Канела - коя е истинската ?

19.08.14
15:36

След четене насам натам попаднах на статии като тази (и още 2) които буквално заклеймяват канелата от Индонезия и Китай.
Моля някой специалист да се изкаже по тезите че Cinnamomum Zeylanicum е правилната канела, а Cinnamomum cassia е буквално менте и силно не препоръчителна !?

19.08.14
15:43

Доколкото съм чела, канела (Cinnamomum Zeylanicum) се добива единствено и само на Шри Ланка. Всичко останало е Cinnamomum cassia. Не че е мента, просто е различен вид. Това какво се предлага на нашия пазар е друг въпрос. Аз лично съм си носила канела (предполагам Касия) от Индонезия и аромата и вкуса и нямат нищо общо с продаваната тук канела. Купувала съм си канела на пръчки, внос от Шри Ланка - няма особена разлика в аромата с Индонезийската. Така че проблема е с нашия пазар. Не може 100 гр канела да струва 2 лв...няма как.
Понеже съм ползвател на доста храни, билки и гъби на прах, забелязала съм драстична разлика между предлаганото тук и поръчаното по интернет. При положение, че аз се зареждам от там откъдето редица био магазини зареждат, не виждам причина качеството да е различно, но е факт че е така. :(

19.08.14
16:09

То проблема най-малко е във вкуса, въпроса е съдържанието.
Препоръчай от къде да си купя качествена канела моля.

19.08.14
16:14

И аз това казвам - според вкуса, можеш да направиш изводи и за качеството. Щом аромат липсва, прави сметка колко я “разреждат” неизвестно с какво.  Иначе, в самата касия няма нищо лошо или вредно, както изписаха навсякъде преди време. Вредни са евентуално добавките и.
Аз лично, както казах, съм си вземала Цейлонска канела на пръчки от био магазина и съм доволна от нея.

19.08.14
16:54

А сигурно ли е, че и двата вида съдържат напълно безвредни съставки, защото се оказва че в прахообразна касия има стотици пъти повече кумарин - съставка която е силно токсична в големи количества (каквито са в касия-та), водещи до проблеми с черния дроб например. Вярно, че кумарина е в много растения но в такива огромни количества не е полезен, дори никак (забранен е на редица места в големи количества).
Нагледно:

разлика между двата вида канела

19.08.14
17:19

Ако не е тайна, по колко килограма канела ядеш месечно, че да те бъркат големи количества вътре от какъвто и да е вид ?

19.08.14
17:32

казано от Madboy на 19.08.14, 17:19:

Ако не е тайна, по колко килограма канела ядеш месечно, че да те бъркат големи количества вътре от какъвто и да е вид ?

5-6 грама - заради високо кръвно, а канелата го закотвя 120/80.
Ще намаля до 3 грама за да видя как ще се отрази на кръвното.

19.08.14
17:34

Ами комбинирай с яденето на чесън ;)

19.08.14
17:35

казано от Mr Ванков на 19.08.14, 16:54:

А сигурно ли е, че и двата вида съдържат напълно безвредни съставки, защото се оказва че в прахообразна касия има стотици пъти повече кумарин - съставка която е силно токсична в големи количества (каквито са в касия-та), водещи до проблеми с черния дроб например. Вярно, че кумарина е в много растения но в такива огромни количества не е полезен, дори никак (забранен е на редица места в големи количества).
Нагледно:

разлика между двата вида канела

Ами, не е сигурно, разбира се. както казах това е информация, която съм чела, не съм носила канела или касия за лабораторен анализ. Мен ме съмнява останалата част от храната ти да е толкова премерена и чиста, че да те притеснява канелата.
Купувай си кора, не прах и ще решиш част от проблема.

19.08.14
17:45

казано от Madboy на 19.08.14, 17:34:

Ами комбинирай с яденето на чесън ;)

Не ми понася инак бих желал да го включа в менюто.
Инак опитвам се да разкарам вредните храни от менюто си.

@Маргарита Манева - е то други са го изследвали и са упоменали за нас резултатите.

Впрочем не мога да намеря полезното количество канела на ден, и в момента тествам какво количество замества хапчетата ми за кръвно.

Мнението беше редактирано от Mr Ванков на 19.08.14 17:46.

19.08.14
17:46

казано от Mr Ванков на 19.08.14, 17:45:

Инак опитвам се да разкарам вредните храни от менюто си.

Ако успееш, може би няма да имаш нужда от 6 грама канела дневно за кръвно.

И аз г очетох това и си поръчах сайлонска канела от ибей на пръчици и си ги меля.

Ей от тук я купих http://www.ebay.com/itm/251112229698?_trksid=p2059210.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

19.08.14
23:49

Тя канелата, ако има някакво антихипертензивно свойство, то е благодарение на кумарина...

20.08.14
13:46

Ето тази поръчах. Като дойде идната седмица ще я тествам дали е истинска и ще пиша дали си струва.
1кг разфасовката ще ми стигне за половин година, че и отгоре.

20.08.14
23:57

това, което аз намерих като информация за канелата относно полезното и влияние за кръвно, кръвна захар, диабет, отслабване и т.н. е, че изследвания реално има малко и едно от значимите всъщност е правено точно с касия, не с цейлонска канела . касията не е менте, а е просто по-евтин сорт. за себе си направих извод, че ми трябва касия и си купувам най-обикновена в хранителните магазини. така или иначе със сигурност на бг пазара преобладава (да се изразя по-меко) касията, предлагана под най-различни форми/имена. да си купите кори канела единствено гарантира липсата на примеси (евентуални в смляната) иначе кори канела не е равно на цейлонска/”истинска” канела, всички 3-4 вида/сорта канела се добиват от кори.
аз използвам всекидневно канела от 2 години вече и исках да знам точно заради кумарина какъв е безопасният дневен прием. доста се рових, точни дневни дози не намерих. общо взето приемливият прием е 2 до 4 г дневно. 6 грама на ден ... мисля че е много, макар и допустимо. по отношение на кумарина - наличното в канелата е притеснително, само ако изяждате систематично някакви гигантски количества от 20-30 грама на ден да речем :)
п.с. горенаписаното като информация не съм черпила от женски списания или сайтове на биомагазини - това в случай, че звучи странно и в противоречие с широкотиражираното инфо по въпроса :)

да не забравяме и силата на плацебо ефекта :) ако сте твърдо и непоклатимо убедени, че само истинска канела (тоест цейлонска от най-най-скъпата - тройно сертифицирана от незнайни, но внушително звучащи организации, набрана от будистки монаси по пълнолуние в тайнствени мистични джунгли от най-тропическите) ще ви помогне, то е добре да ползвате такава ;)

Мнението беше редактирано от ina-ina на 21.08.14 04:04.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1