11.08.14
19:39
Въпросът ми е следният - кой вид “булк” е за предпочитане ? Бавно качване, възможно най-чисто, или ядене по много, калориите са дооста над калорийния баланс, трупа се повече мазнина, но след кратък период за изчистване мазното се изчиства и е натрупана повече ММ за същото време, отколкото при “чистото” качване.
казано от Gainz Gainz на 11.08.14, 19:39:
Въпросът ми е следният - кой вид “булк” е за предпочитане ? Бавно качване, възможно най-чисто, или ядене по много, калориите са дооста над калорийния баланс, трупа се повече мазнина, но след кратък период за изчистване мазното се изчиства и е натрупана повече ММ за същото време, отколкото при “чистото” качване.
Ако второто беше вярно, да, но не можеш да форсираш тялото да трупа повече мускул по този начин. Освен това, качените мазнини не се свалят толкова лесно и за кратко време, както си мислят някои. Колкото повече мазнини качиш, толкова повече ще чистиш и съответно и риска да свалиш мускулна маса е по-голям.
11.08.14
22:19
Еми аз за 8-9 месеца качих около 30 кг, омазних се доста, но сега се чистя и съм с 10 кг по-малко, на същия % подкожни мазнини(че ако не и по-малко), на които бях преди да започна да тренирам. Тоест грубо казано съм качил 20 кг мускул, които не мисля че щях да кача за същото време, ако качвах “чисто”.
11.08.14
23:10
казано от Gainz Gainz на 11.08.14, 22:19:
Еми аз за 8-9 месеца качих около 30 кг, омазних се доста, но сега се чистя и съм с 10 кг по-малко, на същия % подкожни мазнини(че ако не и по-малко), на които бях преди да започна да тренирам. Тоест грубо казано съм качил 20 кг мускул, които не мисля че щях да кача за същото време, ако качвах “чисто”.
за 8-9 месеца 20 кг мм ?Тук да няма намеса някой друг бонбон и някой шприц ?!
11.08.14
23:21
Не, няма никаква “външна” намеса :D натурално си тренирам.
Хубаво, че тренираш натурално, но 20кг. чиста мускулна маса за 8- 9 месеца ми се струва твърде невъзможно.
Иначе дали ще се качват или свалят килограми, то трябва да се гледа първо здравословният аспект на нещата. Човек да си се храни колкото е възможно по чисто.
И последно- според мен един натурален трябва да “булква” минимум 7 месеца, че да има истински резултат.
12.08.14
10:58
Аз съм си написал, че булка беше 8-9 месеца, след това се чистех около 3 месеца, като изгубих някаква част от мускулите, разбира се, и като теглим чертата излиза че тези 20 кг ММ съм ги постигнал за година.
То си е до организъм ама не мисля че ако приемаш свръх калории над нормата ти ще качиш много повече мускулна маса. На мускула си му трябва някаква норма . Малко над тази норма евентуално да ускориш с малък % мускулният растеж но всичко над това отива вече само за сланина . Някои хора ядат като разпрани и се оправдават че са в период на качване . И да те вярно си качват ама какво ... :)
12.08.14
13:47
Прав си донякъде, но ако приемаш примерно 6000 кал дневно(не говоря за безразборно тъпкане а за диета) ще качиш доста повече мускул, отколкото ако приемаш 4000. Тук е въпроса вече какво е отношението на качените мускул/сланина. Не случайно билдърите в основен период приемат толкова много храна и както е казал Рони Колман - яж, яж и накрая похапни :D
Ядене, ядене... ама колко процента от храната- протеина и въглехидратите усвоява тялото си е друг въпрос. Ти може и по 4- 5 грама протеин на килограм телесна маса да изяждаш от храна, ама дали ти трябва толкова. Така че колкото и да се тъпчи човек, не всичко се усвоява адекватно от тялото, а една част веднага излиза да не казвам от къде- което според мен си е вид разхищение на храната.
Гледах някакво интервю с бате Арни, в което казва, че дори и с около 1, 5 гр. протеин на кило телесна маса си е качвал стабилно.
Сякаш старите билдери от времето на Арнолд не са се хранели с толкова много месо, за разлика от сегашните.
Иначе не мисля, че е баш адекватно да се съпоставя един фитнес ентусиаст с културист. Единият си тренира за кеф, а другият професионално, всичко в кухнята му е изчислено, взима съответните суплементи, медикаменти и тн.
12.08.14
14:18
Вероятно е така, натурално трениращите няма как да надхвърлят генетичния си потенциал. Начинаещите (с 1-2 години стаж) могат да качват повече, може би килограм мускулна маса на месец (активно тегло), но с времето това няма как да продължи.
Профитата отиват далеч извън натуралния си генетичен потенциал, но някой като седне да обяснява как е качил 10 кила чиста мускулна маса за месец е смешно.
12.08.14
15:05
Да, наистина би било по-адекватно да се яде толкова много само ако се взима химия, усвояването ще бъде много повече, отколкото ако се тренира натурално.
12.08.14
21:36
казано от Gainz Gainz на 12.08.14, 13:47:
Не случайно билдърите в основен период приемат толкова много храна и както е казал Рони Колман - яж, яж и накрая похапни :D
На професионалисти като Колман им трябват 6000 калории само за да си потдържат теглото, знам ли дори и повече. Не се опитвай да им подражаваш, те са далеч над твоето ниво.
12.08.14
23:48
казано от Атанас Иванов на 12.08.14, 21:36:
казано от Gainz Gainz на 12.08.14, 13:47:
Не случайно билдърите в основен период приемат толкова много храна и както е казал Рони Колман - яж, яж и накрая похапни :D
На професионалисти като Колман им трябват 6000 калории само за да си потдържат теглото, знам ли дори и повече. Не се опитвай да им подражаваш, те са далеч над твоето ниво.
Със сигурност не им трябват 6000 кал, за да поддържат теглото си, а пък и това че Рони Колман е казал “яж, яж и накрая похапни”, казва го на начинаещите.
Ако качваш с 3000 ккал., с 6000 хиляди няма да качваш повече мускул. Веднъж след като си осигурил достатъчно калории (да кажем 10% от горе над калорийния баланс), обезпечаващи максималния мускулен синтез, всичко над това не носи допълнителна полза. Важи и за протеина.
13.08.14
01:33
казано от Петко К на 12.08.14, 23:54:
Ако качваш с 3000 ккал., с 6000 хиляди няма да качваш повече мускул. Веднъж след като си осигурил достатъчно калории (да кажем 10% от горе над калорийния баланс), обезпечаващи максималния мускулен синтез, всичко над това не носи допълнителна полза. Важи и за протеина.
Въпреки, че съвета ти е правилен, изказването ти не е. Ако допуснем, че ядейки 3000ккал на ден си в 10% излишък и качваш да кажем 500г на седмица, от които максимум половината са ММ, то ако ядеш 6000ккал и качваш по 3кг на седмица няма да качваш същата ММ, ще качваш да кажем максимум 350г ММ на седмица и 10 пъти повече мазнини което обезсмисля подобни действия. Ако целта ти е просто сила, тогава има повече смисъл, защото пропорцията сила:мазнини е по-добра от тази между ММ и мазнини. За лимита си прав, но не това е проблема, защото той е трудно достижим поне първите няколко години тренировки. Ако си активно трениращ с добро хранене от поне 5 години, тогава съотношението ММ:мазнини спрямо големината на калорийния излишък е вече много силно в полза на мазнините. Тоест на кратко ако си начинаещ, можеш да си позволиш по-голям калориен излишък, защото тялото ти може да синтезира повече ММ.
П.П. Числата които използвам са фиктивни и се извинявам за правописни грешки, но пиша от телефон.
13.08.14
11:12
казано от Петко К на 12.08.14, 23:54:
Виж какво е написал “Zyzz” в бодибилдинг “библията” си. Да, трупа се много мазнина, няма смисъл в това и не знам кой “фитнес ентусиаст” може да яде толкова много, но все пак той казва, че повече кал=повече мускул :
“So you say to yourself, why don’t i just eat 8000 calories a day? I’ll gain like a monster! Well, firstly it’s hard to eat that much, although it is possible with the use of mass-gainer shakes. Secondly, you’ll put on a lot of fat. Yes, you’ll put on more muscle than you would’ve at 5000 calories, but the amount of fat you’re putting on definitely isn’t working towards an aesthetic body.”
Мнението беше редактирано от Gainz Gainz на 13.08.14 11:18.
13.08.14
11:19
От кога точно Zyzz е фактор в тази материя? Хайде по-сериозно, де... :)
казано от Alex Ivanov на 13.08.14, 01:33:
...пропорцията сила:мазнини е по-добра от тази между ММ и мазнини...
Това е много странна сметка. Какво точно искаш да кажеш - че при покачване на килограм телесни мазнини силата се качва повече, отколкото при качване на килограм мускули, че нещо не разбирам?
Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.08.14 11:46.
казано от Кольо Пияндето на 13.08.14, 11:19:
От кога точно Zyzz е фактор в тази материя? Хайде по-сериозно, де... :)
Да де, ама в случая е прав. :) От една определена граница нагоре увеличаването на калорийния излишък ще води само до качване на мазнини, но не и на повече мускулна маса.
13.08.14
12:05
Всичко се регулира от едни и същи закони в поднебесната. Ако вие имате фирма с определен персонал и работата ви намалее, какво ще правите след определено време? Правилно! Кой се сетил, сетил......
13.08.14
12:33
казано от Alex Ivanov на 13.08.14, 01:33:
Ако целта ти е просто сила, тогава има повече смисъл, защото пропорцията сила:мазнини е по-добра от тази между ММ и мазнини.
Това е пълна глупост :)
Ако целта ти е просто сила, то тренираш силово и без много излишък на калории ще качваш сила, но при условие, че знаеш как да тренираш правилно. Дори не е необходимо задължително да си на плюс калории, достатъчно е да си намериш точния баланс и да го спазваш и да съобразяваш натоварванията с това.
Примери валяло, ако щеш трибойците тук във Форума, те повечето са на леки категории, а цепят яко на сила.
p.s.
Ако целта ти е мускулна маса, то пак би следвало да тренираш силово без да се тъпчеш за да си на излишък. Силовото трениране е фактора, който води винаги до качване на маса. Всичко останало са сметки и схеми ако си на препарати.
Мнението беше редактирано от James Hinks на 13.08.14 12:35.
Така си е, много правилно!
Пример за това са мазните батковци и чичковци, тежащи по 120 кила, които едвам правят тяга и клек с по 100 килограма... За сметка на това пък има хора тежащи по 80- 90 килограма, които пък без проблем клякат с по 150+ килограма на гърба, но такива хора тренират предимно силово. И двата типа хора се виждат по залите :) .
Така че тези неща, килограми- маса- сила са доста относителни неща.
14.08.14
23:22
Доста неясно съм се изразил, извинявам се за което.
Имам предвид, че ако излишъкът е по-голям, силата се качва далеч по-бързо от ММ и за това има повече смисъл за хора целящи максимални силови постижения.
@James, прав си че сила и в дефицит можеш и ще качваш при подходяща тренировъчна методика, просто казвам, че по-голям излишък = правопропорционална на големината на излишъка скла (допускаме правилна периодизация на тренировките).