Запазване на мускулна маса при отслабване

24.07.14
20:15

Здравейте,

Имам един много основен, но според мен важен въпрос. Искам да сваля само ненужните мазнини, нямам определен период, в който да постигна целта си, нямам определени килограми, които да свалям. Основният проблем е как да си запазя възможно най-много мускулната маса. Доста се разрових, защото предишните пъти, когато се опитвах да премахна излишните мазнини отслабнах но загубих и много мускулна маса. Не ми се иска да съм в постоянен период на качване/сваляне всяка година. Предпочитам да стигна определено ниво на подкожни мазнини, и да се старая просто да го поддържам, нямам за цел да ставам Кай Грийн или да качвам възможно най-бързо мускулна маса. Задачата се оказа по-трудна отколкото си мислех. Според материалите, които прочетох се оказа, че макросите, който трябва да се стремя да спазвам са нещо от сорта на 2300 калории, 252гр протеини, 180гр вългехидрати и 60гр мазнини (на база 94.5кг тегло и цел 90, за да мога да извадя някакви стойности все пак) Идеята ми като цяло е да се губят между 500-800гр на седмица тегло. Тъй като протеините са доста, според вас дали трябва да следвам тези макроси, които са по мисля, че амарикански стандарт ( 208 паунда тежа и те съветват да приемам по 1.2гр на паунд)
Тренирам по 5 пъти на седмица тежести и предпочитам да правя HIIT кардио, тъй като на ден ми се налага да вървя по около 4-5 километра.

Тъй като това ми е първи пост/тема, моля не ме “хранете” много.

Благодря предварително!

Здрасти:)

На първо четене мога да кажа две неща:
- не вярвай на сляпо на подобни формули, по които да си изчислиш калории и макронутриенти. Не си мисли, че ще стане точно така, както го планираш - да сваляш по 500-800 гр мазнини всяка седмица. Не можеш да програмираш много обстоятелства, които ще влияят на процеса. За това, просто започни от някъде и се наблюдавай. В процеса ще внасяш корекции, където е необходимо.
- щом на предишното ти отслабване си жертвал и повече от желаното мускулна маса, то трябва да разгледаш какво точно си правил тогава (комбинация от хранене, начин на живот и тренировки) и да се опиташ да го избегнеш сега.

А, и тренировките също са важни.

24.07.14
22:41

Съгласен съм с горното мнение.. върти въглехидрата и дръж протеина възможно най висок,също е препоръчителен приема на аминокиселини и по специално BCAA,глутамин :)

25.07.14
16:59

Благодаря за отговорите! Ще следя как вървят нещата. Относно тренировките, не знам тези калкулатори как изчисляват калориите, защото е малко странно да се дава точно определено число при положение, че не всеки изразходва достатъчно енергия повреме на тренировка. Аз след тренировка съм толкова изморен, че когато имам възможност просто лягам за час. Също така, веднага след тренировка се стремя да ям нещо бързо усвоимо като ананас или стафиди.. не знам дали това ще повлияе на диетата но мисля, че е правилно да се прави особено след изтощителна тренировка.

Мнението беше редактирано от Никола . на 25.07.14 17:06.

26.07.14
01:43

Привет. :)

Да, задали сте въпрос, който вълнува доста от спортуващите.

Аз лично, когато свалям имам същите мисли в главата, но не се впрягам толкова, защото си казвам, че дори и да сваля повече от планираното, така ще се изчистя още повече и после ще мога да качвам мускулна маса на по-чиста основа.
Правилно Ви посъветваха по-горе - приемайте аминокиселини (BCAA (препоръчително), може и/или Глутамин също) преди или след тренировка или и двете.
За мен най-добрият вариант е (вариант, по който тренирам от година вече) - около половин час преди тренировка BCAA (обикновено те се препоръчват да се приемат около 30-50мин. преди тренировка, но аз докато се загрея/облеча и те сигурно стават толкова), а веднага след тренировка протеин (протеинова матрица (пояснявам, защото тя е микс между ценни протеини и има добавени аминокиселини). 40-50 минути след това ми е вечерята, защото тренирам привечер. Тоест - до час най-много след тренировка сядам на масата.

Преди тренировка знам, че е хубаво храната да е богата на протеини, да е нещо, което организма знае и може да приема. Това за да няма стомашен дискомфорт или ненужни крампи, когато дойде времето за трениране. Допълнително трябва да има въглехидрати и мазнини, като всеки си ги изготвя в пропорция, която удовлетворява неговите цели, защото от тях организма ще черпи енергия, тоест - те ще бъдат горивото по време на тренировката. Аз лично в моето предтренировъчно хранене имам много малко мазнини и стабилно количество въглехидрати, защото така ми е по-лесно се поддържам релефен и в желаната от мен форма.

Дори и да нямате възможност/желание за споменатите хранителни добавки, то това няма да е голям проблем. Иначе знам, че се препоръчва между 30 и 60 минути след тренировка да се нахраните, но аз лично преди, когато нямах споменатите добавки, се храних след около половин час след тренировка. Знайте, че е важно да не прекалите с количеството храна след тренировка, защото остатъка ще се складира като мазнини.

Поздрави,
          Мартин.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 26.07.14 06:55.

26.07.14
09:46

казано от THAIS на 26.07.14, 01:43:

Аз лично, когато свалям имам същите мисли в главата, но не се впрягам толкова, защото си казвам, че дори и да сваля повече от планираното, така ще се изчистя още повече и после ще мога да качвам мускулна маса на по-чиста основа.
Правилно Ви посъветваха по-горе - приемайте аминокиселини (BCAA (препоръчително), може и/или Глутамин също) преди или след тренировка или и двете.
За мен най-добрият вариант е (вариант, по който тренирам от година вече) - около половин час преди тренировка BCAA (обикновено те се препоръчват да се приемат около 30-50мин. преди тренировка, но аз докато се загрея/облеча и те сигурно стават толкова), а веднага след тренировка протеин (протеинова матрица (пояснявам, защото тя е микс между ценни протеини и има добавени аминокиселини). 40-50 минути след това ми е вечерята, защото тренирам привечер. Тоест - до час най-много след тренировка сядам на масата.

Преди тренировка знам, че е хубаво храната да е богата на протеини, да е нещо, което организма знае и може да приема. Това за да няма стомашен дискомфорт или ненужни крампи, когато дойде времето за трениране. Допълнително трябва да има въглехидрати и мазнини, като всеки си ги изготвя в пропорция, която удовлетворява неговите цели, защото от тях организма ще черпи енергия, тоест - те ще бъдат горивото по време на тренировката. Аз лично в моето предтренировъчно хранене имам много малко мазнини и стабилно количество въглехидрати, защото така ми е по-лесно се поддържам релефен и в желаната от мен форма.

Дори и да нямате възможност/желание за споменатите хранителни добавки, то това няма да е голям проблем. Иначе знам, че се препоръчва между 30 и 60 минути след тренировка да се нахраните, но аз лично преди, когато нямах споменатите добавки, се храних след около половин час след тренировка. Знайте, че е важно да не прекалите с количеството храна след тренировка, защото остатъка ще се складира като мазнини.

Поздрави,
          Мартин.

Толкова глупости в един пост не може да има 2-ри път :) даже без да искам цъкнах да гласувам за поста вместо Цитирай :)

26.07.14
10:29

казано от Master Admin на 26.07.14, 09:46:

казано от THAIS на 26.07.14, 01:43:

Поздрави,
          Мартин.

Толкова глупости в един пост не може да има 2-ри път :) даже без да искам цъкнах да гласувам за поста вместо Цитирай :)

Това беше здрава забърквация :D.
BCAA -то се усвоява веднага, защо ти е 1 час преди тренировка? Хората го пият по време на тренировката най-често.
В никакъв случай ако ядеш мазнини преди тренировка те няма да ти дадат енергия ,а мазнини след тренировка е чисто незряло действие.

Мнението беше редактирано от Stiliyan Goshev на 26.07.14 10:31.

27.07.14
19:13

казано от Master Admin на 26.07.14, 09:46:

Ха-ха, благодаря за гласуването в такъв случай! :)

Повечето “глупости”, които казах не са плод на моето въображение, а съм ги прочел някъде.
И след като Вие знаете толкова много, обосновете се и се аргументирайте кое е грешно, кое не. Най-малкото ще бъде полезно за всички, вместо да се явявате като някакво “светило” и да коментирате подигравателно-ирочично мнение на друг, който е имал за цел да направи добро, да помогне и даде напътствия.

27.07.14
19:19

Здравейте,

Не мисля, че трябва да се обръща толкова голямо внимание на добавките, поне в тази тема. Вярно помагат, кога къде протеини, БЦАА.. Ясно, че всеки ползва добавки и не е трудно да се разбере кое кога. Винаги съм смятал, че ” You can’t out supplement a poor diet!” За мен по-важното е КАК да се набавят 250+ грама протеин и дали всъщност такова високо ниво е задължително.

28.07.14
20:58

казано от Stiliyan Goshev на 26.07.14, 10:29:

Това беше здрава забърквация :D.
BCAA -то се усвоява веднага, защо ти е 1 час преди тренировка? Хората го пият по време на тренировката най-често.
В никакъв случай ако ядеш мазнини преди тренировка те няма да ти дадат енергия ,а мазнини след тренировка е чисто незряло действие.

Ами възможно е да не съм се изказал по възможно най-достъпния начин, сигурно защото тогава главата ми “пушеше”.
Да, някои BCAA се усвояват веднага, други пият по време на тренировка, но не всички. За да не сметнете, че звуча глупаво - взех си две малки кутии BCAA на ампули (свърших ги вече, сега ще си взема на прах, че ме посъветваха, че било по-добре) и на двете пишеше на разфасовките за оптимални резултати да се взимат някакво време преди и след дадената тренировка. Не си спомням точно, ако не вярвате ще ги снимам (пазя кутиите) и ще Ви ги пратя. Иначе съм чул, че BCAA-то, което е на прах може да се пие по време на тренировка, но никога не съм имал личен опит с това, аз пия само вода по време на тренировка ...
Колкото до мазнините - никъде не съм казвал подобно нещо, не сте ме разбрали точно - разбира се, че не трябва. Оставих информация към един линк към една статия, в която е обяснено хранене преди и след тренировка, и там е засегната темата с мазнините. А относно това, дали може преди тренировка - ако е кардио или нещо, което изисква продължително високо физическо натоварване (предимно аеробни тренировки), не пречи да има мазнини, че дори бях чел в една статия, че се препоръчва да има, за да поддържат пропорционално количество енергия в организма (тук не съм абсолютно сигурен как беше формулирано, ще потърся статията).

казано от Никола . на 27.07.14, 19:19:

Здравейте,

Не мисля, че трябва да се обръща толкова голямо внимание на добавките, поне в тази тема. Вярно помагат, кога къде протеини, БЦАА.. Ясно, че всеки ползва добавки и не е трудно да се разбере кое кога. Винаги съм смятал, че ” You can’t out supplement a poor diet!” За мен по-важното е КАК да се набавят 250+ грама протеин и дали всъщност такова високо ниво е задължително.

Да, имате право. Добавките идват (ако има нужда, желание и средства) след стриктен, правилен хранителен режим. Иначе ще са до голяма степен загуба на пари. Да, може и без тях да се набави нужното количество протеин, но често то също изисква доста време, средства и подготовка. Имаше относителна формула, по която се изчисляваше спрямо килограмите (при желание за запазване на мускулна маса), но не си спомням точно колко беше. Май нещо от рода на 2 по килограмите грама дневно. Има значение също Вие колко тежите, какъв пол сте (да кажем, че това го знаем :) ) на колко сте години, каква Ви е физическата активност и прочие.
Поздрави. :)

Мнението беше редактирано от THAIS на 29.07.14 02:38.

06.08.14
04:07

Здравейте,

Тук смятам да пиша седмица за седмица как вървят нещата.Не искам да кажа, кое е правилно и кое не, просто споделям процеса. Едва ли ще е толкова интересно за някои, но може да е полезно за други. Та мина малко повече от сецмица към 10дни от както следвам следните стойности:
почивен ден: колкото се може повече протеин ( около 180-200 го докарвам аз) , 180гр въглехидрати и 60гр мазнини.
тренировъчен ден без кардио: колкото се може повече протеин , 240гр въглехидрати, 60гр мазнини.
кардио / кардио и тежести: колкото се може повече протеин , 400гр въглехидрати, 60гр мазнини.

Вдигам въглехидратите в тренировъчен ден с тежести до 240, понеже се стремя да правя по-интензивни тренировки, в момента съм на сплит взаимстван от Винс Жиронда ( 4 упр 8*8, 30сек почивка, теглото е 60% от нормалните 8повторения и не се сменя през всичките 8 серии )  Смятам да го задържа този сплит още 2 седмици и след това да се върна на ‘нормалния’, който ползвах.
В кардио дните вдигам до 400гр понеже правя HIIT кардио и след това корем.

Това е общо взето, не е много според стандартите май, но аз за сега съм свалил 1.3кг, като най-много си личи в коремната област и ми се струва, че нещата вървят по план за сега.

Дано да съм полезен на някого!

Стоев

07.08.14
15:22

Незнам колко килограма си и как изглеждаш, но ЛИЧНО за мен, това са си доооста въглехидрати :)
Всеки човек е отделна вселена, аз лично когато започна диета съм на принципа 2,5-3гр протеин на телесен килограм , 1-1,2 гр въглехидрат на телесен килгорам и пия много, много вода. От сега да кажа, всички, които смятат да ме критикуват - не го правете . ;)
При мен върши работа повече от добре. Просто споделям скромният си опит. Поздрави!

07.08.14
15:58

казано от Тони Стоев на 07.08.14, 15:22:

Незнам колко килограма си и как изглеждаш, но ЛИЧНО за мен, това са си доооста въглехидрати :)
Всеки човек е отделна вселена, аз лично когато започна диета съм на принципа 2,5-3гр протеин на телесен килограм , 1-1,2 гр въглехидрат на телесен килгорам и пия много, много вода. От сега да кажа, всички, които смятат да ме критикуват - не го правете . ;)
При мен върши работа повече от добре. Просто споделям скромният си опит. Поздрави!

Точно за това я отворих тази тема. Всеки е различен, надявам се да се саберът повече мнения, които да са ми( а и не само на мен) от полза.
За колко време спазваш този режим, какви са ти наблюденията относно мускулната маса?

Мнението беше редактирано от Никола . на 07.08.14 23:04.

Стоев

08.08.14
17:39

казано от Никола . на 07.08.14, 15:58:

казано от Тони Стоев на 07.08.14, 15:22:

Точно за това я отворих тази тема. Всеки е различен, надявам се да се саберът повече мнения, които да са ми( а и не само на мен) от полза.
За колко време спазваш този режим, какви са ти наблюденията относно мускулната маса?

Минавам на такъв тип хранене предимно като се постопли, Априм - Май .. и си карам така до морето! :D
..след морето сядам на маса и ям по-сериозно, та така общо взето. ;) Единственото, което забравих да добавя е , че карам с такива въглехидрати 5 дни и на 6-тия си хапвам сериозно каквото ми е кеф (е , пак с някаква граница де) и после пак на ново :)
Но пак казвам, както казах и преди, всеки е различен. Аз много бързо бутам кг-ми и много бързо качвам, всичко при мен е в храната основно , другото е трен. + суплементи. ;)
Поздрави! ;)

12.08.14
13:14

И тренирай с тежко (не прекалено) по време на сваляне на кг . Тая пропаганда в период на сваляне да се тренира с малко кила и много повторения е огормна глупост ако искаш да запазиш мускулната си маса максимално . Тренирай силово като за качване но намали с много малък % тежестта и яко витамини и минерали и добавки за здравето .

13.08.14
04:29

казано от BLOT на 12.08.14, 13:14:

И тренирай с тежко (не прекалено) по време на сваляне на кг . Тая пропаганда в период на сваляне да се тренира с малко кила и много повторения е огормна глупост ако искаш да запазиш мускулната си маса максимално . Тренирай силово като за качване но намали с много малък % тежестта и яко витамини и минерали и добавки за здравето .

Тази програма ще я следвам още една седмица, целта ми е да разнообразя малко, понеже пак ще се върна към горе-долу същата програма каквато ползвах преди. Не съм си мислел да правя серии с по 15 повторения ( за сваляне )! Мисля, че дори намалянето на тежестта ще зависи от енергията която имам.

Стоев

13.08.14
14:32

казано от BLOT на 12.08.14, 13:14:

Не съм съгласен.
За мен е по-добрия начин да тренира интензивно , с малки почивки и леки тежести.
Отколкото с тежко, големи почивки и т.н.
Другото, което предполагам ако вкара л-карнитин или др подобни суплементи, определено тренировката
с леки тежести, мали почивки и по-висок интензитет ще му е много по-подходяща, защото ще
увеличи термогенезата на тялото и от там вече извода е ясен..
Мое мнение. ;)

13.08.14
17:26

казано от Тони Стоев на 13.08.14, 14:32:

Не съм съгласен.
За мен е по-добрия начин да тренира интензивно , с малки почивки и леки тежести.

А най-добре тежко, с малки почивки и големи тежести в базови упражнения ;)

Стоев

13.08.14
19:10

казано от Veso Pervazov на 13.08.14, 17:26:

казано от Тони Стоев на 13.08.14, 14:32:

Не съм съгласен.

А най-добре тежко, с малки почивки и големи тежести в базови упражнения ;)

От коя гледна точка го препоръчваш това?
Съвсем сериозно питам, ако може някакви доводи да ми даде някой защо е по-правилно,
понеже от стажа и опита, който имам .. при мен се получава точно по този начин - когато тръгна да чистя
увеличавам интензитета и повторенията.. а и логиката е, че тогава се ускорява и термогенезата в тялото..
С подхдящо НВД и суплементи с такъв начин на трен се изпилвам до вени по корема..
Невиждам абослютно никаква логика в това да искаш да махаш излишното и да блъскаш с тежо и големи тежести,
а и в същото време с МАЛКО почивка..е то реално това как ще стане?
Физичеси как ще издържи човек след 2-та серия?
Много ми интересно , наистина каква е логиката?Ще чакам.
Мерси предварително! ;)

Мнението беше редактирано от Стоев на 13.08.14 20:39.

14.08.14
01:24

казано от Тони Стоев на 13.08.14, 19:10:

Съвсем сериозно питам, ако може някакви доводи да ми даде някой защо е по-правилно

1. Заради енергоразхода по време на тренировка.
а) по-тежко и с базови->по-голям общ тонаж->повече извършена работа->повече изразходвана енергия;
б) по-тежко и с базови->по-висок % работещи МВ->повече изразходвана от тях енергия;

2. Заради енергоразхода след тренировка- Excess post-exercise oxygen consumption (EPOC или Afterburn)-информация в нета много.

3. Заради по-продължително време работа при висок % от МСЧ (над 85%). Което пък е оптималния режим за горене на мазнини. Постига се най-добре с тежки кила и минимални почивки при смяна на различни упражнения, включващи и сходни движения. Т.е. кръгов протокол на базови с две до три сходни движения едно след друго. Тук отговарям и на въпроса “...да блъскаш с тежо и големи тежести, а и в същото време с МАЛКО почивка..е то реално това как ще стане? Физичеси как ще издържи човек след 2-та серия?” Ще стане, щото говорим за кръг, а не за серия. И ще стане, но не е за всеки, защото трябва да излезеш от зоната на комфорта. ;)

а и логиката е, че тогава се ускорява и термогенезата в тялото..

Термогенезата е пряко свързана с изгорените калории. А при тежко с малки почивки термогенеза изобщо няма да ти липсва. По-вероятно е да ти дойде в повече. :D

Невиждам абослютно никаква логика в това да искаш да махаш излишното и да блъскаш с тежо и големи тежести

Надявам се вече да си видял логика. А освен че ще махнеш излишното, ще запазиш и в по-голяма степен нужното. ;)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.08.14 01:32.

Стоев

14.08.14
03:05

казано от Veso Pervazov на 14.08.14, 01:24:

Съвсем сериозно питам, ако може някакви доводи да ми даде някой защо е по-правилно

1. Заради енергоразхода по време на тренировка.
а) по-тежко и с базови->по-голям общ тонаж->повече извършена работа->повече изразходвана енергия;
б) по-тежко и с базови->по-висок % работещи МВ->повече изразходвана от тях енергия;

2. Заради енергоразхода след тренировка- Excess post-exercise oxygen consumption (EPOC или Afterburn)-информация в нета много.

3. Заради по-продължително време работа при висок % от МСЧ (над 85%). Което пък е оптималния режим за горене на мазнини. Постига се най-добре с тежки кила и минимални почивки при смяна на различни упражнения, включващи и сходни движения. Т.е. кръгов протокол на базови с две до три сходни движения едно след друго. Тук отговарям и на въпроса “...да блъскаш с тежо и големи тежести, а и в същото време с МАЛКО почивка..е то реално това как ще стане? Физичеси как ще издържи човек след 2-та серия?” Ще стане, щото говорим за кръг, а не за серия. И ще стане, но не е за всеки, защото трябва да излезеш от зоната на комфорта. ;)

а и логиката е, че тогава се ускорява и термогенезата в тялото..

Термогенезата е пряко свързана с изгорените калории. А при тежко с малки почивки термогенеза изобщо няма да ти липсва. По-вероятно е да ти дойде в повече. :D

Невиждам абослютно никаква логика в това да искаш да махаш излишното и да блъскаш с тежо и големи тежести

Надявам се вече да си видял логика. А освен че ще махнеш излишното, ще запазиш и в по-голяма степен нужното. ;)

Така.. :)

Първо, в предишният си пост, никъде не си опоменал, че става дума за кръгови тренировки.

Второ.. Относно термогенезата.Тове е възникването на топлина и е пряко свръзка със скоростта на обмяната на веществата. Скорост за обмяна на веществата е съотношението, с каква скорост протичат химическите реакции и при това се изгарят калории. Ако човек има например температура, скоростта на обмен на веществата се увеличава, тъй като се покачва телесната температура и тялото използва за целта калориите за “гориво”.  В този случай възниква топлина, тъй като при всяка по-продължителна телесна дейност, това което имах предвид, леките тежести и високия интензитет,автоматично се увеличава телесната температура и за целта калориите служат като гориво.
Без да изпадам в излишни писания, идеята ми е следната.. невиждам да има единствено един правилен подход..
Всеки човек е отделна вселена.Аз съм дал мнение на база себе си и моя опит и лични постижения.
При мен върши работа така, за това го дадох като съвет, но никой не обременявам с това. :)
Поздрави! ;)

14.08.14
08:57

казано от Тони Стоев на 14.08.14, 03:05:

Първо, в предишният си пост, никъде не си опоменал, че става дума за кръгови тренировки.

Второ.. Относно термогенезата.Тове е възникването на топлина и е пряко свръзка със скоростта на обмяната на веществата. Скорост за обмяна на веществата е съотношението, с каква скорост протичат химическите реакции и при това се изгарят калории. Ако човек има например температура, скоростта на обмен на веществата се увеличава, тъй като се покачва телесната температура и тялото използва за целта калориите за “гориво”.  В този случай възниква топлина, тъй като при всяка по-продължителна телесна дейност, това което имах предвид, леките тежести и високия интензитет,автоматично се увеличава телесната температура и за целта калориите служат като гориво.
Без да изпадам в излишни писания, идеята ми е следната.. невиждам да има единствено един правилен подход..
Всеки човек е отделна вселена.Аз съм дал мнение на база себе си и моя опит и лични постижения.
При мен върши работа така, за това го дадох като съвет, но никой не обременявам с това. :)
Поздрави! ;)

Това е много добре ,че целиш да дадеш своя гледна точка а не да наложиш мнение,защото не си прав в случая и по добре да не налагаш мнение а само да дадеш своя гледна точка както правиш в момента ! :)

Поздрави ! :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.08.14 09:54.

Стоев

14.08.14
09:52

Може, може! :)
Нали за  това е този форум, да си помагаме !
Поздрави!

14.08.14
09:58

Пишете някакви супер сложни неща, които могат да се кажат с едно изречение.
Спазване на правилен хранителен режим + тежки тренировки, съобразени с режима, който за тази цел в никакъв случяй не трябва да е еднообразен.
Свалят се подкожни мазнини и не само се запазва мускулна маса, но е възможно и да се качи.

14.08.14
10:50

казано от Наталья Заболотная на 14.08.14, 09:58:

Спазване на правилен хранителен режим + тежки тренировки, съобразени с режима, който за тази цел в никакъв случяй не трябва да е еднообразен.
Свалят се подкожни мазнини и не само се запазва мускулна маса, но е възможно и да се качи.

В калориен дефицит ще покачи мускулна маса ?

14.08.14
13:06

Първо, не съм написал, защото не е задължително да е кръгова. Кръговата е оптимален вариант за постигане на продължително време на работа при повишен % от МСЧ (т. 3). Но и без да е кръгова остават предимствата на тежкото и интензивно пред лекото и интензивно по отношение на енергоразхода по време на и след тренировка (т. 1 и т. 2)

Второ.. Относно термогенезата. Тове е възникването на топлина...

Второ, чудесно знам какво е термогенеза, но ти бъркаш някои основни неща, както и логиката на причина-следствие.

Ако човек има например температура, скоростта на обмен на веществата се увеличава, тъй като се покачва телесната температура и тялото използва за целта калориите за “гориво”.

Мне... Обмяната не се увеличава тъй като се покачва температурата, обмяната се увеличава за да се покачи температурата. Поради същата причина трепериш, когато ти е студено, за да се стоплиш. По време на тренировка, топлината не възниква “щото при всяка по-продължителна телесна дейност автоматично (???) се повишава температурата”... Тренировката изисква енергия, енергията идва от АТФ, при освобождаване на тази енергията част от нея се проявява като топлина и в резултат имаш повишена температура и се потиш. Виждаш ли, двигателя на колата не загрява, за да изгори бензина. Двигателя гори бензин, когато колата работи, за да измине определен път и като страничен резултат загрява. Оттук мисля е ясно, че термогенезата ще е толкова по-висока, колкото повече калории си изразходил за единица време или с плътна, тежка, интензивна тренировка.

Поздрави! ;)

Няма единствен правилен... Има по-оптимален. Но е погрешно да пропагандираш твоя като по-добър такъв, ако не си опитал другите.. Защото не сме чак толкова различни, че да сме вселени, а поне тук на замята всички се подчиняваме на законите на термодинамиката. Казвам го на база себе си, моя опит с различни методики, моите постижения. ;)

казано от Наталья Заболотная на 14.08.14, 09:58:

Бе те повечето неща могат да се кажат и с половин изречение, ама като има несъгласие/спор/дискусия нали трябва да се обосновеш. Щото не е достатъчно да твърдиш, че А+В=С ако не кажеш, че А=2, В=3 и С=5. Иначе можем да си пишем 5-6 страници с постове “Така е!”, “Не, не е така!”, “Така е!”, “Не, не е така!” ама каква е ползата...

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.08.14 13:10.

Стоев

14.08.14
13:38

Аз нищо не пропагандирам!!!
Навсякъде съм писал, че всичко , което съм казал е на база МОЯ ЛИЧЕН ОПИТ !!!

И едно ще ти кажа, всеки човек е НАПЪЛНО различен!!!

една скоба да отворя.. 2006 год. си направих първата рег. в бб-тийм заради форума и точно заради
подобно “дърверни” спорове реших да не пиша повече!

Приятелю, искам да ти кажа, че ЛИЧНО НА МЕНЕ този твой “оптимален” вариятн НЕ МИ ПОМАГА..
За това с годините съм си намерил най-доброто ЗА МЕНЕ !!! Така че , вместо да ми обясняваш и да ми даваш какави ли не
доводи, приеми го, че има един човек поне, в случая АЗ, който тренира по-друг начин и има по-добри резултати за СЕБЕ СИ !!!
От друга гледна точка, всеки е свободен да пише, да прави каквото му душа иска..
НО !!! Както писах по - горе, за 105 път, НЕ ПРОПАГАНДИРАМ на никой нищо.
Най-добре е да си водя дневничето и повече да не пиша никъде..
Живи и здрави!

14.08.14
13:58

Различни хора, различни теории :D Весо веднъж беше обяснявал изгарянето в различен режим . Но по мои наблюдения: 1. Хората масово подценяват калорийния си прием и надценяват какво изгарят на тренировка; 2. Чисто билдърските цели понякога противоречат на нормалната логика, по която работят анаболните механизми в организма, което е напълно нормално, но понякога поражда тежки спорове.

Във връзка с 2., поне според мен е напълно нормално хората да постигат заложени цели откъм външен вид по билдърска методика (при определени допускания разбира се), защото енергийните изисквания на тренировка ниска интензивност-висока плътност/обем са различни. Там организма търси повишени запаси от гликоген, по щадяща водна задръжка, все неща, които водят до по-културистичен външен вид, стига да има някаква основа разбира се. Пак казвам, това важи при известни допускания ;)

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 14.08.14 13:59.

14.08.14
17:51

казано от Тони Стоев на 14.08.14, 13:38:

...

Тони, имам известни подозрения защо “оптималния” вариант не е проработил за тебе, но мисля да спра дотук. Не разбирам защо се засягаш и се обиждаш като малко дете... Намам намерение нито да налагам моето мнение над твоето, нито да те засягам по какъвто и да е начин. Целта ми е само и единствено да бъдем полезни на хората, които четат тук с надежда да намерят отговори на въпросите си. Честно казано, мисля, че имаш достатъчно знания и опит, за да бъдеш полезен за тях, въперки несъгласието ми по конкретната тема, така че постовете ти не биха били излишни за форума. Извинявам се ако съм те засегнал с нещо.
Поздрави.

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 14.08.14 17:54.

Стоев

14.08.14
19:14

казано от Veso Pervazov на 14.08.14, 17:51:

казано от Тони Стоев на 14.08.14, 13:38:

...

Тони, имам известни подозрения защо “оптималния” вариант не е проработил за тебе, но мисля да спра дотук. Не разбирам защо се засягаш и се обиждаш като малко дете... Намам намерение нито да налагам моето мнение над твоето, нито да те засягам по какъвто и да е начин. Целта ми е само и единствено да бъдем полезни на хората, които четат тук с надежда да намерят отговори на въпросите си. Честно казано, мисля, че имаш достатъчно знания и опит, за да бъдеш полезен за тях, въперки несъгласието ми по конкретната тема, така че постовете ти не биха били излишни за форума. Извинявам се ако съм те засегнал с нещо.
Поздрави.

Веско, големи хора сме.
1-во, не съм се засегнал.. ;)
2-ро, по всякакъв начин се опитах да ти обясня лично на теб, че при мен едното работи, друго не и просто дадох мнението си по въпроса, на база това, което АЗ съм изпитал на гърба си.
Нямам никаква идея какво точно искаш да кажеш с това: “.. имам известни подозрения защо “оптималния” вариант не е проработил за тебе, но мисля да спра дотук.” , само мога да гадая.. ;)  Ще ми бъде интересно да ми обясниш, било тук, било на лично съобщение.
3-то, имам повече от достатъчен опит в залата и смея да твърдя, че съм постигнал доста повече от
средното ниво на един трениращ.
4-то. Да, може би си по-навътре от мен в нещата, но аз започнах да тренирам в малък град , с ограничена информация и от там казвам за н-ти път, че както повечето от хората сигурно, така и аз съм сменил сигурно 100 пъти храната си, сплита си и т.н, докато
достигна оптималното във всяко отношение единствено и специално за МЕН.. ;)
Това е!
5-то. Да, форума е за това да сме полезни! Напълно подкрепям! Аз лично от твоите постове си обясних някои неща, върху които не бях се замислял. Това, което бях писал, за последен път казвам, дано се разбере наистина, бе въз основова на това , което работи върху мен, без значение дали “по учебник” е правилно или не. :)
Поздрави! ;)

17.08.14
20:52

1-во, радвам се наистина.. ;)
2-ро. Няма да е коректно да завършваме на лични дискусия, която сме започнали като публична, затова отговарям тук. Варианти има много, ето какво ми се върти на прима виста в главата. Казваш, че си опитал да чистиш с тежко в ниски повторения и без почивки, но:
Може да не си напипал оптималната тренировка като конструкция, тежести, почивки, тип упражнения, интензитет като цяло, точно както не си напипал лесно и от пръв път оптималния за тебе сплит;
Може да си опитал преди да си намерил оптималната диета (казваш сменил си храненето над 100 пъти);
Може това просто да не е “твоят” тип тренировка и след като не те кефи с кофти мотивация да не си се “раздал” напълно;
Най-общо казано, при такъв тип тренировка ако не си изкарал по-голямата част от времето в залата при пулс над 85% от МСЧ значи нещо не си направил както трябва. Това трябва да е основния показател.
3-то. Това, мисля, никъде не съм го подложил на съмнение, напротив, написах го и в предния си пост
4-то. Не става въпрос за това кой е по-навътре, не сме тук да си мерим пи*ките :) Хубаво е когато някой е достигнал до изводи и знания с желание, четене, питане, опит и поуки от грешки, а не е чакал наготово като онези “напиши ми програма”, “направи ми диета”
5-то. Дано някой след време като чете тази тема да открие нещо полезно и приложимо и за себе си.

Поздрави. :)

Мнението беше редактирано от Veso Pervazov на 17.08.14 21:05.

17.08.14
21:08

казано от Master Admin на 14.08.14, 10:50:

В калориен дефицит ще покачи мускулна маса ?

Хипотетично да. За сметка на мазнините.

17.08.14
21:52

Ако си начинаещ и натиснеш големите движения, може да стане. Аз качих 10кг мускули, когато свалих 30кг мазнини за няколко месеца с много ниски калории - 800-1200 на ден.

18.08.14
16:44

Тони - да ако в период на сваляне тренираш с по-малки тежести и повече повторения ще свалиш наистина повече кила но така се губи повече мускулна маса . А темата нали е “запазване на мускулна маса при отслабване” . Ако е само за отслбаването съм съгласен . Доводите ми са следните - По време на по-малко повторения  и по-голяма тежест тялото гори много по-малко въглехидрати от колкото обратният вариант (така съм чел, не съм правил аз изследване :) ) . Също така щом градиш мускул с тежко (не говоря за единици и двойки) би трябвало горе долу по същият начин и да задържиш мускула дори и при период на сваляне . Аз също имам доста стаж в залата и съм пробвал много работи . При мен този вариант действа най-добре - хем свалям мазно хем и на обем дърпам особено с хубави добавки . Но все пак всяко тяло е различно и може и за някой човек да не действа тази схема

18.08.14
19:07

Аз свалих вече 13кг. (и още ще свалям) и за мое учудване запазих мускулната си маса, даже имам усещането, че гърба, краката и ръцете са станали с една идея по- масивни (никога не съм си мерил обиколките с метър). Но разбира се може и да си внушавам, въпреки че някои мои приятели са на моето мнение, но все пак без точни мерки нещата са субективни :) .
Тренирам големите мускулни групи (и ръцете също) два пъти седмично. Не вярвам в твърдението “12 повторения= релеф”. Тренирам си тежко, като на тягата правя най- много по 4- 5 повторения, при клека правя най- много по 6- 8 повторения, а на лежанката най- много по 5- 6 повторения.
Също така съм на 16- 20 часов фастинг (колкото издържа на глад, но не надвишавам 20 часа). По време на гладуването пия само и единствено вода, и то по много, че иначе ми пресъхва гърлото.
Наистина мислех, че ще спадне много мускулатурата, но не спадна :D . Така че за това пише тука, някой който наистина разбира да ми отговори.

Стоев

22.08.14
18:58

Здравейте, момчета! :)

Сори, че не писах , бях на море (ужас.. изгорях! :D ) .

Съглаен съм с всички! Извода е, че както аз научих нещо, така и някой след време
като чете тази тема ще намери себе си някъде из постовете!
Живи и здрави ! :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1