16.07.14
04:03
Здравейте. От години тренирам, но някак несериозно. Просто резултатите не са такива, каквито искам и много трудно ги виждам. Имам много мазнини по корема, но нямам издут корем, просто мазнини, които по-скоро приличат на кожа... винаги са хладки и сякаш супер трудно топя от тях. Висок съм 1.92 и съм 115 кг. Имам да свалям едно 20 кг. На 93 бях по миналото лято и се чувствах доста хилав, но тогава свалих и мускулна маса. “Кожата” по корема още я имах, но доста по-малко от сега. В сравнение с тогава, мазнините ми се върнаха само по корема. Нямам идея с какъв тип кардио най-много ще си помогна. Нямам идея дали е разумно да тренирам както тренирам - 4-5 пъти седмично, възможно най-много тежести (тренирам в едно салонче, създадено с приятели и примерно повече от 22-3 килограма на дъмбел не мога да сложа, затова на някои упражнения правя по повечко повторения - например гребането) и малко повторения; 5 или повече серии. по 2 мускулни групи.
Моята цел е силата да стане пропорционална на тялото ми, защото сега 20 лицеви не мога да направя. Не мога да се набера повече от 2-3 пъти и то даже понякога нямам сила и за толкова. Силата и музата са ми много непостоянни. Понякога ме наляга един страшен мързел и нямам идея това дали има връзка с хормони и т.н., но понякога съм жалък. В други по-редки моменти съм звяр. Бицепс слагам 45 или повече и си блъскам сериите, друг път не успявам и 2-3 пъти. Работата е много странна. Понякога е толкова зле, че губя мотивация. Моето лично мнение е, че ми трябва много кардио, тъй като нямам никакви навици относно него. Даже почти не правя. Склонен съм да взимам и добавки вече (до сега съм взимал само веднъж протеин и сега съм на витамин Б... преди това пак зимах комплексни витамини. Това е всичко). Тъпо ми е примерно, че съм 115 кг, а не мога да направя повече от 1 повторение със 100 кг на лежанка. Вярно е, че от 2 месеца започнах с лежанка и започнах със 70 (преди това не съм ходил на фитнес - тренирах джудо преди и вкъщи, но не лежанка а лицеви и то нямах никакъв напредък с месеци. Скачах на въже за кардио... нищо. Сякаш силата ми се губи. От храната .. не знам. Ям каквото ми падне - предимно месо, сирене. Пия много газирани напитки абе като цяло нямам никакви задръжки свързани с храненето. Ясно ми е, че там може да е проблема и това сирене вече не знам колко е истинско и ми се струва, че нещо в него ме мори, тъй като аз ям по наистина много 200-300гр на ден понякога. може би и повече.
Много моля да ми дадете малко съвети за точно моя случай. Искам сила, искам да свалям мазнини. Маса точно не държа в момента. Имам широки рамене и голям гръб и всичко, което искам, но глупавият корем създава една гадна илюзия... Имам доста мазнини отстрани по корема и са отвратителни вече. Никога не съм бил 115. бил съм 105 и може би малко отгоре предната зима. Да съм качил мускул.. колко да съм качил.. то там където съм качил съм свалил мазно. По гърба, задника... ръцете и изобщо навсякъде съм като човек с 12-13% мазнини, но по корема съм като човек с 25%. Не пия алкохол и не пуша цигари. Седя доста пред компютъра, но съм програмист и така. на 22 години съм.
Варианти, които съм обмислял и даже някой пробвал, но така и не разбрах дали има добра промяна при мен:
1. Да тренирам всеки ден...
2. Да тренирам през ден...
3. Да тренирам всички мускулни групи в един ден.
4. Да правя много повторения.
5. Да не пия течности около храненията. (това помага, но ми е много гадно без да пия нещо докато ям. Явно през останалото време трябва да се наливам с вода).
6. Да покачвам килограмите с всяка серия (Това май доста ми помогна, защото моите мускули са някак мързеливи. Знам, че силата я имам, но не знам как да я “извикам”. Трудно е за обяснение. Книга ли да прочета.. не знам вече. Недоволен съм от резултатите и все си мисля, че трябва да има начин и без да се съобразявам с храната. Не ми пука какъв точно ще е, но не мога вечно да се съобразявам с храната. Ако има книга дето да ме обеди, че трябва бих я прочел, но до тогава не ми се иска просто. Живея при баба и ето днес пържолка, пържени картофки със сиренце и кока кола... вредно си е (свинска пържола..), но какво да правя. Свикнал съм да си огаждам на храна и брат ми си огажда, но той няма мазнини. Но той преди се движеше наистина много и може би затова. Знам ли. Просто дайте едно рамо, защото съм страшно разочарован от себе си вече. Целта ми е 95 кг и повече сила (масата не ме бърка, аз съм си достатъчно едър. Ръката ми е над 40 стегната и ... абе харесвам си размерите, само корема не си харесвам и силата. Искам и аз да мога да вдигна 150-160 от лежанка примерно. Какъв подход да използвам (аз нямам никаква техника де, но все пак) от гореспоменатите или не знам. Стига съм писал, че никой няма да прочете, а се жегнах.
16.07.14
10:24
Който има желание, намира начин, а който няма желание, намира оправдания. Това за страшния мързел - ами Арнолд не е станал легенда в бодибилдинга като го е мързяло, и да го е мързяло просто си е надмогнал мързела. Човешката воля е по-силна и от най-големия мързел. А за храненето явно и на тебе ти е ясно - с пържени картофи и кока кола няма как да стане. Колкото и да е гадно, така стоят нещата. Не гледай кой какво яде, разбери на теб какво ти трябва и действай без оправдания. Запитай се колко силно искаш да постигнеш целта си.
Програми и за сила, и за изчистване има много в сайта, и то доста добри - просто прочети. Както казваше един асистент в университета “Четене му е майката”.
Айде, успех!
16.07.14
13:05
Човек седиш в 4часа нощеска да пишеш по форуми и нямаш задръжки относно хранене, за какви резултати говорим изобщо?
16.07.14
16:29
Ръката ти е над 40 ама така като те слушам е предимно мас, а не мускул :)
16.07.14
16:50
Пропуснал си най-важните неща :
1. Да тренираш умно и правилно.
2. Да се храниш добре и чисто.
3. Да имаш търпение, защото силата, мускулната маса и свалянето на мазнините не стават за месец-два-три.
16.07.14
16:54
казано от Dimitar Mitov на 16.07.14, 04:03:
Живея при баба и ето днес пържолка, пържени картофки със сиренце и кока кола... вредно си е (свинска пържола..), но какво да правя.
Започвай да четеш, за да изясниш къде е абсурдът в това изречение.
Това ще ти даде посока за действие.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.07.14 16:54.
17.07.14
04:30
1. Това с колата беше пример. Не всеки ден е така, но мисълта ми е, че не обичам ограниченията откъм храна. Предпочитам по-тежки тренировки.
2. James… Следил съм твои теми, чел съм доста и знам, че ти си последният човек, който може да ми говори за тези неща. И ти знаеш колко гадни са лишенията и точно ти от всички сериозни в този форум най-малко се ограничаваш. Точно заради теб и нещата, които си писал не съм си давал зор с храна и т.н.
3. Не ми трябват многознайковци. Не съм идиот и знам колко абсурдно изглежда написаното, но аз съм на мнение, че винаги има начин. Всеки казва как храната е много важна и т.н., но аз познавам хора, които и без храна успяват да трупат. Познавам хора, които не ядат нищо специално и пак успяват. Казах, че ме мързи, тъй като професията ми е много напрегната и т.н. Понякога просто не мога да спра да мисля за проблемите свързани с работа и силата не иска да дойде.
4. Ръката ми не е мазна.
5. “Започвай да четеш”... не ви ли писна от такива съвети. Всеки знае колко много теории има из интернет за всичко. Не съм нито във форума от скоро, нито се занимавам от 2-3 месеца, та да ми кажеш, че резултата идва след 2-3 месеца. Аз резултат съм постигал винаги, но някак не толкова траен, колкото искам. Обясних вече какво ми е. Понякога просто силата не иска да дойде. Дали е заради това, че си преебавам метаболизма с тези газирани напитки или от някаква конкретна храна... нямам идея. На моменти съм изродски силен, друг път просто усещам как “няма да успея”. Не знам дали е физически проблем или нещо друго. Попитах за книга, никой нищо не каза. Почнаха се едни философии дето съм чел, чел в този форум и все съм си мислел, че като обясня подробно как седят нещата няма и на мен да ми ги пишат ама... какво да се прави. Българина си е българин.
Надявах се някой да е имал подобни проблеми. Силата в китките ми се губи... предмишниците ми “омекват”.. дали от клавиатурата и от писането на код.. нямам идея, но силата се губи. Най-много в китките го усещам. Надявах се някой да е изпитвал подобно нещо, та да каже. Сега мисля да пробвам една програма от тук, която преди нямах възможност да пробвам и ще видя дали ще ми помогне със силата, но силно ме съмнява. Дори не знам дали не е от мотивацията или нещо друго. Понякога музика помага - понякога не. Не съм стъпвал в болница, не съм си правил изследвания на кръв и т.н. Надявах се някой с подобен проблем в силата да каже какъв е бил проблема при него, защото по чуждите форуми се пишат какви ли не неща, които за мен са доста нелогични. Моля за по-малко превзети коментари (не говоря за всички, те си знаят). Ако нямате идея какъв може да е проблема (защото точно пък храната не виждам как... може би газираните напитки, но преди съм пазил НВД без газирани и пак съм го имал това. Даже беше по-зле) да казва, ако не знае да не коментира останалите неща, които съм написал. Те са за ориентация. Знам кое как трябва да се прави и кое как да не се прави, но просто всичко свързано с фитнеса при мен е второстепенно и към момента не съм се захванал чак така, че да пазя пак диети като преди и да се храня здравословно. Имало е време, когато съм ял салати и паржоли.. и даже в момента имам овесени ядки за 2 седмици напред, но просто не ми се занимава сега с това. Искам просто силата да ми е постоянна, та да си тренирам през ден без да имам онова заспало чувство преди тренировка.
17.07.14
05:01
Тук ще дам нещо за ориентация. Снимките са от не много отдавна 1.92/115кг. Снимките са за сравнение. Въпреки, че тениската, с която тренирам е много разтегната около корема пак се вижда, че там просто съм широк. Аз попринцип имам по-широк таз, но имам и по 4-5 см мазнини (като ги хвана - паласки) и то само там... никъде другаде по тялото нямам мазнини чак така. Краката ми не са омазнени, мускулите ми не са чак толкова мазни. Студени са ми доста по-малки мускулите. Винаги съм си мислел, че има връзка с кардиото, но някой казват, че си е просто ген.
http://prikachi.com/images.php?images/699/7474699A.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/700/7474700C.jpg
Тук съм на 110. Скорошна подобна снимка нямам. Правя си периодично за сравнение.
http://prikachi.com/images.php?images/258/6892258B.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/251/6892251N.jpg
Това е моето положение. Не ми пречи да имам мазнини, но ми пречи това, че са фокусирани около една конкретна зона. Пречи ми това, че силата се губи и по-конкретно в предмишниците. Пречи ми това, че не мога да намеря сам причината. Храна и диети.. за това сега не ми се слуша. С диети и без диети мазнините по корема си остават. Потя се по корем... само и единствено след 20-30 + минути кардио. Преди това корема ми е хладен и просто не се поти... От лицето ми пада пот... от гърдите, но не и от корема. Трябва много продължителна тренировка да направя + кардио над 20 минути, за да почне да ми се поти корема. Бих го стопил, но знам, че пак ще се съберат там мазнини. Не си падам по диети и т.н. Само ме интересува дали има връзка с кардио. Издържливостта не ми е сила и кардио не правя почти изобщо. 1 път - два в месеца... То просто хич не е приятно като си над 100. Колената някой път ме болят дето съм седял в седнало положение с часове... абе има начин, но да съм сигурен, че там е ключа за бараката, защото промяната ще е много рязка.
17.07.14
05:04
Пак казвам, не съм някакъв химик - перфекционист... Не ми пука толкова за вида ми, а това да се чувствам силен винаги така, както понякога се чувствам. Това е. Този проблем с мазнините... вече съм го решавал до някъде и всеки знае как се махат по стандартния начин. Добра храна, много кардио и т.н., аз просто питах нещо по като за моя случай. Аз ще си го измисля сам в краен случай, но наистина информация много.. и много теории.
17.07.14
07:39
казано от Dimitar Mitov на 17.07.14, 04:30:
“Започвай да четеш”... не ви ли писна от такива съвети. Всеки знае колко много теории има из интернет за всичко.
А имаш ли дори някаква ле-е-екичка представа ко-о-олко ми е писнало да отделям време и да пиша фермани на хора като теб? Не си единствен, вярвай ми - много хора искат да бъдат силни, здрави и да изглеждат добре, но не искат да променят каквото и да е. Мързи те, това не можеш, онова не можеш... Е, аз просто съм опитен и не си губя времето с подобни загубени каузи и вятърни мелници. Като не ти се чете и предпочиташ да си запълваш времето с писане на празни приказки и намиране на оправдания - действай, желая ти успех. Аз не мога да ти бъда полезен повече от това. Искаш да трансформираш физиката си и да бъдеш силен. Според моите познания и опит без перманентна промяна в храненето това не може да се случи.
Не ми трябват многознайковци. Не съм идиот и знам колко абсурдно изглежда написаното, но аз съм на мнение, че винаги има начин. Всеки казва как храната е много важна и т.н., но аз познавам хора, които и без храна успяват да трупат. Познавам хора, които не ядат нищо специално и пак успяват. Казах, че ме мързи, тъй като професията ми е много напрегната и т.н.
Като истински многознайко ти предлагам да се обърнеш за съвет към въпросните (явно успели) хора.
За какво пишем тук, след като около теб има достатъчно хора с готови решения?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 17.07.14 08:38.
17.07.14
09:52
Целите ти са неточни и неясни.
Добрите цели са - да тренираш редовно и да се храниш възмойно най- здравословно.
Цели подобни на - да сваля 20 кг., да стана силен, бицагата да ми е голям и тн. трябва да са или второстепенни или да ги ползваш като направление на главните цели -:)
Успех-:)
17.07.14
11:46
Пичага тфа че се потиш не означава че сваляш мазньоч. На мен лично ми е много интересно кои са тиянеядящите дето качват и свинчугите дето слабеят. Хем искаш съвет, хем не го приемаш.... ама то на сила можеш сало да вземеш не и да дадеш. Крайно време е някой да измисли хапче за мързел, та да се отървем от подобни постове.
Успех в начинанието
1. Това с колата беше пример. Не всеки ден е така, но мисълта ми е, че не обичам ограниченията откъм храна. Предпочитам по-тежки тренировки.
2. James… ...
3. Не ми трябват многознайковци.....
4. Ръката ми не е мазна.
5. “Започвай да четеш”... не ви ли писна от такива съвети.
1. Тежките тренировки не могат да компенсират кофти храна. Пробвал съм.
2. Почни да правиш неговите тренировки и натоварване, стигни неговото ниво и тогава си яж каквото искаш. И пак - виж т.1.
3. А какво ти трябва? Някой да ти каже, че можеш да тъпчеш каквото искаш, да тренираш както ти падне, да не си даваш зор и накрая да си як, масивен и релефен?
4. Мазна е. Доста.
5. А на вас не ви ли писна от тъпи въпроси?
Истината понякога е трудна за приемане, на всеки му се иска да чуе това, което му изнася.
И докато нещо ти е второстепенно, и резултатите ще са такива. За да постигнеш дадена цел, трябва да си я поставиш като приоритет. Ако имаш желание, ще го направиш, без да си намираш извинения. Ако нямаш, недей да мрънкаш, че не ставали нещата.
казано от Dimitar Mitov на 17.07.14, 05:01:
Храна и диети.. за това сега не ми се слуша.
Тогава още дълго ще си стоиш дебел и ще се чудиш що няма резултати.
С диети и без диети мазнините по корема си остават.
Естествено, там си отиват последни. А ти имаш доста за сваляне. Съответно ти трябват поне 5-6 месеца СТРИКТНА диета, за да изчистиш до толкова, че да нямаш мазнини по корема.
От лицето ми пада пот... от гърдите, но не и от корема.
(headbang)
И от кога потенето има нещо общо с горенето на мазнини?
Не си падам по диети и т.н.
И аз не си падам по работата, ама ми трябват пари.
Само ме интересува дали има връзка с кардио.
Не.
И за финал - постави си ТОЧНА цел и КОНКРЕТНО време за изпълнението и. Примерно - искам да сваля 10 кг. мазнини за 2 месеца. Или - искам да бутна 100 кг. лежанка до края на годината. Или нещо от сорта. След това работи в тази насока и чак като я постигнеш, минавай на следващата.
Щото “Губи ми се силата (каквото и да значи това), каква е причината?”, “Искам да съм силен (ама не дефинираш какво значи това и колко точно кила искаш да вдигаш), ама да сваля и шкембето (без да уточниш точно колко искаш да свалиш), как да го направя?” и т.н. - това са прекалено общи въпроси, за да получиш конкретен отговор и прекалено неясни цели, за да ги постигнеш.
Мнението беше редактирано от Петко К на 17.07.14 12:03.
17.07.14
12:02
2. James… Следил съм твои теми, чел съм доста и знам, че ти си последният човек, който може да ми говори за тези неща. И ти знаеш колко гадни са лишенията и точно ти от всички сериозни в този форум най-малко се ограничаваш. Точно заради теб и нещата, които си писал не съм си давал зор с храна и т.н.
Напротив, аз съм точния човек, който може да ти говори за такива неща. Ограничавам достатъчно, а и пропускаш някои факти, като например, че имам между 7 и 9 тренировки на седмица и 24 години стаж, не съм дебел, излишни мазнини имам малко и знам какво и как да правя и мога да помогна на абсолютно всеки в тренировъчно отношение - независимо дали иска визия, сила, издръжливост или просто добро здраве ;)
17.07.14
12:07
Кольо, като не ти се занимава - не се занимавай. Какъв е проблема? ТО моето не са цели, а проблеми със силата, които не разбирам. Отделно казах, че имам проблеми с корема и само там. Кое е толкова неясното? Ако някой е имал подобен проблем със силата и да рече ме установил, че му е липсвал я витамин, я нещо друго щях да се радвам да сподели. Въпросните дето не ядат, а качват маса е един мой приятел, с който тренирам и наистина беше много хилав и расте доста, а не взима хранителни добавки и не яде нищо различно от преди - каквото и да е. Няма какво да питам него. Бих се радвал да съм 95, но точно сега казах, че не ми е до диети. Мързи ме, когато силата ми е няма, защото е много по-трудно и не разбирам защо. То със силата изчезва и мотивацията. Не ми се обяснява. Съветите ги разбирам и приемам, но аз това вече го знам. Това, което не знам е как да не губя силата си и дали проблема е физически или е до мотивация. Някой може да е имал подобен проблем. Не разбирам защо са тези филосовски изказвания относно храната.
Аз НЕ СЪМ казвал “искам да свалям, да стана по-силен, да трупам мускулна маса и да ям пържени картофи с пържола и кола”. Казах, че съм пазил диети, но точно сега не искам. Казах, че искам да съм 95 кг, но предпочитам да е с повече трениране и то само в случай, че проблема със силата се оправи. Не мога да разбера дали е умора, дали е причината недостиг на някакъв витамин или нещо друго. Изморявам се без да съм правил нищо изморително, когато чувствам “недостига на сила”. Това е. Повечето от написането е за ориентация. Основната ми цел сега е да разбера проблема със силата. Всичко друго ще се нареди ако имам сила винаги преди тренировка (когато не съм се изморявал).
17.07.14
12:14
С едно няма да се съглася от казаното от Петко - тежките тренировки могат да компенсират кофти храна. Но става АДСКИ ТРУДНО - буквално трябва да си съдереш гъза до степен, че да мразиш това, което правиш ;)
Иначе, определено Джеймс е човекът, когото да слушаш, но като гледам ще се направиш на по-умен и съответно ще изгълташ известно количество студена вода преди да ти дойде акъла в главата :D
17.07.14
12:16
James. Аз теб си те уважавам и знам, че тренираш здраво. Не ме разбирай погрешно. Преди време бях чел в дневника ти, че пушиш и че не пазиш диети и си имал много травми и т.н. Това беше наистина отдавна, но съм чел, сега не можах да ти намеря дневника и не ми се търси, че нямам много време, но да. Не съм искал да споря с теб. Просто от хора като теб и това, което беше написал съм стигнал до заключението, че храната не е половината от тренировката. Все едно. Мерси за отговорите.
Петко. Благодаря за отговора. Казах какво искам да стигна. Сега вдигам само 100 от лег (за размерите и килограмите ми са си малко). Искам да вдигам по 150. Силата ми се губи както съм обяснил в предният си коментар. Не държа да съм релефен към момента. Целта съм си поставил за силата. Сега не ми се пазят диети и т.н., защото работя по голям проект и парите не ми достигат за специална храна и ми се насъбраха много проблеми, а храната ми помага с депресията до някъде. Не мислех, че има нужда да се обяснявам. Казах какво ми се иска, но сега не ми се пазят диети. Прочети предният ми коментар.
25.07.14
15:07
Забелязал съм, че има доста дървени философи в тоя форум, които мислят, че след като прочетеш безценното им мнение, изведнъж животът ти ще се преобърне, ще захвърлиш всичко и ще се трансформираш в особен вид гуру, закусващ с шейк от разни южноамерикански растения с трудно изговорими имена, обядващ с две ябълки и целина за десерт и вечерящ с корени от мащерка, лягащ си в 20:00 и ставащ в 6:00 за сутрешната си йога и посрещане на слънцето на полянка сред птичките и пчеличките.
Ще ти споделя разни работи от свои наблюдения, не от книги и статии в нета, надявам се да намериш нещо полезно.
За отслабването:
Имам един приятел, който преди две-три години беше горе-долу с твоето телосложение - 190+ см висок и 100+ кг. В момента е 89кг и нечовешки релефен. Той правеше много тренировки в домашни условия основно за корем, не е спазвал определена диета, мисля че беше спрял газираното. Няма случай, в който да съм бил на гости у тях и да не е имало някакво месо за ядене. Като почнаха да се виждат резултати, почна да ходи много по ... жени, така че това може да го пишеш в графа кардио :D Та от това, което видях при него, за отслабването мога да те посъветвам:
-тренирай много и тренирай здраво, особено корема, структурата на тялото ти го позволява
-яж колкото си искаш, но основно месо, яйца, мляко и т.н., също така яж някакви плодове и зеленчуци
-3 пъти седмично прави някакъв вид кардио
-може да пробваш да ограничиш постепенно някои вредни храни, ако искаш по-бързи резултати
За силата:
Само че той преди беше доста по-силен от сега. Ако главната ти цел е силата, то заеб... остави отслабването на втори план и се концентрирай върху силови тренировки от типа на 3х3 (най-добрата според моя опит) 5х2 (също добра, но тялото ми не може да я понесе за повече от 4 седмици, ти може да се справиш по-добре) и т.н. Упражненията са основните - клек, тяга, лежанка, раменна преса, гребане, кофи и набирания. Може да добавиш и някое друго, но и да не го направиш, пак са предостатъчни.
Специално за твоя случай - казваш, че понякога имаш страхотна сила, понякога я няма никаква. Има фактори, които изобщо не са свързани с хранене и тренировки, но влияят много върху силата ти:
-натоварване в работата
-недоспиване
-стрес в личния живот
Има ситуации, които емоционално те изтощават, което влияе много и на силата ти в тренировките. Има ситуации, които те агресират и могат да станат стимул да тренираш здраво.
Ако си пребит след работа и се чувстваш като лайно, а тепърва трябва да ходиш във фитнеса, мислиш ли, че ще постигнеш резултати? Не, даже ще се чувстваш по-угнетен като не ти потръгне и това. В такива случаи по-добре се прибирай да спиш. Не се отклонявай от ритъма на тялото си, защото някой побъркан фитнес-нацист ти крещи на главата, че трябва още да се напънеш. Не ти казвам да си мързелив, казвам ти, че трябва да тренираш като имаш енергия и да спиш като нямаш. Ограничи безполезните дейности, които ти точат от енергията - компютърни игри, караници с близките и т.н. Хубаво е веднъж на два месеца за една седмица изобщо да не ходиш на фитнес, поне при мен това дава добри резултати.