20.07.14
23:50
Цената на качествения зехтин превишава значително цената на маслините (даже и тези без костилка).
Защо да купувам и ям зехтин след като мога вместо това да ям маслини? Нали зехтинът се прави от маслините, така че не би трябвало да съдържа нещо, което го няма в маслините?
Една добра причина да се избере консумирането на зехтин вместо маслини, е че маслините се обработват термично.
За зехтина е известно, че ако се готви с него, полезните му съставки се губят (в зависимост от температурата и продължителността на готвенето). Затова е добре да се добавя в храната след като тя вече е преминала термична обработка (т.е. преди да се яде, когато храната е с температура близка до телесната).
Santos C, Cruz R, Cunha S, Casal S. Effect of cooking on olive oil quality attributes.
Какъв е ефекта на стерилизацията върху полезните вещества в маслините?
Струва ли си да се яде зехтин („Extra Vifgin“ - без термична обработка) вместо маслини заради загубата на част от полезните вещества в резултат от термичната обработка на маслините?
Обработката с натриева основа унищожава ли полезни вещества от маслините? При „източване на горчивия сок“ губят ли се ценни вещества?
Темата беше редактирана от Валентин Стойков на 20.07.14 23:50.
23.07.14
00:04
#1
Цената на качествения зехтин превишава значително цената на маслините (даже и тези без костилка).
Не е много голяма разликата в цената.100гр маслини са ти около 120-130ккал, и то не само от мазнините, а 10гр зехтин ти е около 90ккал
Защо да купувам и ям зехтин след като мога вместо това да ям маслини? Нали зехтинът се прави от маслините, така че не би трябвало да съдържа нещо, което го няма в маслините?
Да,цялата маслина е малко по-полезна и има някои допълнителни екстри,отколкото само зехтина,но пък от друга страна маслините по магазините са или прекалено солени или ужасно горчиви и не носят на голямо количество,докато зехтина по-лесно върви в манджи и салати
Една добра причина да се избере консумирането на зехтин вместо маслини, е че маслините се обработват термично.
Обработват се често със сода каустик в саламура,но да според мен студенопресованият зехтин е по-добър вариант
За зехтина е известно, че ако се готви с него, полезните му съставки се губят (в зависимост от температурата и продължителността на готвенето). Затова е добре да се добавя в храната след като тя вече е преминала термична обработка (т.е. преди да се яде, когато храната е с температура близка до телесната).
Да,това е така,зависи от продължителността и темпрературата.Добре е да се прибавя след термичната обработка.Алтернативи,които по-бавно се “скапват” са ти животинско масло,олио от гроздови семки или от ориз
Santos C, Cruz R, Cunha S, Casal S. Effect of cooking on olive oil quality attributes.
Какъв е ефекта на стерилизацията върху полезните вещества в маслините?
Струва ли си да се яде зехтин („Extra Vifgin“ - без термична обработка) вместо маслини заради загубата на част от полезните вещества в резултат от термичната обработка на маслините?
Обработката с натриева основа унищожава ли полезни вещества от маслините? При „източване на горчивия сок“ губят ли се ценни вещества?
Беритба и преработване на маслините
ПС: Прекалено задълбаваш,хапвай си спокойно както маслинки ,така и зехтинче,стига да са качествени :)
28.07.14
01:21
#2
Да, признавам си, че понякога „задълбавам“ в това, което е привлякло вниманието ми.
Това си има очевидните недостатъци, но понякога има полза от „задълбаването“.
При достатъчно късмет (при попадане на подходящ обект на изследване) и достатъчно упорито „задълбаване“ може да се научат много полезни неща.