11.08.14
10:39
По същество, единият мъдрец ми прави проблеми и е ужасно мъчение да ям в момента. Мога да ям примерно сьомга (тя почти не изисква дъвчене), въпросът е, че отделно и време нямам да готвя сьомга няколко пъти на ден. Според вас възможно ли е да се води нормален начин на живот на течна диета и примерно веднъж дневно сьомга? На теория не би трябвало да има проблем, в шейковете ще слагам овес за въглехидрат, протеин за...протеин, фъстъчено масло за мазнини, мога да правя и някви по-зелени шейкове със зеленчуци вътре примерно (в блендера). Отделно мляко, банани, мед и още доста работи.
tl;dr според вас възможно ли е да се живее нацепен начин на живот само на шейкове, ако се достигат калориите и протеина (и макротата като цяло)?
А защо просто не идеш на зъболекар да го извади този мъдрец и да си живееш живота като нормален човек? :)
Принципно е възможно да си живееш съвсем здравословно на течна храна, но и аз като Боби, не виждам причина да не посетиш зъболекар...пък после ако искаш си пий шейкове до края на живота.
Мнението беше редактирано от Margi на 11.08.14 10:44.
11.08.14
10:47
На практика можеш да пасираш и да направиш всяка храна на шейк, включително пиле с ориз, например. Като за временно положение (докато оправиш мъдреца) - няма абсолютно никакъв проблем. Белтъчини и мазнини можеш да си осигуриш от млечни продукти (извара, сметана), недей да пасираш варени яйца, защото придават специфичен и не много приятен вкус на шейка. За постоянно дългосрочно хранене - не те съветвам - храносмилателната система не е функционално пригодена да работи само с течна храна.
11.08.14
10:50
защото съм извън БГ, летя към БГ в сряда, а датският зъболекар няма свободни часове, които да ме устройват следващите 2 дена (ходя на работа) :D
все пак мерси за загрижеността, но въпросът ми беше за шейковете, а не как да си оправя зъбните проблеми :D
11.08.14
10:52
казано от Кольо Пияндето на 11.08.14, 10:47:
На практика можеш да пасираш и да направиш всяка храна на шейк, включително пиле с ориз, например. Като за временно положение (докато оправиш мъдреца) - няма абсолютно никакъв проблем. Белтъчини и мазнини можеш да си осигуриш от млечни продукти (извара, сметана), недей да пасираш варени яйца, защото придават специфичен и не много приятен вкус на шейка. За постоянно дългосрочно хранене - не те съветвам - храносмилателната система не е функционално пригодена да работи само с течна храна.
благодаря за отговора, и аз си мислех неща във връзка с това, че многото течности може да повлияят на стомашните киселини и примерно да се развали усвояването или да си докарам някой гастрит след време
Всъщност, храносмилателната система работи чудесно на течна храна, мозъкът е този, който иска да дъвче неща. ;)
11.08.14
10:59
казано от Маргарита Манева на 11.08.14, 10:54:
Всъщност, храносмилателната система работи чудесно на течна храна, мозъкът е този, който иска да дъвче неща. ;)
Даааа... според това, което имам като знания, не е добра идея да се премине изцяло и за постоянно към течна храна. Разбира се, може и да не съм съвсем прав... :)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 11.08.14 10:59.
Точно снощи гледах едно клипче с някакъв фитнес инструктор, който поне 80% от храната я поемаше смилайки я в блендер.
Направи някакъв ужасен буламач от- овес, прясно мляко, протеинова пудра, маруля, домати, цвекло, ананас и още куп работи.
Така че като временно решение бива.
11.08.14
18:01
казано от Маргарита Манева на 11.08.14, 10:54:
Да, “тъпата” природа защо ли е създала стомаха въобще? Как не се е сетила, че всичко идва от мозъка, и не си е спестила този обемен орган ;) Поредния “бисер”, колко ли станаха вече?
Може би защото в природата няма много течни храни и ни се налага първо да ги смиламе.
12.08.14
11:39
плюсове са, че така ще се предотврати недостатъчното сдъвкване на храната, също могат да се поемат повече калории така, тъй като дъвченето отнема време и за това време се пращат сигнали от стомаха към мозъка, че си се наял :D минуса - губи се момента с усвояването на част от храната с ензимите в устата, тук обаче предполагам, че не става въпрос за голям процент от цялостното усвояване
12.08.14
12:40
Не е баш толкова просто. Хранителният режим определя баланса на бактериите, които живеят в стомаха и червата, а те в общи линии определят дали си болен или здрав, дали имаш бавен или бърз метаболизъм. Ако оставиш част от микро-флората без работа върви с определени последствия.
Има много видове ‘течни’ диети, особено за хора, които имат някакво заболяване. Затова и се продават медицински заместители на хранене за възрастни. Има и спортни диети, които са свързани със поемането на 100% течна храна за определн период - т.нар. Protein-sparing modified fast. T-nation доста дълго време се опитваха да популяризират своята Velocity diet (V-diet), която обаче е свързана с техния бранд добавки Biotest, които макар че не са лоши, са абсурно скъпи. Аз съм правил такава диета за 25 дни, макар и не с техни продукти и не е някаква драма, но не може да бъде и модел на хранене.
Т.е. на твоя въпрос - според мен за няколко дни на течна храна нищо няма да ти стане. Така или иначе след подобна операция няколко дни няма да ти е до твърда храна, от собствен опит го казвам.