Има ли смисъл да се консумира зехтин?

Цената на качествения зехтин превишава значително цената на маслините (даже и тези без костилка).

Защо да купувам и ям зехтин след като мога вместо това да ям маслини? Нали зехтинът се прави от маслините, така че не би трябвало да съдържа нещо, което го няма в маслините?

Една добра причина да се избере консумирането на зехтин вместо маслини, е че маслините се обработват термично.

За зехтина е известно, че ако се готви с него, полезните му съставки се губят (в зависимост от температурата и продължителността на готвенето). Затова е добре да се добавя в храната след като тя вече е преминала термична обработка (т.е. преди да се яде, когато храната е с температура близка до телесната).

Santos C, Cruz R, Cunha S, Casal S. Effect of cooking on olive oil quality attributes.

Какъв е ефекта на стерилизацията върху полезните вещества в маслините?

Струва ли си да се яде зехтин („Extra Vifgin“ - без термична обработка) вместо маслини заради загубата на част от полезните вещества в резултат от термичната обработка на маслините?

Обработката с натриева основа унищожава ли полезни вещества от маслините? При „източване на горчивия сок“ губят ли се ценни вещества?

Беритба и преработване на маслините

Темата беше редактирана от Валентин Стойков на 20.07.14 23:50.

Цената на качествения зехтин превишава значително цената на маслините (даже и тези без костилка).

Не е много голяма разликата в цената.100гр маслини са ти около 120-130ккал, и то не само от мазнините, а 10гр зехтин ти е около 90ккал

Защо да купувам и ям зехтин след като мога вместо това да ям маслини? Нали зехтинът се прави от маслините, така че не би трябвало да съдържа нещо, което го няма в маслините?

Да,цялата маслина е малко по-полезна и има някои допълнителни екстри,отколкото само зехтина,но пък от друга страна маслините по магазините са или прекалено солени или ужасно горчиви и не носят на голямо количество,докато зехтина по-лесно върви в манджи и салати

Една добра причина да се избере консумирането на зехтин вместо маслини, е че маслините се обработват термично.

Обработват се често със сода каустик в саламура,но да според мен студенопресованият зехтин е по-добър вариант

За зехтина е известно, че ако се готви с него, полезните му съставки се губят (в зависимост от температурата и продължителността на готвенето). Затова е добре да се добавя в храната след като тя вече е преминала термична обработка (т.е. преди да се яде, когато храната е с температура близка до телесната).

Да,това е така,зависи от продължителността и темпрературата.Добре е да се прибавя след термичната обработка.Алтернативи,които по-бавно се “скапват” са ти животинско масло,олио от гроздови семки или от ориз

Santos C, Cruz R, Cunha S, Casal S. Effect of cooking on olive oil quality attributes.

Какъв е ефекта на стерилизацията върху полезните вещества в маслините?

Струва ли си да се яде зехтин („Extra Vifgin“ - без термична обработка) вместо маслини заради загубата на част от полезните вещества в резултат от термичната обработка на маслините?

Обработката с натриева основа унищожава ли полезни вещества от маслините? При „източване на горчивия сок“ губят ли се ценни вещества?

Беритба и преработване на маслините

ПС: Прекалено задълбаваш,хапвай си спокойно както маслинки ,така и зехтинче,стига да са качествени :)

Да, признавам си, че понякога „задълбавам“ в това, което е привлякло вниманието ми.

Това си има очевидните недостатъци, но понякога има полза от „задълбаването“.

При достатъчно късмет (при попадане на подходящ обект на изследване) и достатъчно упорито „задълбаване“ може да се научат много полезни неща.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1