07.08.14
11:29
Здравейте на всички, отдавна Ви чета форумите и Ви се ровя из сайта....и реших да пиша защото смятам, че сте доста наясно с нещата и искам да се консултирам с хора, който разбират, а не просто драскат. Казвам се Виктория и съм на 28 години. 50 кг. ,160 см. и в момента съм на хранителен режим за сваляне на колограми - въглехидратна ротация 2-2-1-1-2-3-1 , дневно приемам около 1400кк. В дните на НВД-1-се старая да поемам В-20%, П-35%, М-45% , а в дните на РБД -2- се старая да поемам В-35%, П-30%, М-35% .Имам дете и често готвя, гледам да ядеме читава храна. Ям сладко само 2 дни в месеца, иначе не употребявам захар, сутрин ям около 200гр. плодове и това ми е. Много рядко си хапвам по 50-тина грама домашно сладко от плодове. Не ям хляб, не ям пържено. Месо ям 1 2 пъти седмично, наблягам на сирене, яйца, мляко и много обичам зеленчуци под всякаква форма. Правя си тестени неща ( палачинки, пърленки...) с овесени трици, почти не ползвам брашно. Готвя с булгур и много рядко с ориз и фиде, макарони почти не ям. Газирано не пия, сокове не пия, кафето го пия чисто само с мляко - домашно. Квася си и кисело мляко домашно и така. Пия алкохол 1 път в седмицата и то не сладък - пия вино, джин, мастика. Ходя всеки ден пеша на работа и пеша се прибирам-средно темпо по 2 часа на ден. Тренирам от 6 години вкъщи самичка тае бо, винаги съм тренирала 2 дена тренировка един ден почивка. Сега започнах insanity, но правя една тренировка, другия ден тренирам тренировката за корем insane abs и после един ден почивам и така ги въртя. Един път в седмицата тичам на Раковски 6 км крос-обичам да тичам, но имам дискова херния доста голяма и докторите ми казаха да не прекалява. И един път седмично ходим на Витоша с мъничката-правим походче 2-3 часа, когато сме без нея правиме някакъв тип кардио с мъжа ми до боянския водопад за около 40 мин бързо ходене на стръмно. Сега започнах да пия хормони фемоден, дуфастон и естрофен и се чуствам направо като парцал. Едвам се додрънках днес до работата ми-която е супер скапана и седя цял ден на един стол и затова гледам след работа да наваксам движението. Незнам тренировките дали не са ми повече, какво ще ме посъветвате да направя. Искам да си подържам тялото красиво и най-вече здраво искам много и да имам време и за детенцето си....има дни в който се прибирам от работа в 18ч. до 19ч. тренирам, после готвя за да имаме хубава храна и когато седна на масата да се видя с домашните любимци....те вече искат да си лягат.
Какво ще ме посъветвате.....мили компетентни човечета :)
07.08.14
11:51
От колко дена, седмици, месеци си на този режим! Той не се прави продължително време, а ограничено. Вече можеш да започнеш и нещо “по- силово”, вместо аеробни тренировки.
07.08.14
12:00
На този режим съм от 2-3 седмици.
А за силовите тренировки, какво би ми препоръчал, нещо домашно ако може. И под каква седмична програма да ги правя. Как да си ги вкарам в режима?
07.08.14
12:24
Гледах някакви тренировки и на Зузана-zwow и на Румяна-българка....дали да не ги някак си и тях да си ги вкарам в програмката?
Защо пиеш тези хормони, наложително ли е?
Млечните забавят процеса на изгаряне на мазнини. А това храната ти да е основно млечни продукти, според мен е грешка.
Разчитай на месото.
07.08.14
13:31
Подкрепям с две ръце. Защо не ядеш месо ? Личен избор или ?
07.08.14
13:32
От месото ми харесва само пилешкото и свинска пастарма....сирене ужасно много обичам....и тая извара на олимпус много ми харесва....а кисело мляко и квася и лятото много ми върви. Дори като ми се яде сладко ям кисело мляко с плодове и канела.
Иначе за хормоните ги пия, защото ми е изтъняла много лигавицата и нямам нито цикъл, нито овулация, а искам пак да си имам бебче.
Яж мазнини и месо.
И аз много обичам всякакви видове сирена - гауда, ементал, синьо, сержамер, моцарела... МММММ
НО НЕ ГИ ЯМ :D :D :D
07.08.14
13:37
Ако всеки ден ядеш предимно и основно млечни, почти сигурна съм,че не си в НВД. Като прибавим и плодчетата.. ;д
Мнението беше редактирано от Графиня фон Дачева на 07.08.14 13:38.
07.08.14
13:47
Мхм....на НВД въглехидратите ги запазвам на 20% ама са ми по малко мазнините и протеина да....плод ям по 200 гр. сутрин ама не ям никакви хлябове и тестаци и мюсли и други такива когато съм на НВД....дробчета ще хвана да готвя по често....а за тренировките и за ходенето пеша...как ги виждате нещата....и пропуснах нещо много важно.....благодаря ви много за отговорите (wave)
15.08.14
12:49
Сутрин 200г плодове и нищо друго? Къде е протеина?... Ако все пак твърдо си решила да приемаш само въглехидрати, ориентирай се към овесените ядки. Но само въглехидрати сутринта според мен НЕ е добра идея.
Оставам с впечатление, че приемаш твърде много мляко и млечни продукти. Дори да ти харесва млякото, недей да се задръстваш толкова много. Една седмица ако спреш с млечните продукти ще се чувстваш коренно различно.
Месо 1-2 пъти седмично е не крайно, а безкрайно малко.
Вечер махни нацяло или намали доста въглехидратите... Ще го кажа така - ако през деня ядеш и тренираш както трябва, но вечерта се подкараш с въглехидрати, считай, че всичко отива по дяволите; не ти трябват инсулинови пикове вечерно време, още повече преди лягане, защото така буташ нивата на хормона на растежа, демек сама спъваш себе си по пътя на оформянето на тялото.
Зеленчуците макар да са въглехидрат, можеш да ги ядеш колкото искаш вечерно време, но към тях вкарай някаква мръвка евентуално.
Яж по-често, на 3 (максимум 4) часа за да държиш метаболизма бърз.
Храненето ти е 70% от цялата работа, затова обърни внимание на написаното горе. Ето как горе-долу се храня на ден, като искам да отбележа, че всичко го приготвям у дома и нося на работа в кутии. Ям през точно 3 часа и абсолютно никога не спазвам някакви точно определени количества храна, просто приключвам с храненето като съм на 90-95% сит.
07:00 - овесени ядки с вода и какао + няколко яйца
10:00, 13:00, 16:00 - 150-200г месо (най-често пилешки гърди без кожа) + някакъв въглехидрат било то картофи, ориз, ръжен хляб, зеленчуци, плодове, но никаква рафинирана захар, дюнери, пици и прочее боклуци + някакви мазнини, които най-често са малко сурови ядки или по 1/3 авокадо. Понякога храненето в 13:00 го сменям с 1-2 ябълки ако не ми се яде толкова много.
19:00 и 22:00 - протеинов източник задължително (най-често месо) и намалям драстично въглехидрата за сметка на мазнините.
Преди лягане, това е към 23:30 ям 200-250г извара и ако не ми стигне вкарвам малко ядки или яйца, но цели заради мазнината в жълтъците.
Това е... не е кой знае каква философия, не ти трябва да спазваш някакви комплексни диети. Тялото обича елементарното.
Използвам хранителни добавки - рибено масло + глутамин (сутрин като се събудя и вечер преди сън) + мултивитамини/минерали (принципно по 1 доза със закуската).
Количествата на храните са примерни, много често ги менкам. Имам дни в които на мястото на протеина и мазнините ям по 4-6 цели яйца ако ме е мързяло да готвя предишната вечер. Това с холестерола от жълтъците са пълни глупости. Който все пак се притеснява, но иска да яде повече яйца - нека яде по 1 ябълка на ден като въглехидрат в произволно хранене заради пектина. Имал съм период от 30 дни, през който ядях по точно 20 яйца. Веднага преди началото и след края ходих да ми видят нивата на холестерола - разликата беше толкова нищожна, че може да се счита за нулева.
18.08.14
10:16
Здравей, мерси за отговора :) Искам да си кажа, че това НВД ме мъчи и немога да ям толкова много протеини и най-вече мазнина затова започнах да си действам както ми е най-добре и карам на нещо като РБД.
За закуските,където казваш да ям и други неща с плодовете, хапвам отвреме на време овесени ядки, булгур или кисело мляко, но не винаги. Вечер през седмицата не ям въглехидратни неща, зеленчуци ям яко.....това много ме притеснява, защото гледам, че има доста въглехидрат в тях, а аз много ги обичам. Сега ще ти разкажа как горе долу ми минава деня пък ти ще кажеш как ги виждаш нещата:
Сутрин ставам и ходя около 5 км пеша до работата. Като стигна пия кафе с мед домашен и малко мляко-домашно краве. Към 10 хапвам около 200 300 гр плод, понякога с булгур и мед, понякога с овесени ядки, понякога с кисело мляко-домашно и канела, друг път само плод си. Седя на един тъп стол до 12 и 30 и после ходиме навън с колегите в една градинка и ям салата или някакво готвено ядене - пак домашно приготвено всичко от кутииките от вкъщи. След това ям към 15ч. пак нещо от сорта докото седя на скапания стол. Във 17ч. си тръгвам ходя си пеша пак 5 км. прибирам се към 18ч. тренирам, към 20ч. вечерям основно салата със сирене или цедено мляко, и някакво леко ядене или зеленчуци със месо, сирене по шопски, омлети и някакви такива от сорта но без въглехдрати, само тези от зеленчука, които са ми. Не ям пържена храна, в месеца 2 дни си позволявам само да ям сладко. Не ям кренвирши, салами, топени сиренца и други такива пумии. Купувам си плешка и си я правя на кайма с лук и магданоз. Мазно месо също не ям - ям бялото от пилето, дробчета и сърчица пилешки. Пици, банички, дюнери и сие не купувам, ако ми се дояде си ги правя вкъщи с тесто което си приготвям от яйца с овсени трици. Хляб също не ям, много рядко по-малко спагети хапвам-когато през деня ям готвено гледам да се храня със зеленчуци, сирене, месо, яйца и ако има въглехидрат да е леща,боб,грах,царевица,булгур,ориз, картофи, но не по много. Горе долу така гледам да изглеждат нещата
102 гр. (35%) - белтък
39 гр. (30%) - мазнина
102 гр. (35%) - въглехидрат
1200 - калории дневен прием
Което естествено събота няма как да се случи, защото обичам да се забавлявам и да съм с прияртели, а като сме си бригада и пиене и ядене доста ми върви и често ми е тежко, ама като изкарам тежка събота неделя карам само на плод и зеленчук.
Тренирам по тая програмата insanity един ден правя кардио на другия ден правя или cardio abs или insane abs и после един ден почивам. Всеки понеделник тичам 6 км. - 3 км крос и после редувам 3км -400м. бързо тичане-400 бавно. И гледам 1 път седмично да ходя на планина-като съм с малката ходиме повече време ама бавничко или като съм без нея много бързо тремпо за около час и половина.
Ми знам ли, май всичко си разказах, как ги виждаш ти нещата. :)
Мнението беше редактирано от Viktoria Atanasova-Peneva на 20.08.14 14:17.
Според мен е нормално да се чувстваш отпаднала в калориен дефицит и с толкова интензивни всекидневни тренировки. Ти сигурно си си смятала по формули колко трябва да приемаш, но 1200 калории на мен ми изглеждат малко... Дали пък не си се вкарала в икономичен режим? Ако ти е интересно, прочети следната статия на моя интернет-гуру на тема хранене и трениране - http://lubomirivanov.com/3323/
Жена, взимаща хормони - може и нещо от там да е причината - нещо свързано с хормоните да е причината за тази умора. Тук дори бегли предположения не мога да правя.
А за по- честото ядене, на мен поне не са ми известни научни доказателства че действа. Дори напротив - има научни (подчертавам научни - в контролирана среда с научна методика) изследвания, които показват точно обратното. Т.е. ядейки по- рядко, тялото ти изразходва повече калории в покой. Връзка към статия по темата: http://anthonycolpo.com/more-proof-eating-small-meals-more-frequently-does-not-boost-metabolism/ и в края на статията разбира се има връзка към научното изследване, на което се базира мнението изказано от автора.