01.08.14
11:45
Здравейте,имайки предвид,че сте истински професионалисти тук и разбирате доста от хранителни режими и трениране,с голяма надежда се обръщам към вас да ми дадете съвети,защото започнах много да се притеснявам. За 4-5 месеца усилено трениране и здравословен начин на хранене,свалих 11 килограма. В менюто ми присъстват всички полезни храни-месо,риба,зеленчуци,плодове,хляб,всичко полезно,което се сетите. Бях спряла само пърженото,газираното и сладкото. Сега се харесвам вече и не мисля,че имам нужда от повече отслабване,но аз съм човек,който много трудно издържа без сладко, просто самата идея,че се лишавам от по-вредните храни,ми дразни психиката и не се чувствам добре. Наясно съм,че върна ли се към предишното буквално освинване,ще кача всичко. Аз напълнях,не защото вредните храни ме карат да качвам,а защото буквално се освинвах с тях като нечовек. Сега искам да продължавам да спазвам здравословния си начин на хранене,НО да започна да хапвам и от нещата,които бях спряла,разбира се В НОРМАЛНИ количества. Защото знам доста отслабнали момичета,които не се лишават от нищо вече,но се хранят в нормални количества,например 1 парче торта за деня,а не 2-3,както аз преди правех. Знам,че яма смисъл от тези храни и са вредни,но знам,че за мен ще е по-добре,най-малкото ще се чувствам по-свободна,а не пак в оковите на разни ограничения,ако добавям от време на време и по-вреднички храни. Както родителите ми казват ‘’хапвай от всичко,не се лишавай,но хапвай нормално,не прекалявай’’ . Та искам да ви попитам,как по-точно да започна да добавям храните,които не съм яла,чувала съм за т.н. захранване (постепенно се добавят разни храни),но как става,в какви количества,изобщо въпросът ми е как да добавя към менюто си храни,които бях спряла да ям,не да ги ям всеки ден,но когато има,да хапвам от тях,по колко да добавям,на какъв период,за да не кача килограми,за мен това е най-важното,как да ги добавя тези неща,без да кача килограми? Много се надявам да ми отговорите,ще съм ви адски признателна! :))))))
Ти всъщност ни питаш как да добавиш вредна храна в менюто си?
Аз не бих те посъветвала да го правиш изобщо. Проблемът на хората, които са отслабнали и си връщат килограмите е, че смятат цялото отслабване за някакъв период на лишения (който в даден момент приключва) и той наистина се превръща в такъв. Когато решиш да се променяш се опитваш да променяш хранителните си навици като цяло, а не за 6 месеца. Какво като е в малко количество вредната храна и от нея не се пълнее? Нима това е знак, че трябва да се яде и че ти дава нещо полезно? Не мисля така.
Има алтернативи - тахан с мед е супер комбинация, фурми с ядки, домашен шоколад и какво ли не още. Няма смисъл да се връщаш към старите навици - благодарение на тях си стигнала до там да не се харесваш. И повярвай ми .. като започнеш да си позволяваш малко .. скоро ще минеш границата. Премисли си нещата, храненето не е за да те отведе към някакъв външен вид - този резултат идва после, когато разбереш как да даваш необходимото на организма си. Това стане ли - ти няма и да искаш да ядеш вредности.
Запиши се да спортуваш нещо. Можеш и да изчислиш по колко калории дневно трябва да приемаш и да се съобразяваш с тях, като не ги надхвърляш.
Мнението беше редактирано от Дuд0 на 01.08.14 12:53.
01.08.14
13:43
Ясно,значи трябва да проверя колко калории дневно трябва да приемам с НОВИТЕ килограми и да се старая да не ги надвишавам,правилно ли разбрах? А относно увеличаването на храната,която съм приемала досега (полезната) как да го правя,за да не кача килограми,защото ако организмът ми е свикнал да приема 1500 кл. на ден например и увелича плодовете да кажем и започна да приемам по 1700 на ден,това е промяна и няма ли да качвам? Или се качва само от увеличаване на вредната храна?
Kачва се и от здравословната, от личен опит се убедих
За апетитът към сладко - най-новото ми “откритие” е обезмаслена извара + ледена вода + степ. Има вкус на сладолед, а пък е почти без мазнини и въглехидрати, само протеин (и химия де, ама това е друг въпрос). Та тоя “сладолед” го ям като ме обземат the munchies :D
Не би трябвало да качваш, ако не надвишаваш необходимите калории, но все пак не мога да кажа със сигурност. Ето ги и тук тези статии:
http://www.bb-team.org/articles/4827_koe-e-po-vazhno-za-otslabvaneto-broi-kalorii-ili-vid-hrana-chast-i
http://www.bb-team.org/articles/4828_koe-e-po-vazhno-za-otslabvaneto-broi-kalorii-ili-vid-hrana-chast-ii
казано от fornarina fresh на 01.08.14, 13:43:
Ясно,значи трябва да проверя колко калории дневно трябва да приемам с НОВИТЕ килограми и да се старая да не ги надвишавам,правилно ли разбрах? А относно увеличаването на храната,която съм приемала досега (полезната) как да го правя,за да не кача килограми,защото ако организмът ми е свикнал да приема 1500 кл. на ден например и увелича плодовете да кажем и започна да приемам по 1700 на ден,това е промяна и няма ли да качвам? Или се качва само от увеличаване на вредната храна?
От двете мнения преди твоето трябваше да обърнеш повече внимание на Цвети. Иначе калорийният баланс е най-важен. Ако икономисваш от порция месо, варива и други за сметка на парче торта ще си слаба, но ще си запазиш мазнинната маса. Няма да си стегната и стройна, ако не вършиш нищо. Направи си тест: яж от всичко и виж как ти влияе физически и психически. Ако е в минус не го яж или си го позволявай, когато ти се прияде, но рядко.
Мнението беше редактирано от TheVikk на 01.08.14 14:34.
01.08.14
20:29
Много е важно от какво идват калориите.
02.08.14
00:07
казано от TheVikk на 01.08.14, 14:32:
...Ако икономисваш от порция месо, варива и други за сметка на парче торта ще си слаба, но ще си запазиш мазнинната маса...
Е тя мацката обяснява, че ВЕЧЕ се харесва, т.е. не иска да отслабва, а да поддържа постигнатото. Така че с достатъчно протеин в диетата няма особено значение откъде идват останалите калории. Стига да са в рамките на баланса за деня. Ако си на баланс и приемаш достатъчно протеин няма начин да омазниш ако ще другите калории да са от овча лой и пръжки с праз.
Та отгвора ми на въпроса в темата накратко е: не намалявай източниците на протеин от менюто си. Яж си спокойно торти, сладки и бонбони в разумни количества, смятай калориите им и намали с толкова калории останалата храна за деня.
02.08.14
14:42
Ясно,благодаря. А защо същност е така- ако приемам достатъчно протеин,няма значение от какво са ми другите калории и ако са в дневния ми баланс,няма начин да се ‘’омазня’’ ?
03.08.14
02:27
Защото и трите макронутриента могат да се използват за енергия, но само протеина регенерира, обновява и изгражда нови клетки. Т.е. трябва да обезпечиш тялото с достатъчно градивен матетриал, оттам нататък не е от особено значение точно какво съотношение мазно към въглен гориш за енергия. Проблема идва ако протеина е недостатъчен, а все още си на баланс (т.е. заменяш “Х” ккал от протеин с “Х” ккал от мазнини и въглехидрати). Регенерирането на клетки е непълно, следва мускулен регрес, допълнителните мазнини и въглехидрати не могат да свършат това, но пък допълнителните калории от тях си отиват по предназначение-за енергия или в случая резерв, защото са “екстра”. Резултата в края на този път е визия тип skinny-fat.