Слабо тяло с мазнини около корема. Какво да предприема ?

18.07.14
16:02

Здравейте,

Нов съм във форума и като цяло във фитнеса и спорта. На 26 години съм, типичен ектоморф - 182 см. висок, тежащ 66 кг. Спрях цигарите преди шест месеца и започнах активно да ходя на фитнес по програма за покачване на мускулната маса. Храня се като спазвам Високо Въглехидратен режим по 5 пъти на ден и приемът ми на калории е около +200. Резултатите са налице - в началото бях 63 кг. без никакви видими мускули (кожа и кокали ), сега вече мускулите са започнали да се виждат тук-там и леко, по леко тялото ми се оформя.

Всичко до тук звучи добре, но има един малък проблем. Още от преди да се заема с фитнеса и диета си имах мазнини около корема, благодарение на работата ми, която е да седя по цял ден пред компютъра в офиса. Сега колкото повече хапвам, толкова повече тези мазнини стават повече и повече и просто картинката става много грозна, на фона слабото ми тяло, което е в процес на стягане.

Стремя се в края на всяка тренировка да правя кардио упражнения като тичане на пътека, каране на колело и скачане на въже, но резултат няма и предполагам, че няма как да има след като поглъщам толкова много калории дневно.

Ако сменя диетата с такава за горене на мазнини, ще се изпарят и малкото количество мускулна маса, за която така упорито работих последната половин година, а ако продължавам с ВВД ще продължи и покачването на мазнините в коремната област. С две думи - в безизходица съм (dull)

Моля за съветите ви, как да постъпя.

Благодаря ви предварително.

18.07.14
16:22

Не си в безизходица - пред себе си имаш и РБД и ВМ-НВД. И с двете може да се качва, стига да си в калориен излишък.

18.07.14
16:46

А за да махна корема не е ли нужно по-интензивно кардио, което пък от своя страна да доведе до сваляне и на мм?

18.07.14
16:54

Силови тренировки + 15-20 мин интервално кардио и си ти :)
Разбира се, храната е важна. Ако нагъваш яко хляб и сладко, мислейки си, че спазваш ВВД, така не става.

18.07.14
16:59

Не разбирам много, но все си мисля че има значение откъде идват калориите. Вероятно трябва да преосмислиш начина по-който се храниш, и най-вече с какво се храниш. Иначе принципно двата процеса - качване на мускулна маса и редукция на мастната тъкан са противоположни. Разбира се, всичко е относително, зависи от генетика, метаболизъм и още куп неща. При всеки случай се прави компромис, но в крайна сметка ти не тренираш за състезание. Високоинтензивното интервално кардио е метод чрез който се щади мобилизацията на мускулен белтък, верижно-разклонените аминокиселини също препяствят донякъде катаболизма, но най-мощния фактор е храненето. Вероятно трябва да наблегнеш на храни с повече белтък, а с въглехидратите да експериментираш докато нацелиш правилния подход. Успех!

18.07.14
17:05

При 66 кила на тоя ръст, приоритет трябва да ти е качването на активна маса. Остави изчистването на мазнините за по-нататък.

18.07.14
17:19

Притеснява ме факта, че мазнините нарастват прогресивно с нарастването на мускулната маса, а после не знам дали ще мога да ги изчистя без да загубя мускулна маса. Аз не се стремя към много килограми и огромни мускули, просто искам да изглеждам добре :)

18.07.14
20:03

казано от Ann на 18.07.14, 16:54:

Разбира се, храната е важна. Ако нагъваш яко хляб и сладко, мислейки си, че спазваш ВВД, така не става.

За съжаление правя горе-долу точно това. Смисъл сладко почти не ям, но се стремя на всяко основно хранене да му слагам яко въглехидрати.

Първата ми закуска е 50 гр. овесени ядки, по-късно ям едно Корни, после пия една доза гейнер, за обяд пилешко с картофи или ориз, следобед два сандвича с шунка и кашкавак, после пак гейнер и за вечеря пак гледам да има пилешко или риба, съчетани с ориз или картофи.

Май прекалявам с въглехидратите, какво ще кажете?

18.07.14
20:58

казано от Vladimir Dimitrov на 18.07.14, 20:03:

казано от Ann на 18.07.14, 16:54:

За съжаление правя горе-долу точно това. Смисъл сладко почти не ям, но се стремя на всяко основно хранене да му слагам яко въглехидрати.

Първата ми закуска е 50 гр. овесени ядки, по-късно ям едно Корни, после пия една доза гейнер, за обяд пилешко с картофи или ориз, следобед два сандвича с шунка и кашкавак, после пак гейнер и за вечеря пак гледам да има пилешко или риба, съчетани с ориз или картофи.

Май прекалявам с въглехидратите, какво ще кажете?

Храната е трагедия ....

18.07.14
21:30

Лошо, нещо пропускам явно, щото четох статиите тук и с такова впечатление останах. @Master Admin вместо този лаконичен коментар, би ли бил така добър да помогнеш с някакви насоки, съвети или нещо подобно. Ще съм ти много благодарен, както и на всичко останали :)

18.07.14
23:14

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Цяла тема си има по въпроса :)
За гейнъра ще си спестя мнението.

20.07.14
10:34

казано от Ann на 18.07.14, 23:14:

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49742
Цяла тема си има по въпроса :)
За гейнъра ще си спестя мнението.

Прочетох и осмислих темата и с помощта на сайта си съставих друга диета. Пак е на +300, но този път съм включил и достатъчно мазнини и белтъци, като съм следял пропорциите да са В:50%, Б:30% и М:20%. Допълнително съм си взел да пия Омега-3.

Гейнера го спирам обезателно :)

07:00 50гр. овесени ядки + 200 мил прясно мляко 3.2% + 2 цели яйца
07:30 Тренировка
10:00 1 банан + 30 гр, орехи
13:00 150 гр. пилешко бутче с кожа + 200гр. печени картофи + 2 филии хляб
16:00 1 филия с фъстъчено масло(20 гр.) + 1 банан
19:00 150 гр. пилешко бутче + 200 гр. ориз + 200 гр. салата (домати, краставици и сирене)
22:00 100 гр. обезмаслена извара

Така как ви се струва ?

Ще има ли ефект ако си взема суроватъчен протеин на прах, след като белтъка от храната напълно покрива нуждите ми?

казано от Vladimir Dimitrov на 20.07.14, 10:34:

07:00 50гр. овесени ядки + 200 мил прясно мляко 3.2% + 2 цели яйца
07:30 Тренировка
10:00 1 банан + 30 гр, орехи
13:00 150 гр. пилешко бутче с кожа + 200гр. печени картофи + 2 филии хляб
16:00 1 филия с фъстъчено масло(20 гр.) + 1 банан
19:00 150 гр. пилешко бутче + 200 гр. ориз + 200 гр. салата (домати, краставици и сирене)
22:00 100 гр. обезмаслена извара

При толкова ранна сутрешна тренировка ще е по-практично (а и ефективно) да тренираш без да ядеш преди това, т.е. на гладно. След тренировката си закусвай стабилно и толкова. Отделно от това със сигурност няма нужда да се храниш толкова често - 3-4 хранения са ти напълно достатъчни. Честото хранене не е по-ефективен подход, а носи и своите негативи. Мазнините в тази храна все още са твърде скромно количество в моите очи, но...

казано от Vladimir Dimitrov на 20.07.14, 10:34:

Ще има ли ефект ако си взема суроватъчен протеин на прах, след като белтъка от храната напълно покрива нуждите ми?

Не, няма смисъл от протеин на прах при тези условия.

20.07.14
13:51

Кольо благодаря ти за отговора, ще помисля за включването на още мазнини към храненията. Тези съм ги избрал въз основа 20% от калорииния баланс + излишъка, но наистина бяха малко под нужното количество.

Относно храненето сутрин, закусвам обилно преди тренировка, тъй като веднага след нея отивам на работа а там нямам условя, нито време да хапвам овес и яйца. Някакви идеи?

Какво още ще ми препоръчате като добавка, освен Омега3? Целя по-чисто качване на ММ.

Мнението беше редактирано от Vladimir Dimitrov на 20.07.14 13:52.

30.07.14
17:22

мазнините около корема са ти в резултат от нивата на инсулина, глутен и като допринасящ фактор е високо ниво на естродиол - което най-вече си личи по краката.

за инсулиновата чувствителност сутрин и вечер 5 мин преди ядене - канела - продава се на хапчета. може да си вземеш и витамин Е.

с този хляб и тези овесени ядки си бухаш глутен което пак при повечето хора е греда и трябва да се избягва ако искаш да се изчистиш.

омега 3 ако ще пиеш - течно е най-добрия вариянт, въпреки че е неудобен - 3-5г сутрин и вечер - не очаквай чудеса

ако това ти е стандартната манджа - тоест ядеш едно и също - ще зациклиш. Диетата ти не предполага чистене. Ако си мазен и качваш кг ще качваш и мазно. При твоите габарите по-добрия вариянт е да се изчистиш и след това да качваш читаво, отколкото да се бориш за двете.

Ако ще си следиш прогреса е хубаво да те щипне някои с калипер 7/11 точки и това да ползваш като референция за прогреса си.

Мнението беше редактирано от Al EX на 30.07.14 17:22.

20.08.14
13:43

казано от Al EX на 30.07.14, 17:22:

мазнините около корема са ти в резултат от нивата на инсулина, глутен и като допринасящ фактор е високо ниво на естродиол - което най-вече си личи по краката.

за инсулиновата чувствителност сутрин и вечер 5 мин преди ядене - канела - продава се на хапчета. може да си вземеш и витамин Е.

с този хляб и тези овесени ядки си бухаш глутен което пак при повечето хора е греда и трябва да се избягва ако искаш да се изчистиш.

омега 3 ако ще пиеш - течно е най-добрия вариянт, въпреки че е неудобен - 3-5г сутрин и вечер - не очаквай чудеса

ако това ти е стандартната манджа - тоест ядеш едно и също - ще зациклиш. Диетата ти не предполага чистене. Ако си мазен и качваш кг ще качваш и мазно. При твоите габарите по-добрия вариянт е да се изчистиш и след това да качваш читаво, отколкото да се бориш за двете.

Ако ще си следиш прогреса е хубаво да те щипне някои с калипер 7/11 точки и това да ползваш като референция за прогреса си.

Здравей,

Благодаря за отговора. Първо искам да те попитам къде ми видя краката :D А доколкото въпроса с нивото на естродиол, разчетох се в интернет и е напълно възможно да имам проблем с него. Ще опитам разни препоръки в това отношение. Искам да те попитам относно канелата, дали не може да използвам домашна (такава за готвене), вместо такава на хапове?

Искам да кача мускулна маса, тъй като 66 кг. на 180 см. не изглеждат много добре :) Надявам се след като постигна резултати да успея и да се изчистя.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1