Атлас и "динамичното напрежение"

Темата е заключена.
SF

10.08.14
18:13

Здравейте съфорумци.

След дългогодишни неуспехи в опитите ми да сваля излишните килограми и да оформя атлетично тяло реших да се обърна към нов  подход - попълването на дневник. Надявам се публичността на моя прогрес да ми даде нужната воля да не се отказвам, за пореден път, от своето начинание.

Наскоро се запознах с метода на “динамично напрежение” на Чарлз Атлас и след многото положителни мнения реших да пробвам докъде ще стигна.

Тъй като тези дни пътувам из страната, а и не съм прочел цялата книга на Атлас, ще започна тренировките във Вторник.

Темата беше редактирана от Sft на 13.08.14 16:40.

SF

13.08.14
16:55

Ден 0 - Прочетох книгата и отделих днешния ден за изпробване на упражненията и тяхното правилно изпълнение.

Упражнения:
1. И веднага се появи проблем. Дългогодишна контузия в рамото не ми позволи да изпълня първото и основно упражнение от програмата - лицеви упори, при които ръцете са опряни на два стола. Атлас препоръчва това упражнение да се прави през целия ден. Налага се да намеря друго, което да предлага същото натоварване и което ще мога да изпълня въпреки контузията.
2. Свиване на ръцете от разтворено положение над главата до свито положение пред бедрата - основно напряга гърдите, които трябва да бъдат стегнати по време на изпълненито.
3. Дърпане на въображаемо вертикално въже - както повечето упражнения и тук фокусът е върху гърдите. Пробвах го и не усетих концетрирано напрежение в определена част от тялото.
4. Притискане на свит юмрук в длан - упражнението натовари най-много рамото, трицепса и горната част на гърдите. Доволен съм от това упражнение, тъй като предоставя значително натоварване, зависещо от собствената сила.
5. Дърпане на ръцете със заключени пръсти - трицепс, гърди и леко натоварване в бицепсите.

Това са и петте основни упражнения, които трябва да бъдат изпълнявани сутрин и вечер през цялото време на програмата. На всеки две седмици са въвеждат нови упражнения, които да допълнят основните.

След първия опит съм доволен от системата на Атлас. Най-вече от четвъртото упражнение, което напряга няколко мускула. Липсата на тежести в програмата дава възможност на изпълняващия да определи натовареността на тренировките. Повече сила при изпълнение - повече натоварване.

По-късно вечерта отново ще направя упражненията и ще подкрепя програмата с НВД. Целия курс отнема около два месеца. Надявам се да имам волята да го изкарам.

Мнението беше редактирано от Sft на 13.08.14 17:30.

Георги Милев

13.08.14
18:01

Човек, ще се опитам да бъда максимално кратък и ясен! Не си губи времето с подобни глупости. Вземи си една карта за някоя фитнес зала ходи клякай, дърпай тяга.

SF

13.08.14
23:32

Докато не си излекувам рамото няма много упражнения с тежести, които мога да правя (пробвал съм).
След две седмици се прибирам вкъщи и ще отида на лекар.

Идеята на тези упражнения е обща физическа подготовка. Много хора са доволни, а и някои от упражненията наистина натоварват. Искам да си изкарам цялата програма, за да си покажа, че имам волята. За последните 4-5 години съм пробвал около 10 различни програми и все не съм ги довършвал - от фитнес инструктор, упражненията на Жиронда, на LL Cool J, P90X, Les Mills Combat и все ги оставях преди да стигна и до половината.

Като измине седмица-две ще включа и тренировки с леки тежести, а след като си изкарам програмата ще мисля и за по-сериозни тренировки с тежести.

Разбирам, че очакването на резултат от програмата на Атлас изглежда наивно, но тренировките с тежести не е единственият начин да се постигнат резултати.

Написаното по-горе не означава, че отхвърлям съвета ти. :)

Мнението беше редактирано от Sft на 14.08.14 00:54.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1