Хранителните таблици по етикетите - лъжат ли?

13.07.14
17:49

Здравейте, отскоро си хапвам извара и адски ми е вкусна тази на Олимпус в кофичка, ям си я без нищо.Ама, струва ми се прекалено вкусна за да е 2%, даже писах допълнително да ми пратят хранителните стойности, те пратиха същото нещо.На кутията не е упоменато нищо освен извара и сол.Също така съм попадала на салам мортадела с етикет 60 калории на 100, като след като го хапвах в промишлени количества 1 месец проверих по-подробно и се оказа че всички мортадели са към 350кал.Беше си рекламирана българска марка, не си спомням точнооо..Та, според вас има ли повод за съмнение или тея неща се контролират?

13.07.14
19:06

казано от бетка тетка на 13.07.14, 17:49:

има ли повод за съмнение или тея неща се контролират?

Нищо не се контролира, при голяма част от продуктите етикетите са свободни съчинения без реални измервания.

16.07.14
09:55

За мортаделата - западната мортадела съдържа доста сланина, и затова е нормално да има 350ккал.
Така че 60ккал е малко, но не невъзможно, като се има в предвид, че нашенските не са с мазнини (а те са главната причина един колбас да е с малко или много калории).
Например пастърмата има под 100ккал на 100гр.

За изварата - чудя се защо да лъжат. Имайки в предвид че повечето нашенци смятат млечните продукти с по-висок процент мазнини за ‘истински’, а нискомазнинните за ‘безвкусни’.

Мнението беше редактирано от Boris Yankov на 16.07.14 12:19.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1