.14
10:48

4-5 грама на ден стигат

вземи си и рибено масло целогодишно

12.07.14
11:48

казано от Кольо Пияндето на 12.07.14, 07:59:

- ZMA - по-добрата идея е да вземеш един хубав магнезий и един хубав цинк.

тъкмо свършвах стария магнезий и се чудех какъв да купя. препоръчай марки, ако не е реклама. може и на ЛС

12.07.14
13:39

Може би е добре да приемаш допълнително електролити, защото с потенето губиш доста от тях.

12.07.14
13:46

казано от summertime на 12.07.14, 13:39:

Може би е добре да приемаш допълнително електролити, защото с потенето губиш доста от тях.

Да,то електролитната/изотонична напитка е вместо вода :)

А за рибеното масло - взимал съм Омега 3 и не се чувствам добре след него.Предполагам и с рибеното м. ще е така

Креатина може целогодишно да си приемаш по 3 грама.

12.07.14
13:54

Ами какво да ти кажа, изотоничната напитка не е за подценяване. Не мисля че замества водата, но не съм компетентен да ти дам точен отговор. Голяма част от тях са блъскани със захар, и не са подходящи. Иначе аз след кардио пия изотонична напитка, и определено се чуствам по-свеж. Виж във форума има едно момиче Анелия, тя е колоездач и мисля че ще ти бъде най-полезна с отговорите. Имаше и някъде по темите дискусия за изотоничните напитки, така че се поразрови.

12.07.14
13:57

казано от summertime на 12.07.14, 13:54:

Ами какво да ти кажа, изотоничната напитка не е за подценяване. Не мисля че замества водата, но не съм компетентен да ти дам точен отговор. Голяма част от тях са блъскани със захар, и не са подходящи. Иначе аз след кардио пия изотонична напитка, и определено се чуствам по-свеж. Виж във форума има едно момиче Анелия, тя е колоездач и мисля че ще ти бъде най-полезна с отговорите. Имаше и някъде по темите дискусия за изотоничните напитки, така че се поразрови.

Това което пия е Електролитна н-ка в едното бидонче и вода в другото. Изотонична,се оказа че съм пил рядко - объркал съм им имената :) Благодаря

казано от Pavel D на 12.07.14, 11:48:

тъкмо свършвах стария магнезий и се чудех какъв да купя. препоръчай марки, ако не е реклама. може и на ЛС

Е... реклама... чак пък толкова. :)
Моите фаворити са Magnesium citrate powder и L-OptiZinc (и двете на Now Foods).

AG

12.07.14
16:10

изотоничните напитки със захар са доста подходящи докато си на колелото - едва ли не задължителни

в колоезденето натоварванията са с голяма продължителност и не само се пие, ами и се яде по време на тренировката

На мен ще ми е интересно да разбера и как ще тренираш.

13.07.14
22:32

казано от Сгазен Помияр на 13.07.14, 10:43:

На мен ще ми е интересно да разбера и как ще тренираш.

Предполагам питаш за периода с фитнес? Правят се “Кръгови тренировки” ,като 1 кръг е например: коремни преси + упр за прасец  + клекове + 5-8 мин. колоездене(тренажор).Това се повтаря 4-8 пъти, като е с повче повторения, по-малко тежести.2-4 седмично и 2-4 само колоездене.Ако не е в домашни условия се добавят и leg press,Back Extension и други упр. за крака ,натоварващи мускулите нужни при колоездене.
Поздрави

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1