29.07.14
13:22
Здравейте! Нова съм във форума, но съм чела доста от него. Имам питане във връзка с режима, който следвам, а той е именно НВД. На 15год. съм и съм 162см. (останалите мерки са в профила). Започнах последните 2 седмици на юни много стриктно с двуразови тренировки, като преди това 1,5-2 месеца тренирах всеки ден, като редувах кардио и силови упражнения и спазвах хранителен режим. След тези две седмици на НВД, последва една, която беше изцяло почивка - без тренировки и без лишения (2 дни бяха почти само “мръсна храна”, не се гордея с това). От тогава до сега съм на стриктна НВД с двуразови тренировки - сутрин задължително кардио (тичане, каране на колело или тренировка кардио вкъщи) и следобед силови упражнения във фитнеса (със следната последователност - гръб, ръце + рамена, гърди, крака). Преди седмица имах ден с ” мръсно зареждане”, което беше грешка. Заредих два пъти с бавни въглехидрати. Та, остава още месец до ваканцията, през която желая дс изглеждам “стегната”, но имам чувството, че бъркам някъде. Пия по 3л вода на ден. Излагам менюто си от няколко последователни дни. Очаквам критики! :)
1 ден
Закуска: чаша зелен чай с резанчета лимон (преди кардиото)
Към 10:30-11ч.: 2 белтъка с 2ч.л извара
Обяд: 1 пилешко филе на тиган с развито яйце и зелена салата (маруля и краставица)
След фитнес: 1 белтък с половин морков
Вечеря: Свински карате в марина (малко зехтин, подправки, соев сос) на фурна с лук и краставици
2 ден (беше зареждащ)
Закуска: половин грейпфрут (преди каране на колело)
Към 10:30-11ч.: 2-3с.л овесени ядки с 1/3 кофичка кисело мляко
Обяд: Омлет от два белтъла с половин контра филе, половин чушка, половин домат, лист маруля и зелен лук
След фитнес: резанчета лимон с вода
Вечеря: Свинско контра филе с крем-супа от броколи
3 ден
Закуска: зелен чай с резанчета лимон (преди кардиото)
Към 10:30-11ч.: 2с.л чия с вода и лимонов сок
Обяд: купа леща със свински карета в марина (малко зехтин, соев сос, подправки) на тиган
След фитнес: 1,5 белтък с 1ч.л извара и 1ч.л риба тон
Вечеря: Спаначени кюфтета на тиган с домат
4 ден:
Закуска: зелен чай (преди кардиото)
Към 10:30-11ч.: няколко филета сьомга с краставица
Обяд: Печена пъстърва със зелена салата
След фитнес: резанчета лимон и вода
Вечеря: Бъркани яйца със зеленчуци
Като цяло е това - вариации на свински карета, пилешки гърди, цяло пиле, риба тон и зеленчуци. Все си мисля, че е много на рядко. Не мога да ги разделя. Напоследък ми липсва стимул, нямам желание за кардио (днес за пръв път го пропуснах, което ме накара пиша във форума). Има само месец още, искам да остана във форма, но имам чувството, че метаболизмът ми е забавен. Постоянно мисля за храна и гледам за калории. Не спя толкова добре вече, понякога съм прекалено изнервена и не знам, дали това не влияр на фигурата ми. В момента съм около 48,8кг. Тръгнах от 55,5кг. Желав през следащия месец да продължа да се развивам и да чистя, без да се връщам назад и без да има йо-йо ефекта, по време на почивката и възвърна предишното си 90 на 10 балансирано хранене. Къде бъркам и къде отиде цялата ми мотивация? Нядавам се да получа съвети и мнения? :)))))
29.07.14
13:50
Сега... тръгваме от основата - енергийната стойност на храната и баланса на макронутриентите.
Сигурна ли си, че си осигуряваш правилното количество енергия с това количество храна?
Сигурна ли си, че тази храна е балансирана по протокола на НВД?
Не мисля че на 15 години е добра идея да спазваш НВД...или какъвто и да било рестриктивен режим.
Ориентирай се към балансирано хранене, което да покрива нуждите ти от хранителни вещества.
Мнението беше редактирано от Margi на 29.07.14 14:20.
29.07.14
14:49
Предполагам, че е достатъчно или поне в началото беше. Сега продължавам да се водя по НВД - месо, риба, яйца, много зелени зеленчуци, вода и тренировки, но не развитието във физиката спря и се не знам причината
29.07.14
14:59
НВД значи храната да бъде балансирата по този начин:
- белтъчини - 2.0 - 2.5 g/kg
- въглехидрати - 1 g/kg
- мазнини - остатъкът от енергията
С какви храни ще си осигуряваш този баланс - това е друг въпрос.
Дали е достатъчно - това може да се прецени само чрез калкулация.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 29.07.14 15:01.
29.07.14
21:45
казано от Михаела Кръстева на 29.07.14, 14:49:
Предполагам, че е достатъчно или поне в началото беше. Сега продължавам да се водя по НВД - месо, риба, яйца, много зелени зеленчуци, вода и тренировки, но не развитието във физиката спря и се не знам причината
Достигнала си някакво плато. Всичко е в калориите и енергоразхода.
30.07.14
11:11
Достигнала съм плато? Това означава ли, че метаболизмът е забавен?,
30.07.14
14:14
казано от Михаела Кръстева на 30.07.14, 11:11:
Достигнала съм плато? Това означава ли, че метаболизмът е забавен?,
Ами и това означава или също ,че е свикнал с тези калории на които сваляш и е време или да паднеш по-ниско или да ги дигнеш за 1-2 седмици и после отново. Има различни начини за преодоляване на плато, но е индивидуално за всеки човек.
30.07.14
16:26
Попаднах случайно на дискусия във форума, в която си споделил същия проблем - попадане в плато и страх от спиране на тренировките. Ти как излезе?
30.07.14
17:07
Вдигнах си калориите с до 100-200 под КБ то и спрях да тренирам за седмица.
31.07.14
01:50
Определено ще заредя с бавни въглехидрати 2-3 дни с дълги разходки. Надявам се да даде резултат. Много благодаря!