Нужен ли е хранителен режим при малки цели?

26.07.14
22:30

Здравейте, чета форума от известно време и научих доста неща, но се чувствам леко объркана по някои въпроси.
Висока съм 168см, тежа 54кг. Никога не съм имала проблеми с килограмите, винаги съм била около 50. Последната година качих малко повече, но за мен не са кой знае какъв проблем. От 3 месеца 3 пъти седмично ходя на фитнес на групова тренировка, която включва аеробика, леки гирички, упражнения, стречинг. Започнах най-вече, защото се чувствах много обездвижена и не се чувствах ок.
Та основната ми цел е здраве и тонус, но все пак ми се иска и да постегна тялото си (ако трябва да съм честна бих се разделила и с 2,3 кг). Проблема е, че тъй като изглеждам добре и така, нямам мотивацията да спазвам някакви хранителни режими, да смятам калории и т.н. Все пак откакто спортувам се опитвам и да се храня по-здравословно.
Въпроса ми е мога ли да постигна резултата, който искам, само с такава тренировка, както и без хранителен режим? И ако не, то какво бих постигнала всъщност след време? Разбирам, че когато има много излишни килограми или пък стремеж към по-мускулесто тяло, е нужна атака на всички фронтове - храна, тренировки и т.н, но важи ли това и за просто леко стягане на тялото?

26.07.14
22:36

Можеш, разбира се. С кардио, примерно, най-бързо ще стане.

Не, не можеш

29.07.14
08:25

Много зависи какво за теб е хранителен режим. Ако под “нямам хранителен режим” разбираш “ям каквото ми падне, включително боклуци” - то Графинята ти го е казала. Но то се отнася и за здравето и тонуса, които са основните ти цели. Ако пък под “нямам хранителен режим” разбираш “храня се сравнително здравословно, без боклуци, но не пресмятам съотношения ” (примерно), то можеш да постигнеш всичките изброени от теб цели и по този начин. Така, че в крайна сметка зависи какво влагаш в понятията и какво точно правиш с храната.

29.07.14
12:01

Благодаря за отговорите!
Определено не следя съотношения и със сигурност не се храня съвсем здравословно. Под “опитвам се да храня по-здравословно” имах предвид например, че смених обикновената сол с хималайска, ограничавам джънка (това ми е цел номер 1 в храненето), пия фрешове, пържените картофи ги правя с 1 лъжица олио (с фритюрника на Тефал и между другото са адски вкусни), такива неща. Бавно и лека полека, без да изглежда и да се чувства като “режим” и без да ми липсва нищо, защото все пак идеята е да е за цял живот.
Например ето какво хапвах и пих вчера:
кафе с 4 ч.л. кафява захар и сметана (тук се опитвам да сменя захарта с мед)
пилешко бутче с печени картофи
киви и праскова
1 пакетче солети
бяло хлебче с масло, шунка, кашкавал, айсберг, домати, краставици и яйце (домашно приготвен сандвич)
3,4л, а може и повече вода

Нито най-здравословния ми ден, нито най-лошия относно храненето, но е нещо такова.

Има още да се поработи върху това хранене, ако искаш да го направиш добро за теб. Смяната на солта не е особено сериозна стъпка към здравословното на фона на пържените картофи (включително най-вкусните!), солетите и захарта. Хубаво си дефинирай понятията за теб самата. Хранителен режим не значи непременно глад или хранене с везна и хронометър в ръката. Определено в храненето, което описа, нещо много важно е в твърде скромни количества - мазнините. Ако искаш да се здрава, ще трябва да приемаш повечко мазнинки от съответните подходящи източници. Фрешовете определено не са добра идея - яж плодовете цели.

29.07.14
13:14

Режим за мен е нещо, което ме ограничава по някакъв начин. Например пържените картофи са нещо, от което, ако се лиша, за мен си е равносилно направо на диета :) Затова и казах малки стъпки - вместо да ги спра, намирам начин да ги приготвям по по-здравословен начин (или поне доста по-малко вреден). Осъзнавам, че въпреки рекламите, едва ли минават за здравословни, но все пак е много по-добър вариант, не е ли така? Солта за мен е голяма стъпка, защото си хапвам доста солено.
За мазнините знам, че ядките са много добър източник, а оризовите ядки вписват ли се в здравословна храна? Иначе всекидневно хапвам салати, на които си слагам доволно количество зехтин.
А откакто чета информацията тук, едно нещо не мога да разбера - защо сте против фрешовете, и дори против плодовете сякаш?

29.07.14
13:19

казано от cherry на 29.07.14, 13:14:

А откакто чета информацията тук, едно нещо не мога да разбера - защо сте против фрешовете, и дори против плодовете сякаш?

Фрешовете не са за предпочитане, защото от тях са отнети основните и най-ценни съставки на плодовете, останалото е само фруктоза и вода.

Значи... докато търсиш причина да “легализираш” в храненето си боклучавите храни, нещата няма как да се получат достатъчно добре. Има храни, които наистина не ти трябват - пържени картофи, солети, бял хляб, оризовите ядки също. Проблем с плодовете няма, просто не трябва да се възприемат като нещо полезно и безобидно без оглед на количествата. За фрешовете Маргарита Манева е обяснила добре.

Това, че имаш не особено правилно възприятие за думата ‘диета’, също е отделен въпрос. Отстраняването на боклуците от храната за мен не е ограничение, но... въпрос на гледна точка все пак. Не всичко е визия. Можем да си поговорим и за здраве, стига да си готова да направиш нещо хубаво за себе си и да се откажеш от оправданията.

29.07.14
13:41

Вместо да търсиш начин да направиш джънка по-малко джънк, защо не се разровиш за малко рецепти, които освен че са здравословни, могат да са и безкрайно по-вкусни от пържени картофи? :) Приеми го като предизвикателство - да намериш по-хубав начин за приготвянето им, който не включва пържене.
Сигурна съм, че ако поекспериментираш малко, ще намериш доооста по-вкусни неща от скучния бял хляб или солетите.  :)

Мнението беше редактирано от maggie на 29.07.14 13:42.

29.07.14
13:54

Според мен във всичко трябва да има баланс - удоволствието от това понякога да хапнеш нещо любимо, макар и не особено полезно и все пак да се стараеш да се храниш здравословно и като цяло, да живееш здравословно. Ако на теб не ти липсва нищо от вредните храни - това е чудесно наистина, завиждам ти дори. На мен например не ми липсва нито алкохола, нито разни безалкохолни напитки, просто защото никога не съм ги обичала и за мен най-лесното нещо на света е да не пия кока кола например (и не го и правя), както и винаги ми е било странно как може някой човек да не пие вода и едва ли не да се насилва да го прави.
Та мисълта ми е за баланса - разбира се че здравето е най-важно, но не само физическото, а и психическото и емоционалното, защото имат доста съществена взаимовръзка. За мен крайностите са много лошо нещо - с нищо не бива да се прекалява, дори и със здравословното хранене, ако то по някакакъв начин те натоварва, стресира и те прави нещастен. И все пак да отбележа, че говоря за хора, които нямат здравословни проблеми (излишни килограми, висок холесторол и подобни)
Наистина ми е чудно - няма ли нещо, което да ти липсва? Ама честно?

За фрешовете знам, че доста от полезните вещества си заминават, но все си мислех че остава нещо, различно от фруктоза и вода. А какво е мнението ви за зеленчуковите фрешове тогава, и там ли нищо полезно не остава?

29.07.14
14:06

Ще те разочаровам, но със здравословното хранене, няма как да прекалиш. Досега не съм срещнала човек, който да се е разболял от него. Също както няма нищо балансирано във вредните храни. Всеки сам прави изборите си, но винаги е добре те да са базирани върху знания и информираност, а не върху празни приказки за баланс между полезни и вредни храни. ;)

За крайност не говоря - аз самият определено не съм краен.
Важно е, обаче, какво значи ‘понякога’ - на всяка четна дата или веднъж месечно - има разлика, нали? Никоя боклучава храна не ми липсва, просто нямам насочена потребност да ям такива неща. В менюто ми тук-там се мярка сладолед, когато отида на рожден ден не бягам от парче торта като дявол от тамян. Правя го достатъчно рядко, съответно не се налага да го мисля. Да, не съм бил винаги с такъв поглед върху нещата, но от доста време просто се убедих, че с добра храна се чувствам много по-добре и затова просто не търся друга. Когато изчистиш храната за постоянно и имаш нужната настройка в главата ще видиш, че боклучавите храни ще престанат да са дразнител без това да те натоварва. Както magi shagi спомена - концепцията ти не е добре насочена - ти търсиш начин да легализираш лошата храна, а не да направиш хубавата храна така, че да задоволява всичките ти потребности. Със сигурност е възможно да се храниш вкусно и разнообразно без боклуци.

Водата не я слагай в тази група - поддържането на оптимална хидратация в организма е абсолютно незаменимо условие за правилно протичане на метаболитните процеси и доброто здраве - това важи за всеки индивид от вида Homo sapiens на тази планета. А това, че някой няма навик и нагласа да пие достатъчно вода, си остава лично негов проблем.

29.07.14
14:32

Естествено, че понякога ми се ядат джънкове, но все по-рядко и по-рядко. Все пак съм израснала с палачинки, бели филийки тн, научена съм да ги харесвам и ми е станало навик вече. Но вкусът се превъзпитава, както и всяко друго нещо. :)
Като стана сутрин и майка ми е направила палачинки да, ядат ми се. Но си правя от моите, които са много по-полезни и не ги мажа с мазната тежка нутела, а с домашен шоколад, и с ръка на сърцето мога да кажа, че ми е по-вкусно така. А понякога пък ям от нейните - не съм си забранила.

Разбирам те за ограниченията и стреса от това, както и за желанието да се убедиш, че пържените картофи не са чак толкова вредни, но тук нещата са по-други.
Според мен една немалка част от хората (като с това не целя да обидя никого, защото и аз бях същата доскоро) имат доста бедна хранителна култура.
Да се храниш здравословно не значи да се ограничаваш, а напротив - да включиш в менюто си повече храни и да отсееш това, което е хранително и ти е вкусно. Просто се иска малко време и Желание.
И за мен допреди година КФС беше абсолютния вкусов връх, но всъщност се научих да си правя сандвичи, които са безкрайно по-вкусни, а преди не вярвах, че е възможно дори.
Просто не си казвай “това не мога да го ям”, а “не искам да го ям”. Тогава не е забрана, а просто добра воля.. и нещата се получават :)

Не разбирам защо всички толкова ги е страх от полезната храна, наистина... сякаш е някакво жестоко мъчение, а всъщност е толкова по-вкусно и разнообразно..

29.07.14
15:36

Хехе, разбира се, че звучи абсурдно да се разболееш от здравословно хранене - надявах се да не го приемете съвсем дословно ;)

Все пак няма ли да се съгласите, че по-добрият вариант е лека полека да се опитваш да подобряваш храненето си, дори да “легализираш” боклучави храни, отколкото просто да си ги хапваш, както са си? На този етап съм подобрила доста неща и определено не бих казала, че нещо ми липсва, не ме натоварва, нито стресира. Но това е, защото не се ограничавам - не ми е някаква висша цел, просто си става някак от само себе си. Според мен това е начина, може и да греша, но вероятно с времето ще го разбера и сама :). Сигурно ме мислите за някакъв чревоугодник след всичките тези писания, а всъщност изобщо не е така. Просто не ми харесва да кажа “позволих си една палачинка” например и после едва ли не да се чувствам виновна за това.
Не ме е страх от полезната храна, в никакъв случай. Явно просто не ме е толкова страх от вредната ;)
Благодаря ви за мненията, със сигурност са ми полезни, дори и да не си личи, че възприемам нещо, а си държа своята позиция. Отворена съм към всякакви съвети и препоръки и макар и може би по-бавно, вървя към по-здравословен начин на живот.

29.07.14
15:47

казано от cherry на 29.07.14, 15:36:

Явно просто не ме е толкова страх от вредната

А трябва ;)

Явно просто не ме е толкова страх от вредната ;)

Страх и аз нямам... нямам и нужда от нея - там е разликата. ;)

29.07.14
16:17

казано от magi shagi на 29.07.14, 15:47:

А трябва ;)

Защо? Страхът е стрес, стреса вдига кортизола, а кортизола е вреден за здравето и спомага за трупането на мазнини ;)

Хехе, разбира се, че звучи абсурдно да се разболееш от здравословно хранене - надявах се да не го приемете съвсем дословно ;)

Всъщност, не е абсурдно. От здравословни храни също се дебелее, а излишното тегло носи риск за здравето.
Освен това, здравословно е относително понятие. Само за пример ще дам двете крайности - демонизирането на мазнините и наблягането на въглехидратите като основно гориво, и след това бума на ВМ-НВД и кето диетите и съответно заклеймяването на въглехидратите и издигането на мазнините в култ като ултимативен източник на енергия.
Съответно дълго време мазните меса и наситените мазнини като цяло бяха обявявани за вредни и нездравословни, след което същото взе да се говори за зърнените храни и плодовете. И затова ако в момента питаш 100 души кое е здравословно и кое не,  всеки ще ти каже различни неща ;)

29.07.14
16:35

Нямах предвид страх, а по-скоро да се подхожда с известно подозрение. Просто намирам, че е хубаво човек да знае какво си слага в тялото и какви биха били последствията от лошата храна (примерно транс мазнини, рафинирана захар). И съответно преди да изяде една чиния от тях да се замисли дали си струва. Имам предвид ефекта върху здравето като цяло, а не надебеляване, защото ако ядеш недостатъчно, вероятно и с вафли ще отслабнеш.

Но това е единствено мое виждане и не искам да го натрапвам на никого. :)

Мнението беше редактирано от maggie на 29.07.14 16:38.

29.07.14
18:22

казано от Петко К на 29.07.14, 16:17:

Всъщност, не е абсурдно. От здравословни храни също се дебелее, а излишното тегло носи риск за здравето.
Освен това, здравословно е относително понятие.

Да, толкова много хора са надебелели от здравословно хранене - болниците са пълни с такива, които прекаляват с тахан и киноа...
Твърдението ти е абсурдно, не защото не е вярно, а защото хората, за които говориш представляват не повече от 0.5% от общото население на планетата, вероятно. ;) ...не че на теория не е възможно, но на практика не се получава така.

Мнението беше редактирано от Margi на 29.07.14 18:23.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1