13.08.14
22:12
Тъй като състава на сушения, замразения и суровия магданоз/копър силно се различават (според инфо тук в секцията Храни) искам да попитам, тъй като съм вегетарианец (важно: хапвам си кисело мляко (1 кофичка обезмаслено на ден), яйца (2 на седмица или на 10 дни), риба (2 пъти месечно), сирене - поне по 30-50 грама всеки ден) ме интересува най-подходящите продукти за набавяне на нужните дневни дози на:
Калий
Калций
Магнезий
Натрий
Фосфор
Спрях се основно на магданоза и копъра, но в какви количества и в какъв вид е най-добре да се взимат ? (аз обичам всичко сурово да си хапвам, и магданоз и копър си ги хапвам сурови, но като гледам в другите видове (замразен и сушен) са доста по-богати на нужните елементи, вероятно защото са в по-голямо количество (водата е силно намалена)).
13.08.14
23:08
Разсъждението ти за водата е вярно, а как така си вегетарианец и ядеш риба?
А знаеш ли, че животните отглеждани за добив на животински продукти живеят много по-продължителен и болезнен живот отколкото тия гледани за мръвка?
Ангеле, бая хора се наричат вегетарианци, а ядат риба :)
По темата: винаги предпочитай прясното/сурово, пред сушено/замразено.
13.08.14
23:26
казано от Ann на 13.08.14, 23:16:
Ангеле, бая хора се наричат вегетарианци, а ядат риба :)
100 тей праят
Прави сте. Вегетарианец е относително, просто не ям никакво месо освен такова от риба и то около 24 пъти в годината.
За магданоза и копъра в суров вид - да и аз съм съгласен, но 100гр суров магданоз има 10 пъти по-малко калий от сушения, тоест за да набавя нужното ми количество калий за деня трябва да изям около 700 грама суров магданоз (а това е многоооооооооо) и само 70 грама сушен.
Да, вярно, че и с други храни си го набавям, но в момента оценявам кое ще е по-добре - суров или в друг вид.
14.08.14
00:34
70 грама сушен магданоз е сериозна купчина плява и се съмнявам, че ще тръгнеш да я ядеш. Виж за други храни с калий или ако ти е толкова важен калият съм сигурен, че се продава и като добавка отделно.
Не, не. Изкуствени добавки (всички са пълни боклуци, 9 месеца пиех добавки за по 140лв месечно, и нивата на калий и калций не мръднаха и с 2%).
Искам всичко да е по-естествен начин. Убедих се, че всичко (ама всичко) може да се набави с около 800-1000 грама храна на ден (от витамини до всички останали елементи).
Месото не го използвам поради лични убеждения (и се чувствам идеално да си призная).
Мнението беше редактирано от Mr Ванков на 14.08.14 00:47.
Освен, ако не пазаруваш изцяло от БИО производители, или нямаш баба или дядо на село, то надявай се, че ще получиш всичко с храната..
казано от Ann на 14.08.14, 07:44:
Освен, ако не пазаруваш изцяло от БИО производители, или нямаш баба или дядо на село, то надявай се, че ще получиш всичко с храната..
Получаваш всичко със сигурност с храната. Проблема е, че с купения зеленчук получаваш и бонус, който не е кой знае колко добър, но определено е по-добре зеленчук от магазина отколкото каквито и да е хапове от аптеката.
На теория, да.
Аз абсолютно подкрепям мнението, че да си купиш връзка магданоз, е по-добра инвестиция от да си купиш вафла за същите пари.
Проблемът е, че в повечето случаи плодовете и зеленчуците се берат неузрели, за да издържат на превоз и складиране (90% от стоката е внос), от там да издържат в супера, докато бъдат купени. Това, без да коментирам обработката им. В никакъв случай това не е оптимален подход за набавяне на микроелементите, от които тялото има нужда.
И все пак, след като не стои опцията мултивитамини и минерали, избирай малки магазинчета, местни производители и ги гледай да са с възможно най-неугледния вид.
А за магданоза и копъра... Да, разликата е във водата, от там и стойностите за 100 гр. И пак, на твое място бих предпочела прясното.
Е каква е разликата между домат откъснат не напълно узрял и който е узрял в хладилника ти например (колкото може да узрее там естествено) и такъв откъснат червен готов ?
Моля ако някой може да ме насочи за лаборатория в която да тествам например един домат от кварталния магазин и такъв от био производител (100% сигурен). Просто искам нагледно да разбера разликата (която я има естествено, но аз не обичам твърдения от рода на “ааааааа.... това не е правилно - но не знам кое е правилно” (странно как може да знаеш кое не е правилно, като не знаеш кое е правилното за да го използваш за сравнение).
За добавките във вид на хапове - както казах дълго време ги употребявах и всеки месец (в лаборатория С****С (да не правя реклама)) си правих изследвания на елементите които взимах като добавка - за цялото време не бяха мръднали, дори някой станаха по-зле. Ето това нагледно ме отказа от всякакви добавки, защото ако такива за над 100лв нищо не правят, какво остава за тези от 20лв.
В този форум пишат много разбиращи хора (а и такива съм гледал и в Телерик академията) и се надявам да се включат с някакви насоки.
Благодаря на всички помогнали.
казано от Mr Ванков на 14.08.14, 10:45:
Е каква е разликата между домат откъснат не напълно узрял и който е узрял в хладилника ти например (колкото може да узрее там естествено) и такъв откъснат червен готов ?
Разликата е във вкуса,явно не си си правил салата от пресно откъснат зеленчук.При плодовете разликата е по-голяма във вкуса,от колкото при зеленчуците.
Ти да не ядеш само копър и магданоз :) в много плодове и ядки се съдържат всички тези елементи,които искаш да си набавиш.
Бананите например са добър източник на калий,не знам защо си мислиш,че само от трева можеш да си ги набавяш.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 14.08.14 11:38.
казано от Biad__ на 14.08.14, 11:36:
Разликата е във вкуса,явно не си си правил салата от пресно откъснат зеленчук.При плодовете разликата е по-голяма във вкуса,от колкото при зеленчуците.
Ти да не ядеш само копър и магданоз :) в много плодове и ядки се съдържат всички тези елементи,които искаш да си набавиш.
Бананите например са добър източник на калий,не знам защо си мислиш,че само от трева можеш да си ги набавяш.
За вкуса си 100% прав, но той не е най-важното.
А за сравнението - така е, в 100гр банан има 358мг калий, в 100гр замразен магданоз има около 6000мг - нуждата на ден е около 4000мг, тоест аз трябва да изям 1100гр банани или 70гр магданоз. Да си призная 1кг банани без ядове изяждам (това е около 1.7кг с кората) отколкото купчина 70 грама магданоз.
Поначало тревите (и в частност водораслите) имат в пъти повече от всичко нужно на организма, в сравнение със зеленчуците и плодовете (изключвам месата, при тях (според мен) са повече минусите отколкото плюсовете и не ги броя на моята маса, както тази на семейството ми) и за това наблягам на тях - целина, коприва, лапад, магданоз, копър, спанак, люцерна, видове водорасли и много други.