Доста забавен метаболизъм

13.07.14
21:14

Да си споделя проблема с вас в случай ,че някой от вас е имал същия проблем.
От доста време съм в калориен дефицит и то доста сериозен. Гледам да редувам дните всеки ден различни ккал ,но не стигат над 2200. КБ то ми 2800 ,а аз съм от 1500 до 2200 ккал. В началото слабеех на 2500, след това на 2000, на 1800 и така всичко спря. Сега на 1800 ккал. мога само да се поддържам ,а на 2500 да качвам. Доста си е голям проблема защото аз адски много тренирам, спазвам може да се каже доста стриктно диетите ,а вече прогреса спря. Та помислих си аз малко да го шашардисам това моето тяло като спра да тренирам за седмица, вдигна калориите на около 2700. Разбира се ще имам леки тренировки ,но главно кардио защото се занимавам със такъв тип спорт и просто не мога да стоя мирен, но това ще е 2 пъти през идващата седмица. Какво мислите? Някой да е имал този проблем? Просто искам да си оправя метаболизъма и отново да мога да свалям. Бях 68 кг преди 2 седмици ,а сега съм 72 и то от 3-4 дена разделени на повече ккал в които се спуках да тренирам. 10 % мазнини съм в момента ,а бях 14%. Някакви мнения? Какво предлагате? Игра си е ,но няма да се откажа и ще опитам всичко каквото трябва. Ако ще сега да дигна малко кг ,но знам ,че аз бързо ще ги сваля. Като цяло храненето ми зависи според деня..когато ми трябва енергия ям повече въгл. ,а когато не ми е толкова нужна ги ограничавам. Малко се притеснявам от идеята да спра да тренирам или се замислих да намаля доста сериите и повторенията да са по-леки тренировките.

Нужен ти е стрес, но аз не бих го търсила като намаля тренировките, по-скоро бих вдигнала храната, но не за сметка на тренирането.

14.07.14
13:32

казано от Графиня фон Дачева на 14.07.14, 12:55:

Нужен ти е стрес, но аз не бих го търсила като намаля тренировките, по-скоро бих вдигнала храната, но не за сметка на тренирането.

Никакъв стрес не му трябва, трябва му само една проста сметка, че като е жега енергоразходът е намален и калорийният баланс се променя. Тренировката му хаби по-малко от енергията на половин шоколад и няма смисъл да търси решение в тази посока - вкарване на още от вредния стрес и увеличаване на яденето.

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 14.07.14 13:33.

14.07.14
13:40

Една тренировка ми е минимум 800 ккал. горене само да добавя. Тренирам всеки ден защото не мога да се спра ,но опитвам се неделя да се кротна. Не винаги се получава.

cRossfit

14.07.14
13:41

Опитай малко Crossfit и виж какъв ще е ефектът върху тялото ти,но не намалявай храната,защото комплексите изразходват доста енергия.
При 800 калории на тренировка енергоразход си вдигни храната,може да си в някакво плато.

Мнението беше редактирано от cRossfit на 14.07.14 13:43.

14.07.14
13:52

казано от Ross на 14.07.14, 13:41:

Опитай малко Crossfit и виж какъв ще е ефектът върху тялото ти,но не намалявай храната,защото комплексите изразходват доста енергия.
При 800 калории на тренировка енергоразход си вдигни храната,може да си в някакво плато.

Да и аз така мисля. Ами аз всяка тренировка ми е различна да ти кажа честно защото обичам хем да правя експерименти и да съм различен да не свиква тялото. От време на време някоя тренировка си е превръщам в чист Crossfit и направо съм повръщал накрая :D. Благодаря за съвета и ще опитам да! Ще ви държа в течение. За сега смятам да си оправя малко метаболизъма, да падна на 2500 ккал да свикне с тях и тогава да намалям с по 200 ,но ще видим.

cRossfit

14.07.14
13:57

Не мисля,че е добре да намаляваш калориите.Аз се опитвам да държа по 3000 калории дневно и пак не мога да кача 80кг ,но всеки е различен.

14.07.14
16:08

казано от Stiliyan Goshev на 14.07.14, 13:40:

Една тренировка ми е минимум 800 ккал. горене само да добавя. Тренирам всеки ден защото не мога да се спра ,но опитвам се неделя да се кротна. Не винаги се получава.

Това е с добавени всякави разходи на тялото, не само от тренировката (все пак тялото си изразходва своето за да живее). Мързи ме да смятам точно (ако има някой желаещ да го сметне точно), но чисто теоретично, ако си 100 кила, за 1 клек с амплитуда 60 см. ти трябват около 160 калории. Това с добавено преодоляване и на земното притегляне. Да речем, че сложиш и още 100 кила щанга и увеличим времето ( защото няма да можеш да ставаш за 1 секунда а за 3). За един клек ще изразходиш около 1.5 килокалория. Ако тренировката ти е от 100 клека със 100 кг. щанга, разходът ти е 150 ккал., което е четвърт шоколад.  Някъде четох, че към 70% от енергийния разход е за подържане на живота в тялото, около 10% са за храносмилателните процеси, и останалото за двигателна активност, в това число денонощната такава. Така че делът на енергоразходът от упражнения е доста малък и не трябва да се разчита на него.

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 14.07.14 16:10.

14.07.14
16:23

казано от Ross на 14.07.14, 13:57:

Не мисля,че е добре да намаляваш калориите.Аз се опитвам да държа по 3000 калории дневно и пак не мога да кача 80кг ,но всеки е различен.

Росс, аз съм ендоморф. Мога да кача 10 кг за 2 седмици без никакви усилия и то с НВД, но просто се занимавам с гимнастика и ми трябва да съм лек с доста сила. Затова аз знам ,че вкарам ли малко в ред метаболизъма отново почвам да свалям. Сега съм 72-73 кг ,а искам да стана 67, идеалното за мен тегло.

14.07.14
16:33

казано от Debel Lebed на 14.07.14, 16:08:

Повишеният енергоразход вследствие тренировките и той е пренебрежим така ли?

14.07.14
16:44

казано от Мартин Томов на 14.07.14, 16:33:

казано от Debel Lebed на 14.07.14, 16:08:

Повишеният енергоразход вследствие тренировките и той е пренебрежим така ли?

Ами смятай сам - грубо сметнато тия 100 клека на предполагаемия 100 килограмов човек със 100 кила щанга са 20 тона обем, за 160 килокалории енергоразход. Повечето тук правят обем 5-10 тона, тоест правят разход около 40-80 килокалории само за упражненията.
Кой ще сметне колко е допълнителният разход нужен за възстановяване след упражненията? Никой не може засега и затова е в сферата на фантазиите.

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 14.07.14 16:50.

14.07.14
17:32

А как ще сметнеш колко калории отиват следващите дни, докато възстановяваш? Дали пък няма значение когато обема е навъртян със серии тяга на 90% от макса или с бройки лицеви на 40% от макса?
Първо, тягата, освен че ангажира повече мускули, има и по-голяма амплитуда. Също така, черпи и повече ресурси и изисква повече време и енергия за възстановяване.
Има значение и каква мощност генерират мускулите, докато вдигаш. За генерирането на повече мощност трябва повече енергия. А ако примерно вдигаш 100 кила за 1 сек., вместо за 3, генерираш повече мощност, тъй като извършваш същата работа за по-кратко време.
Не си губете времето с такива бакалски сметки, няма смисъл.

15.07.14
09:25

казано от Debel Lebed на 14.07.14, 16:44:

Ами смятай сам - грубо сметнато тия 100 клека на предполагаемия 100 килограмов човек със 100 кила щанга са 20 тона обем, за 160 килокалории енергоразход. Повечето тук правят обем 5-10 тона, тоест правят разход около 40-80 килокалории само за упражненията.
Кой ще сметне колко е допълнителният разход нужен за възстановяване след упражненията? Никой не може засега и затова е в сферата на фантазиите.

Последното нещо, което ще тръгна да смятам, е това, повярвай ми. Има толкова много неизвестни, че сметките, които правиш, са меко казано напълно безсмислени. Да разбирам, че за себе си си се убедил, че е все едно дали лежиш на дивана или извършваш физическа активност при равни други условия, така ли?

Мнението беше редактирано от Мартин Томов на 15.07.14 09:26.

15.07.14
11:57

казано от Петко К на 14.07.14, 17:32:

А как ще сметнеш колко калории отиват следващите дни, докато възстановяваш?

И аз зададох същия въпрос - “Кой ще сметне колко е допълнителният разход нужен за възстановяване след упражненията?” :D
От физична гледна точка разходът ще е един и същ при еднакъв обем (да не се бърка само със смятането на килограми, а точно по формулите за извършена работа), разбира се стресът върху тялото ще е различен при различните хора и възстановяването също, но както и двамата сме единодушни - никой не знае колко енергия е нужна за това.  Мощността може да има значение за нещо друго, но не и за полученото натоварване. Ако вдигаш 100 кила за 3 секунди вместо за 1, увеличаваш енергоразходът и натоварването върху мускулите. А сметките се основават на физичните закони и могат да претендират за точност за разлика от гадаенето “колко ли енергия съм изхабил след тренировката”. Може би след години ще измислят начин да ги изчисляват, като вземат предвид всички фактори, но дотогава “афтърбърн” ефекта си остава съмнителна неизвестна.

казано от Мартин Томов на 15.07.14, 09:25:

Да разбирам, че за себе си си се убедил, че е все едно дали лежиш на дивана или извършваш физическа активност при равни други условия, така ли?

Убедих се, че разликата е много надценена, като гледам как трениращите се чудят защо тренирали много, а не се изчиствали. Отговорът за мен е  - защото енергоразходът е малък, въпреки че тежкото натоварване за няколко десетки минути създава чувстото за голяма трудност.

Мнението беше редактирано от Debel Lebed на 15.07.14 12:00.

15.07.14
17:23

Колкото и да се тренира, ако се изяжда повече, няма изчистване. Няма значение колко е енергоразхода. Винаги можеш да изядеш повече, отколкото да изхабиш. Трениращите, които тренират много, а не изчистват, или не следят какво и колко ядат, или смятат грешно.

15.07.14
17:31

казано от pesho vasilev на 15.07.14, 17:23:

Колкото и да се тренира, ако се изяжда повече, няма изчистване. Няма значение колко е енергоразхода. Винаги можеш да изядеш повече, отколкото да изхабиш. Трениращите, които тренират много, а не изчистват, или не следят какво и колко ядат, или смятат грешно.

За 2 седмици тялото ти свиква с калориите и всичко се променя. Идеално си смятам нещата и мога да чистя само от 1600 ккал. надолу. И после да се поддържам на 2200. Майната му всичко ще си прецакам сега, каквото ще да става.

15.07.14
21:23

Не, просто си си скапал обмяната на веществата заради абсурдно малкото количество калории, особено за подрастващ. Всеки си прави избор.

15.07.14
22:57

И я кажи ако може тези 1600 кал какво представляват за теб като храни и количества??И най-вече мериш ли на ел везна продуктите или на око определяш количеството храна??

16.07.14
02:18

казано от Master Admin на 15.07.14, 22:57:

И я кажи ако може тези 1600 кал какво представляват за теб като храни и количества??И най-вече мериш ли на ел везна продуктите или на око определяш количеството храна??

Всичко меря. Сега ще ви кажа едно примерно меню ,че все още помня:
Сутрин закуска: кисело мляко 2 % масленост 400 гр. + 30 гр. протеин golden standart
Обяд: 150 гр пилешко с 2 домата
Следобяд след тренировка: 2 банана и протеин ,а по време на трен BCAA Modern ++
Вечеря: 150 гр. пилешко и 2 домата
Да кажа само ,че само 1 седмица съм бил на 1500 ккал, през останалото време от 1800 до 2200. Всеки ден като цяло ми е различен, Carb cycling си правя.
Сега от петака съм на до 2700 ккал. От утре ще си вися на 2400-2500 ккал. и от събота започвам здраво с тренировките. През тази седмица съм си леко на харабия, но днес не издържах и ударих малко сила и кардио.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 16.07.14 02:21.

За да вдигнеш метаболизма пробвай така:
1) Поддържай си стабилно тренировките без да прекаляваш брутално.
2)увеличи калориите спрямо сега плавно на стъпки с на седмица по 150-200ккал максимум.
3)Добави витамини и минерали,за прекратяване на евентуален дефицит от преди това.(цинк,магнезий,д3,б-комплекс,витамин ц и др и др)
4)Включи някои добавки или храни от сорта на люти чушки (стабилни количества през целия ден или кайен),умерени дози кофеин (при прекаляване ефекта е обратен), малко йохимбинче или зелено чайче,омега 3 да речем и др и др
5)Пий много и редовно вода,за предпочитане студеничка,само че внимателно в началото да не те разболее..постепенно
6)НЕ УВЕЛИЧАВАЙ СТРЕСА,НАМАЛИ ГО... медитация и опитай да подобриш съня,може да включиш добавки от сорта на сибирски женшен,родиола и др
7)Подбирай качествена храна (избягвай преработени,транс,захари и тн)
8)Поддържай умерени количества въглехидрати,тоест не прекалявай с тях,но не се подлагай на прекалено ниски количества,нека са предимно комплексни.Добави и канела 2-3 пъти дневно за подобряване на толеранса към тях
9)

17.07.14
16:45

4-5 кафета на ден проблем ли са за метаболизма ?

17.07.14
19:14

казано от Newbie Newbie на 17.07.14, 16:45:

Няма смисъл от тях защото след това няма а имаш ефект от кафето.
Да кажа хора мисля ,че се справям за сега. Спрях да качвам, започвам да се чувствам по-добре. От другата седмица започвам сериозно с тренировките ,а тази ми е като цяло на харабия ,но вчера пак тренирах за сила, корем и тичах доста.
Вчера се премерих и бях 72 кг ще ви държа в течение и благодаря за всички които се опитаха да ми помогнат.
Сега се държа на от 2400 до 2600 калории, според деня и натоварването. Все още съм объркан ,но трябваше да се случи за да добия опит.

17.07.14
20:38

казано от Stiliyan Goshev на 17.07.14, 19:14:

казано от Newbie Newbie на 17.07.14, 16:45:

Няма смисъл от тях защото след това няма а имаш ефект от кафето.
Да кажа хора мисля ,че се справям за сега. Спрях да качвам, започвам да се чувствам по-добре. От другата седмица започвам сериозно с тренировките ,а тази ми е като цяло на харабия ,но вчера пак тренирах за сила, корем и тичах доста.
Вчера се премерих и бях 72 кг ще ви държа в течение и благодаря за всички които се опитаха да ми помогнат.
Сега се държа на от 2400 до 2600 калории, според деня и натоварването. Все още съм объркан ,но трябваше да се случи за да добия опит.

Пия си ги отдавна по толкова и за това питам, за ефекта знам

Да кажа хора мисля ,че се справям за сега. Спрях да качвам, започвам да се чувствам по-добре.

Преди 5 дни си се оплаквал от бъгнат метаболизъм ,а сега изведнъж рязко се оправиха нещата... :x

18.07.14
09:42

казано от Велико Иванов на 17.07.14, 23:33:

Да кажа хора мисля ,че се справям за сега. Спрях да качвам, започвам да се чувствам по-добре.

Преди 5 дни си се оплаквал от бъгнат метаболизъм ,а сега изведнъж рязко се оправиха нещата... :x

Ми аз няма да качвам цял живот на 2500 ккал. бе братле. Казах ,че се чувствам по-добре и спрях да качвам. Да изпадам в депресии и да се съжалявам ли? И да нещата ще се оправят, няма да вървят към по-лошо, нали това е целта. Какво искаш да ми кажеш с тоя твоя безсмислен коментар?

Защо ни питаш за съвети,прави каквото си знаеш тогава :)

18.07.14
15:23

казано от Велико Иванов на 18.07.14, 12:03:

Защо ни питаш за съвети,прави каквото си знаеш тогава :)

Аз нищо лошо не казах за съветите които ми даде. Ясно е ,че няма да спазвам всеки съвет, защото и аз си имам мнение и търся информация. Някой отпадат, а други ми влизат в полза.
Това което си ми написал си го спазвам, спокойно.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 18.07.14 15:23.

25.07.14
11:09

Започнах да свалям, от 72.5 сега съм 70 кг.
Благодаря на всички които се включиха в темата. Това което направих беше да спра с тренировките за седмица, 2 пъти ударих кардио и дигнах калориите на от 2400 до 2600. Пиех по 6 литра вода 5 дена и после 2 я намалявах на 2. Ядях само бавни въглехидрати за закуска и имаше 1 ден в който бях на 20 гр. въглехидрати от зеленчуци (не броя фибрите). Фаствах по 13-14 часа като започвах след вечерята.
В момента въртя въглехидратите според тренировъчния ден и фаствам по около 14 часа (вечерям към 7-8 и закусвам към 9-10).

Бях отслабнал адски много в гърдите, тази част в която най-много раста без проблем, но сега всичко се оправи. Пресата започва да се вижда още по-добре и надявам се да постигна това което съм си дал за цел.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 25.07.14 11:20.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1