04.07.04
18:33
Повечето от вас може да са го виждали, но аз го видях за първи път вчера /залата където тренирам е много затворена и идват много ограничен кръг хора/. Едни тип вдигаше от лег с краката свити и кръстосани във въздуха. Ясно защо - така се изолира тялото и не можеш да си помагаш с таза при последните повторения в серията. Чувал съм противоречиви мнения за вредите и ползите от чийтинга и не знам дали и аз да почна да вдигам от лег по този начин? Какво мислите вие?
Това е начина да намалиш читинга до минимум на лега.
Отностно него съм си казал мнението в друг пост.
spored men tova e nenujen risk ot kontuziq :? Prosto se starai kato vdigash ot leg gurba ti da ne se otlepq ot lejankata!
Съжалявам ако дублирам темата, но от 2-3 месеца следя редовно този форум и не съм видял дискусия по този въпрос.
Защо да увеличаваш риска от контузия. Аз не съм чак такъв специалист, но ми се струва, че ако оставиш тежестта да се поеме само от гърдите, като при това естествено съобразиш тежестите които си качил на лоста, риска от контузии дори намалява? Или греша нещо?
За контузия не вярвам, един пич в старата ми зала дигаше 200 кила така! И винаги е вдигал така от лег. Номера е да успееш да балансираш, да не се катурнеш с щангата :) Друга опасност не мисля, че има. Читинга е хубаво нещо ако знаеш как и кога да го правиш. Кофтито е, че доста хора го правят както, когато и колкото не трябва :) Пак повтарям това е метод на трениране.
04.07.04
20:49
Аз чийтвам доста често и това ми помага да раста както на сила така и на маса. Не го препоръчвам на начинаещите, защото ставите тепърва трябва да свикнат на напрежението и най-много наистина да се контузите. Чийтването или по нашенски не до там правилното изпълнение на упражнението както казва gotcha си е начин на трениране.
ок, искате да кажете, че за мен като начинаещ /горе-долу 1 год. в залата/ е по-добре да правя всичко 100% чисто...? Тогава ще правя лег само с вдигнати крака...
Амми не е задължително :)
По принцип най-много читинг има в упражненията от стоеж. Там внимавай и заучавай движенията перфектно. Когато навсякъде си бетон откъм техника, може да си позволиш да правиш читинг.
05.07.04
16:36
1 годинка стаж? Хе-хе, в тебе има още много живот докато стигнеш до тоя подход. Пази си го за после! :P След 3 тата година ще ти трябва.
06.07.04
22:56
Така е. Чийтинга е за напреднали. Първо трябва да се научиш да правиш чисто всяко едно повторение и серия. Поне до 2-рата година си тренирай чисто, а след това можеш да пробваш чийтинг. Тук в нашата зала с чийтинг тренират хора с по-над 4 години стаж. Аз съм пробвал чийтинг ама ефект нямаше голям. Общо взето аз съм против чийтинга предпочитам повторенията да си ги правя чисто.
07.07.04
10:53
Що да е за напреднали? По - скоро е за хора, които гонят сила и/или маса.... Все пак ако правиш пирамида например има ли някакъв съществен проблем ако на 5та серия например чийтваш по малко ? Естествено на килограмите, които са ти доста под максимума е безсмислено да го правиш.....
Според мен не си прав. Например при сгъването от стоеж каква сила ще изградиш в бицепсите, ако 50% от усилието им се пренася върху гърба и инерцията? Аз лично съм против чийтинга, но съм и против неестественото изолиране на мускулите. Например според мен сгъването на краката на лег пресата е грешно и дори опасно.
07.07.04
18:43
За бицепсите се съгласих. Както и за много други мускулни групи с по - къс радиус на движението. Ако и там понякога да го правя, ясно, че ефектът не може да се сравнява с пълния мах.
Но все пак говорим за повече серии, които обикновено се отнасят за базисни упражнения за по - големи мускулни групи. Пък и за упражнения, където посоката на влаганата силата е през цялото време обратна на посоката на тежестта(защото при бицепса не бих казал, че е така).
Например лежанката. Или клековете. Гребането. Има ли проблем ако работиш в пирамида и чийтиш накрая?
Или ако тренираш за сила и чийтиш накрая, дори и ако си аматьор?
И това е малко извън темата, ама за какво точно говориш при лег пресата? Питам просто. Че аз това упражнение доста го обичам - почти ми е второ по любов за крака след клека и не разбрах - смяташ упражнението или някакъв начин на изпълнението му за грешен...
Аз само си давах мнението, не съм искал да те убеждавам... :) Иначе за лега имах предвид кръстосването на краката и вдигането им във въздуха. Бях чел една статия в Мускули и Фитнес и там казваха, че е неправилно да се прави това, защото шанса да разтегнеш гръден мускул е голям. Пишеха, че естественото положение на гърба при лег трябва да е леко извито и не бива да се променя. А сега и аз да те питам нещичко, какво имаш предвиш под чийтинг при лег, клек, гръб?
07.07.04
22:50
Ами аз съм новак, да не се изложа.....
Не ми се смейте, де.
Ама имам предвид по - мощно включване на синергетиците и странични мускулни групи при тренировка.
При лег - смяна на хвата, мостове с таза за включване на долната част.
При клек - смяна на ъгъла на ходилата, по свободен стоеж, засилено участие на прасците и кръста.
При гребане - поклащането в кръста и краката за малко инреция....
Греша ли?
Хмм при клека малко трудно ще чийтваш честно казано. Аз като си почна няма мърдане и да искам. А другите дето ги изброи не бих ги нарекъл чийтинг. Какво имам предвид... това според мен е начин да продължиш след прага на отказа и нямаш помощник. При лега например няма нужда да изолираш долната част с цел просто да вдигнеш щангата. Много по-добре е да помолиш някои да ти подложи 1-2 пръстчета. :) А при гребането можеш да правиш чийтинг, но предпочитам да сложа фитили и да стигна просто до отказ при нормални повторения. Въобще не бих правил отказ все още, просто си раста и на сила и на маса. Като стигна застой ще видим.
pri biceps CHIITINGA pomaga super mNoogo !!!!!!!
na poslednite povtoreniq bicepsa ne moje da vidgne primerno 20 a moje 19 zatova s leko poklashtane i taka po silno poklashtane dokato izmorish na MAX i napompash na MAX bicepsa !!!
a ne da spresha na 12toto povtoreniq
moje li oshte dai mu !
Ако имаш фитнес партньор, който да ти помогне да вдигаш до отказ не е ли по-добре?
Наистина чийта не е толкова просто нещо според мене и ако си нов трудно ще го усетиш.Венишер е прав че най-добре действа чийтинга на бицепса лично аз го правя само за тази мускулна група.Иначе не сьм му привьрженик
08.07.04
13:58
[quote author=“Mr. Muskul”]Ако имаш фитнес партньор, който да ти помогне да вдигаш до отказ не е ли по-добре?
Aбе по - добре е. Ама сега, лятото залите се поизпразват. Пък и добре е човек да се научи да си помага сам.
Освен туй поне при мен има и един друг момент. Психологически. Много силно изразен. Може и да съм малко луд, но се е случвало като сложа тежест над досегашните си постижения да почвам да говоря на щангата, да й обяснявам, че не знае с кой си има работа и че не е тежест, страшна за мен :D :oops: :roll: ... И после е било нова тежест(+10 кг.) - пробна серия направо да не я усетя - 4-5 повторения и да имам чувството че още мога да лепна. А е било в начало на тренировката, чувствам се добре, добра кондиция, имам сила, което впоследствие го усещам по другите упражнения, обаче захващам тежест, близка до предела, но още не страшна - примерно 85-90% и още преди упражнението ме връхлита несигурността. Хващам щангата, напъвам се да го направя и после идват, и ме спасяват.
Та чийтинга много помага за преодоляване именно на страха от по - големите килограми; дори създава впечатлението, че го правиш, и после ти е много по - лесно. А с течение на времето при добро желание можеш да изчистиш упражнението.
Аз май точно на най - често срещаното място - на лежанката само не си практикувам “самоподпомагането”.
Опс :)
нещо обърках :lol:
Както и да е мускул погледни какво съм казал за читинга понагоре.
Това което си написал е точното определение на МЕТОДА читинг!
В случая не гледайте значението на самата дума.
nai loshia variant za chiitng spored men e na leg i poluleg kato pravish most
[quote author=“gotcha”]Опс :)
нещо обърках :lol:
Както и да е мускул погледни какво съм казал за читинга понагоре.
Това което си написал е точното определение на МЕТОДА читинг!
В случая не гледайте значението на самата дума.
Аз това го написах по друг повод, вече не си спомням какъв. :) Иначе това на лег да правиш “мост” не е никакъв чийтинг според мен, а направо ново упражнение.
Аз съм против тия ‘котешки гърбове’ :)
Макар, че 50% от хората го правят поне с такова впечатление съм останал. Читинга е ползва главно от упражнениа от стоеж.
08.07.04
17:28
Това въобще не е вярно. Чийтинг можеш да използваш в доста упражнения, които не са от стоеж. Пример аз къде ползвам чийтинг, където не съм в стоеж.
Бицепс с дъмбел - седнал ползвам инерцията на дъмбела
Легекстензия - пак ползвам инерцията
Чукчета от наклон - при повдигане на щангата се изправям леко
Гребане на скрипец - поклащане в кръста
Трапецовидно повдигане на щанга - леко приклякам
То от стоеж или прав няма голяма разлика. Пак можеш да се клатиш от кръста и да използваш инерция. От лег обаче ми е чудно къде може да се прави чийтинг.
08.07.04
18:06
Че то ако искаш и на машина може да го прилагаш.....ако ти е толкоз акъла
mmmda
to tova s most vidgash na leg PONE 10 KG otgore and tvoite vyzmojnost
shtoto vdigash s triceps s korem s kraka s gryb :)
С трицепс щеш нещеш дигаш винаги :)
Кръста помага много и най-вече цялостния тласък от тялото.
20.07.04
13:13
Nima samo pri men “mosta” na lejankata ne vodi do ni6to drugo osven po-golqma veroqtnost ot kontuziq :?: :roll:
Opitval sum i v na4aloto na zanimaniqta si v zalata i naskoro otnovo pak…...efektut be6e nulev !!! Nito uveli4avam silata,nito postijeniqta :?
A naistina sre6tam vse pove4e hora v zalite,koito si slujas s tozi prijom.Qvno im deista dobre.
[quote author=“segreto_dolce”]Nima samo pri men “mosta” na lejankata ne vodi do ni6to drugo osven po-golqma veroqtnost ot kontuziq :?: :roll:
Opitval sum i v na4aloto na zanimaniqta si v zalata i naskoro otnovo pak…...efektut be6e nulev !!! Nito uveli4avam silata,nito postijeniqta :?
A naistina sre6tam vse pove4e hora v zalite,koito si slujas s tozi prijom.Qvno im deista dobre.
С какви килограми работиш? По колко повторения?
На мен лично ми помага не толкова, когато съм изморен, а когато вдигам близо до максимума си.
И едно свободно разсъждение (без претенции за вярност):
Гърдите се разделят на 3 зони. На лежанката работиш за средната част. Правиш мост и какво става? Минаваш към съседната зона, която не е толкова изморена.
Дали разсъждавам правилно? Малко си противоречи с предишния ми постинг, май...
20.07.04
18:20
6te buda kratuk i lakoni4en v otgovora si :D
4uvstvam se ednakvo diskomfortno pri cheating na leg,nezavisimo dali butam 60 ili posle 160 kg!Dori naprotiv-tova zatrudnqva uprajnenieto mi.
20.07.04
19:39
Лично мое мнение е,че чийтинга е необходим за качване на маса и особенно на сила.Затова в период за маса често използвам този принцип и има добри резултати.
Разбира се,както с всяко нещо и с него не бива да се прекалява :D