06.08.14
21:48
Здравей. На 17 съм, висок 1,80, тежа 79 килограма. Тренирам от година и половина в зала, но от скоро започнах да тренирам по лостове, тоест имам известен опит с набирания, кофички и други упражнения със собствено тегло.
Бих желал да ми дадете някакви първоначални насоки за изпълнението на планч. Нужни ли са някакви ‘’подготвящи’’ упражнения? Или ми е по-важно да натрупам маса в ръцете? Благодаря! :)
07.08.14
13:26
Нещо добро с което можеш да започнеш са псевдо лицевите и свития планч. И в двете можеш да прогресираш, при лицевите просто слагаш краката по-нависоко (банкет, стъпала, стол), но самите лицеви няма да ти помогнат много за задържането на планча. Трябва да няблягаш на прогресиите за планча като започнеш от свития панч. Това не означава да махнех лицевите и кофите от програмата си. Та самите прогресии вървят така:
свит планч > свит планч с изправен кръст > разкрачен свит планч (не знам дали се вижда добре, но се същото просто краката й са разкрачени) > разкрачен планч > пълен планч.
Не започвай следваща прогресия веднага щом си научил да задържаш предишната. Важно е да научиш дишането докъто я държиш за да преминеш към следващата. Тренирай и баланса при стойката на ръце защото негативните повторения помагат много при заучаването на всяко упражнение. Започни като тренираш упражнението 1 път седмично и постепенно стигни до 3 пъти за седмица. Според мен научаването на упражнения е най-бързо като правиш ниски по обем тренировки без да се натоварваш много, но често през седмицата. И все пак това е можеби най-трудната везна в гимнастиката и ще ти отнеме доста време да я научиш, не бързай.
Аз също съм на твоето ниво, те първа започвам планча и не мога да ти гарантирам, че това е най бързият начин да научиш упражнението.
Аз съм избрал този начин, но наистина ще е най-добре да прегледаш възможно най-много уроци за тази везна защото всеки е научил упражнението по различен начин и методика. Например в това видео има много добри упражнения за напреднали в планча, в youtube е пълно с такива. Желая ти успех! :)
Мнението беше редактирано от puzimir на 07.08.14 13:34.